Home » Advocacy » Citesti:

Facultatea de Litere se solidarizeaza cu Mircea Cartarescu

contributors noiembrie 7, 2012 Advocacy
4 comentarii 1,781 Vizualizari

Am primit la redactie urmatorul comunicat:

Mesaj de solidarizare cu Mircea Cărtărescu
În ultima vreme, scriitorul Mircea Cărtărescu, conferenţiar doctor la Facultatea de Litere, este supus unei ample campanii de denigrare. La posturi de televiziune, în publicaţii tipărite sau online se dau verdicte despre valoarea literară a cărţilor sale, se fac afirmaţii şi/ sau speculaţii despre evoluţia carierei sale internaţionale care au capătat, în intervenţiile unor „lideri de opinie”, interpretări şi conotaţii politice.
Facultatea de Litere, unul dintre nucleele pe care s-a înfiinţat Universitatea din Bucureşti, este o instituţie în care generaţii de studenţi au învăţat să cunoască în profunzime şi să respecte valorile culturii române. Ca membri ai comunităţii academice, ne simţim întru totul solidari cu Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai de seamă scriitori români contemporani, dar şi profesor de excepţie, respectat şi iubit de studenţi.
Apreciat atât de public, cât şi de critica literară, Mircea Cărtărescu este un deschizător de drumuri pentru promovarea valorilor literaturii române actuale în lume. Afirmarea sa internaţională se datorează exclusiv calităţii scrisului său, şi nu „conjuncturilor”, cărţile sale fiind recenzate favorabil în ziare şi publicaţii literare prestigioase din toate ţările în care au fost traduse. Că se vorbeşte despre el ca posibil candidat la Premiul Nobel reprezintă o confirmare a prestigiului său pe plan internaţional.
În opinia noastră, cei care fac afirmaţii în necunoştinţă de cauză despre scrierile literare, amestecându-le cu disputele politice de moment şi folosindu-le în scopuri propagandistice ori de campanie electorală, dovedesc lipsă de respect faţă de valorile culturii române, dezinformează publicul şi manipulează buna-credinţă a cititorilor.
Societatea românească are nevoie de repere stabile, deoarece ele sunt baza solidă pentru construcţia unei identităţi naţionale. Mircea Cărtărescu reprezintă unul dintre aceste repere importante.
Corpul profesoral al Facultăţii de Litere,
Universitatea din Bucureşti

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. flavisept spune:

  tot e bine mai tarziu dacat niciodata. Si e bine ca au dat-o anonima, sa nu se creada ca e de pe Marte

 2. victor L spune:

  E bine si mai tirziu decit niciodata.

 3. anca cazacu spune:

  Chiar mă întrebam cum s-ar putea explica tăcerea colegială… cine cu cine pactizează. Drept e că românul nu uită că “e mai bine mai târziu, decât niciodată”….şi totuşi, o reacţie promptă ar fi reconfirmat demnitatea academică (şi aşa călcată în picioare prin nerecunoaşterea plagiatului PM de către ditamai ministreasa, rector universitar). Dar…Poincare puncta cât se poate de pertinent: aici, la porţile Orientului…

 4. Cu siguranta ca valoarea profesionala si “culturala” a prof. Cartaresu trebuie recunoscuta si apreciata.In acelasi timp,asumarea unei anumite pozitii si “sustineri” politice,expune la situatii si neplaceri,de care nu te poate scuti nimeni si nimic.
  Afara binenteles,de neutralismul politic,care ar trebui sa fie un “dat” institutional,respectat si respectabil…Comenteaza:Do NOT fill this !

E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)