luni, mai 20, 2024

Egalitate!

Mai prompt ca niciodată, președintele Klaus Iohnnis a aruncat joi după-amiază la coș în văzul lumii cele 6 propuneri de miniștri pe care i le-am trimis folosind poșta specială cu nici 24 de ore înainte premierul Viorica Vasilica Dăncilă.
S-au spulberat astfel într-o clipită visele de a se putea numi excelențe ale celor trei ridicoli și abjecți trădători din ALDE. Care pretind că au ales trădarea, vezi-Doamne!, pentru a salva partidul. Nu că președintele acestuia, dl. Călin Popescu-Tăriceanu ar fi croit din stofă de mai bună calitate! Praf și pulbere s-a ales și din mania grandorii celorlaltor trei aspiranți la posturi ministeriale. Inși cu minte și suflete mai mult ca sigur garantat a fi pesediste, chiar dacă înainte, așa cum e cazul cetățenei care își închipuia că s-ar putea cocoța în postul de ministru al Educației, au mai dat o tură și pe la liberali. Aceasta, desigur, doar spre a le cunoaște slăbiciunile.
Doamnei Viorica Dăncilă i-au trebuit vreo două ore ca să îngaime un discurs de două parale. A repetat aproximativ aceleași lucruri. Că președintele blochează activitatea guvernului, că încalcă prevederile Constituției, că puțin îi pasă de soarta României, că se va prezenta cu noua formulă de guvern într-o bună zi în fața Parlamentului, fără însă a preciza și când va veni acea zi bună. Un singur element de noutate am sesizat în cuvântarea de „neasemuită importanță teoretică și practică” a fostei profesoare de Discipline tehnologice de la un năpăstuit liceu industrial din Videle. Speculând zisele iresponsabile ale d-lui Florian Cîțu pe care PNL-ul ni-l prezintă a fi mare specialist în economie (mie insul cu pricina nu mi s-a părut vreodată decât o accentuată copie nevrotică a lui George Demetru Ladima), doamna Dăncilă a edictat că președintele Iohannis ar plănui să taie salariile bugetarilor. Încă o minciună menită să ascundă neglijența crasă a doamnei prim-ministru care, în clipa în care a primit demisiile miniștrilor ALDE, nu le-a cerut acestora să semneze delegări de competențe astfel încât acum zeci de mii de oameni să nu rămână fără salarii.
E clar. Președintele Iohannis dorește să grăbească venirea clipei în care d-na Dăncilă se va prezenta în fața Parlamentului. Doamna prim-ministru știe că deocamdată nu are voturile necesare spre a-și vedea scăpat de la demitere guvernul și trage de timp atât cât se mai poate. Speră că în 18 septembrie Curtea Constituțională să îi dea dreptate și să îl oblige pe dl. Iohannis să îi accepte interimarii propuși spre a lua locul miniștrilor demisionari din ALDE. Cu celelalte trei posturi vacante va mai vedea ce face. Va înainta alte propuneri, va urma un nou refuz al președintelui Iohannis și uite astfel o va duce până în noiembrie. Adică până la alegerile prezidențiale. D-na Dăncilă contează pe faptul că refuzurile repetate ale d-lui Klaus Werner Iohannis au enervat activul de partid din teritoriu care se va mobiliza și astfel va ajunge ea și nu dl. Dan Barna în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pentru d-na Dăncilă aceasta fiind singura șansă de a nu pierde rapid și rușinos șefia partidului. Pentru candidatul la prezidențiale Iohannis o variantă convenabilă. Egalitate!
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. „Florian Cîțu pe care PNL-ul ni-l prezintă a fi mare specialist în economie…”

    Departe de a-mi fi drag de dl Cîțu, trebuie să spun că zicerile domniei-sale cu privire la guvernarea PSD-ALDE-UDMR sunt în mare parte expunerea unor principii economice. Așadar, specialist ori nu, are adesea dreptate.

    Și, iertată-mi fie observația,dar parcă în privința nivelului calificării și competenței unui economist ar fi de așteptat să se pronunțe un economist mai calificat și mai competent decât el.

    Apoi, a-i minți pe cetățeni spunându-le că există prânzuri gratis, deși suntem foarte conștienți că este imposibil, este socialmente riscant.

    Altfel spus, nu sunt sigur dacă nominal vor fi reduse veniturile cuiva, dar, pe de o parte, bunăstare din nimic nu se poate. Iar pe de altă parte, un sistem de salarizare care să aibă mai puține discrepanțe este necesar.

    Aducerea nivelului veniturilor la o valoare real armonizată cu productivitatea se face inevitabil/natural prin inflație. Este necesar, după părerea mea, să existe și măsuri administrative de corecție. Iar dl Cîțu, cel implicat în povestea cu iepurațul din desene animate pe crenguță, deși poate nu ne este simpatic, are dreptate în ceea ce spune cu privire la aceste corecții.

  2. Dăncilă va merge în parlament. Dar vrea să prezinte victoria de acolo, care de fapt nu are legătură cu președinția, ca o victorie electorală zdrobitoare asupra lui Iohannis. Iar Iohannis îi face jocul.

  3. ” Speculând zisele iresponsabile(s.n.) ale d-lui Florian Cîțu pe care PNL-ul ni-l prezintă a fi mare specialist în economie (mie insul cu pricina nu mi s-a părut vreodată decât o accentuată copie nevrotică(s.n.) a lui George Demetru Ladima)…”

    In primul rand vi se pare ( deci nu sunteti sigur ) , dar este dreptul Dvs democratic sa aveti pareri.
    In al doilea rand, atacati persoana ( ex: „copie nevrotica”) si nu argumentele ei.
    In al treilea rand, „zisele” d-lui Florian Cîțu au particularitatea ( enervanta pentru etichetarile Dvs atat de sigure ) de a veni in unele cazuri cu argumente si cu documente :

    https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/f-citu-acuza-banca-de-investitii-a-rusiei-are-legatura-foarte-stransa-cu-psd-de-ce-are-statut-special-1104865

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/florin-citu-eugen-teodorovici-are-imunitate-diplomatica-acordata-de-rusia-incalca-legea-penala-1105030

    https://www.facebook.com/florin.citu/posts/10216542293088081

    etc., etc.

    Nu credeti ca ar fi mai interesant pentru cititorii Contributors.ro ca in locul unor etichetari si parereri (subiective) despre persoana in cauza , sa va expuneti opiniile Dvs despre argumentele si dovezile prezentate de dl. Florian Cîțu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro