sâmbătă, mai 18, 2024

America Pusă la Zid (II)

La două luni după ce a depus jurământul de președinte al Statelor Unite, Donald Trump începe să-și piardă din popularitate într-unul dintre cele mai republicane state ale Americii: Texas. Acest lucru l-am constatat în martie, când am fost martora unei demonstrații în capitala statului, Austin (foto mai jos). Austinul, oraș universitar, este cunoscut ca excepția democrată în statul sudist, altfel profund republican. Dar datele din sondaje arată că și texanii din alte părți ale statului sunt din ce în ce mai nemulțumiți de Trump, pentru că planurile și acțiunile lui au început deja să îi coste scump.

Prin anii 70-80, se spunea că texanii ar vota mai degrabă cu un câine galben, dacât să voteze cu un democrat (de unde denumirea de Yellow Dog Republican). In noiembrie, 52% au votat cu Trump și numai 43% cu Clinton, dar trei luni mai târziu, în luna februarie a acestui an, sondajele arată că în jur de 60% dintre texani nu sunt mulțumiți de Trump. Și asta în mare parte din cauza zidului pe care președintele s-a tot lăudat în campanie că îl va construi pe granița cu Mexicul (am scris mai multe pe tema zidului de pe graniță aici). Construirea zidului și oprirea imigrației ilegale au fost citate în sondaje ca cele mai importante motive pentru a vota cu Tump de către 80% dintre suporterii săi. Texasul e statul cu cea mai lungă graniță cu Mexicul și deci va fi și cel mai profund afectat de orice decizie luată în acest sens.

Construcția zidului nu a început încă, dar pregătirile nasc deja controverse și consecințe greu de ingorat pentru mulți texani. Cei din nordul statului se plâng în mod deschis propriilor reprezentanți în Congres de lipsa forței de muncă la fermele și companiile lor de construcții. Valul de deportări recente a lăsat deja destui angajatori fără mână de lucru, iar perspectiva unui zid înseamnă mai multe probleme similare. Dallasul și Houstonul sunt printre primele cinci zone urbane ale țării când vine vorba de creșterea demografică, iar asta datorită în mare parte locuințelor noi, spațioase și ieftine, construite de imigranți ilegali mexicani plătiți puțin.

Zidul creează și mai multe probleme în centrul și sudul statului. În McAllen, Laredo și New Braunfels, un boicot al mexicanilor înseamnă că oamenilor de afaceri locali le merge destul de rău. Până acum două-trei luni mexicanii treceau granița și cumpărau cu bani frumoși sute de tipuri de produse din America, de la mobilă, la haine, alimente, până și cirezi întregi,  și produsele din piele și carnea de vacă pentru care Texasul e atât de bine cunoscut. Acum atât comercianții cât și producătorii stau cu marfa pe raft.  Un vânzător  de mobilă din McAllen spunea luna trecută că de două decenii nu a dus-o atât de prost. Clienții mexicani pe care îi știe de-o viață  i-au spus verde-n față că îl boicotează și nu mai cumpără din America pentru a protesta planul lui Trump. S-au ținut de cuvânt și texanii trag ponoasele.

În Kyle și în alte orășele din zona Austinului, mii de fermieri nu mai pot vinde carnea de vită pe care în fiecare an o exportau cu tonele în Mexic. Asta înseamnă că nu au bani pentru a cumpăra furaje pentru vitele nesacrificate. Băncile nu cooperează nici ele, scumpind creditul de trei ori din noiembrie încoace și lăsăndu-i pe producătorii agricoli la mare ananghie. Texasul exportă bunuri în valoare de 280 de miliarde de dolari în fiecare an, iar principalul partener de export este Mexicul. Alte boicoturi mexicane anunțate deja, în domeniul petrolier și petrochimc ar face ravagii pentru economia texană și pentru oamenii de afaceri de aici, obișnuiți cu ideea că Partidul Republican există pentru a le umple lor buzunarele, nu pentru a-i costa bani grei.

Mai mult, în sudul statului, guvernul federal a început să trimită somații proprietarilor de pâmânt, cerându-le să vândă terenuri moștenite din tată-n fiu de patru-cinci generații, la prețuri de zece ori mai mici decât cele ale pieței. Scrisoarea trimisă de stat arată că pământul va fi folosit pentru zid, dar și pentru crearea uni perimetru de siguranță împrejurul său. Aceeași scrisoare spune că proprietarilor care refuză să văndă la prețul impus de stat, li se va confisca pământul. Până acum, trei sute de persoane care au primit această somație au dat statul american în judecată. Alți oameni din zonă, care plătesc drepturi de a-și adăpa miile de vite în Rio Grande, singura sursă de apă pe care se pot bizui tot timpul anului, nu știu ce vor face o dată ce zidul le va bloca acceesul la râu. Ei au trimis o petiție lui Trump, cerând crearea de porți pentru vite în zidul ce urmează să fie consturit. Până acum nu au primit răspuns.

Zidul ar încălca și un tratat cu Mexicul care spune că nici unul dintre cele două state nu are voie să clădească un zid  pe malul râului Rio Grande, pentru că asta ar afecta cursul râului și volumul său de apă. Zidul, mai ales în zona muntoasă din Big Bend, Texas, (vezi fotografia făcută de autoare în noiembrie 2016, mai jos) ar ține apa venită de pe dealuri și versanți departe de râu, crescând pericolul de inundații și amenințând rețelel de irigații și econsistemele locale.

Treizeci și opt de reprezentanți are Texasul în Congresul american, mare majoritate Republicani până în măduva oaselor, care nu îi ies din vorbă lui Trump. Dar, când vine vorba de zidul de pe graniță, nici unul nu a declarat că susține acest proiect așa cum a fost propus de președinte. Dar lui Trump se pare că puțin îi pasă. Vineri, administrația prezidențială a anunțat deschiderea licitației pentru contractul de construire și pretențiile sale: zidul se dorește a fi înalt între șase și nouă metri (la nouă metri ar fi cel mai înalt zid de graniță din lume), cu o fundație care să nu permită constuirea de tuneluri (nu se specifică ce adâncime trebuie să aibă o asemenea fundație), pe partea americană să fie „plăcut din punct de vedere estetic”, dar și transparent, astfel încât grănicerii să poată vedea de partea cealaltă, și să fie indestructibil. O fantasmagorie demnă de Trump, ce el spune că va costa undeva între 22 și 30 de miliarde de dolari. Alte estimări vorbesc de cel puțin 50 de miliarde.

Contrar a ceea ce a susținut Trump de-a lungul campaniei și după., Mexicul nu plătește nici o lețcaie pentru construirea zidului.  Administrația Trump a cerut Congresului să aprobe alocarea banilor din bugetul american. Deci până lar urmă, americanul plătește. Și plătește de geaba. Chiar dacă zidul lui ar avea succesul la care speră Trump (ceea ce e imposibil din motive explicate în articolele anterioare), puțin îi va opri pe mexicani să nu ia calea Americii  trecând Golful Mexic cu plute și bărci,  așa cum mii de migranți au trecut Mediterana spre Europa în ultimii ani. Zidul se dovedește a fi tipica „soluție”republicano- trumpist- populistă, tâmpă, ineficientă și, paradoxal,  prin costurile financiareși de altă natură, o amenințare pentru Statele Unite.

Foto 1: Demonstrație îmnpotriva lui Trump și a zidului său, în fața Capitoliului din capitala Texasului, Austin, martie 2017. Fotografie realizată de Anca Turcu (nu reproduceți fără permisiune).

Foto 2:  Granița dintre Mexic și Statele Unite nu este marcată în nici un fel de-a lungul a sute de kilometri. Aici ea trece prin mijlocul râului Rio Grande, în Big Bend, Texas. În dreapta râului sunt Statele Unite, în stânga Mexicul. Fotografie  realizată în noiembrie 2016 de Anca Turcu  (nu reproduceți fără permisiune).

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Chestia e foarte simplă: Alegătorii lui Trump l-au votat pentru:

    – A reporni economia prin reducerea fiscalității și anulareea puzderiei de reglementări inepte și distructive promovate de administrația Obama
    – A lichida Obamacare.
    – A rezolva problema imigrației ilegale, care implică și construirea zidului

    Evident că ăilalți doresc ca toate astea să eșueze. Și fac tot ce le stă în putere pentru asta, adică se agită ca șampania cu orice ocazie – că la altceva oricum nu se prea price. Cea mai mare descoperire în domeniul științelor politice din ultimele decenii e constatarea lui Trump (mai mare jena că tocmai ăsta a ajuns mare inventator & mare descoperitor :P ) că până la urmă cheia succesului oricărui demnitar ales e să-și pună în operă agenda electorală ignorând chirăielile stridente și disperate ale ălora care nu l-au votat, nu-l plac și indiferent ce ar face tot nu-l vor vota niciodată.

    Chiar dacă majoritatea republicană la Cameră a crescut după alegerile din 2016 de la 33 de mandate la 59, bugetul ce prevede construirea zidului, nu poate trece fără voturile republicanilor din cele 4 state de pe frontiera cu Mexicul. Apoi e suficient ca cei doi senaori republicani de Texas să nu doreacă zidul și bugetul e de asemenea mort. Nu-i așa?! Deci dacă ceea ce spune autoarea e adevărat, atunci bugetul lui Trump va pica cu brio și nu se va construi nici un inch de zid veci, pururi, Amin! Însă noi cei ce trăim în lumea reală și nu zburdăm pe undeva prin La La Land, știm foarte bine că asta nu se va întâmpla și că delirul oniric rămâne veșnic captiv între urechi :D.

    Un mare cărturar și învățat progrersist & ecologist, dr. Joseph Goebbels :P, spunea (s-ar putea să nu fie invenția lui) că o minciună repetată suficient de des și cu suficientă covingere devine adevăr general acceptat. Cam asta e și strategia mediei mainstream socialiste. A avut un succes nebun prin anii ’40 când presa „oficială” avea monopolul informației, dar nu mai ține azi. Și asta a adus-o în situația ridicolă în care cele mai mari canale TV „pogresiste” americane (CBB, ABC, NBC & CBS) au ajuns să aibă o audiență ma scăzută ca tweet-urile fade de nivel de elev de școală primară ale lui Trump :D Să sperăm că până laurmă atât media progresistă cât și dăscălimea „militantă” din umanioare vor învăța cumva cu chiu cu vai să scape de ridicolul în care se zbat azi…

    • Despre cheia succesului in administratie e cam devreme sa tragem concluzii. Analistii trebuie sa mai astepte. Dar partea buna este ca nu o sa se plictiseasca in timpul asta, se pot delecta cu serialul de conspiratii de pe Twitter.

    • Pana la ajunge la buget, se vede cu ochiul liber ca Trumpcare e mort încă înainte sa fie votat joi in Congres.

      Acum se vede cât de bun negociator e Trump, sau numai gura de el. Un eșec in privința asta e cam sfârșitul președinției lui Trump.

      • Hai să vedem ce va fi joi. Nu e așa de departe :P Dacă nu va trece bugetul joi, va trece săptămâna viitoare. Motvul e simplu: Ieri, după ce câțiva congressmen-i republicaniau manifestat oareari ezitări vis a vis de actuala modalitate de anulare parțială a Obamacare (vor o variantă mai brutală ce necesită 60 de voturi în senat, pe care însă nu le au :P) Dow Jones a căzut peste 200 de puncte. Dacă nu pot începe anularea Obamacare înseamnă că nu vor pot trece nici planul de relaxare fiscală și că o bună parte din regelementările absurde ale lui Obama ar rămâne în efect, deci speranțele de relansare ale eonomiei, ce au provocat cea mai explozivă creștere a Bursei din ultimii 30 de ani, se amână.

        Cum alegătorii republicani nu prea beneficiază de Obamacare ci doar o plătesc, respectiv cum majoritatea lor au sub o formă sau alta (măcar planuri de pensii) investiții pe piața de capital, înseamnă că, carierele politice ale celor ce ar vota împotriva bugetului s-au cam încheiat. Așa cum s-au încheiat carierele politice ale majorității democraților ce au votat în 2010 pentru Obamacare :D Nu trebuie uitat că nici o bucată importantă de legislație americană nu a trecut în ultimele decenii fără o doză bună de spectacol și suspans :D

        • @JS,

          După cum am anticipat acum câteva zile, Trumpcare e moarta la înaintare și Trump caută un țap ispășitor.

          Și-a cam dovedit limitele la aranjarea și închiderea de afaceri. Credea ca dacă se duce și amenință conservatorii, sar și Votează cum li se dictează.

          Congresul nu e angajatul lui Trump, și nu poate fi nici hărțuit nici amenințat de președinte.

          Urmează runda a doua, când o sa înceapă a-i tăia fondurile pentru marele zid al lui Trump pe care Sudul nu îl vrea.

          Nu de alta, însă fermierii de la granița au primit oferte de cumpărare a pământurilor lor la de vreo zece ori sub prețul pieței.

          Așa așa încetul cu încetul Trump își arată adevarata valoare pentru cine nu a văzut-o încă. Trump nu ar fi câștigat alegeri in România pentru ca lumea e deja obișnuita cu caractere populiste alde Dragnea și Ponta.

          • Trumpcare nu e deloc moarta, pentru că nu a existat niciodată. :P Încercarea de Joi-Vineri a fost una de a oferi o relaxare a sistemului de asigurări de sănătate prin manevre bugetare/fiscale. Așa cum am spus mai sus republicanii nu au 60 de voturi în senat deci nu pot (încă) anula Obamacare ce e o lege organică. Repubicanii cei mai extremiști au refuzat compromisul preferând să lase Obamacare să moară de la sine. Nu s-a pus nicidecm problema salvării Obamacare. Dimpotrivă, așa cum sa exprimat senatorul republian Paul Rand aripa de dreapta a partidului si Tea Party nu doresc „Obamacare lite” sau RyanCare (dpă numele șefului Camerei, Ryan), ci all or nothing. Anulare sau să fie lăsată să crape de la sine. Pentru că Obamacare nu poate supraviețui fără alocări excepționale de la buget. 30 din cele 31 de cooperative de asigurări penru sănătate clocite pe baza ei au dat deja faliment încă din tmpul lui Obama. În cel puțin 36 de state bugetele locale nu mai pot suporta exensia Medicaid pe care în anii trecuți Obama o rezolva prin aloări de fonduri prin ordine executive. Abia aștept să-l văd pe Trump dând bani discreționar pentru Obamacare :P :P :P

            Fără nici un dubiu retragerea legii din Cameră Vineri e o înfrângere personală pentru Trump și prestigiul său. Însă nu e deloc sfârșitul lumii, iar războiul e abia la început. Pe de o parte (și cel mai important!) piețele l-au iertat. Asta m-a surpins și pe mine Așa cum am mai spus mă temeam de o reacție violentă în caz de eșec. Care reacție nu s-a produs. Poate că investitorii au înghițit motivele pentru respingere ale aripii drepte a partidului republican.

            Pe de altă parte începe să înțelegă și Trump cum funcționeacă mecanismul votului. Nu poate da ordine. Trebuie să se tocmească întâi și abia apoi să anunțe deal-ul. Asta e. Partidul Republican nu e o mașină de vot ca și PSD-ul românesc sau partidul democrat al lui Clinton, Obama & Pelosi, unde practic nimeni nu prea a îndraznit să voteze în utimii 16 ani altfel decât partidul. Și nu în ultimul rând Trump e la 60 de zile de mandat. La vârsta asta nici un președinte din epoca modenă nu cred că a încercat să treacă vre-o piesă fundamentală de legisație prin Congress.

            În ce-i privește pe fermierii de pe frontieră probabi că ar cotiza ei pentru zid :D , nu să ceară răscumpărări :P Iată mai jos niște articole din presa progresistă (ca să nu ziceți că-i propagandă rasistă :P) despre situația disperată a locuitorilor de la frontiera cu Mexicul. Astea sunt din primul mandat al lui Obama, când încă nu se dăduse consemnul pe Agitprop să nu se mai scrie nimic pe tema asta. Între timp lucrurile s-au înrăutățit dramatic.

            http://www.nbcnews.com/id/45440385/ns/nbc_nightly_news_with_brian_williams/t/along-mexican-border-us-ranchers-say-they-live-fear/#.WNh7sfnys64

            http://www.reuters.com/article/us-mexico-drugs-idUSTRE62O5JZ20100325

            http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=125737965

            Cât despre zid, pregătirea ofertelor a început și se înghesuie cel puțin 600 de companii să depună oferte.

            http://www.cnbc.com/2017/03/16/trump-border-wall-construction-mexico.html

            Ce puțin una e din Mexic și câteva zeci de companii de construcții din SUA deținute de mexiani :P Banii de care are nevoie Trump ca să înceapă sunt ~ $4 Miliarde pe care a început să-i strângă. Ajutoarele extene au fost deja sever jumulite. La EPA au început concedierile. Urmează orașele sanctuar ce-și vor pierde fondurfile federale. Sediul local al EPA de la noi inaugurat cu mare tm-tam de Joe Biden în primăvara trecută are deja pancarta cu ”For Lease or Sale” de câteva săptămâni. Toți gorobeții ce terorizau afacerile pe o rază de aproape 200 de mile au fost concediați într-o vineri dupăamizaă. Având câte o oră să-și strângă catrafusele și să dispară. Omul se mișcă până la urmă :P

    • 1. Mexico face progrese uriase in privinta reformelor, rata fertilitatii a scazut de la 7 la 2 copii pe femeie, etc (vezi pagina 10 si 15) http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/economics/oecd-economic-surveys-mexico-2015_eco_surveys-mex-2015-en#page17

      Pe masura ce conditiile de viata se imbunatatesc, tot mai putini mexicani vor fi interesati sa emigreze in SUA. In urmatorii 16 ani zidul de la frontiera SUA-Mexico „Zidul rusinii” va fi demolat.

      2. Trump nu este un om de cuvant (nu a fost niciodata un om de onoare). Un laudaros, mincinos si patetic. Intreabati scotienii (sau actionarii Deustche Bank) ce inseamna sa fii „trumped” :) https://www.youtube.com/watch?v=xty0Pv3EHGc

      3. In campanie a promis alegatorilor ca isi publica taxele imediat dupa finalizarea auditului. Dupa alegeri s-a sucit :P

      4. Gogomaniile postate pe twitter, i.e. Obama i-a pus telefonul sub ascultare, Germania trebuie sa plateasca Americii „bani pentru protectie”, etc evidentiaza ca este un demagog patetic. Americanii chiar nu meritau un astfel de presedinte!

      • 1. Bravo lordacă le crește standardul de viață. Ideea nu era deloc ca mexiacnii să fie ținuți în sărărcie ci să stea la ei acasă. Până ce se întâmplă asta zidul e necesar. Daca va fi bun demolat peste X ani, atâta pagubă.

        Nota bene:Scăderea natalității nu e un indice de dezvoltare. În suurbia unde locuiesc casele costă de la $400000 în sus și cred că la fiecare 3-4 case e o piscină. Familiile au măcar 3-4 copii. Tot la 2 ani sunt noi referendum-uri de extindere a școlilor din district. În getto-ul de la 20 mile distanță, unde 40% din locuitori au făcut măcar o zi de pușcărie si unde sărăcia e ca-n Zimbabwe, școlile sunt pe jumătate goaleși nu se prea văd copii pe stradă.

        2. În carierea sa de politican ales începută acum 60 de zile, Trump și-a îndeplit mai multe promisiuni electorale decât oricare din înaintașii la care mă pot gândi. În privința lui Deutsche Bank ar fi bine să-i întrebați de ce trebuie să concedieze anul acesta ~10% din personlul din Germania și peste 100 de puncte lucru tot din Germania dacă Trump n-o mai trompează :P

        3. Nu s-a sucit. Nu-mi amintesc ca și alegătorii lui să-i fi cerut publicarea formularului IRS 1040, A fost o cerere venită exclusiv din partea echipei lui Hillary, A publicat încă din timpul campaniei, când era sub audit fiscal, mult mai multe date financiare decât sunt în formularul 1040 și anexele asociate. Cum Hillary e moartă politic, urgența satisfacerii cererilor sale a cam dispărut. Treaba lui e să satisfacă cu prioritate cererile viilor ce l-au votat, nu ale morților ce au încerca să-i vină se hac :P

        Înțeleg de ce insistă stânga în această cerere. Ar avea nouă tema artificială pentru circ luni bune de acum înainte, indiferent ce apare pe formulare. Datele financiare detaliate publicate de Trump în toamna trecută sunt de neînțeles pentru masele de lumpeni și asistați sociali ce constituie grosul electoratului de stânga. Însă formularul 1040 îl pricep chiar și ei . Bineînțeles că imaginea multelor zero-urilor din formularele lui Trump ar provoca furie isterică a mojicimii.

        4. Astăzi știm că administrația Obama a cerut de două ori interceptarea comunicațiilor lui Trump pe motive de conspirație cu Rusia.Ambele cereri au fost respinse de judecători din cauza de lipsă de probe. Șefii FBI și NSA au confirmat Luni la audierile din Congress că nu au nici un fel de dovezi vis a vis de colaborarea lui Trump cu Rusia și că Rusia a încercat să iflunețeze alegerile americane din 2016 tot așa cum o face de decenii :P Nici unul din ei însă nu a avut tupeul să declare sub jurământ că Trump nu a fost ascultat. Asu spus doar că nu șiu ca el să fi fost ascultat :P . E o mare diferență.

        În ce privește Germania, această țară s-a angajat la summit-ul de la Dublin din 2014 să investească 2% din PIB în apărare. Cred că și azi e la sub 1.3% și suntem în 2017. E cât se poate de justificat să i se reamintescă că datorează o grămadă de bani apărării comune. Fără scutul NATO susținut în principal de americani timp de decenii. Germania de azi ar fi ajuns un soi de Belarus.

        • Re: Nota Bene „Scăderea natalității nu e un indice de dezvoltare. În suurbia unde locuiesc casele costă de la $400000 în sus și cred că la fiecare 3-4 case e o piscină. Familiile au măcar 3-4 copii.”

          Iti place sa exagerezi, am fost de multe ori in SUA (am multe cunostinte si neamuri in NY, LA, Boston, cunosc relativ bine viata de acolo). In ultimii ani, rata fertilitatii a ajuns sa scada sub nivelul de inlocuire a generatiilor si in SUA. In cartierele instarite familiile cu 3-4 copii sunt o raritate (pentru a creste, a ingrijii si a educa 3-4 copii la nivelul cerintelor de astazi femeia sa isi petreaca o buna parte a vietii acasa;). Famillile mai bogate in copii sunt des intalnite in cartierele locuite prepoderent de oameni cu o pregatire profesionala mai precara (multi dintre acestia traiesc din ajutoare sociale si nu investesc foarte mult in copii, deseori nici minimul necesar). http://www.pewsocialtrends.org/2015/05/07/family-size-among-mothers/

          De asemenea, familii bogate in copii sunt des intilnite si in cartierele locuite de mormoni, pendicostali, etc. In trecut, statisticile aratau ca fertilitatea creste si in functie de adeziunea religiosa, in prezent insa se pare ca acest criteriu nu mai este reprezentativ (in unele tari musulmane i.e. Bahrain, Lebanon, Kuwait, Iran, Arabia Saudita familiile cu 3-4 copii au devinit o raritate ;) )

          Trendul ratei fertilitatii este in scadere -la nivel global- in primul rand datorita schimbarii factorilor socio-culturali si a statutului femeii in societate. In tarile fostului bloc de Est, de exemplu, la inceputul anilor ’90 conditiile sociale s-au deteriorat rapid – rata somajului a explodat, veniturile s-au prabusit si incertitudinea zilei de maine plutea in aer pretutindeni, ceea ce a determinat multe cupluri sa renunte la copii (costurile purtarii sarcinii, nasterii, cresterii si educarii copiilor nu puteau fi asigurate).

          In statele dezvoltate, principalii factori socio-economici care au afectat scaderea natalitatii in ultimile decenii sunt complet diferiti: nivelul ridicat de scolarizare, emanciparea, participarea femeii la viata economica si independenta financiara fata de barbat (un trend vizibil si in tarile emergente de pe intregul mapamond). In statele subdezvoltate, saracia lucie, analfabetismul, ignoranta si anumite mentalitati fac ca rolul femeii sa ramana redus doar la cresterea si ingrijirea copiilor. http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=US

          P.S. am sa revin si la celelalte subiecte (maine sper sa am mai mult timp).

          • Vă aberați. Dacă ați avea cele mai mici cunoștițe vis a vis de SUA ați ști că în marile orașe trăiesc în majoritate zdrobitoare oameni foarte săraci,de regulă minorități. Oamenii cât de cât prosperi și civilizați trăiesc în suburbii. Acolo sunt familiile cu mulți copii.Iar sub Obama fenomenul s-a accentuat. Negrii și hispanicii au deveint tot mai săraci iar copii încep întra-devăr să dispară din centrele orașelor. Cazul cel mai acut fiind San Francisco – varfil delance al progresismului.

            Mai jos vedeți evoluția populației SUA între 2010 și 2015

            https://www.census.gov/quickfacts/table/PST045215/00

            În 5 ani populația țării a crescut cu 4.7% (de la 308 milioane la 321 milioane), ceea ce e probabil cel mai ridicat procent din lumea civilizată. Iar proprția albilor a crescut de la 72.4% în 2010 la 77.1% -ceea ce usține exact ceea ce v-am spus.

      • Intrebari simple: esti de acord ca imigratia trebuie controlata? Da sau nu? Esti de acord ca o economie sanatoasa nu trebuie sa se bazeze pe imigratia ilegala? Da sau Nu?

        Daca toate sunt frumoase cu imigranti, atunci sa lase granitele deschise, right? Si nu numai USA, ci toate tarile.

        • Raspunsul meu este da! Emigratia ilegala trebuie controlata, fara echivoc. Din pacate, republicanii americani continua lupta pentru muncitorii ilegali (infometati) intarindu-si parghiile pentru ca acestia sa accepte orice loc de munca si cat mai eftin pentru angajatii lor (fara impozite, asigurari sociale, etc).

          Administratia Obama a expluzat tacit vreo doua milioane de ilegali (fara propaganda) si a propus masuri „eficiente” precum legalizerea celor care au un loc de munca si traiesc de multi ani in SUA. in combinatie cu introducerea controalelor si a amenzilor usturatoare pentru cei care angajeaza ilegali, fara green card si la negru (in doi ani, numarul ilegalilor s-ar fi injumatatit). Congresmenii americani republicani au refuzat aceste propuneri, prefera sa cultive profilarea mascata a clasei de ilegali (un fel de sclavi) in favoarea angajatorilor si a clasei instarite.

          http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-5230357-prizonieri-america-romanii-care-traiesc-ilegal-sua-spera-obama-rezolva-actele.htm

          http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38921968

          Trump a facut promisiuni de genul ca va expulza peste 11 milioane de emigranti, va ridica un zid mare, de netrecut, la frontiera cu Mexicul si va accepta in SUA doar emigranti exceptionali capabili sa absolve universitati prestigioase (mai trebuia sa spuna daca trebuie fie si blonzi cu ochi albastri;) El foloseste „frica” ca arma politica, deplange faptul ca SUA nu mai este respectata in lume pentru ca nu mai e temuta (respectul si autoritatea sunt inevitabil legate in mintea lui de inarmare pana in dinti). Peste 30 de mii de americani mor anual impuscati (cam jumatate din cati au murit in toti anii razboiului din Vietnam) si victimele nu sunt facute de mexicanii ilegali care lucreaza ca sezonieri prin fermele sudului, si nici de filipinezele care fac babysitting sau curat prin casele instaritilor si nici de ilegalii din estul Europei, Africa, Asia care lucreaza la negru in constructii, gastronomie si la munca de jos in mai toate ramurile economiei, ci de dezechilibratii psihic, membrii gangurilor americane – adolescenti agresivi fara perspective – care se impusca intre ei prin gettourile oraselor.

          • Hispanic gangs[edit]

            An MS-13 suspect bearing gang tattoos is handcuffed. In 2004, the FBI created the MS-13 National Gang Task Force. A year later, the FBI helped create the National Gang Intelligence Center.

            A member of Mara Salvatrucha.
            Hispanic gangs form the largest group of ethnic-based gangs in the United States. One of the concerns of increased illegal immigration to the United States is gang-related activity.[citation needed] U.S. immigration investigation programs such as Operation Community Shield, have detained more than 1,400 illegal immigrants who were also gang members.[30] ICE’s Operation Community Shield has since arrested 7,655 street gang members.[citation needed] A confidential California Department of Justice study reported in 1995 that 60 percent of the twenty thousand members of the 18th Street Gang in California are illegal immigrants.[31]

            The Latin Kings is the largest and most organized Hispanic street gang in the United States.[32] The Latin Kings first emerged in Chicago in the 1940s after several young Puerto Rican men on the north side—and later, Mexican men on the south side—organized into a self-defense group to protect their communities. The initial intention was to unite all Latinos into a collective struggle against oppression and to help each other overcome the problems of racism and prejudice that newly arriving Latino immigrants were experiencing. Hence, the name „Latin Kings and Queens”, which as it denotes, is a reference to members of all Latino heritages. They organized themselves as a vanguard for their communities. Like the Black Panthers, the Young Lords, and many other groups perceiving social injustices directed at their kind, the Latin Kings were broken as a movement. They lost touch with their roots and grew into one of the largest and most infamous criminal gangs in the United States. The group’s members became involved in crimes including murder, drug trafficking, robberies and other organized criminal activities.

          • „Peste 30 de mii de americani mor anual impuscati (cam jumatate din cati au murit in toti anii razboiului din Vietnam) si victimele nu sunt facute de mexicanii ilegali care lucreaza ca sezonieri prin fermele sudului, si nici de filipinezele care fac babysitting sau curat prin casele instaritilor si nici de ilegalii din estul Europei, Africa, Asia care lucreaza la negru in constructii, gastronomie si la munca de jos in mai toate ramurile economiei…”

            Nu stiu de ce amesteci lucrurile: Trump nu a spus ca o sa construiasca un zid peste Pacific. Ce legatura au filipinezele cu „zidul” lui Trump? Si, in primul rand, nu e vorba doar de mexicani, ci de toti cei care intra ilegal in state prin granita cu Mexic. Filipinezele, cei din Europa, Africa etc.. intra LEGAL in state. Ca raman ilegal dupa ce li se termina viza, asta e alta poveste.

            Problema e ca majoritatea celor care intra ilegal, ajunge sa fie „hrana” pentru gruparile mafiote. Nu stiu daca ai vazut vreun documentar legat de aceste intrari in state, sa vezi cat risca sa ajunga in state, cati ajung de fapt in state, de ce fel de oameni sunt ajutati sa intre in state, cum raman indatorati pe viata sa plateasca mafiotilor taxa de intrare in state. Asta cu muncitorii saracutii de ei, sa le spui la gradinita, poate plange careva. Du-te si spune-le familiilor latino care isi gasesc rudele in gropi comune prin desert, rude plecate in speranta ca ajung in state.

            Se pot gasi masuri pentru a stimula munca sezoniera, daca tot vor forta de munca iftina. Ce se intampla acum, in foarte-foarte multe cazuri, este sclavie. Si da, asta se intampla datorita imigratiei ilegale care se petrece la granita cu Mexicul. Inclusiv traficul cu droguri, ca sa intram putin si in acest capitol. Atata timp cat exista imigratie ilegala, exista si mafie care prospera de pe urma acestui fenomen. Si da, multe din crimele din state se datoreaza acestor mafioti, care sunt implicati si in imigratia ilegala.

  2. Nu au trecut nici trei luni, inca niciuna din masurile initiate de Trump nu au devenit efective si deja vacile mor de foame si s-a pornit catastrofa. Oare cum ar fi mai bine sa faca ceva, sau sa nu faca, cred ca-n ambele cazuri va fi rau.

    In ciuda lipsei furajelor pt. vacile americane totusi bursa creste, creste, creste, in prima zi de presedentie Dow Jones era sub 20000 acum se misca pe la peste 21000. Mai sa fie!?

    P.S Foarte frumoase pozele, mai ales aia cu granita din mijlocul riului, nu aveti grije, nu le reproduc.

    • @neamtu,

      Deja piața de capital a început sa se dezumfle, cum se dezumfla și promisiunile neonorate ale lui Trump din campania electorală, unde promitea asigurare pentru toți și nimeni nu va muri in strada.

      Specialiștii in economie prognozează o recesiune, la fel cum s-a întâmplat la venirea lui BUSH ăla tânăr in 2001.

      Nu poți avea șapte ani de creștere continua fără sa urmeze o ajustare a pieței de capital care e umflata artificial acum.

      Tot specialiștii spun ca efectul Trump o sa facă recesiunea sa se se întâmple mai devreme și probabil sa fie mai rea decât dacă Trump nu era la butoane.

    • Promisiunile electorale ale lui Trump referitoare la taierea masiva a taxelor, dereglementare si relansarea investitiilor in infrastructura de ordinul trilioanelor i-au facut pe multi participanti pe piata sa viseze la o perioada nemaintalnita de „boom”. Multa lume s-a lasat usor dusa de valul sloganului „We make America Great Again” inclusiv experti, investment bankers, economisti, etc inchideau ochii si vedeau $$. Nu s-a mai gandit nimeni la faptul ca somajul in SUA se apropie de recorduri minime istorice, dolarul este deja cam putermic, respectiv economia si rata inflatiei a intrat deja in faza ascedenta. http://www.tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi

      In aceste conditii Admin Trump trebuie sa dea multe explicatii congresmenilor:
      1. Cum vor reactiona puterile inflationare in cazul „heirupismului” promis pe fondalul unei cresteri economice (daca economia incepe sa „duduie” din toate incheieturile este foarte probabil ca rata inflatiei sa sara pragul de 8-10% … in cativa ani).
      2. Cum intentioneaza sa finanteze acesti stimuli de heirupism pe fondalul unui deficit bugetar imens (in combinatie cu o crestere puternica a inflatiei si a dobanzilor) http://www.usdebtclock.org
      samd.

    • Aveti dreptate: pozele sunt frumoase.
      Pacat de textul gresit de sub ele, care dovede ca autoarea nu se incurca nici aici in amanunte, asa cum nu face atunci cand are de gasit sustineri ale concluziei apriorice ca tot ce face si/sau nu face Trump e nasol: USA sunt pe malul stang (pe partea stanga, in limbajul autoarei) si Mexicul pe dreapta, adica ezact viceversa cum zice autoarea sub frumoasa poza.
      Daca asa mesteca dansa stanga cu dreapta, motivatia articolului/lelor este evidenta.
      Fotografia am inteles ca nu avem dreptul sa o reproducem, dar macar explicatia de sub ea sa o putem reproduce ca exemplu negativ.

  3. Un articol foarte echilibrat despre o situatie atat de complicata la nivel global cu diferenta notabila ca nu a mai provocat o reactie atat de viscerala pseudonimelor de serviciu ca cel anterior :)).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Anca Turcu
Anca Turcu
Anca Turcu este doctor in științe politice și profesor de politici comparate la University of Central Florida. Născută la Brașov, s-a stabilit in SUA după terminarea liceului și a urmat studiile universitare si post-universitare la University of Texas at Dallas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro