duminică, mai 19, 2024

Legea vaccinării și rolul medicilor în educarea populației

Dragi părinți,

Avem plăcerea de a vă informa că unul din cinci copii va avea nevoie de spitalizare în urma participării la tabăra noastră, iar doi copii dintr-o mie își vor pierde viața. Destul de mulți se vor plînge de otită, diaree, pneumonie sau chiar encefalită, dar vă garantăm o experiență de neuitat.

Vă așteptăm cu drag!

Și acum vă întreb; v-ați trimite copiii într-o astfel de tabără? I-ați lăsa în grija acestor oameni? Ați vota un partid care ar promova inființarea unor astfel de instituții și i-ar apăra de răspunderea penală pe organizatori?

Tabăra sus-menționată este, bineînțeles, una ipotetică; un simplu exercițiu de imaginație. Cu toate acestea, datele corespund unei situații reale – îmbolnăvirea cu virusul rujeolic. Un pacient din cinci va necesita internare în spital. În aproximativ 30% din cazurile raportate apar complicații: diaree, otită, pneumonie sau encefalită. Dacă ai acces la un sistem medical bine pus la punct, la o mie de îmbolnăviri se vor înregistra în medie 2 morți; dacă nu… Dumnezeu cu mila!( i ) Un studiu publicat în The Lancet anul trecut estima mortalitatea rujeolei în țările sărace la 2,2%,( ii ) dar această valoare poate urca chiar și pînă la 10% în anumite situații.( iii )

Unul dintre puținele domenii în care stăteam mult mai bine decît restul țărilor din Uniunea Europeană era nivelul de vaccinare. Să luăm rujeola, de pildă; la începutul anilor 2000 practic toți copiii români cu vîrsta cuprinsă între unu și doi ani erau imunizați (97-98% din total), față de doar 90% media în UE.( iv ) Această boală, cunoscută popular sub numele de pojar, este extrem de contagioasă și, după cum am văzut, este departe de a fi o afecțiune ușoară.

La începutul anilor 2000, pojarul dispăruse, practic, din România; erau raportate în jur de 10 cazuri pe an.( v ) Din păcate, am lăsat garda jos, iar consecințele s-au văzut rapid. În 2005 a izbucnit deja o primă epidemie, înregistrîndu-se peste 5 000 de îmbolnăviri, apoi în 2012 o alta, cu 7 500 de cazuri. În cazul rujeolei, maximele de îmbolnăviri survin periodic, la aproximativ 5-7 ani distanță unul de celălalt, atunci cînd primii copiii născuți după o epidemie și nevaccinați ajung la școală. Introducerea clasei pregătitoare obligatorii a redus cu un an intervalul dintre acestea, iar un nou vîrf a survenit în 2017: peste 9 000 de cazuri, de două ori mai mult decît în 1985 deși atunci numărul total de copii era mult mai mare.

De la începutul actualei epidemii și pînă în prezent s-au înregistrat peste 20 000 de cazuri confirmate și 64 de decese.( vi ) E mult? E puțin? Eu v-aș întreba altceva. V-ați gîndit că unul dintre acei 64 de copii morți ar putea să fie al vostru? Sau că v-ați putea număra printre părinții celor aproximativ 4 000 de copii care au trebuit să fie internați în spital?

Cum am ajuns în această situație? Cît se poate de simplu: dacă luăm în calcul perioada dintre 2009 și 2013, deținem tristul record de țara cu cea mai rapidă înrăutățire a acoperirii vaccinale din lume!( vii )

Motivele sunt diverse, atît socioeconomice cît și ținînd de atitudinea generală față de vaccinuri. Pe de o parte, sărăcia și lipsa de educație nu fac casă bună cu măsurile de prevenție; pe de alta, dezorganizarea din sistemul medical și lipsa periodică a vaccinurilor sabotează eforturile de imunizare. Mult mai gravă însă este ideea difuză, răspîndită printre unii medici, că vaccinarea este fie inutilă, fie de-a dreptul periculoasă; pînă la urmă, pentru imensa majoritate a părinților, aceștia reprezintă sursa principală de informații despre sănătatea copiilor.

În formarea opiniilor din societate rolul medicilor este esențial, iar dintre toți, cei mai importanți sînt medicii de familie, căci aceștia sînt cei chemați să asigure schema minimală de imunizare și să sfătuiască părinții în ceea ce privește conduita de urmat. Necesitatea menținerii încrederii lor în eficacitatea și siguranța vaccinurilor este crucială. În acest sens avem exemplul Marii Britanii unde scăderea abruptă a numărului de copii vaccinați DTP la mijlocul anilor ’70 ai secolului trecut a fost precipitată de neîncrederea generalizată a medicilor de familie în siguranța vaccinului folosit, pornind de la vîlva mediatică stîrnită de un studiu lipsit de un fundament statistic riguros și care a fost ulterior discreditat. Într-un context în care dezbaterile medicale serioase fuseseră eclipsate de documentare TV senzaționaliste și de articole din ziarele de scandal în care se descriau cu lux de amănunte suferințele unor presupuse victime, o bună parte dintre medici au renunțat să mai recomande părinților vaccinul.( viii )

Rezultatul? În doar cîțiva ani, procentul celor imunizați a scăzut de la 79% la doar 31%, iar cazurile de tuse convulsivă au explodat: între 1977 și 1979 peste 100 000 de copii s-au îmbolnăvit, s-au înregistrat circa 5 000 de internări, iar 38 și-au pierdut viața.( ix )

Din nefericire, o situație similară se întîlnește acum și în România. Ca să dau un exemplu personal, în urmă cu cîțiva ani, cînd am vrut să-mi programez copiii pentru un vaccin antigripal, medicul de familie m-a anunțat printr-un SMS „să nu vin degeaba” la cabinet pentru că „nu administrează vaccinuri opționale copiilor„!( x )

(
)

Și mai interesant este cazul dr. Vasile Astarăstoae, fost rector al Universității de Medicină din Iași și fost președinte al Colegiului Medicilor din România care, deși un auto-declarat adept al vaccinării, are un discurs atît de ambiguu încît este privit în cercurile anti-vaxxerilor drept „un luptător împotriva vaccinurilor„!( xi ) Percepția acestora poate fi corectă sau nu, dar ce contează este că luările sale de poziție sînt interpretate drept o susținere directă a celor care resping vaccinarea și folosite mai departe drept „argumente” propagandistice.( xii )

(
)

În mod evident, cei care cunosc și înțeleg principiile de funcționare a vaccinurilor, modul în care sînt produse și testate, sînt mult mai puțin înclinați să le conteste, dar aceștia constituie o minoritate. Cei mai mulți se bazează fie pe recomandările medicilor, fie pe sfaturile celor din familie sau a „prietenilor” de pe rețelele sociale. Iar dacă medicii eșuează dintr-un motiv sau altul să le ofere oamenilor informații corecte vor lăsa cîmp liber de acțiune campaniilor agresive de dezinformare desfășurate de grupări opuse vaccinării din motive ideologice.

Tocmai de aceea, în proiectul legii vaccinării găsim prevăzut explicit că medicii sînt obligați „să furnizeze informații corecte, dovedite științific, legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare.” Din păcate, sîntem departe de a vedea această reglementare pusă în practică căci legea vaccinării este în continuare blocată în Parlament, la trei ani de la inițiere.

Dar cine o blochează? De ce? Vom vedea în articolele următoare.

NOTE______________

i Hamborsky, J., Kroger, A., & Wolfe, C. (Edit.). (2015). Epidemiology and prevention of vaccine-preventable diseases (Ed. 13). Public Health Foundation. 210-211.

ii Portnoy, A., Jit, M., Ferrari, M., Hanson, M., Brenzel, L., & Verguet, S. (2019). Estimates of case-fatality ratios of measles in low-income and middle-income countries: a systematic review and modelling analysis. The Lancet. Global health, 7(4), e472–e481. https://doi.org/10.1016/S2214-109X(18)30537-0

iii Nandy, R., Handzel, T., Zaneidou, M., Biey, J., Coddy, R. Z., Perry, R., Strebel, P., & Cairns, L. (2006). Case-fatality rate during a measles outbreak in eastern Niger in 2003. Clinical infectious diseases : an official publication of the Infectious Diseases Society of America, 42(3), 322–328. https://doi.org/10.1086/499240

iv The World Bank. (f.d.). Immunization, measles (% of children ages 12-23 months) – Romania, European Union, 1999-2018. Consultat 2020.05.29, https://data.worldbank.org/indicator/SH.IMM.MEAS?end=2018&locations=RO-EU&name_desc=true&start=1999&view=chart

v World Health Organization. (2019, decembrie 10). WHO vaccine-preventable diseases: monitoring system. 2019 global summary. Incidence time series for Romania (ROU). http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timeseries/tsincidencemeasles.html

vi Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. (2020, mai 29). Situația rujeolei în România la data de 29.05.2020. https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/1771-situatia-rujeolei-in-romania-la-data-de-29-05-2020

vii de Figueiredo, A., Johnston, I. G., Smith, D. M., Agarwal, S., Larson, H. J., & Jones, N. S. (2016). Forecasted trends in vaccination coverage and correlations with socioeconomic factors: a global time-series analysis over 30 years. The Lancet. Global health, 4(10), e726–e735. https://doi.org/10.1016/S2214-109X(16)30167-X

viii Baker, J. P. (2003). The pertussis vaccine controversy in Great Britain, 1974-1986. Vaccine, 21(25-26), 4003–4010. https://doi.org/10.1016/s0264-410x(03)00302-5

ix Amirthalingam, G., Gupta, S., & Campbell, H. (2013). Pertussis immunisation and control in England and Wales, 1957 to 2012: a historical review. Euro surveillance: bulletin Europeen sur les maladies transmissibles = European communicable disease bulletin, 18(38), 20587. https://doi.org/10.2807/1560-7917.es2013.18.38.20587

x Nu putea refuza vaccinările din schema obligatorie, dar încerca subtil să le descurajeze. De exemplu, după fiecare injecție te întreba dacă nu vrei niște „medicamente” homeopate pentru a… atenua „efectele negative” ale vaccinului! Între timp m-am mutat, bineînțeles, la alt doctor.

xi Petiție împotriva defăimării prof. doc. Vasile Astărastoae, cunoscut ca un luptător împotriva vaccinurilor și a cardurilor de sănătate cu cip. (2011, octombrie 17). Apologeticum. http://www.apologeticum.ro/2011/10/petitie-impotriva-defaimarii-prof-doc-vasile-astarastoae-cunoscut-ca-un-luptator-impotriva-vaccinurilor-si-a-cardurilor-de-sanatate-cu-cip/

xii Asociația Filantropică Medical-Creștină Christiana Cluj – Proiectul „Pentru-Viață”. (f.d.). Vaccinul împotriva ‘gripei porcine’ – Un atentat la viața umană!„.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. De acord cu cele scrise. Dar cred ca inainte ar trebui pusa problema medicilor de familie. Ce cabinete au, ce dotari detin, cati pacienti primesc pe zi, ce cursuri de perfectionare continua mai fac. Exista, zeci de cabinete inghesuite in mici apartamente de bloc, nezugravite cu anii, fara minime dotari, fara asistenta medicala, unde nu se face macar o glicemie sau o injectie, nu isi respecta programul de fel. Se fac trimiteri repede la un spital ori se da o reteta si aceea data in prealabil de specialist. Ii verifica cineva odata pe an ?! Medicina de familie la noi este cenusareasa sistemului de sanatate si sa mai avem pretentie sa faca preventie si educatie!

  2. Scenariul ipotetic al taberei de la care porniți nu are niciun fundament științific cum că așa ar fi daca niciun copil participant la tabăra ( copii peste șapte ani probabil că sa poata participa in tabara) nu ar fi vaccinat.
    Vaccinarea are rolul de a proteja sugarii și copiii mici de pneumonie, meningita, otita cu anumiți agenți patogeni ( de altfel putini fata de mulți alții care pot da aceleași boli. Vaccinam împotriva pneumococului, anumitor meningococi, agentului tusei convulsive, Haemophilus influenzae. Cam atât cu germenii respiratori). Diaree ar da rotavirusul pt care se vaccinează opțional sub un an și ferește explicit sugarii de forme severe de diaree cu acest virus ( având o rata de 1:100000 reacții adverse de tip invaginație intestinala pt care un copil trebuie operat de urgenta la vârsta de câteva luni). Protectia vaccinala ulterioară împotriva acestui fel de diaree se pierde în câțiva ani, esențială este in această boală diareica hidratarea atât la sugar cât și la copil.
    Protectia vaccinala antitetanica protejează individul și nu colectivitatea.
    Protectia antihepatita B are sens înainte de începerea vieții sexuale sau pt contactii apropiați ai bolnavilor de hepatită B.
    Poliomielita este o boală aparte, personal cred că este nevoie de protecție vaccinala începând din copilăria mică, poate nu neapărat de la două luni in condițiile actuale de risc.
    Difteria: mulți dintre noi suntem purtători de bacil difteric in faringe, doar dezvoltarea de toxine produce boala gravă cu mortalitate mare. Vaccinarea are importanta in copilăria mică, se pare că o rata de imunizare de circa 60% ar fi suficienta că în populație sa nu se dezvolte tulpini patogene producătoare de toxine.
    După cum vedeți, discuția este complicata in mod firesc de detaliu medicale și microbiologice care țin de aceasta discuție, care nu poate fi simplificată în pro și contra.
    Discuția medicala, științifica despre vaccinuri este firească, normala, prezenta în orice stat occidental.
    Asociația germana Ärzte für individuelle Impfentscheidung are peste 600 de medici membrii, organizează congrese in care se discuta pro și contra diferite fapte și argumente științifice legate de vaccinuri, la aceste întruniri medicale participând și membrii ai Comisiei statale vaccinale. Se discută studii de acordare a licenței, studii de după punerea pe piață, incidenta efectelor adverse postvaccinale. Se comentează pe ideea raportului risc/ beneficiu.
    Nu exista atitudine antivaccinista între medici, deciziile sunt individuale în funcție de boală și vaccinul prezent pe piata ținând cont de situația epidemiologică actuală.
    In acest sens atitudinea dr Astarastoaie este din punct medical de înțeles, păstrează doza de rațiune critica de a nu accepta orice vinde o firma producătoare, fie ea și de vaccinuri. Studiile pt obținerea licenței au un număr de câteva mii de participanți și nu pot evidenția efecte adverse care apar 1:10000/100000/1000000. O recunosc și producătorii.

  3. Referitor la articolul lacrimogen legat de vaccinarea antirujeolă, constat cu tristețe că în locul argumentelor științifice există doar lozinci .

    Câteva fapte :
    Rezultatele bune inițiale s-au datorat în principal folosirii monovaccinului .Există fenomenul CÒMPETIȚÎEI ANTIGENICE (nu se poate obține titru protector de anticorpi pt . mai multe preparate antigenice administrate simultan ,decât cu mare greutate , cu cantit. mari de adjuvanți și mărirea nr de particule virale pt. fiecare component al polivaccinului .
    Ex. Japonia a rapòrtat cazuri de meningită postvaccinare MMR și administrând numai monovaccinuri nu au înregistrat niciun caz .Desigur motivarea pt. Penta-, hexa- hèpta-vaccin este costul de fabricare ,aglomerarea programului vaccinal și cantitatea de toxice la inoculare .
    Totusi solicitarea excesivă a sistemului imun duce la rezultate slabe în imunizare .

    Apariția unor epidemii în populații cu acoperire vaccinală peste 95% trebuie să facă analiza unor evaluări serioase și chiar punerea în discuție a epidemiilor cu virus vaccinal(cazul vacc. virale vii )
    Ex epidemia de oreion 2015 la comunitatea colegiului Harward, vaccinat în totalitate .(Raport Public Health Depart Cambridge ) si alte epidemii la Univ.Richmond și Loyola .

    În1967 Ghana a fost declarată de OMS liberă de rujeolă,după ce96%din populație a fost vaccinată .În1972 a apărut o mare epidemie de rujeolă cu mortalitate ridicată .

    1970 un studiu în India , care a cuprins 260 000 de subiecți a arătat că au apărut mai multe cazuri de TBC la subiecții vaccinați față de cei nevaccinați (The Lancet 12/1/80, pag.73 )
    Mă opresc aici și sper că sunteti de acord că acoperirea vaccinală este o problemă birocratică ; să spunem că ne-am făcut treaba .
    Fie ca toată această dispută să ducă la o reevaluare și responsabilizare a problemei vaccinării .

  4. Ma iertați dar operați cu scenarii pur teoretice, plecăm de la o ipoteză ireala, scopul final părând a fi doar o emoționare și o exacerbare a opiniei publice, mai ales că există toată presiunea actuală legata de introducerea legii obligativitatii vaccinării.

    Nu vrem obligativitate in privința vaccinarii.
    Vrem sa putem alege ce vaccinuri le dam copiilor, sa păstrăm un grad de competivitate în sistem, altfel va dispărea calitatea complet. Și acum lasă mult de dorit.

  5. O sa fim de acord cu vaccinarea atunci cand va exista un contract semnat intre pacient si ministerul sanatatii prin care statul isi asuma despagubiri materiale in caz de efecte secundare.

    Totodata sa existe posibilitatea prin care producatorul vaccinului sa poata fi dat in judecata impreuna cu cel care l-a promovat.

    Toate astea nu vor fi posibile niciodata datorita lobby’ului comapniilor farma, prin urmare eu sunt unul din cei ce vor da in judecata statul in eventualitatea obligativitatii unui vaccin.

    Iar daca copilul nu va mai fi primit la scoala il voi retrage si va face scoala acasa, iar daca statul nu o sa fie de acord ne vom judeca iar.

    Nu toti suntem oi supuse!

    • Draga „Radulescu Adrian”
      O asemenea aberatie de cerere am mai auzit si la alti antivaxxeri, deci nu esti singur. Asta ar fi o mica consolare pentru tine. O alta consolare poate fi ca esti cel mai exact, in cererile tale, dintre toti ceilalti care pretind sa raspunda altii pentru ei (si de aici rezida ridicolul): cine si ce sa semneze, ca sa te simti tu confortabil cu o decizie pe care refuzi sa o iei oricum.
      As avea 3 mentiuni, ca sa-ti raspund la fabula:
      1. Ca adult, esti responsabil de tot ceea ce decizi sa faci sau sa nu faci. Esti responsabil si pentru copiii tai, din pacate. Intr-o lume ideala, ar trebui sa te simti responsabil si pentru ceilalti din jur, pentru ca nu traiesti izolat. Imunitatea nu este doar personala, ci si de stup, ori de turma, ca tot ai pomenit de oi.
      2. Voi, antivaxxerii, impreuna cu celelalte categorii foarte putin educate (din pacate) si cu comportament conflictual, considerati guvernele responsabile de orice s-ar intampla in urma vaccinarii, sa inteleg. Ba chiar persoane anume din guvern. Tot voi insa racniti in piata publica ori de cate ori aveti ocazia, despre cat de iresponsabil este guvernul si ca ar trebui sa nu-i dam ascultare. Avem asadar o fractura de logica, nu stiu daca iti dai seama: de ce ai avea incredere in ceea ce ce-ti garanteaza un guvern pe care il consideri iresponsabil?
      3. Inteleg ca voi va considerati un fel de haiduci ai zilelor noastre, detinatorii adevarului medicinei si al onoarei neamului. Multumim ca ne faceti onoarea de a respira acelasi aer cu noi (sarcasm, evident), dar nu aveti lipsa de bun-simt de a numi categorii intregi de oameni, oi. Sau, altfel, o sa ajugeti sa va distingeti in curand ca magarul intre oi, cum zice vorba. Deja o faceti. Iar “turma” isi vede de treaba si magarii zbiara de pe margine.
      Esti o fiinta foarte conflictuala, “d-le Radulescu”: vrei sa fii lupul (dacic presupun) care urla pentru propria independenta, dar te ascunzi in mijlocul turmei si al garantiilor scrise, de frica unui vaccin. (Si esti dispus ca iti transferi isteria catre urmatoarea generatie, din cate vad, dar asta deja cred ca e alta patologie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro