sâmbătă, mai 18, 2024

Câtă încredere să mai avem în clasa politică din România ?

În 2004, i-am dat votul meu candidatului la prezidențiale Traian Băsescu nu fiindcă i-aș fi fost fan, nu pentru că aș fi crezut prea mult în promisiunile sale, cu atât mai puțin în păcăleala pe care mai târziu și-a asumat-o ca atare cinic, batjocoritor “Să trăiți bine!”, ci pentru că nu puteam cu nici un chip să votez în favoarea contracandidatului său Adrian Năstase.
În 2009, am absentat de la vot. Eram la București, în deplasare, regulile din vremea aceea impuneau ca, pentru a-mi exercita dreptul electoral, să merg să stau la lungile cozi formate în incinta Gării de Nord. Am preferat absenteismul nu neapărat din comoditate, ci deoarece în privința d-lui Băsescu mă cam lămurisem, iar dl. Mircea Geoană nu îmi inspira nici el prea multă încredere.
Cel de-al doilea mandat prezidențial al d-lui Băsescu a fost marcat de nenumărate scandaluri. Către sfârșitul acestuia, tot felul de necazuri s-au abătut asupra președintelui în funcție. Nu doar el a fost acuzat de un noian de lucruri, ci și membrii apropiați ai familiei sale, unora dintre ei punându-li-se în sarcină fapte cu caracter penal dintre cele mai serioase, ajungându-se chiar la arestări, procese și condamnări la închisoare.
Nu știu dacă e adevărat sau ba că toate acestea s-au datorat faptului că pe președintele aflat la sfârșit de mandat l-au părăsit ori chiar trădat Serviciile aflate deja în plin proces de reorientare, însă mă întreb și eu cum ditamai Șeful Statului nu a fost prevenit, de pildă, de faptul că unicul său frate are relații nepotrivite cu Bercea Mondial și alții de aceeași teapă.
Nu aș fi scris și rememorat acum toate acestea, în pofida faptului că dl. Băsescu a revenit în actualitate și altfel decât în calitate de amestec de entartainer și de comentator politic. În paranteză fie spus, atunci când nu e pus pe glume nesărate și își păstrează seriozitatea, analizele sale de politică externă sunt mai mult decât interesante, dovedind că fostul comandant de navă nu a stat chiar degeaba 10 ani la Cotroceni. Nu știu de ce dl Băsescu își mai încearcă o dată norocul în calitate de candidat la alegerile europarlamentare. Habar nu am dacă o face spre a-și salva partidul (PMP) de la înec ori fiindcă e interesat de cei 20.000 de euro pe care i i-ar aduce lunar noua calitate.
La urma urmei, dacă îi luăm bani mărunți pe candidații celor mai multe partide, de la Carmen Avram la Maria Grapini, de la Norica Nicolai la Renate Weber, de la Claudiu Manda la Dan Nica sau Daniel Barbu, de la Rareș Bogdan la Iurie Leancă și Mihai Sturzu, dl. Băsescu nu mi se pare deloc chiar cea mai proastă soluție.
Rememorez și scriu despre faptele d-lui Băsescu, un politician pentru care, repet, nu am avut niciodată o simpatie aparte, dimpotrivă, stârnit de postarea de pe facebook, devenită virală, a unui fost apropiat al fostului președinte pe nume Radu Cristescu. Care îl acuză acum pe fostul șef de Stat al cărui paznic și apărător frenetic, agitat, nevrotic era până cu ceva timp în urmă, de toate relele din lume.
Dl. Cristescu susține că toate arestările sonore operate în anii de glorie ai d-lui Băsescu, ai DNA și ai d-nei Laura Codruța Kὄvesi s-au petrecut nu doar cu știința, nu numai cu acordul, ci chiar din ordinul fostului președinte. Cel mai adesea ca urmare a geloziei determinate de faptul că nu știu care politician anume a îndrăznit să-i facă curte prea insistent și prea vizibil d-nei Elena Udrea.
Bun. Să admitem că toate ticăloșiile pe care i le pune azi în cârcă dl. Cristescu d-lui Băsescu ar fi fost adevărate. Când a luat dl. Cristescu cunoștință de ele ? Recent ? Sau nu cumva chiar în zilele în care au fost comise, făptuirea lor reprezentând atacuri fățișe la adresa Statului de drept ? De ce nu le-a făcut publice atunci ? De ce a preferat tăcerea, devenind astfel complicele d-lui Băsescu ? Ce fel de om este și câtă încredere mai poți avea în dl. Cristescu ? Cât de moral este ?
Ce fel de oameni sunt și câtă încredere să mai avem în politicieni și în actuala clasă politică românească ?

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Raspunsurile la intrebarile din final nu sint foarte relevante. Cel mai important de stiut este: sint adevarate acuzatiile, sau nu? Daca da, atunci trebuie procedat ca atare. Aceasta este esenta democratiei: vorbitul liber, si aplicarea legilor. Cu alte cuvinte, liber la turnat unul pe altul, daca faptele sint adevarate. Rezultatul va fi eliminarea faradelegilor, sau, macar tinerea lor in friu.

  2. „Democrația e o formă de guvern slabă dar e mai bună decât toate celalalte“, Winston Churchill.
    Oricât de urât arată „democrația originală Iliescu/FSN“&mineriadele, oricât de incompetenți și corupți sunt Dragnea&Tăriceanu, eliberarea din naționalcomunismul autohton a deschis ușile și ferestrele țării spre lume. Lumina libertății după 1989 e cu totul altceva decât bezna din pivnița balcanică ceaușistă “societatea socialistă multilateral dezvoltată”.

    …”… Ce fel de oameni sunt și câtă încredere să mai avem în politicieni și în actuala clasă politică românească ?… „…..

    Spiritul civic dezlănțuit 1989 nu se mai poate înăbuși, suprima, elimina.
    După 1989 e același „popor” ca înainte de eliberare. Acuz intelectualii, frunțile plecate de ieri, de azi și de mâine de colaboraționism și complicitate cu puterea. Nu e menirea intelectualului să fie lingușitor, mincinos și jecmănitor.

  3. sa fure, dar sa mai si dea. daca asta i esenta „democratiei” , cu hotul sa fure moderat si iesitul la vot pentru raul cel mai mic, atunci socialismu i calea. un pingelica care sa le rupa oasele reactionarilor si sa le umple burtile putorilor e ceea ce se potriveste romaniei (cit se va mai numi asa, mai tirziu se va scrie cu „double r” )

  4. E prea aproape in timp ca sa fim obiectivi.

    Si cand va fi posibil sa fim obiectivi, nu vom mai fi deloc :-).

    Nu exista nicio clasa politica, pentru ca nu avem clase. :-)

  5. Bun, pai niste teste la poligraf pentru toti candidatii cu un set de intrebari, nu chestiuni prea intime, dar sa fie relevante pe zonele esentiale (ati favorizat, ati luat spaga, ati dat ordin incalcand proceduri?).

  6. Oricare ar fi concluziile daca nu vreti sa plecai din tara sau sa suportati ciuma rosie sau poate sunteti plini de curaj si vreti sa organizati o insurextie sau o revolta ca revolutie nu s-ar putea numi ca nu e vorba de schimbat sistemul politic constitutional existent si care este democratia capitalista nu aveti alta solutie decat votul si repet :voi vota si o matura decat sa stau acasa si deci sa-l majorez inconstient dar eficace pe Dragnea si PSD. Partidul maturilor
    pe care l-as vota, nu cred ca este mai mafiotizat decat PSD si nici structuri mafiot-interlope implantate peste tot de la varful ministerelor pana in cea mai amarata localitate nu are ia creerea unui astfel de sistem este de durata si poate ca si timpul este un bun de castigat.

    Pe 26 veniti la vot si votati cu cine vreti dar nu PSD-ALDE-PONTA(Ghita) -UDMR .Votati cu DA la referendum. E simplu nu-i asa?

  7. Nu este nici o turnatorie. Basescu este in moarte clinica din punct de vedere electoral si a apelat la vechiul camarad de potlogarii sa simuleze un atac .
    E fix ca ”inregistrarea cu Basescu” dat la un moment dat in vileag si care ii facea jilavi de emotie pe popandaii de la Antena 3. In realitate era si acolo o inxiruire de VORBE SUNATOARE dar mozolite incoerent – cat sa nu poata avea nici o consecinta juridica.
    As pune oricand pariu ca acea inregistrare a fost regizata de Cristoiu – marele inventator al unor
    goange pentru cretini – ca de pilda JURNALUL SECRET AL ELENEI UDREA – tehnica folosita ca sa mai ascultama odata DEZ-VA-LU-I-TE toate avalansele de vorbe obraznice lansate de obraznicatura din Costa Rica de alte zeci de ori din diverse pozitii.
    Acum Cristoiu lucreaza in mod vadit si pe banii PSD ului asa ca ma astept sa apara pana in alegerile prezidentiale si PERGAMENTUL LUI DRAGNEA si poate si STICLA CU SCRISOAREA LUI MAZARE adusa de valurile marii la Agigea.

    PS. Din aceeasi echipa de respiratie artificiala pro – Basescu mai face parte si numitul Banciu – pe care l-am auzit propovaduind ABSENTEISMUL LA EUROPARLAMENTARE . Normal – analizele de rating atesta c in cazul doua treimi dintre telespectatori sunt peste 55 de ani – deci din cei care trebuie manipulati sa stea acasa.

  8. Da, subscriu in mare parte celor scrise de autor. In ciuda opozitiei mele fatise si active din 2012-2014 (aproape trei ani de e-mailuri zilnice in care ii ceream demisia!) fata de Traian Basescu, azi, dupa sedimentarea unor judecati si observarea realitatii de azi, declar ca Basescu este animalul politic prin excelenta al Romaniei, imoralul nostru Churchill, raul necesar pentru vremuri si mai rele, cel mai bine antrenat om politic pentru Parlamentul European. Probabil ca voi vota cu PMP la europarlamentare, cu singura conditie ca Base sa nu ajunga pe 25 mai sa boicoteze referendumul lui Iohannis.

  9. Da, va impartasesc simpatia moderata fata de persoana lui Basescu. Initial nu mi-a fost prea simpatic, alternativa pe nume Adrian Nastase facand totusi alegerea, desi nu entuziasta, usoara totusi.

    A fost un personaj deopotriva vizionar dar si marcat de un oarecare grobianism. In calitate de presedinte, a baut cu Becali dupa o victorie fotbalistica si s-a urcat la volan, aproape ca s-a laudat cu rezultatele sale modeste la invatatura, plus iesirile sale de autobaza. E drept, unii au incercat sa il faca sa apara si mai grobian decat era, cu un oarecare succes: 10 ani in care Antena3 spunea cuvantul Basescu cel putin o data pe minut, in cele mai nefavorabile si uneori fatasmagorice contexte. Asta a spalat multe creiere. Totusi, Basescu a fost unul din cei care a tinut cu tara in anumite momente critice, cum a fost „taierea pensiilor”, un act de sinucidere politica, dar corect fata de cei care muncesc. Alternativa era inflatia care ar fi insemnat lovirea in cei care muncesc in folosul firmelor de partid. Cand banii se devalorizeaza, cei care au de castigat sunt cei care primesc banii „la prima mana” de la statul care ii tipareste, adica firmele capusa. Care uneori intarzie in mod deliberat platile catre furnizori, platindu-i deja cu moneda devalorizata, film care a rulat pe la noi imediat dupa 90, cand toti au saracit, cu exceptia firmelor de securisti care stiau in avans pana si evolutia cursului valutar. Cine stie, poate de la asta i s-a tras „intoarcerea armelor” de catre servicii, care l-au izolat politic. Pentru pensionari sii alti vezi-doamne defavorizati de taierile de pensii, nu ar fi fost nici o diferenta pana la urma, puterea de cumparare tot le-ar fi scazut…

    Apoi, faptul ca a tinut piept la 2 suspendari, ca a denuntat cei 300 hoti din parlament, acum un fapt mai evident ca niciodata, „sistemul ticalosit”, samd., sunt lucruri care ar trebui sa le apreciem. Cu toate acestea, iesirea lui in decor cu PMP, sustinerea pana in panzele albe a Elenei Udrea, sunt mari semne de intrebare pentru mine, care l-au facut oarecum nefrecventabil.

    Judecand strict in contextul europarlamentarelor, eu il consider, ca si dvs., net superior altor indivizi pe care ii propulsam, intr-o traditie nefasta as zice, catre Bruxelles. Cred ca Basescu, cu toate hibele lui, ar putea sa reprezinte tara mai bine cat ceilalti la un loc. De la mine are un vot pe care, repet, nu cred ca i l-as fi dat la parlamentre. Dar pentru europarlamentare, mi se pare cel mai potrivit candidat, care ne mai spala si noua imaginea un pic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro