marți, martie 19, 2024

Dan Nica, un vizionar într-ale cercetării științifice, coleg cu dna Dăncilă în PE, lovește din nou!

România are cu ce se mândri în UE! Pe lângă faptul că o vom avea pe distinsa doamnă Viorica Dăncilă în fruntea Consiliului UE din 2019, îl avem în prezent și pe distinsul domn Dan Nica în funcția de raportor pentru programul cadru de cercetare al Uniunii, Orizont Europa, cu un buget de peste €100 miliarde. Da, este cel care propaga știri false în Parlamentul European (PE), în timpul audierii colegei sale, Dăncilă, în privința procentului de achitări în dosarele de corupție din România.

V-am povestit într-un articol anterior cum în România se lansase deja Orizont Europa, în timp ce în restul UE acesta se va lansa în 2019. „Lansarea” din România s-a făcut în prezența dlui Dan Nica, prezentat ca „raportor al PE pentru Orizont Europa – Programul cadru pentru cercetare și inovare, reguli de participare și diseminare”. Din postura de cercetători și nu numai, regretăm profund că o persoană ca europarlamentarul român a ajuns să lucreze pe draftul programului Orizont Europa. Despre cum a fost desemnat ca raportor v-am povestit la finalul articolului anterior, dar ca principiu este vorba de o licitație între partidele din PE; nimic meritoriu deci.

Săptămâna trecută dl Dan Nica a recidivat în PE, supărat tare pe chinezi, care, pare-se, ne fură banii din programele de cercetare finanțate de UE și se fac apoi nevăzuți. Concret, dl Nica era supărat că 80% din cercetătorii non-UE care câștigă granturi ERC (acestea reprezentând cireașa de pe tortul programului comun de cercetare al Uniunii) sunt chinezi și că aceștia își iau tălpășița după ce li se termină proiectul. Doamnele și domnii finuți de la ERC nu i-au spus în față că minte, nu s-au legat de CV-ului d-lui, și cu atât mai puțin de mustață. I-au trântit însă în față cifrele: din totalul de 8.564 de granturi acordate, doar 34 au fost câștigate de chinezi. Au mers un pic mai departe și i-au spus că cele 34 de granturi reprezintă (mai puțin de) 5% din totalul de 695 acordate unor cercetători non-UE, procent ce-i situează pe chinezi în urma americanilor, canadienilor, rușilor, indienilor și australienilor. Intuim că „finuții” de la ERC au pus toate cifrele pe tapet și au calculat și procentele pentru a se asigura că dl Nica nu folosește aceeași bază de calcul ca dl Liviu Pop, coleg de partid, pentru care 12 este mai mare decât 16 …

Vorbind în PE, dl Nica s-a folosit de argumentele „solide” de mai sus în privința cercetătorilor chinezi și a concluzionat că în viitorul program Orizon Europa trebuie să ne asigurăm că-i legăm pe aceștia și alți șmecheri ca ei de glia europeană. Evident, europarlamentarul nostru a avut de unde să se inspire, politica dâmbovițeană fiind o nesecată sursă; a se vedea cum Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) vrea să lege de glia strămoșească olimpicii români.

Prin luarea de poziție de mai sus dl Nica copiază retorica promovată de Donald Trump cu „America First”, lansând principiul „Europe First”, deviind flagrant de la un alt principiu, atât de bine enunțat de Louis Pasteur: “La science ne connaît pas de pays, parce que la connaissance appartient à l’humanité, et elle est la torche qui illumine le monde.

Reacțiile din PE nu s-au lăsat așteptate. Astfel, vicepreședintele Comisiei Parlamentare pentru Industrie, Cercetare și Energie, dl Hans-Olaf Henkel, a spus despre propunerile românului că sunt ridicole, catalogându-le ca „o abordare masochistă a politicii științei”. Președintele ERC, dl Jean-Pierre Bourguignon, a reiterat importanța vitală a mobilității cercetătorilor, indiferent de naționalitate, în propagarea cunoașterii științifice la nivel global. Însăși misiunea ERC este aceea de a-i promova pe cei mai buni și creativi cercetători, de orice naționalitate. Pentru alte reacții vă îndreptăm spre articolul din Science Business.

Reacționăm și noi, Doi Mici și un Anc, prin prezentul articol, dorind să-i relatăm dlui Nica cum am furat noi trei banii americanilor, elvețienilor, nemților și olandezilor, luându-ne tălpășița de la aceștia imediat ce ni s-au terminat proiectele:

  • Primul „Mic”, Octavian Micu, a tocat peste 100.000 de dolaride la americani în timpul doctoratului și apoi peste 150.000 de euro de la nemți, în timpul postdoctoratului.
  • Al doilea „Mic”, Mihai Miclăuș, a tocat câteva sute de mii de dolari de la americani.
  • „Anc”-ul nu s-a lăsat nici el mai prejos și a dat găuri similare olandezilor și elvețienilor.

După ce am terminat treaba pentru care am fost plătiți, să vezi pățanie: am plecat! Cam cum au făcut chinezii dlui Nica. Ah, că am lăsat în urmă rezultatele studiilor noastre, de care beneficiază nu doar cercetătorii din țările pe care le-am vizitat, ci întreaga lume, asta nu mai contează. Ce contează în accepțiunea raportorului român este ca toți cei care vin în UE să nu mai plece de aici, să-i legăm de glie și pe ei, similar olimpicilor români. Ca și cum legându-i vei stoarce tot din ei, iar la plecare îi mai și scuturi să cadă tot din buzunare și să intre în economia UE.

Dle Nica, procedând astfel dovediți că practicile și principiile fundamentale ale cercetării la nivel înalt în plan mondial vă sunt străine, rezumându-vă la a fi un exponent al politicii dâmbovițene promovate în prezent; un exemplu fiind folosirea evaluatorilor naționali în competițiile de proiecte de cercetare; că deh, noi nu ne vindem țara! Ne-am uitat un pic și pe CV-ul sumar al dvs., disponibil în spațiul online, să vedem ce vă recomandă în această postură de raportor pentru PE într-un domeniu precum cercetarea. Nu ne-am dat seama la ce universitate v-ați susținut doctoratul în 2005. Poate ne lămuriți. Am remarcat însă puterea de muncă de care ați dat dovadă, în paralel cu studiile doctoratle fiind și ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (2000-2004), printre altele. Da, știm că ați primit un premiu al Academiei Române (AR) pentru asta, dar despre Premiile AR vom discuta într-un articol ulterior.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Peste toate alea, am avut o revelatie ravasitoare:
    „o vom avea pe distinsa doamnă Viorica Dăncilă în fruntea Consiliului UE din 2019″…
    adica, mai concret, daca ramane „distinsa doamna” ca si PrimMinistru al Romaniei, de la intai ianuarie 2019, seful de facto al UE va fi cel care acum conduce din umbra „decat” Romania: „distinsul domn” Liviuuuuu Dragneaaaaa!
    Cred ca ar fi cazul ca justitia sa cam apese pedala de acceleratie, ca ne facem naibii de rasul lumii, daca nu-l cazeaza definitiv la beci. Nu ne mai spala nici toata apa oceanelor daca ramanem cu asa ceva in istoria UE.

  2. Faptul ca bani europeni dedicati cercetarii merg catre cercetatori chinezi, fara a exista masuri de siguranta ca rezultatele cercetarii sau cercetarii nu vor ajunge in mana autoritatilor chineze, este o problema majora. Stiinta nu are granite, resursele investite in stiinta au.

    • Cercetătorul chinez primește banii în baza unui contract unde sunt stipulate și livrabilele proiectului și modul în care sunt folosite acestea. Dacă nu livrează ce s-a angajat să livreze banii se iau înapoi. În plus, spunea și președintele ERC că doar 5% din câștigători sunt chinezi, nu 80% (procent vehiculat de dl Dan Nica), iar majoritatea covârșitoare a aplicanților erau deja în Europa la momentul depunerii proiectului.

      • Si iata cum doctrina PSD-ista si autoritarismul de tip neo comunist se regasesc si in cercetare si inovare. Practic, acesti comunistoizi vor sa impuna ideile lor la toate nivelurile societatii si in toate domeniile. Este o practica tipic sovietica dinainte de Razboiul Rece prin care oamenii de stiinta rusi nu aveau voie sa paraseasca URSS fara acordul autoritatilor, iar „inventiile” acestora trebuiau folosite exclusiv de catre URSS. Cine pleca era considerat „dezertor”. Haideti ca suntem pe drumul cel bun, insa cu sens unic.

  3. Hmm, va sa zica un pesedist a scos pe gurita niste bule de prostie. Cine s-ar fi asteptat la asa ceva, cine-ar fi crezut ca acest partid al virfurilor Romaniei are astfel de insi in rindurile lui?
    Lasind gluma la o parte, nesimtirea nationala, care i-a impiedicat pe romani sa-si miste posteriorul pina la cabina de vot in 2016, s-ar putea sa ne coste foarte, foarte excesiv de scump.

    • Pe linia asta, partida este deja pierduta.
      In 20-20, chiar daca se prezinta la vot 80% dintre cei prezenti in tara, tot vor lipsi 4,5 milioane de voturi care nu ar fi avut stampila aplicata pe buchetul de trandafiri…
      Alta solutie!

  4. Cum ce îl recomandă?????
    Băbbăiețți!! Iar nu băgarăți la lopeți.
    Ordinul dă Cavaler de Vai Steaua României, cu ăsta treci peste tot.
    Tot javronssky i l-a dat și pe-ăstaa….

  5. O sa fiti uimiti dar Dan Nica probabil este si foarte mindru de premiile obtinute de doctoratul facut in paralel cu slujbe full time, doar ne-am obisnuit.
    Acum eu vad si ceva invidie, ca voi probabil n-ati reusit sa faceti doctoratul asa repede.
    In legatura cu procentele inversate ale acestui imbecil de valoare nationala , probabil ca asa-i functioneaza mintea, pe dos.
    Dupa vorba clasica : ” Sa te fereasca Dumnezeu de harnicia unui prost”

    Problema noastra ca ne ducem dupa efecte in loc sa sapam la cauze . Probabil daca am cauta indrumatorul de doctorat al lui Nica si toti „profesorasii” care au contribuit la garnitura de nulitati de partid care ne maninca zilele, am avea si cheia intrebarii : ” Cum putem reforma educatia ?”

  6. Domnilor, va plictisiti., n-aveti subiecte ? Cine sta sa se uite la Dan Nica?

    Insa banii cercetarii UE provin de la contributorii UE, si ceva tari asociate.

    Romania nu si-a luat niciodata banii inapoi pe care i-a investit la UE in domeniul cercetarii.Asta in timp ce alte tari iau si 30la suta mai mult decat au investit.
    Si va spune asta cineva care are cateva proiecte H2020 in derulare.
    Asta ar trebui sa il apese pe Dan Nica. De ce se intampla asta ? Ce trebuie facut?

    • Soluția găsită de dl Nica pare a fi să nu mai ia chinezii (et co.) banii. Eventual să poată da banii direct MCI-ului românesc, să organizeze local ceva competiții, cu evaluatori naționali etc.
      Nu ne plictisim, dar dl Nica a ajuns, din păcate, raportor pentru viitorul program Orizont Europa. Noroc că mai este un al doilea raportor (lucru neuzual în PE, apropos), care este specialist în domeniu.

      • Daca-mi permiteti o observatie.
        Dl. Nica este raportor doar acolo la UE, cand vine acasa este numai echer: „da sefu’!, saru’ mana, sefu’!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Doi Mici si un Anc
Doi Mici si un Anc
Sistemul românesc de cercetare văzut prin ochii a doi doctori în fizică (Lucian și Octavian) și ai unuia în biologie (Mihai). Publicăm, de asemenea, articole pe teme de actualitate din spațiul public, în măsura în care acestea se suprapun sau au tangență cu ariile noastre de expertiză. Articolele sunt însușite de toți cei trei autori sau sunt publicate sub semnătură proprie. O a treia categorie de articole sunt articolele invitate.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro