Home » Economie »Energie »Macro »Reactie rapida » Citesti:

Quo Vadis companiile de stat? Asaltul final la Electrica

Razvan Eugen Nicolescu noiembrie 10, 2015 Economie, Energie, Macro, Reactie rapida
12 comentarii 2,924 Vizualizari

De zece luni se duce o campanie acerba de politizare si deprofesionalizare a companiilor de stat din energie, cum nu credeam ca mai poate fi posibil in Romania anului 2015. Una dintre cele mai atrăgătoare ținte pentru politruci este Electrica, miza nefiind doar cea obișnuita de a plasa oameni de partid in poziții in care nu ar putea ajunge niciodată pe criterii de meritocrație. Mai sunt cel puțin doua elemente importante. Primul este controlul asupra celor aproximativ 600 de milioane de euro pe care societatea ii are in conturi si pe care trebuie sa-i investească, o suma care provoacă apetitul camarilei politice ce a spoliat ani de-a rândul companiile de stat de zeci de miliarde de euro. Al doilea element e legat de acoperirea unor lucruri care s-au făcut in trecut in societate de diverși politruci si care ar putea ajunge in atenția justiției.

Spre bucuria celor care credem ca societățile de stat din energie trebuie sa devina un motor real al creșteri economice a tarii, societatea a rezistat pana acum acestor atacuri destul de bine, chiar daca performanta generala nu are cum sa nu fie afectata de un astfel de mediu confruntational. Meritul acestei „rezistente” este impartit intre o serie de oameni cinstiți si profesioniști din managementul companiei, angajați decenți, dar mai ales al Consiliului de Administrație (CA) al societatii care a refuzat constant sa se abată de la drumul instituirii unor mecanisme de prevenție a corupției si a respins vehement, inclusiv prin luări publice de poziție, tentativele de impunere a unor incompetenți in funcții importante din companie. Spre cinstea lor „capii rezistentei” sunt doi tineri din consiliul de administrație – Victor Grigorescu si Cristian Busu. Ambii sunt cu studii sau experiențe de lucru in străinătate, in poziții importante la Bruxelles sau in mediul privat. Membrii CA Electrica s-au opus atât de mult, incit singura soluție era schimbarea lor. Având in vedere ca era riscant sa fie demiși fara motiv, s-a inventat nevoia măririi numărului membrilor CA pentru ca o astfel de decizie generează, conform statului organizației,  noi alegeri pentru CA.

In consecința, astăzi, in AGA ce a fost convocata cu un alt motiv, s-a introdus un nou punct pe ordinea de zi : șmecheria cu mărirea numărului de membri. Ce mă șochează este ca se continua cu aceste demersuri de politizare si după ce zeci de mii de oameni au strigat in strada împotriva lor. Mă așteptam sa existe un elementar bun simt, iar lucrurile măcar acum, in ultimul ceas, sa înceteze.  Sunt curios si care va fi reacția sutelor de acționari persoane fizice si juridice din Romania acționare la Electrica după listare. Vor continua sa fie pasive sau se vor conecta la activismul si entuziasmul existent acum in Romania si vor încerca sa isi apere, așa cum e firesc, proprietatea pentru ca daca ne uitam la evoluția cotației acțiunilor societatii e vizibil din evoluția acestora ca rezultatul acțiunii politrucilor este scăderea  valorii companiei, adică afectarea tuturor acționarilor. Sunt de asemenea curios cum vor reacționa reprezentații societatii civile care au mers la întâlnirea cu Președintele României cu revendicări privind depolitizarea companiilor de stat, mai ales ales ținând cont de mărimea si importanta societatii. Ce se întâmpla la Electrica poate arata daca statul poate ramane un acționar important dar corect in societățile strategice sau singura soluție este privatizarea tutur acestora, cu toate efectele negative si riscurile pe termen lung ce pot apărea datorita acestui proces. Ar fi rău sa ajungem aici. Sper sa nu se intample.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "12 comments" on this Article:

 1. madalina spune:

  E o analiza foarte buna! Aveti dreptate! Trebuie sa iesim in piata in continuare.

 2. Mihai spune:

  “Al doilea element e legat de acoperirea unor lucruri care s-au făcut in trecut in societate de diverși politruci si care ar putea ajunge in atenția justiției.”

  Domnul Nicolescu, afirmatia dumneavoastra este foarta grava. Daca aveti cunostinta de infractiuni savarsite, este obligatia dvs sa o raportati autoritatilor.

  Puteti sa dati cateva exemple referitoare la lucrurile care se incearca a fi acoperite?

 3. Valentina spune:

  Sunt unul din micii si tinerii actionari Electrica si nu vreau politizarea companiei cu incompetenti pusi pe furat.
  Nu mai putem permite astfel de manipulari pentru vrem sa avem o Romanie “romaneasca” si peste 50/100 de ani.
  Daca trebuie ne vedem din nou in strada.

  • Axa spune:

   Valentina, din pacate e greu de schimbat ceva, daca nu imposibil. Statul este majoritar in aceste companii, iar micii actionari nu au nici o sansa de a bloca aceste magarii; poate doar in strada, dar in AGA ei sunt neglijabili. Se lupta FP (Mobius) de ceva timp in instanta dar nici pentru ei nu e usor.

 4. Centrul Roman al Energiei - Bruxelles spune:

  Dar cu Stelian GAL, ala de e la Brussels la Centrul Roman al Energiei … ce e cu el? Este bun profesional su pus politic? Cu cat a terminat facultatea ?

 5. Maria spune:

  Buna seara

  Interesant ceea ce spuneti dar as dori sa va pun si eu o intrebare chiar daca nu are legatura cu EL. Cum ramane cu SNN care are 3 ani de la listare si de atunci a scazut cu peste 30%?

  Cat ati fost ministru v-ati preocupat vreun pic de aceasta societate? Ceea ce s-a intamplat acolo a fost un fel de fraiereala a micilor actionari care au avut incredere in statul roman.

  Nu inteleg de ce deocamdata si FP tace. La El e inca bine dar la SNN este Domna Lulache profesionista in domeniul energiei nucleare?

  Banuiesc ca nu o sa raspundeti…..

 6. sebastian spune:

  Inevitabil, sinecuristii politici gen Gerea vor fi eliminatzi din sistem, asaltul asupra EL este ultima lor “dead cat bouncing”….

 7. Borza Penalul spune:

  Escrocul condamnat penal Borza este bine-merci. El conduce firma (Hidroelectrica) in cadrul careia a savarsit cele 34 de infractiuni pentru care este condamnat definitiv la inchisoare de catre ICCJ. In ce tara traim? Se aude domnilor ministri, parlamentari, d-le Presedinte?

 8. Razvan Nicolescu spune:

  @ Raspuns pt. doamna/domisoara Maria

  Responsabilitatea principala pentru evolutia cotatiilor actiunilor revine managementului societatii si Consiliului de Administratie. In calitatea sa de actionar, statul nu a initiat nici un conflict la Nuclearelectrica sau vreo actiune care sa impacteze negativ actiunile.

  Dimpotriva, a incercat sa ajute la evolutia pozitiva a actiunilor, una dintre actiunile incepute si nefinalizate de conducerea ministerului vizand aducerea unui super nume din SUA in Bordul societati cu scopul de a atrage interesul fondurilor americane.

 9. Buna seara Razvan ,
  Articol corect . Putin militant si poate putin rautacios . Stiu ca-ti pare rau ca nu ai putut sa mergi mai departe cu ce ai incercat la Minister . Esti convins ca ai incercat tot ce trebuia incercat la acel moment ? Eu cred ca .. NU ! Ai avut si tu limitarile , restrictiile tale . Fusese-si Numit ! Sigur ai fost si esti un profesionist . Nu stiu ce inseamna tehnocrat . Profesionist stiu . Politrucii trag la putere si la bani , ca mustele la ….Cred ca vor lua o pauza acum . Electrica nu-i o mireasa chiar asa de atragatoare pe cit pare sau pe cit ai vrea tu sa o descrii . Dar asta-i alta poveste .

 10. Mircea Modan MirceaM spune:

  De aia e bine ca absolut toate companiile de stat (intreprinderi publice)sa faca raportari publice exact pe sistemul raportarilor companiilor listate. Chiar daca nu sunt listate.
  EL este un caz scoala, publicarea hotararilor AGA nu este un moft ci ne arata “misculatiunile” care, altfel, ramneau necunoscute.
  http://www.bvb.ro/infocont/infocont15/EL101115_ro.pdf
  Ce vedem? Aveam initial o propunere ca sedintele CA valabile sa fie tinute in prezenta a minim 5 membri dintre care doi (aici e spilul) sa fie independenti. Aceasta ” mica” soparla ar fi anulat acel 4 la 3 in defavoara statului (3 membri numiti de stat si 4 de restul actionarilor). Din fericire AGA, prin nu stiu ce minune (statul detine controlul in AGA), a aprobat o alta formulare in care sedintele CA sunt valabil in cazul prezentei a 5 membri, dar musai 3 independenti, nenumiti de stat. Altfel spus daca staul isi timite toate fortele (3 reprezentanti din cei 7) sedintele CA nu sunt valabile decat daca sunt si minim 3 reprezentanti indepndenti, numiti de actionariatul privat. Iar daca privatii se mobilizeaza cum trebuie si actioneaza concertat pot sa anihileze misculatiunile statului in CA avnd toti cei 4 reprezentanti prezenti.
  Pe de alta parte structura actionariatului (48.78% statul, 41,41% persoane juridice si restul 9.81% fiind retaileri, persoane fizice) ne arata ca statul este actionarul care va avea intotdeuna majoritatea voturilor in orice sedinta AGA. Pentru simplu motov ca acei 9,81% persoane fizice nu vin la sedintele AGA (vorbim de cateva mii de persoane) si este improbabil sa se organizeze numindu-si un reprezentant. Batalia se va duce intre cei 41,41% privati si acel 48.78% stat. Ba nici macar atat. daca ne uitam pe structura cvorumului la sedintele AGA, acesta fiind undeva in zoba lui 7x%. Evident ca 48,78% asigura, de fiecare data votul majoritar. Statul detine de fapt controlul comaniei in AGA. Asta in timp ce compania nu mai este socotita o intreprindere publica…pentru ca statul nu mai este majoritar absolut !

  “Considerente pe baza cărora au fost eliminate din acțiunea de monitorizare cele 13 ÎP:
   A fost finalizat cu succes procesul de privatizare, prin ofertă publică primară
  de acțiuni nou emise a Societății de Distribuție și Furnizare a Energiei
  Electrice “ELECTRICA” S.A., (“Electrica”) și a filialelor sale, în aplicarea
  Hotărârii Guvernului nr. 85/20133
  , publicată în Monitorul Oficial al României
  nr. 147 din data de 19.03.2013. Astfel Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice “ELECTRICA” S.A. împreună cu cele zece filiale ale sale
  a devenit cu capital minoritar de stat;”
  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/legislatie/patrimoniupublic/RAPORT_PRIVIND_ACTIVITATEA_IP_2014.pdf
  Ciudat de tot, intreprinderi publice sunt “companii şi societăţi naţionale, societăţi comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul;”
  Or statul detine controlul de facto al EL in AGA.

 11. Gigel spune:

  Interesant articol.
  Astept un articol despre legatura dintre companiile private si stat, de ex dintre guvern si petrom. Cred ca o cunoasteti foarte bine: gaz ieftin pt petrom, redevente mici, ministrii ai petrom in guvern, etc.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Razvan Eugen Nicolescu


Razvan Eugen Nicolescu

Razvan Nicolescu este consultant in cadrul Deloitte si membru al grupului de experți NATO pentru securitate energetica. In trecut a fost Președinte al Agenției Europene de Regle... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)