sâmbătă, mai 18, 2024

CEX-ul PSD și adevăratele probleme ale țării

Domnul Adrian Severin va rămâne în istoria post-decembristă a României prin faptul că, deși demult trecut de clasele gimnaziale s-a văzut la tv că îi era necunoscută compoziția chimică a apei.
Ori prin amintirea că pe vremea când era ministru de Externe în guvernul Ciorbea a comentat negativ faptul că șeful său direct își prelungește excesiv o vizită calificată drept inutilă în SUA.
Dar și deoarece a fost trimis la închisoare pentru vina de a fi cerut mită, luptă pentru amnistie și grațiere.
Dl. Severin își justifică cerința prin necesitatea împăcării generale. Prin prezenta, îi notific domnului în cauză că, cel puțin în ceea ce mă privește, nu vreau sub nici un chip să mă împac nici cu domnia- sa, nici cu alți indivizi de aceeași teapă, care au comis fărădelegi. Și nici nu aspir să fraternizez cu acest gen de ființe.
Tot felul de fruntași din PSD care pozează în extrem de sensibili la tot ceea ce înseamnă istoria României argumentează că amnistia și grațierea sunt cum nu se poate mai potrivite în anul Centenarului. Ca și cum Unirea s-ar fi făcut cu scopul ca tâlharii, violatorii, falsificatorii, cei care cer mită ori comit abuzuri în serviciu să fie lăsați să circule liber prin frumoasele orașe și sate ale României reîntregite.
Dl. sociolog Alfred Bulai, despre care știu că ar fi profesor pe la SNSPA și pe care îl țin minte încă de pe vremea când nu prea știa cum să explice angajarea unor cheltuieli făcute în perioada în care a fost recompensat cu nu mai știu ce dregătorie pare-mi-se de guvernul Tăriceanu, încerca să ne convingă vineri seară într-o emisiune de la Realitatea că prea facem un capăt de țară din legea sau ordonanța amnistiei și grațierii. Indiferent dacă actul în cauză ar fi unul cu dedicație pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea, așa cum știe foarte bine orice român cu capul pe umeri. Că doar nu o fi fost, argumenta dl. Bulai, România un teren al cinstei absolute până în clipa în care a ajuns în politica mare dl. Dragnea și i s-a descoperit noianul de afaceri necinstite. Dl. Bulai spunea și că am consumat prea multă energie de câțiva ani buni încoace pe ceea ce, la urma urmei, ar fi o chestiune minoră.
Dacă problema e chiar atât de minoră precum pretinde dl. Alfred Bulai atunci nu înțeleg în ruptul capului de ce, de aproape doi ani încoace, din chiar ziua în care a preluat guvernarea, alianța PSD-ALDE se dovedește prioritar preocupată de amnistie și grațiere. De ce nu lasă de la ea, de ce nu face uitată problema, cu atât mai mult cu cât și cele mai recente sondaje de opinie arată că majoritatea populației nu privește cu ochi buni un astfel de act de falsă clemență. De care primul care ar urma să profite e tot mai puțin popularul președinte al PSD.
Nu înțeleg, de pildă, de ce la CEX-ul al PSD care ar putea avea loc astăzi mai marii partidului iar se pregătesc să ia în discuție amnistia și grațierea. De ce dl. Daniel Tudorache, membru de frunte și vechi al partidului, în prezent primarul sectorului 1 al Capitalei, a declarat zilele trecute că i se pare mai mult decât obligatoriu ca partidul să ia o decizie definitivă în această privință. De ce, cum spuneam, PSD nu face uitată problema. Cu atât mai mult cu cât partidul cade tot mai puternic in sondaje și majoritatea românilor speră ca guvernarea catastrofală PSD-ALDE să se încheie cât mai curând posibil.
Nu înțeleg nici de ce membrii CEX al PSD nu analizează cinstit, pe bune, rezultatele catastrofale ale guvernării, cele care o fac, cum spuneam, tot mai indezirabilă, continuele creșteri de prețuri, tot mai nărăvașa rată a inflației. De ce, din ce motive cartofii, de pildă, costă anul acesta cu mai bine de 30% decât au costat anul trecut pe vremea aceasta când, slavă Domnului!, în anul ce se pregătește să se încheie vremea a fost de partea noastră. Sau de ce suntem din ce în ce mai puțini români în țărișoară, de ce dorința de emigrare este în creștere, de ce majoritatea tinerilor cred că au mult mai mari șanse de realizare pe alte meleaguri. Ori de ce la mai bine de 10 ani de la admiterea României în UE, adică din vremea în care eram preveniți că aceasta presupune și întocmirea bugetelor multi-anuale, România se pregătește să intre în anul 2019 fără să aibă aprobat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat. De ce la data de 16 decembrie 2018 încă nimeni, nici măcar un singur oficial guvernamental, nu știe să spună sigur dacă salariile bugetarilor vor fi sau nu înghețate în anul ce vine la nivelul anului în curs, aceasta în pofida promisiunilor ultra-optimiste făcute de Legea inventată de doamna Lia Olguța Vasilescu.
Dacă CEX-ul PSD, întreaga conducere a social-democraților români ar fi preocupați de realele priorități ale țării, de ceea ce îi interesează cu adevărat pe oamenii cinstiți din România, de astfel de lucruri s-ar ocupa. Și nu de împăcarea cu șpăgari dovediți precum dl. Severin ori cu inculpați de rang înalt de talia d-lui Dragnea Nicolae Liviu.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogul adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Nu va pot citi articolele din cauza „domnirii’ permanente a falsilor „domni”: dl. Dragnea, dl.X dl.Y. Pe ce lume sunteti?? Astia sunt domni?? Atunci de ce scrieti ceea ce scrieti despre ei?

    • @adrianadragos
      Sa nu pledam niciodata impotriva politetii!

      Aveti dreptate sa credeti ca “elita” politica a Romaniei nu este alcatuita din domni si doamne, ci din gunoaie umane. Dar, daca eu sau dvs. ar trebui sa le adresam cuvantul, n-o vom face niciodata spunandu-le “Ba!” sau “Fa!” Asta nu din respect fata de ei, ci fata de noi.

      Politetea e uneori un cordon sanitar impotriva badaraniei, un mod de a tine mitocania la distanta. Regretatul Al. Paleologu se referea la ea ca la o arma (si o folosea adesea ca atare).

  2. „De ce, din ce motive cartofii, de pildă, costă anul acesta cu mai bine de 30% decât au costat anul trecut…”

    Pe bune?! Este o întrebare pe care am putea-o pune?! Nu este oare evident și îndelung explicat răspunsul la toate posturile TV? Nu orice absolvent de 11 clase [obligatorii] cunoaște răspunsul cu privire la definiția și cauzele inflației?!

    A ne mira de dl A Bulai, de d-na A Mungiu, și de alte doamne ori domni plimbați de „servicii” de la un post TV la altul este un lucru de mirare el însuși! Se cheamă că suntem ori foarte naivi, ori neconectați la realitatea social-politică. În cazul acesta ne putem apuca de tricotat…

    Guvernarea extrem de neperformantă (folosesc un eufemism, desigur) a PSD-ALDE-UDMR poate duce, cel puțin în mod teoretic, la o răsturnare de situație pe scena politică, ceea ce ar pune în [ușor] pericol guvernarea cleptocrată instaurată și consolidată în România pe parcursul ultimilor 29 de ani. Prin urmare, oligarhii folosesc instrumentele de manipulare din mass-media, inclusiv „conservele”, pentru a evita orice pierdere a puterii, orice încercare a recuperării de către cetățeni a instituțiilor statului pe care l-a capturat cleptacrația.

  3. Cum, necum, Romania a ales acum doi ani sa fie condusa de cei mai needucati oameni care au ajuns vreodata la carma ei. Primul guvern socialist-comunist, Petru Groza, era de departe mai competent. Mai mult, romanii nu au fost interesati deloc de statutul moral al celor votati de ei ca si conducatori. Lamentarile nu servesc la nimic, nici escamotarea adevarului. De ce voteaza Romania asa? Dati un raspuns logic, rational si ne vom afla viitorul sau, poate, vom fi capabili sa-l influentam.

    • „…Romania a ales acum doi ani sa fie condusa de cei mai needucati oameni care au ajuns vreodata la carma ei”

      Românii au ales un promis trai mai bun, venituri din pensii și salarii mai mari șamd., așa cum PSD a prezentat în programul electoral șu ulterior în cel de guvernare. Tot așa cum britanicii, spre exemplu, au ales să părăsească Uniunea Europeană pentru un trai mai bun, promis de UKIP. Orice manipulare bine făcută este eficientă.

  4. Subscriu la ce a scris Adriana! Leprele penale sunt incompatibile cu titluri, adresari de tipul „domnul”. Toată presa ii domnește, de parca ar trebui respectați cumva pentru tot ce au făcut pana acum. Fals!
    Locul lor este în pușcărie, cu mulți ani de munca în folosul comunității, rămași fără avere. Simplu!

    • Nu. Va reamintesc ca marele Noel Bernard cât si ilustrul lui succesor, Vlad Georgescu, nu vorbeau niciodată despre Nicolae Ceaușescu fară sa-i spună Domnul Ceaușescu!

  5. Anul Centenarului?
    Daca nu ma insel ne aflam (de mai bine de doua saptamani) in anul 101, care a inceput pe 1 Decembrie…
    cuvinte goale… ce din coada au sa sune

    • Intreg anul 2018 este anul Centenarului. Scrieti ca sa vă aflati in treaba. Mai puneti mina pe o carte si pe urmă discutam!

      • Stiu ca v-am suparat fiindca v-am contrat la articolul pe care il consider si acum complet nejust (dar care clar incarca munitie pentru adversar) la adresa d-nei Johannis, dar e vorba despre opinii.
        Poate imi recomandati cartea aia ca sa nu caut mult!
        Termenul final pentru amnistie este proclamat 15 Ianuarie (evident 2019 fiindca 2018 s-a dus…)
        Iar toata propaganda pesedeului si-a luat un an inca pentru a inregistra maretele realizari in contul Anului Centenar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro