duminică, mai 19, 2024

China testeaza liberalizarea economiei – Zona Libera Shanghai

Duminica s-a deschis oficial zona comerciala libera Shanghai. Un spatiu economic diferit de economia Chinei, o zona noua in care oficialii chinezi testeaza liberalizarea economiei. Scopul declarat de Beijing ar fi restructurarea economiei chineze cu ajutorul acestui experiment, in asa fel incat sa faca fata noilor tendinte ale economiei mondiale.

Asadar, aceasta noua zona libera a adus in prim plan discutiile cu privire la restructurarea economiei Chinei si la capacitatea ei de adaptare la schimbarile momentului ce se deruleaza cu o rapiditate aproape “neomeneasca”.

Spatiul economic Shanghai reprezinta astfel o portita pentru investitiile straine. Investitii care, de exemplu, nu sunt permise atat de usor in economia chineza. O zona in care dobanzile pot fluctua liber pe piata. Pentru ca toate sa decurga eficient, oficialii chinezi isi doresc un sistem birocratic permisiv.

Practic, China dezvolta principiul zonelor libere lansat prima data in anii ’80, cand se deschidea prima Zona Speciala Economica – Shenzhen, in apropiere de Hong Kong. Zona a permis investiile straine, in special cele in industria prelucratoare care ulterior au beneficiat de avantajul unei forte de munca ieftina.

Se vorbea atunci de o miscare istorica in economia Chinei, de deschidere si de liberalizare, realizata de reformatorul Deng Xiaoping.

In anul de gratie 2013 reformatorul este actualul premier, Li Keqiang, sustinatorul numarul unu al noii zone, care spunea la reuniunea Consiliului de Stat ca : „Se va acorda prioritate facilitarii accesului la investitii si unei mai mari deschideri in comertul cu servicii. Am adoptat de asemenea masuri pentru facilitarea comertului exterior si pentru promovarea cresterii constante a importului si exportului”.

Autoritatile de la Beijing au lansat zona ca un laborator pentru transformarile majore din sectorul financiar al tarii : „Zona trebuie sa functioneze ca un camp de testare pentru reforme si o economie deschisa, aceasta experienta poate fi duplicata si promovata la nivel national, ulterior”, a declarat Consiliul de Stat.

Lipsesc totusi detaliile concrete privind reglementarea zonei, detalii care nu vor fi enuntate din start, ci vor fi inserate treptat, timp de 3 ani cat dureaza perioada de implementare.

Care sunt avantajele zonei libere Shanghai?

Prima intrebare si cea mai fireasca a economistilor, analistilor, a intreprinderilor din China si din intreaga lume este: „Care sunt avantajele zonei libere Shanghai?”, acest lucru fiind cu atat mai important cu cat zona economica isi propune sa deserveasca atat companiile chineze, cat si pe cele straine.

In primul rand exista o „lista negativa”, ceea ce presupune ca vor fi impuse restrictii pentru anumite sectoare de activitate, investitiile in anumite industrii fiind interzise. Aceasta abordare aduce in schimb mai multa transparenta si mai putina birocratie, facand ca afacerile permise sa se desfasoare intr-un mediu onest.

Un alt aspect important de analizat este admiterea unui sistem financiar mai deschis, care ar putea include o convertabilitatea flexibila a yuanilor si rate ale dobanzilor care pot fluctua liber pe piata. Aici poate aparea o discutie foarte complicata si complexa despre o astfel de evolutie a sistemului financiar si posibilitatea ca aceasta sa se extinda in restul Chinei.

Oricum, consecintele acestei flexibilizari si liberalizari, efectuata chiar si cu titlul de experiment vor fi majore, atat pentru economia Chinei cat si pentru economia mondiala.

Ce inseamna noua zona libera pentru economia chineza?

Vazute ca experimente strategice locale in orase importante, aceste zone libere nu servesc doar ca semnale economice, ci au o incarcatura mai consistenta. Ele ofera o viziune asupra modificarilor ce vor aparea.

De asemenea, evolutia acestui proiect are o semnificatie aparte. Succesul lui poate impune un nou trend si o noua evolutie in economia globala, in timp ce, esecul sau poate produce blocarea actualului status quo al economiei, dar mai ales al filosofiei Chinei despre economie pentru mult timp de aici inainte. Pentru ca totul se desfasoara urmand cu strictete principiile confucianiste. Incercari mici, treptate, fara un impact major asupra intregului. Daca functioneaza se merge mai departe. Daca nu, se reintra in carapace. Or, intrarea in carapace ar insemna rigidizarea sistemului chinez atat economic, dar si social. Nu i-ar mai permite o evolutie fireasca. Aceasta dimensiune are cu siguranta implicatii globale.

Este asteptat si Congresul Partidului Popular Chinez din noiembrie, Congres care va contine cu siguranta pe agenda si masuri economice importante.

Revenind la zona „free trade Shanghai”, bancile straine vor putea, de asemenea, sa penetreze spatiul economic liber, astfel ca finantarea transfrontaliera ar reduce costurile de finantare ale firmelor chineze. Ar expune bancile locale la concurenta straina si, in schimb, le-ar oferi o piata de desfacere pentru gasirea de noi clienti externi.

Instrumentele cheie pentru restructurarea economiei chinezesti si pentru plasarea pe calea cresterii sustenabile sunt considerate a fi convertabilitatea yuanului si ratele liberalizate ale dobanzilor.

Drept urmare Shanghai este apreciat ca un viitor lider financiar din Asia (fara a avea capacitatea de a depasi Hong Kong), care va creste considerabil influenta Chinei in economia globala si va restructura harta economica asiatica.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Mie mi se pare ca masura este o incercare de a exporta cat mai mult din efectele crizei ce va lovi probabil China destul de curand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro