sâmbătă, mai 18, 2024

Discursul lui Dragnea și realitatea de azi a PSD

Cei mai mulți comentatori au calificat discursul haotic și delirant ținut duminica trecută de președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, la ședința Consiliului Național al PSD, în fața a 600 de inși care s-au arătat exact cum le e felul, adică lași, iresponsabili și defectivi de coloană vertebrală, ca fiind unul supradimensionat și de prost gust spectacol de stand-up comedy.
Au fost, probabil, inspirați de faptul că “performerul” însuși a folosit în discursul cu pricina cuvântul.
Cei 600 de spectatori au râs la toate glumele răsuflate făcute de actorașul de duzină, de animatorul de bâlci care e Dragnea, doar fiindcă așa sunt ei setați. Să îl aplaude obligatoriu, necondiționat, pe șeful care i-a făcut pe ei oameni. Care i-a adunat din locurile obscure pe unde își duceau, neștiuți de nimeni, existența vegetală, adică din nu știu ce secretariat de școală generală, de la un consiliu popular de comună unde primeau salariu pentru funcția de referenți categoria a III a, de la un SRL cu trei angajați, unde erau însărcinați cu ținerea și, eventual, chiar cu falsificarea registrelor de casă, și i-a făcut, cum se zice, oameni. Adică i-a plantat în posturi de primari, de președinți de consilii județene, de miniștri, carevasăzică, vezi Doamne!, de excelențe, chiar dacă respectivii nu știu să despartă corect cuvintele în silabe, de europarlamentari, deși habar nu au de vreo limbă străină..
Revăzând discursul d-lui Dragnea, mie mi-au venit în minte alte comparații. Citind și recitind stenogramele ședinței, am avut impresia că revedeam o secvență din filmul lui Dinu Cocea, Haiducii lui Șaptecai. În care Anghel, haiducul, interpretat de un Florin Piersic cu mustăcioară, care seamănă destul de bine cu aceea a lui Dragnea, dădea de băut la toată lumea, iar mai apoi se apuca să împartă ordine ori să o apostrofeze pe Anița, jucată de Marga Barbu, care se străduia să ne convingă că și-a păstrat statutul de jeune fille en fleur, deși trecuse demult de il mezzo del cammin. Dragnea însuși i-a spus ceva unei Ane, probabil fercheșa doamnă Ana Birchall, care face figurație de vice-premier în guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă, cu tonul care te duce cu gândul că insa în cauza i-ar fi președintelui PSD un fel de cameristă ori bucătăreasă personală.
Gândul m-a dus și la Orizonturi roșii¸ cartea fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa. În care era evocat Nicolae Ceaușescu certându-i pe membrii Comitetului Politic Executiv, era prezentată Elena Ceaușescu înjurându-i cum îi venea la gură pe miniștrii Cabinetului unde îndeplinea rolul de prim-viceprim-ministru, ori beizadeaua Nicu Ceaușescu, beat mort, urinând pe stridii și umilindu-l pe ministrul de Externe, Ștefan Andrei.
Ce a făcut, de fapt, dl. Dragnea în cursul lungii lui tirade de la Consiliul Național al PSD? Dincolo de faptul că a debitat neghiobii și aberații pe bandă rulantă, lucruri îngrijorătoare pentru viitorul european al României, a înșiruit incoerent un amestec de idei amestecate din arsenalul național-comunist al lui Ceaușescu și din cel național-socialist al lui Hitler, dar și ceva care seamănă teribil cu bazaconiile pe care le debitează la Budapesta tot mai nefcreventabilul domn Orbán Viktor. Dragnea a insultat pe toată lumea. Și-a bătut joc la scenă deschisă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, arătând întregii audiențe că rectorul suspendat al Universității ieșene este un ins de gumilastic, care înghite orice doar spre a rămâne pe mai departe în guvern, a dat ordine miniștrilor notificându-i astfel încă o dată doamnei Dăncilă că este un premier de paie, o marionetă pe care el, Dragnea Liviu Nicolae, o poate arunca oricând îi poftește inimioara la coșul de goi, l-a mai tratat- a câta oară ? – pe nevolnicul Florin Iordache de parcă i-ar fi ordonanță, cerându-i la modul imperativ să scrie o plângere penală la adresa președintelui Klaus Iohannis. În care președintele trebuie să fie acuzat de înaltă trădare. Dragnea comportându-se de parcă ar fi sosia președintelui PNL, Ludovic Orban, care a făcut în primăvară același lucru în cazul doamnei Dăncilă.
Cei 600 de oameni care au făcut sluj duminica trecută în fața lui Dragnea Liviu Nicolae au arătat ce este astăzi PSD. O adunătură de inși imorali din al căror fond lexical de bază a fost demult exclus cuvântul demnitate.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Nu vi se pare ca e un deja vu al congreselor partidului de trista amintire?
    – „, la ședința Consiliului Național al PSD, în fața a 600 de inși care s-au arătat exact cum le e felul, adică lași, iresponsabili și defectivi de coloană vertebrală”.
    La congresele PCR „aplauze cu asistenta in picioare, aplauze prelungite, ropote de aplauze.”
    Si acolo era cite un accident Pirvulescu ( Abramburica- Stanescu…), dar li se inchidea gura, ca aparea un Paunescu sa-i condamne cu minie proletara.
    Azi li se serveste cite un coledzi – vezi Abramburica oriGrindeanu :P
    Nimic nou sub soare.
    Interesul poarta fesul!
    Concluzie: la vot. Si sa nu ne mai ridiculizam adversarii ca incaltati in slapi, cu studii precare ori stirbi. Nu sint toti, multi sint bine imbracati, au ceva studii (nu conteaza cum, tot niste intelectuali i-au facut cu diplome) si nu sint deloc stirbi; rînjesc la noi

    • Exista si deosebiri.
      Tovarasul Ceausescu nu utiliza cuvinte straine (stand-up).
      De asemenea Nea Nicu nu a divortat, ci si-a tinut Bombonica alaturi
      pana cand au fost rontaiti amandoi de maxilarele de otel ale Istoriei.

      Asemanarile sunt totusi mai evidente.

      Ambilor – le-a dat la cap Iliescu.

      Ceausescu a avut propri lupta cu Statul paralel – cand a plecat Pacepa
      sa-si publice memoriile.

      Amandoi – si Ceausescu si Daddy – raman in istorie ca fani Gratiere & Amnistie.
      In 1977 si in 1988 Ceausescu a slobozit cate trei decrete, plus altele in alti ani cu o cadenta de
      o gratiere amnistie la doi ani.
      Dupa acest criteriu se poate sustine ca Dragnea care tot mermeleste de doi ani gratierea aia
      – a cam tradat ideile nobile ale Socialismului.

  2. Mie unuia mi-a parut discursul lui Nicolae Dragnea o vorbire in fata oglinzii; o autocritica a lui inaintea partidului pe care il conduce.
    Multe din cele spuse de Nicolae sunt doar constatari; repetari ale spuselor lui Ilie Serbanescu: controlul total exercitat de straini asupra finantelor, resurselor si politicii Romaniei, inclusiv asupra subdezvoltarii infrastructurilor de transport .
    Intrebarea mea pentru el si partidul acesta: daca stiti ce cauze au problemele tarii ,ce v-a oprit sa actionati in trei decenii, de cand sunteti la putere: lasitatea, tradarea, vanzarea, fanfaronada ?!
    Daca Nicolae Dragnea vrea sa lupte ACUM pentru tara si popor, ii aduc aminte ca partidul pe care cu onor il reprezinta, este autorul tuturor gesturilor de lasitate, tradare, vanzare care au adus Romania in starea de colonie a strainilor in ultimii treizeci de ani.
    Sa vedem si fapte, ca demagogia pesedista ne-a produs o imensa scarba.

  3. Poate ați vrut să spuneți „amorali”, nu „imorali”. Nu că unii dintre ei nu ar fi și imorali, cu amante de le-ar putea fi chiar și fiice.

  4. Acum a aratat psd ce e? Eu cred ca stiam cu totii de mult, dar unora le place, multi simt o durere-n palarie si altii sint impotriva. Intr-o lume perfecta justitia lucrurilor ar trebui sa-i trateze cu propriul medicament pe fani si pe indiferenti si sa-i scuteasca de neplaceri pe ceilalti. Nu se va intimpla, mi-e teama ca toti sintem deja venezueleni.

  5. Politicienii sunt asa cum sunt (toti sunt comunisti indiferent ca pretind a fi de stanga sau de dreapta), dar incepe sa ma deranjeze faptul ca avem asa de multi atoatestiutori care nu fac altceva la randul lor decat manipulare ! „Cutare sau cutare nu mare are mult si ajunge la puscarie ! ” Trec 6 luni, un an, mai trec 6 luni si cutare isi vede de treaba lui, ba mai si tranteste cite-o ordonanta de-ti sta maintea in loc ! Cum de nu mi-am dat seama ca si astia sunt tot din gasca lor !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro