sâmbătă, mai 18, 2024

ALDE- ca un fum, ca o țigară…

În anul 2015 un nou partid apărea pe scena politică din România. Și-a ales un nume cu rezonanță europeană, menit să alunge urme de îndoială în privința orientării sale proeuropene. S-a hotărât să se numească ALDE.
Provenea din fuziunea Partidului Liberal Reformator, creat cu vreo câțiva ani înainte de neobositul inventator politic Călin Popescu- Tăriceanu, nemulțumit de desființarea USL, dar și de faptul că vechii liberali începuseră să cocheteze cu democrații, adică tocmai cu aceia care îl susținuseră până la zeificare pe vechiul lui adversar Traian Băsescu, și Partidul Conservator. Partidulețul-televizor care, sub conducerea tânărului Daniel Constantin numit în funcție de însuși fondatorul formațiunii, ex-generalul de Securitate, iar acum mare mogul media Dan Voiculescu, ieșise din lesa celui căruia îi plăcea să i se gâdile în mod plăcut urechea cerându-le lefegiilor săi de la Antene să nu uite să ni-l prezinte drept profesor.
Firește, la vremea respectivă nu putea să nu amuze însoțirea, cum altfel decât cu acte în regulă?, dintre liberalii care își spuneau și reformatori și auto-intitulații conservatori. Dar ce nu face politicianul român ca să își sporească zestrea? Se însoțește chiar și cu Dracul. Cum-necum, nou-apărutul ALDE a reușit să intre în Parlament la alegerile din decembrie 2016, mușcând din ceea ce ar fi putut a fi al PNL-ului dacă acesta nu ar fi avut parte de neinspirata conducere a d-nei Alina Gorghiu făcută președintă din voința și ordinul d-lui Klaus Iohannis. Apoi, asociindu-se cu PSD, a izbutit să intre și la guvernare.O guvernare în cursul căreia dl. Călin Popescu-Tăriceanu care, între timp, câștigase și lupta pentru putere cu mult mai puțin experimentatul Daniel Constantin, a funcționat, în principal, drept goarnă anti-europeană. Adesea mai puternică și dizarmonică, dacă nu cumva chiar mai odioasă decât aceea reprezentată de azi pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea.
Pe 26 mai 2019 atât PSD cât și ALDE aveau să cunoască gustul amar al dezastrului politic. Social-democrații au înregistrat un scor modest, mult sub așteptări la alegerile euro-parlamentare, în vreme ce partidul d-lui Tăriceanu nu avea să mai prindă nici măcar un loc pentru avionul spre Bruxelles și Strasbourg. A doua zi au urmat condamnarea și arestarea lui Dragnea, iar mai apoi preluarea deplină a puterii atât în partid cât și în guvern de doamna Viorica Vasilica Dăncilă.
În pofida faptului că nici cei mai proști, mai naivi analiști și comentatori politici nu creditau defel posibilitatea ca dl. Tăriceanu să fie candidatul comun la prezidențiale al PSD și ALDE, așa cum îl amăgise pe fostul manechin de la APACA dl. Dragnea, acesta s-a legat de promisiune așa cum se leagă un amărât de candidat la înecare de cel mai firav fir de paie. Așa după cum a povestit el însuși luni seara în apariția de la Realitatea tv, dl. Tăriceanu a dat rapid fuguța la noua șefă, d-na V.V. Dăncilă, în vederea reînnoirii jurămintelor. Aceasta mai întâi l-a amețit, apoi a trecut cinic la dezvrăjeală dându-și ea însăși arama pe față. Scoțându-și la iveală incredibilele vise de mărire și gustul pentru puterea absolută. Singura de natură să îi asigure supraviețuirea politică, supraviețuire care, în cazul doamnei Dăncilă, înseamnă totul sau nimic.
Pe 26 august, dl. Călin Popescu-Tăriceanu a decis ieșirea ALDE de la guvernare. Manipulat de dl. Victor Viorel Ponta care a știut cum să îi potențeze și alimenteze pornirile resentimentare. Dl. Tăriceanu și grupul său de acoliți, altminteri puțini la număr, Vosganian, Chițoiu, Nicolai, au plănuit să tragă preșul de sub picioarele doamnei Dăncilă. Au inventat de abia apoi tot felul de pretexte, unele infantile de-a dreptul, spre a-și justifica gestul. Pentru moment încă nu putem fi siguri dacă operațiunea lor a reușit. Preșul e ponosit, dar încă e utilizabil. Aceasta în vreme ce dl. Tăriceanu, dar și ALDE au pierdut aproape tot ceea ce puteau pierde. Funcții, nume, grupuri parlamentare, acel minimum de importanță. Reprezintă doar un amărât de tender oricând detașabil de la locomotivele Ponta și Pro România.
Nu e exclus ca foarte curând dl. Tăriceanu să piardă tot partidul. Deși cum ALDE a fost ceea ce se cheamă un partid de lider, mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza ca întregul ALDE să se evaporeze. Să dispară. Ca un fum, ca o țigară….
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

    • L-am cunoscut pe Malin Bot in faza arogant-agresiva, jignind oameni cu o lejeritate de psihopat. Acum dupa ce am vazut imaginile,il compatimesc. Insa isteria e reversul dispretului. Aleg inteligenta.

  1. „mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza ca întregul ALDE să se evaporeze…”

    …Foarte probabil „inspirat” de ProRomânia, în care se va dizolva.

    Dl Tăriceanu, cu instinct politic, a înțeles că acesta este modul în care se va transforma PSD pentru a continua susținerea cleptocrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro