Home » Opinie » Citesti:

Egoistul

Virgil Iordache septembrie 23, 2014 Opinie
18 comentarii 1,873 Vizualizari

Nu.

Nu am înţeles ce trebuia din piesa Egoistul. Am crezut că erupe generozitatea de a oferi bucurie publicului, pănă la moarte. Dar era doar dorinţa de a fi aplaudat. Am crezut că era risipirea de sine în slujba celorlalţi. Dar era mai ales dorinţa de a avea putere asupra oamenilor, de a-i influenţa. De a le câştiga încrederea pentru ca la momentul oportun să te foloseşti de ei. Un egoist autentic juca în Egoistul.

Poate un creator să susţină un plagiator în fruntea ţări? Nu. Poate un om inteligent care îşi iubeşte ţara să o întoarcă spre metehnele comuniste? Nu.

Teatrul poate fi politic şi actorii pot face politică, dar nu orice fel de politică. Ci doar aceea care nu subminează propriul act de creaţie, în primul rând, şi al celorlalţi cetăţeni, în al doilea rând. Nu pot fi poliţist şi în timpul liber să susţin hoţii, după cum nu pot fi profesor, iar la ceas de seară să lucrez cu Chippendales.

A fi creator şi a susţine impostura este un non sens, o orbire a raţiunii publice. Înseamnă că îmi urăsc propriile realizări, că mi-au fost un substitut pentru altceva, la care nu am reuşit să ajung. Şi cu atât mai mult sunt furios pe reuşita nedorită cu adevărat cu cât ea este mai mare, cu cât aplauzele celor care mă iubesc sunt mai nesfârşite, cu cât oamenii lăcrimează de bucurie în sală în faţa a ceea ce simţeau ca fiind adevărat, autentic. Dar eu doream altceva, doream stadioane pline, nu o biată sală din prăfuitul Bucureşti, fie şi teatrului cel mare. Prea mic faţă de dorinţa mea de putere. Politică.

Desigur, sunt şi erori. Heidegger a fost orbit nevăzând ceea ce urma să vină. “Ce singurătate să nu înţelegi înţelesul atunci când există înţeles. Şi ce singurătate să fii orb pe lumina zilei,- şi surd, ce singurătate in toiul cântecului.” Cu domnul Beligan însă nu avem de a face cu aşa ceva, ci cu mult mai mult. Filosoful nu a vrut să ne întoarcă spre nazism. Dar actorul vrea să ne întoarcă spre comunism. Deşi am văzut cu toţii de unde venim, am trăit coşmarul comunist noi înşine. Acum cunoaştem întunericul. “Să nu-nţelegi când nu există înţeles şi să fii orb la miezul nopţii şi surd când liniştea-i desăvârşită, – o, singurătate a singurătăţii!”

Un stadion de oameni singuri.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "18 comments" on this Article:

 1. Doina Jela doina jela spune:

  Da, nici eu nu am inteles ce trebuia din piesa Egoistul….Multumesc pentru articol, dle Iordache…

  • Serban Pretor Serban Pretor spune:

   Am vazut-o de trei ori, in momente diferite, ultimul in acest an. Am simtit ce inseamna sa nu stii, sau sa nu vrei, sa te retragi la timp, sa imbatrinesti frumos si sa lasi in urma imaginea unei personalitati (artistice) demne de respect…cu alte cuvinte sa sadesti amintiri frumoase.
   Poate ca unele dintre cele reamintite in scrisoarea domnului Plesu se estompasera in constiinta publicului. “Maestrul” a tinut insa sa ni le reaminteasca si sa ne demonstreze o data in plus ca moralitatea si constiinta nu tin pasul cu talentul.
   Sau poate a dorit ca in acest moment crepuscular sa-si mai clameze o data crezul de-o viata. Macar a fost consecvent, daca pastrarea consecventei in raul obtuz poate fi considerata o caltate.
   Nu e usor sa imbatrinesti frumos, iar adaugarea numelui “maestrului” pe lunga lista a celor care imaginau sperante si intruchipeaza deziluzii (multi se regasesc in comentariile din revista 22 la scrisoarea domnului Plesu, sunt semnatarii scrisorii rusinii din vara lui 2012 sau a unor stupefiante piruete de expreimare publica) nu este nici pe departe cea mai trista surpruza din lista respectiva. In cazul sau stiam la ce sa ne asteptam dar o uitasem in ultima vreme. Ne-o puteam reaminti la lectia de violoncel daca am fi fost capabili sa o descifram in cheia profunda pe care ne-a oferit-o domnul Iordache.
   Multumiri pentru luciditate.

 2. Horia spune:

  Subscriu.

 3. andreea spune:

  Eu zic/vreau sa cred ca batranetea a fost de vina…

  • victor L spune:

   Daca ati cunoaste ceva din restul vietii actorului Beligan, cea de pina la batrinete, ati vedea ca nu batrinetea e de vina, ci aluatul.

  • Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

   Bătrînețea de vină ? Sub nici o formă ! Bătrîna șulfă (un Iliescu al scenei, foarte talentat precum Ilici în politică) ÎNTOTDEAUNA și-a prostituat meseria pentru binele propriu. Dar noi, un ”popor blînd și iertător” în loc să-l ostracizâm un pic, l-am aplaudat DUPĂ 1989 la fel de tare ca și ÎNAINTE. „Vai MAESTRE… Ah MAESTRE…” etc.

 4. zvz spune:

  Oameni buni, ramolismentul este normal peste o anumita varsta… maestrul n-are nici o vina, ba din contra, eu il consider o victima (vedeti si “interviul” antenei de acum cateva luni)… Monstruos si revoltator…

 5. Corneliu Cazacu spune:

  “Poate un creator să susţină un plagiator în fruntea ţări? Nu. Poate un om inteligent care îşi iubeşte ţara să o întoarcă spre metehnele comuniste? Nu.”

  Bineinteles ca da! Nu stiu de unde scoateti dv. ideea ca talentul ori inteligenta trebuie sa fie si morale. Imoralitatea poate coexista foarte bine pina si cu cu geniul (nu ca Beligan ar fi fost genial ci doar “foarte bine informat”, asa cum il caracteriza un regizor roman plecat). Nu va mai dau exemple c-ar trebui sa le cunoasteti de-acum. Destui intelectuali ori artisti romani de valoare au ales sa se prostitueze dupa ’90. Daca inainte de ’90 era oarecum scuzabil, a se hrani cu fecale in totala libertate de alegere nu mai e de iertat.

 6. Ela spune:

  Stimate domn V. Iordache, va inteleg revolta si profunda deziluzie pe care ni le impartasiti cu sensibilitate in acest text bulversant, as spune chiar cu patosul indragostitului inselat, dar as mai spune si “Bine ati venit in lumea reala!”

  Cred insa ca sursa dezamagirii se afla in alta parte, mult mai aproape de noi decat scena pe care idolul isi dezvaluie nuditatea, probabil chiar in mintea si inima noastra, ale celor care i-am fabricat vesminte care nu-i sunt pe masura…

  “A fi creator şi a susţine impostura este un non sens, o orbire a raţiunii publice.” – fals! Impostura este ea insasi o creatie in sine, ratiunea publica nu este uniforma, ceea ce numiti “non-sens” este valabil ca atare doar dintr-un punct de vedere: al dvs!

  “…actorul vrea să ne întoarcă spre comunism.Deşi am văzut cu toţii de unde venim, am trăit coşmarul comunist noi înşine.” – deci, NU TOTI cei care au trait aceeasi epoca au aceeasi viziune retroactiva despre ea…! Este o realitate care doare, care pare neverosimila, dar care nu este mai putin reala! Acceptand-o, avem sansa sa ne debarasam de iluzii si de idoli, si sa ne ocupam mai mult de noi…cu egoism!?

  “Acum cunoaştem întunericul” – just!
  Ar putea fi o veste buna…? Am putea adapta ideea lui Nietzsch “trebuie haos ca sa se nasca o stea” si astfel sa ne folosim ACUM de sansa pe care intunericul ne-o ofera, sa gasim lumina!…sau trebuie sa-l mai prelungim cu inca 5 ani ca sa ne testam rezistenta?

 7. Klamm spune:

  Intotdeauna am considerat ca Egoistul a fost un profitor al regimului si al tranzitiei iliesciene.

  Oare de ce a fost mai aplaudat si mai urmarit decat acest maestru?
  http://www.youtube.com/watch?v=XQMo-YZrv3A

  Cat priveste ceva cu adevarat gretos:
  http://www.revista22.ro/-victor-ponta-ii-cere-iertare-lui-radu-beligan-pentru-ceea-ce-trebuie-sa-indure-in-urma-scrisorii-lui-andrei-plesu-47878.html

 8. Stelian Ene Stelian Ene spune:

  Considerațiile dvs. nu sunt argumentate coerent. Nu e nici o contradicție sau ipocrizie, pur și simplu alternativa i se pare domnului Beligan mai rea, tot așa cum și dvs. l-ați votat pe Iliescu în 2000. O spune cu cuvintele sale: “Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preț. Trebuie să ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos și până la vârf!”

  Cu alte cuvinte, preferăm niște tineri flexibili, descurcăreți și fără un simț moral prea dezvoltat – așa cum sunt, trebuie să recunoaștem, majoritatea tinerilor din România, că doar nu a inventat Ponta plagiatul în licențe și doctorate – unor politicieni osificați în rele, produșii aceluiași sistem perfid de selecție care a acționat în ultimii 25 de ani.

  Discutabil desigur, dar asta e concluzia omului și asta e preferința lui poltică, atacul dvs. și acuzațiile de impostură, mania grandorii etc. sunt total deplasate în context.

  • Consonant spune:

   “preferăm niște tineri flexibili, descurcăreți și fără un simț moral prea dezvoltat”

   Asta cam spune tot despre sistemul dumneavoasra de valori. Nimic de adaugat.

   • Stelian Ene Stelian Ene spune:

    Citiți cu atenție, eu duc acest fetiș al tineretismului (pe care îl aveau și comuniștii), la concluzia sa imediată. Nu este deloc punctul meu de vedere, dimpotrivă, vârsta n-are de-a face nici cu competența și nici cu verticalitatea unui individ.

    • Eu spune:

     Domnule Ene, cereti prea mult unor actori grabiti.

     Cele mai multe comentarii ilustreaza vorbele Ghepardului din romanul omonim: Noi am fost leii, gheparzii. Dupa noi insa vor veni sacalii, hienele.

 9. lucid spune:

  Nici o surpriza pentru cei care stiu de vomagiile beliganului pentru ghitza-dej, mareata uniune si – mai ales – gangavul scornicestean. Dar si-a primit din plin rasplata: director ani de zile la Teatrul National (teatrul unde Andrei Serban, Ciulei, Penciulescu, Esrig sau Pintilie nu aveau ce sa caute), trimis in delegatii in putredul occident cat cuprinde (la concurenta cu Dina Cocea), acceptat cu neveste straine si cu copii peste granitza cand altii in locul lui erau ingropati pe veci artisticeste de securitate, etc etc Un actor de mare calitate dublat de o lichea umana
  Cat despre mascaricii si dizeuzele gen cercel, similea sau dragan a-i comenta inseamna sa te injosesti prea mult.

 10. Eu spune:

  Neputind sa te ajunga, crezi c-or vrea sa te admire?…

 11. Skeptical spune:

  Domnule Iordache, v-am criticat de multe ori, pentru articolele dv. ortodoxiste. Chiar si acum mi-as dori sa va vad folosindu-va ratiunea si simtul moral si in discutarea prostitutiei institutionale care guverneaza intreaga biserica ortodoxa, cu consecinte oribile pentru tara, nu numai individuala, vetusta, augusta, multiplu pensionata casa de toleranta raspunzind la numele de Talentata Madam Beligan.

  In acelasi timp, asta mi se pare unul dintre articolele dv. cele mai sincere, cele mai adevarate. Mi se pare correct sa va complimentez pentru el.

 12. Decebal spune:

  Fiecare om are dreptul la optiune politica. Si poate alege sa-si faca publica acea optiune. Cu riscurile de rigoare, desigur.
  Cine se aseamana, se aduna. O fi (fost) maestrul ofiter acoperit? :)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Virgil Iordache


Virgil Iordache

Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi ... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)