Home » Opinie » Citesti:

Critici ticăloase

Mircea Morariu martie 30, 2019 Opinie
6 comentarii 986 Vizualizari

Parlamentarii USR, în frunte cu dl. Cristian Ghinea,și-au anunțat intenția promovării unei inițiative legislative al cărei rost ar fi acela de a stopa și pedepsi drastic, de fapt așa cum se cuvine, pe toți cei ce înființează organizații comuniste și devin apologeții propagandei aferente. Între altele, o astfel de lege care presupune și pedepse dure ce ar merge până la zece ani de închisoare ar avea menirea corectării unui dezechilibru.
În anul 2016 a fost adoptată un act normativ care sancționează aspru pe toți cei ce fac propagandă antisemită, pro-fascistă și pro-nazistă, în vreme ce cei care se dedau acțiunilor de natură comunistă aproape că încă pot să zburde în voie.
Nu voi relua în cuprinsul acestui comentariu toate controversele, unele reale, altele imaginare, referitoare la asemănările și deosebirile dintre cele două rele ale secolului al XX lea, așa cum bine le caracterizează Tzvetan Todorov într-una dintre cele mai izbutite cărți ale sale. Sau Alain Besançon în cartea Nenorocirea secolului, recent reeditată la Humanitas. Nu voi spune nici de ce Pierre Chaunu consideră fascismul și comunismul “gemeni heterozigoți”.
Nu voi insista acum asupra motivelor în virtutea cărora Europa occidentală a condamnat fără reticențe fascismul și nu doar cu ocazia celebrului proces de la Nürenberg și de ce s-a dovedit mult mai reticentă în a face același lucru atunci când s-a aflat în situația de a pune la zid și excomunica doctrina comunistă. Cine dorește detalii suplimentare nu are decât să citească excelenta carte O idee care ne sucește mințile apărută în anul 2014 la aceeași editură Humanitas. Carte în care autorii ei- Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici- explică cum Europa de Est și Europa de Vest nu au trăit aceeași experiență, de unde necunoaștere și reticență, dar și natura criminală a comunismului care se dezvăluie încă din documentul fondator- Manifestul Partidului Comunist. Probabil că dacă ar fi citit-o la vremea apariției ei și dacă ar fi avut și un pic de bună-credință cei care critică acum de mama focului inițiativa USR ar dovedi mai multă minte și ar face dovada unui plus de reticență.
Ni se tot explică că o lege precum aceea care ar pedepsi pe toți ce înființează organizații comuniste și propagă ideile criminale ale doctrinei lui Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao, Dej, Gheorghiu-Dej, Ceaușescu ar fi împotriva drepturilor omului. Că în universitățile europene s-ar studia scrierile marxiste. Foarte bine. Să se studieze. Nimeni nu va cădea în greșeala de a interzice citirea Capitalului ori a Manifestului Partidului Comunist, la fel cum nimeni nu ar trebui să interzică publicarea și lectura cărților lui Vintilă Horia sau ale lui Mircea Eliade. Nicăieri, nici USR, nici dl. Ghinea nu vorbesc despre interzicerea studierii scrierilor lui Marx. Numai studiul poate să îi scoată în evidență primejdiile vizibile, altele încă ascunse. E vorba doar despre condamnarea înființării de organizații comuniste și a propagării cu surle și trâmbițe a ideilor nocive a unei doctrine care pusă în practică a costat viața a milioane de oameni. Este o aiureală să dai crezare apelurilor ipocrite de a mai da o șansă comunismului. Ajunge!
Nu, nu este vorba despre punerea greșită în practică a ideilor marxiste ori despre “întinarea nobilelor idealuri ale comunismului”, așa cum ticălos spunea, la 22 decembrie 1989, criminalul Ion Iliescu. Comunismul este în sine o idee greșită și, precum fascismul, conține în sine, prin actul lui de naștere, ideea de crimă.
În rest, nu avem de-a face decât cu minciuni, rele intenții și ticăloșie cât cuprinde. Și cu dorința de a amenda, critica și pune la zid cam tot ceea ce vine dinspre USR. Și în scop electoral, firește.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "6 comments" on this Article:

 1. D.B. spune:

  Marx a fost “parintele” ideologiei comuniste cu urmarile binecunoscute in Europa de Est si nu numai. Pe de alta parte Vintila Horia si Mircea Eliade in tineretea lor au avut niste afinitati politice anticomuniste dar apropriate de miscarile politice ale vremii.

  Partide comuniste exista in multe tari din Europa de Vest si chiar si USA si Canada.
  Sunt multe aspecte de pus in balanta, altfel se poate cadea in extrema cealalta in care, in avantul “contra”, se procedeaza exact la fel cum au procedat cei infierati.

  Festina Lente. Cainelui caruia nu-i dai atentie se opreste din latrat, spune un proverb romanesc.

 2. Caliman Eugen spune:

  1.Ideile si idealurile egalitariste au aparut din momentul in care a devenit fenomen economic si social aservirea economica a ,,omului de catre om”, si universala odata cu aparitia sclaviei.
  Iesirea din aceasta stare a avut solutii morale, religioase, sociale, economice si politice si inainte de epoca capitalismului primei revolutii industriale.In fond manifestul lui Marx a fost raspunsul obiectiv la situatia muncitorului englez sau german, a carui situatie politica, economica si sociala nu se deosebea cu mult de cea a rusilor de dupa Revolutia leninista.Cine nu cunoaste situatia muncitorului britanic la începutul epocii industriale, care a raspuns la ea prin rascoale, ca cea condusa de Watt Tyler?
  Evolutia pozitiva a economiei si imbunatatirea treptata a situatiei salariatului a creat ruptura de marxism, aparind posibilitatea imbunatatirii vietii muncitortului in cadrul capitalismului, ea concretizindu-se in ideologia si lupta politica-economica in forma social-democratiei, practic fiind vorba de compromisul muncitorului cu capitalismul.
  Epoca globalizarii a depersonalizat capitalismul, disparind capitalistul ,,individual” proprietar de ,,mijloace de productie” la poarta caruia puteai cere imbunatatiri salariale ori a conditiilor de munca!.Capitalul a devenit ,,formal”, prin societati pe actiuni posedate de Capitalul financiar-bancar si industrial, fara poarta intreprinderii la care sa mai faca greve social-democratii…
  Mai mult ca atit, partidele si guvernele alearga cu caciula in mina pentru a atrage Capitalul investitor si creator de noi locuri de munca in tarile lor.Epoca globalizarii pietelor nationale a dezideologizat atit stinga cit si dreapta politica, deoarece preocuparea pentru dezvoltare si atragerea capitalului strain defineste si impune aceleasi preocupari si demersuri pentru ambele esichere politice.Populismul si denigrarea Capitalului, cu iesirile ,,antisistem” sint reactii eronate, antieconomice si antinationale ale iliberalismului.In aceeasi masura ele sint surogate politice si economice ca raspuns la lipsa de proiecte de dezvoltare economica si industriala rapida, nationala in cadrul UE!
  Din ele au mai ramas active doar ,,virfurile” politice extremiste, populiste sau antiemigratie – ca urmare a deciziei conducerii UE de a crea in favoarea Capitalului un spatiu total permisiv emigrantiolor – indiferent de poluarea vietii sociale de migrantii din Est ori de pericolul extremist sau terorist al unor populatii aflate cultural si politic in secolele IX.
  Alaturi sau impreuna cu ele isi face treptat locul si iliberalismul politic, ca solutie autoritarista la stagnarea industriala intr-o uniune vamala, in care Capitalul (autodenumit UE) nu este interesat sau responsabil pentru dezvoltare.Astfel se explica avansul industrial modic al Estului in 17 ani de la integrare, pe cind ,,tigrii asiatici” s-au industrializat intr-o generatie!.Asta explica si stagnarea economica a UE!
  Pe de alta parte, inexistenta Cercetarii Ecomomice Fundamentale, care sa fie capabila de a construi un proiect de tara capabil sa conduca la industrializare si ajungerea din urma a tarilor dezvoltate si la proiectul economic al UE, agraveaza situatia generala nesatisfacatoare a UE.
  2. LIpsa proiectului economic Unional de dezvoltare poate fi acoperita numai prin crearea de proiecte nationale de ajungere din urma (chatching-up) a tarilor dezvoltate, care prin unificare ar scoate din letargie economica insasi Uniunea, deoarece despre Statale Unite ale Europei nu poate fi vorba pina la egalizarea sau macar apropierea semnificativa a nivelelor economice si sociale ale tarilor UE.Cine poate crede ca o Germanie ar fi de acord sa investeasca industrial mii de miliarde de Euro intr-o Romanie sau in Est, dupa experianta costului de 1000 de miliarde de marci (intre 1990 si 2000), pentru aducerea fostei R.D.Germane la numai 2/3 din situatia celei vestice in 30 de ani?
  3.Pe fondul acestei situatii generale si nationale, este dificila abordarea obiectiva si dupa regulile analizei economice fundamentale a sistemului comunist, analizele si evaluarile pornind si incheindu-se doar cu consecintele politice si sociale ale comunismului real, lipsind analiza exhaustiva – cum sta bine analizei stiintifice – asupra cauzelor politice, economice si sociale, care au facut din comunism ceeace stim cu totii.
  Cu siguranta ca interdictia apologiei comunismului sau a infiintarii de organizatii de acest tip este necasara deocamdata, cel putin pentru a nu mai adauga alte forme si actiuni extremiste la cele existente.
  Pe de alta parte, anatiza si dezbaterea stiintifica a fenomenului respectiv ramine necesara, pentru a identifica si apoi structura noi forme si modalitati de diminuare a diferentei economice si sociale intre indivizi, care se dovedesc una din cauzele majore ale proriferarii extremismului social si politic.

 3. ion adrian spune:

  Marxismul cu sau fara atasarea leninismului sau stalinismului este criminal in sine. Nu poate fi aplicat si nu a fost aplicat fara sa secrete dictatura si totalitarism pentruca este totalitarist cu al sau partid unic si cu socializarea celor in mod natural private si personale. Legile sale de constitutie conduc inexorabil la aceste realitati asa cum legile urei de rasa conduc deasemenea la efecte similare.
  Dar cum PSD copil al totalitarismului comunist criminal in toti porii sai si comunist in toate mretalitatile sale sa-si aprobe propriul deces si nmormantare?

 4. MIHAI 2 spune:

  Junker a tinut nu demult un discurs laudativ apropo de creatia malefica a lui MARX .
  Predecesorul sau – Barroso -a debutat in politica intr-o organizatie MAOISTA..
  Durerea est europenilor cine sa o inteleaga ? Poate reusimca anul acesta sa ilimpunem pe Traian Basescu in functia de Presedinte al Comisiei.El cel putin A CONDAMNAT COMUNISMUL pe baza RaportuluiTismaneanu – sunt lucruri care nu trebuie uitate.

 5. kinn spune:

  Daca comunismul este in sine crima, este suficient sa combati crima si scapi si de comunism. Daca A implica B, non-B implica non-A. Deci initiativa e inutila.

 6. Totusi spune:

  Sa ne ferim de perfectionism, chiar in politica fiindca in stiinta nu-si are rostul, oricum. Insasi democratia pare “ticaloasa”, pe meridianele cele mai diferite. Cat despre filozofi, Intr-adevar, cei care coboara din turnul de ivoriu, in care se complac cei mai multi dintre filozofi, linistit, au neplacuta soarta a margaritarului in troaca porcilor…à bon entendeur, salut!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

ianuarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)