Home » Cultura »Media / Tech »Opinie »Reactie rapida » Citesti:

Magia malefică a cifrelor

Catalin Cioaba octombrie 12, 2012 Cultura, Media / Tech, Opinie, Reactie rapida
16 comentarii 1,716 Vizualizari

În zilele din urmă (dar, ce vorbesc, de luni de zile), campaniile de denigrare au atins apogeul în România. Instituţii care s-au procopsit peste noapte cu noi şefi dau la iveală cifre lungi (transcrise înadins în lei vechi, adăugând zecimale) care apar pe ecranele televiziunilor şi în titlurile ziarelor, ca şi cum ar acuza de la sine. Totul pentru a arăta, inacceptabil de tendenţios, cât s-ar fi „risipit“ în anii de criză cu promovarea culturii române, via ICR.

În cazul lui Mircea Cărtărescu, însă, căruia i se plăteşte acum poliţa celor câteva texte scrise în vară, exprimând opinia liberă a unui intelectual neangajat, al cărui cuvânt contează cu adevărat, mizeria calomniei şi a denigrării devine insuportabilă. S-a depăşit, în această privinţă, o limită care nu trebuie depăşită. În cele câteva semne de solidaritate apărute până acum, s-a spus şi s-a amintit, cât se poate de corect, că numele lui Mircea Cărtărescu intrase, încă dinainte de ICR, în circuitul valorilor europene. Era deci normal ca promovarea sa în continuare să intre printre obiectivele Institutului Cultural Român.

Dar nu numai despre imaginea noastră în exterior este vorba aici, ci şi de imaginea noastră despre noi înşine, care devine îngrozitor de urâtă şi de tulbure în clipa în care aruncăm cu pietre în valori incontestabile. Aici e limita care nu trebuie depăşită: dacă îngăduim ca denigrarea să atingă asemenea cote neruşinate, curând nu va mai rămâne nimic neatins. Ne vom scufunda în noroiul denigrării generale, pierzând orice respect pentru noi înşine.

De aceea, solidaritatea în jurul lui Mircea Cărtărescu nu e doar gestul de a-i fi aproape la greu, ci pur şi simplu reacţia de a ne apăra în faţa acestei epidemii a urii.

P.S. Cât despre cifre, ele, chiar reale, sunt într-adevăr mincinoase în mâna celor care vor să sădească şi să întreţină ura faţă de „intelectuali“. Îmbrăcate într-o magie malefică, unde tronează marele şi vinovatul subînţeles că ar fi fost „risipiţi“ bani luaţi de la gura poporului, aceste cifre mint mult mai mult decât reuşesc s-o facă adesea cuvintele.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , ,Currently there are "16 comments" on this Article:

 1. Cristian Georgescu spune:

  “…aceste cifre mint mult mai mult decât reuşesc s-o facă adesea cuvintele…”

  A se compara 100.000 de euro cheltuiti in sapte ani pentru promovarea unui posibil candidat la premiul Nobel, cu 25.000.000 de euro cheltuiti intr-o vara cu un referendum care de asemenea ne-a dus vestea in lume, dar la modul negativ…

 2. Radu D.L. Popescu spune:

  Eu cred sincer, ca tot razboiul asta stupid a plecat de fapt de la Patapievici. In ciuda calitatilor lui incontestabile de manager cultural, caracterul lui nu a fost la acelasi nivel. Sa declari tu in strainatate ca seful celui mai important partid de opozitie la acea vreme si candidat la presedentie a fost filmat facand sex oral este o porcarie de neimaginat. Chiar sa fi fost adevarat, asa ceva nu trebuia spus de catre seful ICR.

 3. smaranda spune:

  Tot citind mizeriile ce i se fac dl Mircea Cartarescu imi vin in gind versurile lui Eminescu:
  “O, te-admir, progenitura de origine romana!
  §i acum priviti cu spaima fata noastra sceptic-rece,
  Va mirati cum de minciuna astazi nu vi se mai trece?
  Cand vedem ca toti aceia care vorbe mari arunca
  Numai banul il vineaza si cistigul fara munca,
  Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
  Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?
  Prea v-ati aratat arama, sfisiind aceasta tara,
  Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara,
  Prea v-ati batut joc de limba, de strabuni si obicei,
  Ca sa nu s-arate-odata ce sunteti – niste misei!
  Da, cistigul fara munca, iata singura pornire;

 4. Vali spune:

  În urmă cu vreo 2 sau 3 ani, eram convins că OTV-ul zurliului Dan Diaconescu e toxina supremă a peisajului televizual. Patronul rula infatigabil obscenități de periferie și enigme de cloacă, exploatând șmecher un vast segment de prostie națională. Între timp, s-a impus Antena 3, de pildă, cu ordinea ei de zi demolatoare. Prin comparație, OTV-ul îmi apare, mai nou, de-o imbecilă candoare. Căci ce se întâmplă seară de seară pe platourile partizanale finanțate de saurianul Felix nu mai e nici isterie gratuită, nici flașnetiadă anti-Băsescu, nici zemoase ocheade „proˮ în direcția USL. E limpede, cred, pentru orice om de bun simț că Antena 3 e un laborator al Urii, adică un loc în care ura e articulată, întreținută minuțios și ambalată optim pentru a contamina masiv. Sub titlu de civism alert ne sunt livrate calomnii odioase, biografii trucate, cifre mincinoase, tromboane mizerabile. Din păcate, absența unui cod juridic limpede care să fixeze rubrica responsabilității de exprimare – ca pandant igienic al libertății de exprimare – deschide, în continuare, pârtie generoasă unei patologii de acest tip.

  • Sorin Borza SB spune:

   @ Vali. E corect. Dar rapoartele constatative în situația dată nu sunt decât o formă de remușcare. E puțin probabil ca toate astea să fi devenit posibile fără un set discret de complicități pe care le trecem adesea cu vederea tocmai fiindcă mulți dintre noi au ieșit seara la cină cu unii dintre artizanii mai spălați ai unor astfel de coterii jenante. Diavolul trăiește numai și numai pe seama faptului că mizeria suferă nuanțe. Mai clar spus: mereu vom găsi pe cineva care face lucruri mai rușinoase decât cele pe care le vom face noi începând de mâine.

   În altă ordine de idei: am greșit prima parte a comentariului și în loc de Vali am scris Dan. Șamanismul e o meserie ciudată…

   • Vali spune:

    Domnule Borza,

    Vă mulțumesc pentru notă. Aveți dreptate: în ogrăzile tuturor (nu mă exclud din bubă), printre copitatele obișnuite, rumegă, la răstimpuri, una de letopiseț negru. Ne rumegă, pour être plus précis…

  • carolina spune:

   Sunteti foarte pretentios dl. Vali! Probabil ca sunteti la fel de acerb si cand trebuie sa fiti autocritic, dupa cum va varsati umorile catre altii. Vorbiti de “calomnii odioase, biografii trucate, cifre mincinoase, tromboane mizerabile”, de “un laborator al urii” referitorla A3. Desigur, explozia de audienta a A3 n-o puteti explica decat printr-un amestec de patologie sociala cu patologia media. Adica din doua una, defectiunea este la ziaristii sau la auditoriu. Sau in amandoua partile,intr-un mixaj nefericit, ziceti. Pentru ca, in realitate, ne sugeati sa credem ca nu s-a devalizat bugetul tarii, nu s-au fraudat fondurile europene, nu s-au supt de resurse posta, oltchimul, hidroelectrica, loteria, minele, rapps-ul si multe altele, n-au rasarit milionarii si miliardarii in valuta pe criza asta, justitia nu sanctioneaza numai plevusca etc,etc. Toate acestea sunt calomnii odioase si cifre mincinoase si tromboane mizerabile, sa intelegem, lansate de saurian. Fie! Dar chiar multele milioane de romani sunt otova, dusi cu pluta, nu vad, nu simt, nu aud, nu se intreaba, stau holbati al tv A3? Oare? Intr-o piata media cu sute de canale tv, telefonie mobila si internet, credeti d-voastra ca mai poate fi obturat adevarul social, economic sau cultural asa de grosolan cum va lamentati dand vina exclusiv pe un post tv sau pe un “saurian”? Abia asta e o manipulare grosolana, cea practicata de cei ca d-voastra, d-le Vali!

   • Vali spune:

    @ carolina

    N-am spus nicăieri că tot ce înseamnă informație furnizată de Antena 3 e trunchiere ordinară sau fals. Și, în fond, bilanțul negativ al clasei politice e o evidență dolofană, nu o realitate de culise ce trebuie denunțată clipă de clipă. Nu susțin, prin urmare, că orchestra felixiotă veștejește arbitrar o lume roz sau o performanță guvernamentală. Ce mă indignează e avântul carnasier și năclăiala de ură prezente, seară de seară, în casele oamenilor. Pe aceste fundamente umorale e dospit și structurat mesajul vesperal al Antenelor. De aici nevoia de a trișa amplu, de a distorsiona, de a ultragia. De aici sistematica maculării părții adverse. Ăsta să fie rolul presei? Să mă facă indispus, sângeros, hipertensiv? Să-mi dea, în loc de știri imparțiale și analize calme, o halebardă?

    • Paraschiv spune:

     Scuzati-mi curiozitate domnule, dar in existenta dvs., v-a informat cineva, vreodata, cu știri imparțiale și analize calme ? Haida de!

     P.S. “Daca nu va place, schimbati canalul” – zicea PDul, inainte de a deveni PDL .
     Dati pe un film de cinemateca, pe Mezzo, … daca nu stingeti-l si cititi o carte. Va veti informa strict obiectiv. Si calm .

     Chiar acest material este imoral si neetic. De exemplu cel putin 3 postari lipsesc. Si am dovada ca au stat cam 3/4 ora . Dupa care … tacere .

     • Vali spune:

      @ Paraschiv

      Domnule, ați văzut cum arată o emisiune de știri sau o dezbatere pe teme obștești în Germania sau în Suedia? De ce în Apus se poate face televiziune informativă și talk show fără exoftalmie și fălci încleștate, iar la noi ba? De ce la ei amfitrionul de platou e un moderator cordial, în timp ce, la noi, gazda emisiunii pendulează între diriginte apoplectic și isonar onctuos? Nu-mi spuneți, vă rog, că ăsta e sosul patriei și că alt meniu e o utopie. Refuz să cred că asta e o formulă neaoșă, o marcă inamovibilă a românității. Nu, domnule, Antena 3 e un obscen instrument politic: (1) livrează ocheade și aplauze preferențiale; (2) scuipă și mitraliază adversarii politici ai patronului.

      • Panseluta spune:

       Vreti presa ca in Germania si Suedia dar cu coruptie ca in Romania? O merge? De ce atunci n-am vrea salarii ca in Germania si productivitate si competitivitate ca in Romania? S-o putea oare? Vedeti ce praf aruncati in ochii publicului?

  • prudent-trist spune:

   buna ziua. Imi imaginez ca esti sub 50 de ani. A3 face exact de faceau comunistii…. Ura, lupta de clasa, deschiaburire, nimicirea burgheziei, etc… Nimic nou, decat o audienta credula….

 5. Dolarel spune:

  Asistam la mirceabadizarea culturii romane, adica la ridicarea bascaliei si a atacului la persoana la rangul de criteriu axiologic ultim. Asta au reusit patriotii de la antena3, sa infecteze poporul cu spiritul infect al mahalalei unde conteaza doar cel mai tare din parcare, si cel mai smecher de la stecker.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Catalin Cioaba


Catalin Cioaba

cercetător postdoctoral, Universitatea Bucureşti A absolvit Facultatea de Litere şi Facultatea de Filosofie la Universitatea Bucureşti, unde a obţinut doctoratul în anul 200... Citeste mai departe


Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)