vineri, mai 17, 2024

Petre Roman și Teodor Brateș îi învață pe studenți Etica la Universitatea din București

Ce țară coerentă e România!
Prin 1988, la o chermeză a unui medic împătimit de tablouri, l-am cunoscut pe Adrian Năstase. Era „un tânăr de viitor”, cercetător la ADIRI („Asociația de drept internațional și relații internaționale”), un soi de filială a DIE. Făcându-se prezentările, din scurta discuție pe care am avut-o atunci, am înțeles că tocmai își susținea doctoratul cu o teză despre Drepturile omului în România. Subiectul mi s-a părut, în context, de o extremă originalitate. „Bine, dar cum o să faceți?, l-am întrebat. La noi, în fiecare secundă, se încalcă câte un drept al omului!” – „Dar ce, mi-a răspuns specialistul în drepturile omului, credeți că în America e altfel?” Așa încât, la nici doi ani după aceea, când istoria l-a propulsat  pe Năstase în funcția de ministru de externe, nu m-am mirat: veniseră tot ei la putere. Ce-i drept, cu un contingent proaspăt, antrenat, după defectarea generalului Pacepa în 1978, de către colonelul DIE Ristea Priboi. Acesta devine după ᾽90 membru PSD, apoi, când Năstase este trecut în schemă ca prim-ministru, ajunge consilier al lui și, în sfârșit, din 2006, urmărit penal.
Cum ziceam, totul a fost coerent la noi după 1989. Și parcă astăzi e mai coerent ca oricând:  avem un prim-ministru pesemne că unic în lume, de vreme ce unică e și România, în care urmăriții și condamnații penali fac legile justiției. Prim-ministrul nostru ne răsfață cu giumbușlucuri verbale aproape zi de zi. În ultimile zile am aflat că „viitorul nostru se află mereu în față, nu în spate” și că verbele „a devansa”și „a devasta” sunt sinonime: în 2018, ne spune prim-ministrul, „România a devastat economia germană”. Avem un fost  europarlamentar, Adrian Severin, condamnat la patru ani de pușcărie pentru luare de mită și trafic de influență în Parlamentul Europei, care, cu ocazia sărbătorii de preluare de către România a președenției UE, este plasat în loja oficială în spatele lui Donald Tusk și a lui Klaus Iohannis… Și câte și mai câte alte năzbâtii care, toate, fac sistem.

Așa încât, nu mi-a fost deloc mare mirarea să descopăr duminică seară, pe platforma Radio Clasic, următorul anunț public:

„La Sala Constantin Noica a Facultății de Filozofie va avea loc miercuri 16 ianuarie la ora 16 o întâlnire moderată de dl Prof. Univ. dr Vasile Morar cu tema Violența în istorie. O perspectivă etică și antropologică – cazuri din istoria recentă a României.

Invitați sunt: dl Petre Roman, fost Prim-Ministru, inginer și profesor universitar, și dl Teodor Brateș, fost redactor-șef adjunct la TVR în decembrie 1989.

Intrarea e liberă în limita locurilor disponibile.”

Măi să fie!, mi-am zis. „Dl Prof. Univ. dr. Vasile Morar” era faimos printre studenți, pe la sfârșitul anilor ᾽90, pentru acuratețea cu care dicta la un curs de Estetică, rând cu rând (lăsându-i pe studenți să ghicească cine e autorul!), pagini întregi din Estetica filozofului german Nicolai Hartmann, apărută la noi prin anii ᾽70 (și, culmea, studenții chiar au ghicit!). Dar ce legătură să aibă cursul său actual, intitulat O perspectivă etică și antropologică asupra violenței. Holocaustul și terorismul, cu crimele împotriva umanității din decembrie 1989 din România? După câte știam, cei doi invitați figurau ca „suspecți” și erau puși sub urmărire penală în „Dosarul Revoluției” tocmai pentru „săvârșirea de infracțiuni contra umanității”. Iată ce spunea Comunicatul din 18 aprilie 2018 al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre Teodor Brateș:

În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității față de suspectul Brateș Teodor, la data săvârșirii faptelor -adjunct al redactorului șef al Redacției ”Actualități” din TVR, pentru fapte comise în intervalul 22 – 31 decembrie 1989.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:

Suspectul Brateș Teodor – adjunct al redactorului șef al Redacției ”Actualități” din TVR – a fost principalul factor de diseminare a știrilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste ce a afectat profund întreaga populației a României (militari și civili). Mesajele televizate ale suspectului s-au referit la atacuri teroriste asupra obiectivelor militare și civile, apă otrăvită, clădiri minate, diverse conduite abominabile ale așa zișilor teroriști, atacuri cu elicoptere, desanturi aeriene, coloane de blindate în deplasare etc. Repetarea acestui gen de dezinformare a făcut ca psihoza teroristă să atingă cote paroxistice și astfel să constituie principala cauză a numeroaselor pierderi de vieți omenești, vătămări și distrugeri petrecute în timpul evenimentelor revoluționare.

Și iată ce spunea Comunicatul din 20 mai 2018 al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre Petre Roman:

În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspectul Roman Petre, la data săvârșirii faptelor membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) și, începând cu 26 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României, prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:

Suspectul Roman Petre a fost încă de la înființarea CFSN unul dintre factorii importanți de decizie ai acestui organism, iar în această calitate, la fel ca suspecții Iliescu Ion și Voiculescu Gelu Voican, a acceptat și oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist.

Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României. Acestea s-au materializat prin: deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de luptă, inclusiv cu armament greu, în mod voit fără o eficientă coordonare, în interiorul marilor aglomerări urbane ale țării; darea de ordine privind deplasarea unor unități militare pe timp de noapte, fără asigurarea comunicării necesare cu celelalte unități militare dispuse deja în teren; solicitarea repetată prin intermediul TVR ca populația civilă, parțial înarmată, să participe activ la apărarea unor obiective urbane importante. Aceste acțiuni s-au desfășurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusă prin răspândirea în mod repetat a unor informații false privind acțiuni ostile, intense și diversificate, aparținând ”dușmanului terorist”. Informațiile au fost diseminate prin intermediul comunicațiilor militare și civile.

Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecințe deosebit de grave (numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional a unor persoane, suferințe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu).

Dar poate, mi-am zis, aici e ceva ingenios care-mi scapă mie. Poate că dl Profesor i-a invitat anume la cursul despre violență și terorism pe arhitecții violenței și terorismului din decembrie ᾽89. Poate că-i aduce acolo ca material ilustrativ! Ardeam de nerăbdare să ajung miercuri în Sala Constantin Noica de la Facultatea de Filozofie a Universității din București! Să văd și eu cum va decurge „cursul interactiv” moderat de dl Prof. Univ. dr. Vasile Morar. Oare ce îi vor întreba studenții pe invitații dlui Profesor?
Iar dacă e așa, dacă la mijloc nu este cumva o crasă formă de cinism, prostie sau ticăloșie de ambele părți – cum să-i inviți pe doi urmăriți penal pentru „infracțiuni contra umanității” să vorbească despre crimele probatoriului, iar ei să accepte? –, atunci e tare frumos! Poate că invitații dlui Profesor au acceptat să vină să dea socoteală în fața tinerilor de crimele pe care s-ar părea că le au pe conștiință de acum 30 de ani! Poate că au ales o formă de exprimare a căinței în public! Și ce poate fi mai frumos decât un profesor de etică care-i învață pe studenți etica punându-le sub ochi căința, nucleul tare, sâmburele, esența însăși a eticii!
Mi-am imaginat cum, dostoievskian, podidit de emoție, la sfârșitul cursului, mă voi duce să le cad în brațe celor trei – profesorului minunat care a avut ideea întâlnirii și celor doi care au simțit nevoia irepresibilă să se căiască – și cum vom plânge toți împreună, cu gândul la cei 1300 de români omorâți mișelnic în acel teribil sfârșit de decembrie al anului 1989.

PS Am o veste proastă de ultimă oră: un update dat de domnișoara Cristina Enescu, mesagerul cursurilor de filozofie pentru doctoranzi. Iată-l:

„Dragi colegi,

Întâlnirea cu invitații din cadrul cursului „O perspectivă etică și antropologică asupra violenței. Holocaustul și terorismul”, ce urma să aibă loc miercuri ora 16, a fost anulată. Vom avea o prezentare intitulată „Violența și sacrul” bazată pe cartea lui René Girard. Toate cele bune!”

Ce le-o fi venit celor de la Facultatea de Filozofie să anuleze întâlnirea cu Roman și Brateș?

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  1. „…Cine îmi garantează, ce forță, ce mecanism social constituit și eficace, că odată ce îmi dau girul (odată ! într-o situație grea, excepțională) nu vom face apoi noi abuzuri de putere în situația în care sîntem puși chiar și fără situații unice, dificile, date ? … Singură ai spus că nu e oportun să judecăm chiar toate erorile. … Da, știu,… nu va trece mult și VICTIME și CĂLĂI se vor întîlni la același banchet, vor ciocni unii cu alții paharul, vor petrece și se vor strînge reciproc de umeri cu emoția sinceră în suflet că sîntem toți oameni și erorile, de fapt, nu sînt ale noastre, sau sînt ale tuturor. M-ași alătura și eu, sincer vorbesc, la petrecerea asta a uitării GENERALE, dacă, HM ! …”

    [Marin Preda, Cel mai iubit dintre pămînteni vol.II, pag. 385, ediția 1984]

    • pai cine sa-ti garanteze? cf text. dracu, ca aici nu se schimba nimic. cei prosti si hoti antrenati in tupeu conduc pentru ca cei destepti tac din gura. altfel si-o iau in bot de la ceilalti. popor prostit de biserica. in tara asta credinta in ndumnezeu nu mai are de mult de-a face cu biserica in actuala ei forma.

  2. Comunismul i-a pus pe cei prosti deasupra celor destepti, iar noi suntem inca in comunism.

    Putem iesi la lumina prin cele trei runde de vot de anul asta, plus cele doua de anul viitor.

    Dar convinge-l pe romanul ultrasentimental sa iasa la vot gandind cu mintea, nu cu inima, daca poti. Eu incerc sa fac asta din 2016, de atunci am convins un singur om sa voteze, un om care nu mai votase, un necunoscut.

    Romani! Ganditi! Si votati! Nu, nu sunt toti politrucii la fel!

    • Aiurea „ultra sentimental”…Cei mai multi, daca nu sunt prosti din nastere, atunci se lasa prostiti de gasca de banditi care conduce Romania….

    • Deasupra celor ce citesc sunt cei care retin,
      deasupra celor care retin sunt cei care inteleg, deasupra celor care inteleg sunt cei care „retin”

    • „Comunismul i-a pus pe cei prosti deasupra celor destepti”

      Eu cred ca mai prosti si mai talhari decat cei din actualul guvern nu au existat niciodata in istoria acestei tari. Si ca o incununare a acestei parodii numite „guvernare” Romania a preluat pana si Presedintia Consiliului UE. Adica, crema Europei, cu patalamale, in regula.

  3. Dl Liiceanu, poate va interesa. Va multumesc!

    Andrei Ursu, Mădălin Hodor, Roland O. Thomasson, „Cine a tras în noi după 22?”Studiu asupra vinovățiilor pentru victimele Revoluției Române din decembrie 1989)

    http://www.revistadrepturileomului.ro/assets/docs/2018_4/NRDO-4-2018-studiu.pdf

    13 decembrie 2018

    Grupul pentru Dialog Social și Fundația Gheorghe Ursu

    De la teroriști la diversioniști. Mistificarea Revoluției române de la 1989.

    (Noua Revistă de Drepturile Omului, lansare nr.4)

    Moderator: Radu Filipescu

    Andrei Ursu, Mădălin Hodor, Roland O. Thomasson, „Cine a tras în noi după 22?” Studiu asupra vinovățiilor pentru victimele Revoluției Române din decembrie 1989

  4. Pai s-au razgandit ca v-ati dat cu parerea in stanga si-n dreapta despre subiectul cursului/intalnirii si ilustrii invitati. Respectivii au fost prompt informati de vreun ciripitor ‘aciuitor’ de cele spuse de dvs.si, gata cu sindrofia. Intrebarea dvs. de la final ramane legitima insa nu intrevad un raspuns magulitor pt. protagonisti; adica exclud c-au anulat cafteala cu bunul simt din rusine fata de adevar sau macar fata de dvs. Cred, mai degraba, ca lasitatea, caracteristica individului de sorginte comunista, i-a determinat s-anuleze totul; frica unei confruntari directe cu dvs. si eventual cu audienta ramane, pt. mine, un raspuns plauzibil.
    Nu m-ar mira insa, ca o criza acuta de diaree in cazul Brates si dureri in gat in cazul Roman sa reprezinte motivele anularii.
    Si nu m-ar mira si mai mult sa vad ca noua tema anuntata sa fie organizata si prezentata de aceeasi protagonisti. Spun asta pt ca nu vad nicaieri in anuntul de schimbare al subiectului discutiei cine participa si cine-l mediaza.

  5. Nu e nimic de mirare. România nu a ştiut/putut/vrut să se lepede de urmările comunismului nici după aproape 30 de ani. Suntem singura ţară fost comunistă stăpânită încă de urmaşii acelui regim odios. Dar de ce s-a întâmplat aşa, asta este o altă poveste. Se pare că ideologia comunistă a intrat în genetica sufletului românesc. Asta e! Trist dar adevărat.

  6. Cu toata consideratia, Domnule Profesor, daca nu intervine ceva urgent, o schimbare, daca Dragnea nu este oprit,( fie si in felul imaginat de Breht) peste 4-5-6 luni o astfel de conferinta nu va mai fi anulata !

  7. Nu e nimic nou in acest articol, doar un nou episod dintr-o tragicomedie.
    Nesimtirea lui dom Pedro este proverbiala, dar si prostituarea peste poate a politicienilor romani.
    Dambovita trebuia sa se umfle si sa acopere tot Bucurestiul cand Petre Roman a intrat si a stat 10 ani in Partidul National Liberal si 4 ani in Senatul Romaniei ca senator liberal, dupa ce-ai asmutise pe mineri sa-i ciomageasca pe taranisti si liberali.

  8. Cum sa nu fie invitat Petre Roman, care nu numai ca si-a vopsit parul, dar si-a ,, vopsit” si convingerile;. Acum e liberal si vorbeste la Romania tv. Mai e ceva de comentat?

  9. In conditiile statului centralizat, bugetar, si birocratic, cu o Justitie in diferite grade de dependenta fata de politic orice oroare este posibila. Aceste vulnerabilitati centenare s-au perpetuat prin prestatiile tuturor ofertantilor politici. Iesirea din acest cerc vicios malefic este posibila doar printr-o oferta politica alternativa.

  10. Toate acestea fac parte din ceea ce se numeste securism. Securitatea a fost cea care a pus la cale lovilutia romana (si bine a facut, cel putin pentru jumatatea inlaturarii ceausismului si comunismului), si cea care a regizat urmarea (din pacate, la fel de vicioasa ca si institutia respectiva). Iar ceea ce se petrece astazi se cheama tot securism. Vlastarele SRI nu puteau rasari prea departe de buturuga Securitatii.

  11. Problema este că acești oameni chiar cred despre ei că merită să fie invitați. Și desigur, se duc cu semeție! Au pierdut smerenia. Smerenia familiei, smerenia poziției, smerenia părerilor, smerenia adevărului.
    Orice viețuitoare se dezvoltă și își dezvoltă capacități în funcție de mediu. Mediu le încurajează sau le atrofiază unele caracteristici. Până la urmă, poate nu e vina lor. Mediul le-a permis dezvoltarea și i-a încurajat. Smerenia nu are de unde veni daca mediu nu încurajează smerenia. :|

  12. Cu tot respectul Dle Liiceanu, ca un minor participant la revolutie si eu, fara certificate si indemnizatii, as sugera masura in judecata. Este un document al Procuraturii care ii incrimineaza pe cei doi, nu si un fapt constatat de instanta.
    Ceea ce se poate, in opinia mea, condamna aici, este cum face respectabila Facultate de Filozofie ca accepta un eveniment cu doi invitati neadecvati pentru un astfel de demers, cum poate explica dl prof Morar colegilor Domniei sale un astfel de colocviu, cel putin discutabil in formatul prezentat.
    In final, pare ca ceva din cele de mai sus nu s-a intamplat. Face parte, cred, dintr-un mecanism de autocontrol pe care cumva, istoria, l-a declansat in societatea noastra. Haideti sa luam partea buna a lucrurilor!
    Altfel, exista o samanta de individualizare a raului in acest articol care nu stiu sa va caracterizeze.
    cu respect,
    daniel f popa

  13. Pe scurt. O sugestie fragila dar nu impardonabila.

    Exista un loc in Cismigiu unde se face si se desface istoria. Sunt acolo sahisti, politicieni de

    marca, toti necunoscuti, dar cu geniu si unii chiar cu diagnostice psihedelice.

    Sugerez ca domnii profesori Roman si Brates pot conferentia liber, cu mult farmec si

    profunzime, in acest loc.

    Dupa care, pot reciti, cu picioarele in apa rece-Istoria Mondiala a Comunismului, Vol.1-

    Calaii.

  14. am mai scris p aci : economicul o sa sugrume n final si hotia si prostia. apoi prinde orbul, scoate i ochii. s a mai intimplat dar nu s a invatat. sa lasi niste oligofreni patru ani pina la urmatoarele alegeri nu i democratic. pin atunci prostul te omoara. or, asta nu denota inteligenta ci prostie crasa. dnul Dan Grigore, dna Oana Pellea sau Mihail Sora trecut de o suta de ani ce au tremurat linga ateneu, nu pot rezolva de unii siguri gravele probleme ce distrug romania. e usor de inteles de ce analfabetii, putorile si ciomagarii apara actualul status quo. de negindit ramine necoagularea oamenilor onesti care sa spulbere aceste dejectii umane odata pentru totdeauna.

  15. Si ce daca domnu Roman este baiatul lui Valter Roman.De ce, sunteti atat de ii nvidinosi?! Doamne, in 90 aveam 22 de ani si eram absolut facsinata de Petre.Un soi de Allain Deillon- sunt si cojoace- un tip destept, precis, si care stia si stie 3 limbi, toate straine de adevaratul liberalism sau ce naiba o mai fi el.

    Dupa, am divortat si m-am internat, un timp, dar adevarul clar si gol-golut este ca pe Petrica l-as fi votat si fara si cu Lambada sau labada, in fine.

    Mi se pare mie sau invidia cucereste Romania? Mai tin minte si acum- am 50 de ani- si ceva ecsperienta de pacient dispensarizat – ca lumea rea, vorba cantecului, nu vrea sa-i lase pe unii sa vrea Kent, valuta si pe Roman …sa conferentieze decpsre etica nicomahica?!

    Drept e- o colega de salon de la Obregia- spunea:,, astuia nu poate sa-i spuna girafa nici Dali”.

  16. Cursurile de etica sunt obligatorii in pregatirea doctoranzilor si fac parte probabil din norme didactice vacante, putand fi tinute la plata cu ora.

  17. A fost un scenariu elaborat din vreme, nici vorba de improvizatie. Si a fost credibil, ne-a prostit pe multi. Ca sa fie credibil cu adevarat au omorat si oameni, multi oameni, nu toti au fost impuscati din confuzie, unii au fost impuscati de teroristi, profesionisti ai diversiunii. Si a urmat, apoi, cea de a doua parte, venirea la putere a garniturii din umbra, oameni ascunsi la vedere, printre noi, numiti apoi in diverse functii fara sa ne dea de banuit. Dar nu mai e nimic de facut, atata vreme cat romanii pot pleca din tara daca sunt nemultumiti, asta vor face, suntem educati sa fugim, nu sa luptam.

  18. Opinați că și amplasarea camerelor de filmat, a radarelor, a altor instrumente de înregistrare filmare, de către instituții, instrumente tehnice ce ar putea furniza dovezi în instanțe, ar trebui să se facă cu avize de la judecători și dacă considerați că ar fi constituționale, în instanțe, astfel de eventuale dovezi neobținute de către procurori, ci de persoane care nu ar fi autorizate de lege să efectueze anchete penale ?

  19. Cu intirziere…

    25.11 2011 – Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin susţine o conferinţă pe tema corupţiei la Fundaţia Titulescu patronată de fostul premier Adrian Năstase.

    https://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-10784173-europarlamentarul-adrian-severin-investigat-dna-pentru-luare-mita-trafic-influenta-conferentia-ora-11-00-tema-mitologiei-exceptionalismului-coruptiei-romanesti.htm

    El, Severin, dat afara din PE pentru coruptie, tine o conferinta despre coruptie. Si nu, nu pentru a se cai sau pentru a recunoaste ceva.

    Exista o continuitate in lichelism si nesimtire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro