duminică, mai 19, 2024

La despărțirea de un cameleon-Victor Ciorbea

Poate că și din cauza stupefacției provocate de imensa obrăznicie a coaliției PSD-ALDE de a o impune prin vot în postul de avocat al poporului pe atât de compromisa insă Renate Weber, rămasă ca urmare a alegerilor din 26 mai fără slujbă -și, Doamne, cât a dat ființa aceasta din gură ba la Bruxelles, ba la Strasbourg spre a justifica toate ticăloșiile puterii, asaltul susținut al acesteia împotriva Statului de drept, totul cu gândul la un nou mandat de europarlamentar pe care alegătorii i l-au refuzat drastic- mai nimeni nu s-a ocupat de dl. Victor Ciorbea. De ieșirea lui din spațiul public. A ieșit într-un anonimat cumplit, și sper să o fi făcut definitiv, din viața un alter –ego al celebrului Akaki Akakievici. Care a părăsit un post în care nu trebuia să ajungă, post în care a fost cocoțată tot fără merite și în dispețul românilor acum d-na Renate Weber. Confirmându-se și astfel îngrijorătoare zicere Alte măști, aceeași piesă.
Atâta vreme cât a ocupat funcția de Avocat al poporului, dl. Ciorbea a făcut de toate, a slujit pe toată lumea, i s-a închinat ba lui Tăriceanu, ba lui Dragnea, s-a căciulit, s-a milogit ca nu cumva să rămână fără pensie specială. Numai de popor și de interesele acestuia nu i-a păsat deloc. Iar în rarele ocazii când mai era prins la înghesuială de presă care îi cerea să își explice inacțiunea, somnul, indiferența, lașitatea, dl. Ciorbea devenea dintr-o dată vulgar, agresiv, semănând teribil cu Nicolae Ceaușescu. Cel care declara sus și tare că nu răspunde decât în fața Marii Adunări Naționale.
Dl. Ciorbea pare-se că nu a răspuns și nu va răspunde niciodată în fața nimănui. Nici măcar în fața propriei conștiințe pentru simplul motiv că nu o are.
Ca mulți alți inși dezgustători care au populat interminabila noastră tranziție, dl. Ciorbea s-a afirmat mai întâi în lupta și munca sindicală. A devenit peste noapte mare activist la CNSRL Frăția.
A făcut pe moțul silitor, sărac și cinstit (chiar mai sărac și mai cinstit decât Ion Iliescu ceea ce trebuie să recunoaștem că este o performanță fiindcă mai rar un ipocrit precum fostul președinte al României), a pozat în opozant al FSN și FDSN și uite așa l-a păcălit pe președintele PNȚCD, marele Corneliu Coposu. Pe urmă și pe succesorul acestuia, Ion Diaconescu. Ciorbea a ajuns prin vot popular primarul general al Capitalei (să ne reamintim că l-a avut drept contra-candidat pe Ilie Năstase căruia nici un om zdravăn la cap nu putea în nici un caz să îi dea votul), iar pe urmă a fost uns prim-ministru, deși încă nu era membru de partid.
Fostul procuror comunist Victor Ciorbea a devenit unul dintre primii gropari ai guvernării CDR ( nu-i vorbă că la compromiterea acesteia au contribuit din plin și PD-ul d-lui Petre Roman avându-l la ora aceea vârf de lance pe Traian Băsescu), a prelungit cu încăpățânare agonia unui Executiv în care, de la un moment dat încolo, nu îl mai asculta nimeni, în fine a plecat pe pustii.
Pe pustii? Nici vorbă. Dl Ciorbea s-a înscris în PNL, a prestat voinicește pe la Anetenele felixiene, i s-a băgat sub piele lui Crin Antonescu, a devenit parlamentar, iar mai apoi a fost miluit de USL cu dregătoria de Avocat al poporului. Nu de alta, dar omul contractase pe la felurite bănci împrumuturi nenumărate care într-un fel sau altul trebuiau plătite. Ciorbea s-a agățat cu dinții de funcție, a făcut ceea ce i-au ordonat noii stăpâni, a uitat cuvinte precum onoare, demnitate, popor și a fost înainte de toate un avocat al puterii.
Săptămânile trecute și-a încheiat fără glorie misiunea. A eliberat un loc care a fost ocupat de o insă care îi seamănă teribil. La mai toate capitolele. Traseism, cameleonism, oportunism. Și lipsă de bun simț cât cuprinde.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Cu riscul ca ma repet,dar mereu imi suna in cap ,,naduful” lui Ion Creanga:,,buna tara,rea tocmeala!/f. in c de randuiala…”.Vorbe, care vin ca o manusa in ,,evolutia” politica a ,,motului” Ciorbea….

  2. Atata doar ca n-a plecat, va fi prezent in buzunarele fiecarui cetatean toata viata, il vom simti in fiecare ban dat statului, isi va primi partea din fiecare plata facuta si nu va inceta sa incaseze bani pe care nu-i merita. El si toti ceilalti paraziti care beneficiaza de privilegiile numite pensii speciale.

  3. Pentru mine si,poate, pentru multi altii, Victor Ciorbea va ramane un individ care a contribuit cu toate puterike la lichidarea PNTCD.Ca avocat al poporului a fost o nula, cum zic ardelenii. Celebru ava ramane cu raspunsul dat ziaristilor:: ,, Nu stiu, depinde ce prevede si cum prevede ordonanta si asa mai departe. Avem diverse proceduri in functie de diverse situatii.Asa ca,mai vorbim, daca vreti. De sptamana viitoare incolo mai putem vorbi, vedem ce si cum. In secunda asta nu pot sa va spun ce si cum.” Nici celebrul Gaga n-ar fu stiut sa raspunda asa.

  4. Doamne, ce personaj penibil….câtă furie și tristețe imi provocau rarele lui apariții …
    Din pacate, parca vad ca se mai aciueaza pe undeva, printr-o pozitie usurica, bine platita…

    Iar cu madam weber, ca sa mai zic…

  5. Asta e motiveul pentru care va trebui sa mai suportam inca multi ani PSD-ul, care are doua izvoare de putere:
    1.ignoranta, prostia si barbaria (Educatia si BOR-ul)
    2. disponibilitatea de a fi corupt a prea multi oameni care nu se incadreaza complet in 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro