marți, martie 19, 2024

Mizerabilii. România pe buza prăpastiei. Cum scăpăm de ei?

Cu degetele ridicate sfidător, la tribuna Parlamentului României. Atâta ştiu, atâta pot, asta vor. Aşa răspund la criticile Uniunii Europene, ale guvernelor occidentale şi ale românilor, apărându-se unii pe alţii, strâns uniţi ca pinguinii, ca să nu li se întâmple lor nimic şi să supravieţuiască în privilegii şi imunităţi. Majoritatea parlamentară, asta este tot ce le-a rămas ca să le „justifice” scandaloasa prezenţă la putere şi acţiunile sordide. Nimic din ceea ce fac nu mai are legătură cu programul de guvernare pentru care, vai!, au fost aleşi acum doi ani de 20% dintre votanţii acestei ţări. Nimic din ceea ce fac astăzi, la Guvern sau în Parlament, nu (mai) este apreciat de nimeni, nici în politicile economice, nici în cele sociale, ale administraţiei publice şi justiţiei, nici pe plan intern, nici internaţional. Nici măcar de foştii lor votanţi, alţii decât cei cu interese strict personale, afaceri cu statul, rude sau protejaţi şi protejate angajate în structurile guvernului.

Organizaţi ca un grup infracţional şi clientelar, în reţele şi filiere ale baronilor centrali şi locali, disciplinaţi şi cinici, membrii acestor „facţiuni” de corupţi, condamnaţi penal, inculpaţi şi suspecţi, agramaţi şi submediocri intelectuali (citiţi-le CV-urile de repetenţi în facultate, absolvenţi de universităţi de doi bani şi abonaţi la lista de funcţii ale partidelor puterii) împing cu neruşinare România în afara Uniunii Europene.

Acum, cel puţin, lucrurile sunt clare. Dacă până mai ieri corul puterii din România cânta cu tupeu şi ipocrizie refrenul că numai firava opoziţie politică din România este cea care îi critică pe criterii politicianiste, sau că de vină sunt sutele de mii de cetăţeni din stradă, din oraşele ţării, care erau consideraţi „fascişti”, „plătiţi” de Soros şi de multinaţionale şi apoi bătuţi şi gazaţi de Jandarmerie la protestele din centrul Capitalei, sau că e doar „mâna parşivă a dreaptei din Parlamentul European”, „atitudinea duşmănoasă a ambasadorului SUA” (altminteri un diplomat desăvârşit, căruia românii demni au motive să îi mulţumească, acum când se apropie finalul misiunii sale la Bucureşti), că ar fi vorba de interesele „olandezului răutăcios” Frans Timmermans (care, de altfel, este social-democrat şi coleg în partidul european S&D cu PSD-iştii), sau, culmea!, mai nou ale comisarului european român numit de PSD cu câţiva ani în urmă dar, ce să vezi?, devenită, pentru ei, din veche PSD-istă de nădejde o „deviaţionistă de Bruxelles”, care a reuşit de fapt să se smulgă din mlaştina gândirii autoritariste, corupte şi „suveraniste” de pe malurile Dâmboviţei, iată că acum situaţia este, din nefericire pentru oamenii integri şi pro-occidentali ai acestei ţări, 100% limpede şi arată că lucrurile stau cât se poate de rău iar România a ajuns pe buza prăpastiei.

Toate familiile/partidele politice europene semnificative din Parlamentul European au votat moţiunea care blamează acţiunile guvernului şi majorităţii parlamentare PSD-ALDE îndreptate împotriva statului de drept şi ale intereselor românilor de a trăi într-o ţară guvernată civilizat, cu o putere care respectă valorile fundamentale şi practicile Uniunii Europene. Ce poate fi mai clar decât atât, doamnelor şi domnilor de la guvernare? Moţiunea Parlamentului European este în favoarea românilor şi împotriva puterii PSD-ALDE, care a abdicat încă din prima zi a regimului marelui şef din Teleorman, în ianuarie 2017, de la apartenenţa de facto la Uniunea Europeană, şi a continuat din rău în mai rău până în prezent. Pe acelaşi ton ferm şi critic, Raportul anual despre statul de drept din România, pe care Comisia Europeană îl elaborează în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare decis la aderarea României în UE, arată mai prost şi mai critic decât oricând după 2007, mai prost chiar decât cel cu privire la Bulgaria.

„Prognosticul european” pentru România este mai sumbru decât cel pentru Polonia sau Ungaria, din motive ce ţin de o reticenţă oricum mai veche faţă de ce se întâmplă pe aici, datând din vremea mineriadelor şi a interminabilei noastre tranziţii postcomuniste, din retardul de dezvoltare economică, administrativă, instituţională şi de infrastructură pe care îl avem demult, din vulnerabilitatea tradiţională a corupţiei, din deficitul educaţional şi mai ales din slaba calitate a resursei umane din politică şi de la guvernare. Or fi Orban sau Kaczynski populişti, naţionalişti, conservatori şi eurosceptici, dar cel puţin nu sunt cretini şi nu sunt cu degetele ridicate sfidător prin parlament, în lipsa oricărui alt argument. Aşa cum am mai spus, pentru o guvernare ineptă şi rău intenţionată ca a noastră, care are doar agenda favorizării infractorilor şi care a pierdut orice credibilitate externă şi internă, şansa istorică şi oportunitatea deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene se poate uşor transforma într-o vulnerabilitate şi un deficit de imagine/prestigiu european vecine cu dezastrul naţional.

Îngropaţi până la gât în secreţiile toxice ale puterii PSD-ALDE, partide conduse de infractori şi lideri cu grave probleme penale, care au împins România pe marginea prăpastiei interne şi internaţionale în mai puţin de doi ani, românii îşi pun astăzi întrebarea legitimă: cum mai scăpăm de ăştia?

Oricât ar părea de simplu de răspuns, soluţiile întârzie. Nu ştim cum vor fi abordate alegerile viitoare, nici măcar europarlamentarele de peste şase luni, ca să nu mai vorbim de prezidenţiale, locale şi mai ales generale. Lumea va veni masiv la vot, în special în oraşe, dar nu e clar pentru cine şi pentru ce, ceea ce ştim sigur este împotriva cui. Nu ştim pe cine şi pentru ce program vom vota. Proiectul politic al opoziţiei refuză să se nască. Am mai scris acum câteva luni, la marele miting din august, care părea să marcheze o bornă istorică a maturizării, că trebuie trecut în mod realist „de la protest la proiect”[1], dar nu s-a întâmplat mare lucru în ultimele trei luni. Liderii opoziţiei bat pasul pe loc. Într-o parte, cei „vechi” refuză să se reformeze, să accepte schimbări de abordare şi se cantonează în clişee şi formule depăşite, după cum în partea cealaltă a opoziţiei (cea nouă, tânără şi exaltată), există riscul să sară peste cal, să piardă timp preţios ca să reinventeze roata/partidul, să cadă în dogme, naivităţi şi rigidităţi ideologice vrând să promoveze „omul nou” (pe lângă faptul că a reinventa conceptul sovietic al „omului nou”, exclusivist, este un fel de regretabilă ignoranţă istorică şi politică, se dovedeşte şi un „iacobinism” al timpurilor noastre, care nu duce nicăieri), să producă termeni „civici” doar pentru a masca noţiuni clasice inevitabile în organizarea politică, îndepărtând oameni de bună credinţă şi cu oarecare experienţă care ar fi vrut să ajute sau cramponându-se de aspecte minore şi neputând astfel avansa spre lucrurile esenţiale, care contează cu adevărat şi pe care marea majoritate a cetăţenilor (peste 60%) le aşteaptă să se întâmple odată.

Oamenii aşteaptă pur şi simplu apariţia unui proiect politic al opoziţiei, puternic, eficient şi credibil, nici încremenit în cadre politice care arată tot mai mult ca un PSD cu L în coadă, dar nici împopoţonat în rozuri civice şi mesaje puerile sau în farafastâcuri lipsite de substanţă politică, pe care nici „copiii” trimişi la înaintare nu le înţeleg cu adevărat. Extremele şi extrapolările nu sunt bune, indiferent de orientarea lor.

Nu vrem să combatem un populism cu populismul în sens contrar, ci cu luciditate, realism, echilibru, cunoaştere şi moderaţie, cu formule serioase, care chiar să funcţioneze şi să poată fi aplicate ulterior. Oamenii au într-adevăr bune intenţii dar lucrurile deocamdată nu se întâmplă şi nu avansează convingător. Se formulează, pe bună dreptate, mai multe întrebări decât răspunsuri. Vom reveni pe tema aceasta, pe măsură ce apar evoluţii interesante, fiindcă este o temă cu adevărat europeană, nu doar de politică internă, într-un moment critic pentru România şi pentru Uniunea Europeană.      

NOTE____________


[1] https://www.contributors.ro/editorial/romania-in-criza-op%C8%9Biunea-demna-versus-op%C8%9Biunea-corupta-de-la-protest-la-proiect/

Distribuie acest articol

66 COMENTARII

  1. Multumesc pentru articol. In sfirsit o reactie impotriva penalilor. Cum scapam de ei? Prin proteste, acum e clar ca altfel nu se poate. Iar dumneavoastra, ca formatori de opinie, cu vizibilitate si greutate in societate, asta trebuie sa organizati si participati.

  2. Eu am o solutie la intrebarea „Cum scăpăm de ei?”
    Sa mergem la vot si, mai mult, sa-i convingem si pe altii sa mearga spunindu-le si convingindu-i ce sa voteze.
    Nu trebuie sa-i categorisim pe votantii actualei coalitii de la guvernare ca au studii precare, ori ca sint incaltati in slapi, etc. Nu sint toti, nici macar o mare majoritate, sint si cu studii superioare (vezi doar cei 45 de rectori, si citi ca ei).
    Constitutional, nu exista sanse pentru alegeri parlamentare anticipate. Iar ei, de bunavoie, nu vor abandona guvernarea (nu poti alunga ciinele de la macelarie)
    Da, acum ne intrebam disperati „cum mama zmeului am ajuns in situatia asta?” Ne intrebam pentru ca, convine au ba, sintem indolenti, somnolind pe melodia „vrem o tara ca afara!”
    Neacceptind ca tara nu ne poate fi data, ci trebuie s-o construim. Folosindu-ne, prima data, de cel mai elementar drept obtinut: dreptul de a vota liberi.

    • eu am votat la locale, in destula cunostinta de cauza, cunoscand cat de cat administratia, macar din relatii contractuale.
      la o populatie de circa 250.000 locuitori, nici candidatul, nici partidul (am preferat sa aleg o formatiune mai noua, in concordanta cu necesitatea primenirii clasei politice) nu au reusit sa adune macar 100 de voturi. partidul respectiv nici nu mai exista…
      asadar, despre ce solutie vorbiti dvs., mai concret ?

      • cei care se vor agenti de schimbare, fie prin implicare, fie doar prin vot, trebuie sa realizeze ca si pragmatismul este un atribut al schimbarii.
        in contextul actual, sa votezi idealist si purist este, efectiv, risipa de voturi asa ca oricine vrea cel mai mic progres in tara asta trebuie sa voteze antiPSD(fie ca vorbim de PNL, USR) si sa lase deoparte virginismele si sa nu isi dea votul pt un candidat/partid care are 1-2% dar „vorbeste bine si e cinstit”

        • nici macar nu ma intereseaza cum vorbeste; eu la locale votez doar tehnocrati si nu medici sau jurnaliste; si nici n-am de gand sa particip la sustinerea alternantei la putere, n-au decat pesedistii/uselistii/basistii sa demoleze ce mai e de demolat, sa ramana terenul bun de arat

    • Nu cred că lumea va veni masiv la vot, mai ales că e tot pe liste de partid. Soluția pentru problemele României actuale nu e mai mult socialism, iar oamenii simpli simt asta instinctiv, chiar dacă nu știu ei să o și explice. Absenteismul va continua, pentru că nu există o contraofertă credibilă din partea vreunui partid.

      • ce intelegeti prin contraoferta credibila ? Exista vreun alt partid cu o asemenea concentrare de gunoaie precum p$d ? De unde asteptati minuni daca nu puneti umarul ca ele sa s eintample ? Cand la demonstratii in Bucuresti ies doar 100k, sub 5% din populati aorasului iar in alte judete nu se deranjeaza nimeni de unde vreti sa apara o opozitie puternica si cu proiecte sanatoase ? Cred sincer c ain acest moment orice alt partid e mai bun decat golanimea d el abutoane, p$d ul e plin de analfabeti, smecherasi si golanbasi de duzina pusi pe imbogatire rapida far anici un menajament. Cred ca acum, mai mult ca oricand in trecut, opozitia are niste voci puternic eprin USR, Ciolos si partidul lui( in speranta ca se va infiinta curand). Voi chiar sunteti orbi, nu vedeti ca transforma astia tara intr un „nomans land” ? Sa stai acasa fara bratzara dupa comiterea unei infractiuni e visul de aur al oricarui infractor. Se vor aduna pe Cracul de Plai Mioritic toti criminalii lumii, toata scursura posibila. Asta vreti ? Vi se pare ca ceilalti nu s o opozitie credibila la p$d ? Mai stai un an doi si o sa vedeti ce se ntampla, cum o sa va luati o ranga n cap. Zilnic. D ela cate unul pe care legea stramba nu l poate nici ancheta macar,

      • Asta ar fi una la mana. Dar chiar daca ar fi asa, nu inteleg de ce ii tot trag atata cu prezenta la vot!
        1. Adica toti care nu se prezinta ar vota altfel? Eu unul sunt sigur ca si la o prezenta de 90% procentajele nu se vor schimba semnificativ. Si cum sa asiguri prezenta masiva cand sunt milioane (si toti cu drept de vot) plecati si care in marea majoritate sunt in imposibilitatea de a vot, in mod obiectiv. Apoi, uitati de mare masa de asistati social, pensionari, bugetari care nu au nici un interes sa se schimbe ceva? ATENTIE, am spus marea masa, nu inseamna ca nu exista si unii care vor sa se schimbe si isi dau seama ca asa nu poate dura la infinit, dar sunt mult mai putini.
        2. Apoi, chiar daca prin absurd ar fi participare, pe cine sa alegi? Nu vedeti ca toti sunt mai mult sau mai putin la fel? Uitati-va numai cand e vorba de votat beneficii! Cati fac asa cum bine spune Prototipescu Fanel? Si eu am facut asa ceva, cu acelasi rezultat. Nu s-a vazut si la acele alegeri asa-zis uninominale? Alde nastase a iesit detasat, din primul tur.
        Asa ca, din pacate nu vad o alta solutie democratica!

          • Acum e randul meu sa nu inteleg… Eu am spus ca nu vad o solutie democratica de a remedia situatia de acum. Ne place sau nu, situatia de acum a rezultat in urma unui proces democratic. Dar o situatie nu e in acelasi timp si o solutie la o problema…

    • @ liviu
      @ victor L
      Întrebaţi: “Cum … am ajuns în situaţia asta?”

      PROCENTUL din voturi cu care un partid intră în Parlament se calculează împărţind numărul voturilor pentru acel partid la numărul total de voturi. Se face ÎMPĂRŢIREA următoare:
      (numărul de voturi pentru partid) : (numărul total de voturi).
      La alegerile parlamentrare precedente PSD a avut circa 3 milioane de voturi. Cu aceste voturi, PSD ar fi depăşit procentul de 5% cerut de lege pentru a intra în parlament, chiar dacă ar fi votat toţi alegătorii de pe liste. Procentul ar fi fost de

      (3 milioane) : (13 milioane) = 0,23 = 23/100 = 23%.

      Aşadar cu cele 3 milioane de voturi PSD ar fi INTRAT cu siguranţă în parlament.
      În plus, PSD avea nevoie ca intrarea în parlament să fie cu un procent cât mai mare, pentru a CÂŞTIGA alegerile. Trebuia ca voturile PSD să fie multe şi voturile care nu erau pentru PSD să fie cât mai puţine.
      Pentru aceasta, PSD a acţionat pe două fronturi. PSD
      • avea nevoie de o prezenţă cât mai bună a votanţilor PSD (şi pe aceştia i-a mobilizat să vină la vot) şi
      • avea nevoie de o prezenţă cât mai mică la vot a votanţilor anti-PSD (votanţi ai altor partide), iar pentru aceştia a pornit o uriaşă manipulare:
      – S-a spus că trebuie să stai acasă, pentru că PSD oricum CÂŞTIGĂ alegerile (minciună, corect: PSD oricum INTRA în parlament, dar câştigarea alegerilor depindea de numărul MIC de votanţi anti-PSD).
      – S-a spus că trebuie să stai acasă pentru că oricum nu ai cu cine vota (minciună, pentru că se putea vota cu oricare dintre celelalte partide)

      Rezultatul:
      La precedentele alegeri parlamentare
      – alegătorii care au votat PSD au ajutat cu votul lor ca PSD să INTRE în Parlament şi
      – alegătorii care au stat acasa şi nu au votat au ajutat PSD să aibă mai mulţi votanţi decât celelalte partide şi astfel să CÂŞTIGE alegerile cu un procent mare.

      Prin alianţe PSD a format apoi o majoritate şi opoziţia din parlament nu a mai avut nici o putere.

      • @ Cornelia Neagu,
        nu eu personal ma intreb, ci repetam obsesivele intrebari ale analistilor.
        Eu ramin la convingerea ca prezenta la vot, pentru a vedea citi sintem si daca stim ce vrem, ar fi prima conditie.
        Mi s-a dat cu tifla, ca nu ai cu cine, ca toti sint aceiasi mizerie, ba vine cite unul si zice ca doar Ciolos, atul USR-ul sint salvarea… dar cum daca nu te prezinti la vot?
        Presedintele, care a avut 3 ocazii de a declansa alegeri anticipate (sau formarea altui guvewrn) , le-a mai dat inca si inca si inca o sansa.

        • @victor L

          1.
          Comentariul meu este
          – un răspuns la comentariul lui @ liviu (care repetă cele două teme ale manipulării: nu contează prezenţa, nu ai cu cine vota) şi
          – este o completare la comentariul dumneavoastră de la ora 11:12, cu care sunt de acord. Observaţi că scriu “întrebaţi”, nu scriu “vă întrebaţi”.
          2.
          Vinovaţi pentru situaţia creată sunt numai şi numai votanţii, nimeni altcineva.

          Nu sunt de acord cu afirmaţia dumneavoastră de la ora 15:13 că Preşedintele ar fi putut provoca alegeri anticipate SAU ar fi putut determina numirea unui alt guvern (şi nu a făcut-o, deci ar fi vinovat).

          Acum vă răspund dumneavoastră. Să le luăm pe rând:

          • Articolul 89 din Constituţie prevede că
          “(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
          Reţinem că Parlamentul poate fi dizolvat numai pentru ceva ce Parlamentul nu face (nu acordă) sau Parlamentul face (respinge). Nu a existat nici una dintre aceste situaţii, prin urmare Preşedintele nu a avut baza legală pentru declanşarea unor alegeri anticipate.
          Cu o mare majoritate în Parlament, coaliţia PSD-ALDE votează orice candidat i se prezintă, este absurd să gândim că ar putea apărea condiţiile prevăzute în art. 89 al Constitiţiei (pentru că, da, câinele nu pleacă de la măcelărie).
          Cei care cer acum alegeri anticipate ştiu că cer imposibilul, scopul lor este să trimită discuţiile pe o direcţie care nu duce nicăieri (este o manipulare).

          • Alegerile au fost câştigate în 2016 de PSD (cu un procent mare). Conform legii, PSD propune prim-ministrul. Şi PSD a propus-o ultima oară pe Veorica… Prin respingerea candidaturii ei, Preşedintele obţinea numai o amânare a formării noului guvern (tot de către PSD, care ar fi găsit uşor în rezerva sa de cadre o altă persoană la fel de competentă, cultă, ca Veorica).

          Acum când vorbim, dreptul de a forma guvern este al celor care au câştigat ultimele alegeri parlametare.
          Ce nu vor ei să respecte este că au obligaţia să facă lucrurile pe care le-au promis în campania electorală (şi pentru care au fost aleşi să le facă) ŞI nu au dreptul să facă orice. Dacă ANGAJEZ pe cineva SĂ ZUGRĂVEASCĂ sufrageria, persoana respectivă are obligaţia să zugrăvească sufrageria ŞI nu are dreptul să demoleze bucătăria (pe motiv că eu l-am angajat, motiv care omite PENTRU CE a fost angajat).

          • @ |Cornelia Neagu,
            pardon, scuzati, primul raspuns era adresat asa:
            „Cornelia Neagu spune:
            16/11/2018 la 13:19

            @ liviu
            @ victor L”
            Referitor la copierea articolului din Constitutie, ca sa-l vad si eu, analfabetul, este necesar sa si intelegi.
            Presedintele, dupa alegerile din 2016, nu era obligat sa numeasca premier de la PSD, caci nu avea majoritate in parlament. Iar cu ALDE nu avea o alianta inaintea alegerilor.
            Apoi, dupa demiterea lui Grindeanu ori demisia lui Tudose, Presedintele putea numi pe oricine altcineva inafara PSD-ului.Constitutia ii dadea voie. In Constitutie nu scrie ca Presedintele trebuie sa le tot acorde sanse. Ar fi urmat procedurile legale: raminea un guvern minoritar la conducere sau daca majoritarii se impotriveau, alegeri anticipate.
            Daca vrei, poti. Daca nu, te plingi de soarta.

            • Da , dar putea fi suspendat imediat ce o facea iar inlocuitorul ( Tariceanu ) putea face imediat propunerea corecta . Pana se organiza referendumul noul PM era de mult uns in functie si nu-l mai cobora decat parlamentul de-acolo .

              Stim prea bine limitele puterilor presedintelui aici in Ro . In plus cine pune mana pe CCR si parlament poate instaura inclusiv sclavia in RO fara nici o problema juridica .De cand propune a devenit egal cu obliga (revocarea PG) si obligatoriu a devenit optional (referendumul 300 prin prisma art 2 ) atunci orice e interpretabil . O mizerie

            • @ gamma,
              raaspunsul tau este dezamagitor: nu-i nimic de facut, sa ne resemnam.
              Dle, numai cine incearca poate reusi. Daca te lamentazi vrei cumva compasiune?

  3. Când prognosticați că lumea va veni masiv la vot și că opoziția nu are încă un proiect, ne așteptăm la ceva ce s-a mai văzut în Europa, din nefericire. Oare e nevoie să dăm un anunț la Mica publicitate cu „Căutăm lider populist cu discurs justițiar, cu tentă mesianică?” ? Nu cred. Mai cred că este deja pregătit (a fost pregătit) și că nu va veni de la niciun partid. Vine din tenebrele viitorului ca să ne conducă tot acolo. Mă rog pentru noi, ca să aveți dreptate dumneavoastră, iar ceea ce scriu și cred eu să fie o viziune nerealistă a unui comentator pesimist.

    Mă întreb dacă vreodată un partid sau un lider politic v-a invitat spre a-l consilia, dacă v-a ascultat …
    Ce ar fi mai urgent: să cadă Dragnea sau Orban (L.) ? Dăncilă sau să dispară definitiv Băsescu din politică (cu toată dorința lui de a se infiltra într-o alianță a opoziției)? Să vină Cioloș sau să dispară Turcan? Variantele b) sunt foarte atrăgătoare…

  4. a) E si o chestiune ce tine de inteligenta unui popor, de cultura politica. De ce nu cistiga alegerile in Germania un partid care propune majorarea salariilor cu 20%? ca ei au de unde si niste tzicniti care sa propuna, s-ar gasi.
    b) Incepe sa se profileze marea vina a unui presedinte sovaielnic, stingaci, neadaptat. Saltul de la primaria Sibiu la Coptroceni a fost prea mare.
    c) pe prima pagina a site-ului SRI scrie asa:
    „MISIUNE
    Protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept”
    Ori, de cind e uselistul Helvig acolo, nu am mai vazut nimic din toate acestea. Cititi cuvint cu cuvint din ceea ce scrie mai sus.
    Una din doua: ori e ceva putred acolo de cind s-a dus Helvig, ori gasca asta de inferactori agramati din guvern si parlament e mai tare decit intelighentia tarii.

    • Vă cam contraziceţi: ori poporul este de vină, ori elitele conducătoare? Daţi vina pe KWI, dar ce să facă singur când TOATE instituţiile statului sunt corupte şi mafiotizate de PSD (vezi cazul CSM, dar şi CCR, Avocatul Poporului, Poliţia, Jandarmeria, etc).

    • @Alex – poate că explicația e alta: auto-proclamata intelligentsia și-a cam luat doctoratele pe nașpa. E cam tot butaforie, ca și pretinsa democrație.

    • Cind nea Klaus a zis ca vrea guvernul lui ce mai vuiet, ce mai freamat a fost. Cum, ce, nenorocire! Klaus ne-a supraestimat, natia de ignoranti n-a inteles nimic. Trebuia sa spuna clar: daca nu-mi dati parlament si guvern cu care sa pot colabora m-ati ales degeaba dragi romani.
      Presedintele e gluga de coceni de unul singur, cu un parlament ostil nici macar ce avea dreptul legal si constitutional sa faca nu mai poate ca pac la CCR. Si CCR scrofuloasa la datorie.
      Asta e maestre Alex. Nu ca v-as banui ca na-ti fost la vot in 2016.

  5. Cetăţenii României au un drept la un trai mai bun, la bunăstare, belșug și prosperitate azi, de acord.
    De 10 ani România are cele mai bune condiţii din istoria sa. Problemele interne sunt problemele românești. 2018 se trâmbitează cu îngâmfare dâmboviţeană autohtonă specifică în lung și în lat: centenarul, trebuie să fim uniţi, toţi. Hoţii, pungașii dâmboviţeni din parlament, guvern și instituţile publice (Academia, etc) mână în mână cântă Hora Unirii cu cine? Tara hoţilor?

    ….“… Oamenii aşteaptă pur şi simplu apariţia unui proiect politic al opoziţiei, puternic, eficient şi credibil,… „…..

    E greu de înţeles de ce initiativele curajoase din societatea civică după 29 de ani de la eliberarea 1989 nu au reprezentare în parlament și guvern. Spiritul civic dezlănţuit 1989 în ţară e salutat și admirat în vest până azi.
    La București 2017 E. Macron a invitat România să participe activ la refondarea UE.27. Răspuns 2018 de la București cum cere autorul?
    Acum cancelara A. Merkel a sprijinit în Parlamentul Europe
    an în faţa reprezentanţilor comunităţii UE conceptul francez de refondare al lui E. Macron. O armată UE în viitor (peste 20 de ani), solidaritate, o Uniune care își apără interesele pe glob… ….
    Criza viitoare bate la ușă. Italia e în conflict de interese cu UE/Comisia. Politic a început confruntarea E. Macron/Paris cu Salvini/Italia. Unanimitatea de voturi în consiliul ministerial al șefilor de state partenere nu mai garantează viitorul UE.27. Nu se știe cum va arăta Comisia UE 2019-2023 (F. Tindermanns, M. Weber, etc).

    Peste o lună România se va prezenta lumii întregi la Președinţia UE 2019. „Penalii patrioţi“ din parlament și guvernul dâmboviţean sunt Brandul Românesc 2019?

  6. O femeie analfabetă şi o bandă de mafioţi ticăloşi ne scot din Lumea civilizată. Şi asta tocmai în anul tristului nostru Centenar. PSD lucrează premeditat pentru a scoate România din UE, dar asta FĂRĂ să întrebe poporul cum s-a întâmplat la Brexit, sau chiar în Polonia şi Hungaria. Pentru acest fapt, PSD trebuie scos în afara legii pentru trădarea intereselor naţionale.

    • Aceasta „banda de mafioti” a fost mereu cu un pas inaintea poporului. I-au adulat in 89 cand au confiscat revolutia, cand au chemat minerii, cand au privatizat si au devalizat, cand s-au infipt fara mila in banul public, cand fac management dezastruos, toate acesta asigurandu-se de votul popular. Un popor care vreme de 30 de ani nu a invatat nici o lectie. Care nu a putut sa produca o opozitie credibila, verticala, care nu poate fi ridiculzata de masinile de propaganda a mafiei.
      Un popor care se complace fie in promisiuni necinstite, fie in scarba si lipsa de reactie. Care n-a construit nimic pentru societate, doar iese la manifestatii si injura niste personaje, hidoase ce-i drept, dar cand e vorba sa construiasca ceva, habar nu avem ce ar trebui. Fiecare trage pentru el si nu ii pasa cu adevarat de tara.

      • Sunt de acord cu dvs pana la un pct. Noi am iesit saraci lipiti in 89 din socialism. Principala preocupare a romanului decent era sa si asigure traiul zilnic intr o perioada de criza profunda. Pur si simplu nu erau resurse la nivel personal pentru coagularea unei opozitii decente iar smenarii lui Iliescu infiltrau orice, aveau toata presa si televiziunea n mana, amintiti va c anu exista internet, FB in perioada aceea. PNT ul, PNL ul , totul er ainfiltrat, uitati va la partidele astea acum si puteti vedea rezultatul clar al acelor infiltrari. Coposu si inca vreo 2 din generatia lui erau niste voci izolate in epoca. Tineretul Liberla era reprezentat de Tariceanu si Patriciu si cu asta am spus tot. Asa ca nu e bine sa scoateti lucrurile din context.
        Lucrurile s emai misca acum cu USR ul, ciolos,.. desi prea incet si e foarte posibil sa nu mai aiba sansa unor alegeri libere in care sa participe. Dar cand valorile morale ale poporului sunt reprezentate de smecherie, „descurcareala”, minciuna, cum vedeti acesti oameni dispusi sa sustina niste lideri cinstiti ? Cand cresti cu „Nica la furat de cirese”, Zdreanta care fura rata,… . cum vrei sa aibe castig de cauza liderul corect cu discurs cinstit si echilibrat ???

    • S-au substituit natiunii prin abilul si diabolicul joc al rusiei, gata sa ne imbratiseze iarasi intre gherute. Doar suntem frati intru Hristos, nu ?
      Practic, daca insulti pesedeaua criminala, emanatie a pecereului satanic, esti antiroman.
      Chiar pentru ai tai.

      • Rusia folosește două căi de influență: una directă de la Kremlin și alta subtilă, via Bruxelles și Berlin. Când socialiștii europeni îl țin în brațe pe Dragnea, asta se întâmplă tot la influența Rusiei.

      • @Harald are dreptate intr-un fel, UE se bazeaza pe o politica socialista de turma , insa ambalata frumos in institutii europene si glazurata cu discursuri „corecte politic”.
        De exemplu UE nu poate invoca „spiritul uman”, „bunatatea”, ideea de „politically correct” in criza migrantilor, precum si in alte probleme. Nu va mai mirati atata ca Rusia ataca UE prin Berlin, deoarece Germania este inca legata politic si economic de Rusia. UE s-a transformat dintr-un frumos proiect initial in ceva urat astazi. Insa, intotdeauna am considerat ca aderarea la aceasta Uniune este vitala pentru noi, din toate punctele de vedere. Unde doreati sa ne integram, in Rusia?

        • Dumnezeu să vă mai înțeleagă. Principalul reproș care i se adce UE in Europa e că e prea la dreapta…… Dacă citesc aici comentariile ar rezulta că UE e comunistă, aproape, 100%…..
          Bizar !

          • Nu, eu spun doar ca birocratia UE este atata de mare, ca intr-o zi o sa ne subjuge. Asta nu mai este Uniunea Europeana. Toate statele sunt prinse in aceasta Uniune si nimeni nu mai are dreptul sa se exprime asa dupa cum doreste. Daca spui ceva anti-UE esti catalogat ca nebun, populist, cel care vrea sa distruga frumusete de Uniune Europeana. Insa, pentru moment este singura solutie pentru noi romanii, pentru ca suntem prinsi in ceva, in acest proiect european.
            Insa, va rog sa nu-mi spuneti ca este proiectul ideal si trebuie sa credem orbeste in el. Atata tot.

            • Mă scuzi, poate că sunt prea exigent. Dar plecând de la REALITATEA modalitatii in care funcționează UE te rog spune pe ce te bazezi când afirmi că:
              – birocratia UE este atata de mare, ca intr-o zi o sa ne subjuge;
              – Toate statele sunt prinse in aceasta Uniune si nimeni nu mai are dreptul sa se exprime asa dupa cum doreste.
              Concret, la obiect !

              De unde rezultă că „trebuie sa credem orbeste in” UE ??!?

  7. Intotdeauna am afirmat si am crezut ca Romania se afla sub atac de doi ani incoace, iar prin Romania este atacata Uniunea Europeana. Cred ca astazi este limpede acest lucru, iar gasca de penali de la putere nu doreste doar sa-l scape pe Dragnea de puscarie sau sa -si protejeze interesele si afacerile, ci ataca indirect UE si democratia Occidentala.
    Romania insa nu este singura tara care provoaca acest dezastru; este vorba si de alte state europene, cu diferenta ca aceste state (Ungaria, Polonia) au fost surprinse de acest val populist in stadii mai avansate de dezvoltare economica in comparatie cu Romania.
    De asemenea, nu cred ca „sanctionarea” Romaniei de catre UE ar avea un efect asupra acestui trend populist distrugator. Degetele aratate de Iordache in Parlament tocmai asta reprezinta: „nu ne pasa de UE, nu ne pasa de ce spuneti voi si nici de MCV”; „nu ne pasa de viitorul Romaniei in UE, noua ne pasa de noi insine si de interesele noastre si ale vecinului de la rasarit”.
    Solutia: proteste masive (cateva milioane, nu cateva zeci de mii) + opozitie matura politic pro-occidentala.

    • Pai, da si nu. Ca astia atata stiu, asta e stabilit. Dar printre toate stirile despre EU si ce-au mai facut ei zilele astea, a mai aparut ceva.Okay, ai vazut ce au facut ungurii si polacii, dupa care a venit si Romania puternic din spate, si s-au gandit ei sa ceara Comisiei sa puna la punct un mecanism de veroficare a detajelor in democratie si statulnde drept. Fain, era si timpul. Mecanismul ar fi extins la toate statele EU, deci in principiu se poate arata pisica si Frantei si Germaniei, si se scoate si obiectiunea fata de MCV ca acopera numai unele state. Totul fain. Daca te uiti la parametri, treaba devine brusc trista. N-am vazut un termen pana la care sa fie conceput si pus in aplicare – dai CE o dispozitie fara termen e cam glumet. Mai departe, verificarile sa fac anual. Pai, dupa cum au aratat recalcitrantii romani, polonezi si unguri, intr-un an se poate face o varza care va necesita cinci ani de reparatii cu un guvern. Sa ne gandim numai ce a insemnat 2018 pt Romania. Speranta ramane in votul intern, dar tare plapanda mai e.

      • Nu le pasa de nimic… Pe acesti penali nu-i intereseaza daca Romania iese din UE, deoarece ca oligarh penal roman nu trebuie sa fii cetatean european pentru a -ti cumpara vile si a-ti deschide conturi in banci in state membre UE (Monaco, Austria, Luxembourg, Franta, etc).

  8. Totusi si totusi, am o nedumerire personală in tot ce se intamplă acum în RO: CONSTITUTIA din RO pe baza căreia a intrat RO acum 11 ani in UE. Constitutie în vigoare si în prezent Nu cu ea s-a inceput analiza tuturor compatibilitătilor dintre RO si UE ? Nu această compatibilitate reciprocă trebuia/trebuie sa stea la fundamentul acceptării RO in UE ? Principalul motiv evocat acum este că principiile constitutionale din RO nu corespund cu obiectivele si principiile legislative ale UE si că ele sunt încălcate grosolan de PSD- ALDE . De fapt, care e realitatea ? Imi scapă mie ceva ?

    • Nu zic ca asta explica tot dar, nici Constitutia nu mai este chiar cum era la momentul t0.
      Imi permit sa ma autocitez, ca sa nu zic ca ma repet:

      Din aproape in aproape (sau „pas cu pas”) prin interpretari la interpretari, CCR constituita pe afinitati politice (ceea ce este un non-sens), a ajuns sa remodeleze Constitutia in favoarea puterii.
      Asa ca, iesirea din criza va cere cu necesitate si cateva schimbari majore in Constitutie. Altfel nu va fi posibil.
      Asta, dupa ce se va fi dat de pamant cu actuala coalitie majoritara si (daca) se va reusi scoaterea acestora din scena.
      Treaba grea! Va dura mai mult decat am putea crede, nu va fi un drum drept, va fi mult de urcat si se va cobori inca mult si nu stiu cati mai rezistam.

      Constitutia pro-UE are (avea) mai multe scapari neobservate la timp; mai multe institutii de control sunt departe de a fi neutre sau obiective dpdv politic (mai observam si Avocatul Poporului, CSM … si ma sunt).
      Nu putem sa asteptam de la UE sa ne faca si o Constitutie. Ei observa doar ca am luat-o razna.

  9. cum scapam de noi ? sa nu ne facem iluzii , dragnea , nicolici nicolai si altii nu au aterizat ieri de pe Marte sunt dintre noi si ne reprezinta destul de fidel !Daca am avea o generatie doua educate poate am produce si alt fel de oameni politici asa legea justitiei e facuta de unu’ cu dreptul la 40 de ani si cu doctorat , plagiat si ala , la Balti republica Moldova!

  10. Intai si-ntai, eu as zice „colitia PSD-ALDE-UDMR”. Sa nu cumva sa se simta discriminati „fratii” unguri.

    Si eu cred ca opozitia n-are neaparat nevoie de program, in alegeri, dar e musai sa aiba schitat macar un plan, pe care sa-l sustina intr-o singura voce. Un plan cu cateva puncte simple: intarirea Justitiei, consolidarea parteneriatului cu SUA si a implicarii europene, igienizarea mass-media.
    Daca ar fi dupa mine, eu as pune in capul listei epurarea aparatului de stat – facuta civilizat, pe baza de concurs corect. De sus si pana jos, institutie dupa institutie. Pana cand cei ce administreaza banul public nu vor fi integri si competenti, nu avem sanse la autostrazi, spitale, sanatate, educatie, demnitate.

    1 Decembrie?… Piata Victoriei?… Ce ziceti?…

  11. Poate ca suntem totusi prea optimisti. Oamenii astia, vorbesc despre borfasii cocotati pe structurile statului, nu au cum sa plece de voie buna. Structurile acaparate de ei sunt compromise, iar statul roman pare, ne place ori nu sa recunoastem… un stat captiv. Institutiile democratice care ar trebui sa reactioneze, sunt inerte, infestate cu personaje toxice care asculta doar de comenzile „Partidului”, ori Daddy.

    Este o lupta de supravietuire, pur si simplu. Oamenii astia nu au unde sa se mai retraga. Madagascar ori Costa Rica… nu mai functioneaza. In afara de afaceri cu statul roman pe care il jefuiesc, personajele astea is niste nulitati, daca pierd slujbele la stat, la firmele capusa care fac „afaceri” cu statul, iar averea le este confiscata, chiar daca ar fi lasati in libertate, nu sunt in stare de nimic productiv in mod real. Nu au decat o optiune, dupa cum foarte clar au exprimat-o: „sa mearga pana la capat”. In plus, ei asta au promis baronilor locali de acum vreo patru ani.

    Cu alte cuvinte, INFESTAREA e fanatic decisa sa faca TOT ce este necesar pentru a SUPRAVIETUI. Iesirea din UE… e un nimic pe care l-au discutat de mult. Si nu pentru ca ii iubesc pe rusi, doar pentru ca nu vor sa intre in puscarie, iar ei si copiii lor sa traiasca in libertate cu banii furati fara teama, asa cum sunt obisnuiti, ca ca jupanii pe mosie. Cu alte cuvinte, nu vor ezita sa foloseasca toata forta si violenta de care dispun prin controlul asupra institutiilor statului, pentru a se proteja.

    Daca Statul Roman ar fi avut reactie, ea ar fi existat. Valiza de la Rise Project, noul dosar al lui Tariceanu la DNA, scrisorile si protestele judecatorilor, ale societatii civile, mitingurile de protest de sute de mii de oameni… nu mai functioneaza. Pana pe 1 Decembrie va fi prea tarziu. Si chiar atunci. o noua repriza de gaze nu le va produce decat un ranjet de satisfactie.

    Singura solutie reala, dar care nu va fi niciodata aplicata, pentru ca e mult prea riscanta, este cea in care statul face uz de violenta legala, in caz de forta majora. Pentru ca aici am ajuns. Presedintele are dreptul sa ceara respectarea Constitutiei cu orice pret, si ramanerea in UE, in ciuda acestei gasti de infractori care au pus stapanire pe structurile statului. Asta daca mai avem un stat, si nu un stat mafiot, construit pe cumetrii si relatii de afaceri.

    Motiunea de cenzura, daca totusi va exista una, ar fi un adevarat miracol sa treaca.

    • Ar mai fi o solutie, si anume ca un numar suficient de mare de parlamentari PSD sa treaca in opozitie sau sa se opuna oricaror ordonante sau legi date de Dragnea. Practic ar trebui ca PSD-ALDE-UDMR sa ramana fara majoritatea parlamentara care sa le voteze rahaturile de legi. Problema e, cum convingi parlamentarii sa se opuna si sa isi schimbe pozitia…?

      • Haha . E la fel de buna ca propunerea sa-i trimitem o scrisoare lui Dragnea si sa-l rugam sa se razgandeasca sa ne lase in pace si sa lase justitia sa-l inhate . Toti sunt niste hoti fara exceptie unii mai rafinati un pic fata de altii unii cu scrupule altii fara . Si nici nu mai avem voie sa protestam fara aprobare , se dau amenzi de jde mii de lei in ultima vreme. Daca si alegerile vor deveni la fel de libere va mai fi loc doar de o revolutie probabil facuta de pensionari cand vor ramane fara pensii pe datorie

  12. „Organizaţi ca un grup infracţional şi clientelar, în reţele şi filiere ale baronilor centrali şi locali, disciplinaţi şi cinici, membrii acestor „facţiuni” de corupţi, condamnaţi penal, inculpaţi şi suspecţi, agramaţi şi submediocri intelectuali […] împing cu neruşinare România în afara Uniunii Europene.”

    Nu, domnule Valentin Naumescu, nu! Greșiți profund!

    Conducătorii de astăzi ai României nu sunt „organizaţi ca un grup infracţional şi clientelar”, ci ei chiar SUNT un grup infracțional organizat. Vorbim despre o guvernare cleptocrată. Iar organizarea lor a început în 1989, de către membrii din rândul al doilea al Securității și PCR. Treptat au capturat instituțiile legitime ale statului, formând „Statul paralel” (conform definiției date de istoricul Robert Paxton).

    Cleptocrații scot România în afara Uniunii Europene și conduc țara spre un regim autoritar pentru că doar astfel se pot pune la adăpost de efectele justiției. Ei NU au vocația dictaturii, nu au „beția puterii” precum Ceaușescu. Tot ce vor este să jefuiască averea publică. Să dreneze continuu resurse în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor, fără a fi amenințați că vor răspunde vreodată pentru faptele lor antisociale. Acesta este obiectivul lor suprem. Ei se vor formal în afara Uniunii Europene (dar cu banii europeni la îndemână, atât cât se poate) și se doresc dictatori, doar pentru a dispune discreționar de resursele naționale fără a fi niciodată condamnați.

    Cleptocrații NU pot fi priviți ca politicieni, angrenați într-o competiție politică onestă șamd. Judecându-i astfel greșim profund și tragem concluzii cu totul eronate. Ei sunt doar marionete [transpartinice] ale oligarhilor, dintre care dl Dragnea se remarcă drept păpușa care și-a rupt sforile și a trecut în rândul păpușarilor.

    • D-le Constantin,
      si noi toti ceilalti, comentatori – si cititori, deopotriva…

      Aruncand o privire prin comment’uri dar si prin social-media romaneasca in general, observ ca multi, multi romani blameaza faptul ca pe noi, romanii, NE CONDUCE O ORGANIZATIE de.. dar mai bine sa redau textual: „Conducătorii de astăzi ai României nu sunt „organizaţi ca un grup infracţional şi clientelar”, ci ei chiar SUNT un grup infracțional organizat. Vorbim despre o guvernare cleptocrată.”

      Uitam insa, domnilor cititori, comentatori si scriitori – ori ignoram ca Romania, poporul roman, are radacini profund-profund comuniste. Iar comunismul in Romania – si aici numai cine cunoaste adevarata fatza DIABOLICA a comunismului (vezi „Fenomenul Pitesti” si nu numai), poate sa inteleaga cat de „diabolica” (demonica) e fatza nevazuta si necunoscuta de multi, ascunsa, a comunismului – iar comunismul in Romania a facut pagube irecuperabile in mentalitatea acestui popor. Si nu NUMAI in clasa politica; nu numai intre niste primari si baroni locali corupti sau jandarmerie, etc – ci in intreaga NATIUNE! Comunismul, a „modelat”, a schimbat mentalitatea cetatenilor acestei tari intr-o maniera atat de profunda (de la radacinile constiintei) dar si numeric-vorbind, intr’un numar atat de mare, pe atat de multi romani (fosti membri ai Partidului Comunist dealtfel) – incat oricine s-ar duce „acolo” sa ne guverneze (sau aproape oricine, cei mai multi) AR DEVENI CA EI..

      Asta nu inteleg, sau refuza sa admita, cei mai multi dintre cei ce blameaza pe conducatori: ca esenta romanimii, natura launtrica a romanului, s’a schimbat! Radical, profund si ireparabil – prin comunism. Cei mai multi, si-au vandut sufletul atunci prin „intrarea in Partid”; iar fiii si fiicele lor, credeti ca s-au reformat peste noapte? ..De aceea, Iliescu a castigat cu peste 70 la suta! De aici si explicatia fireasca – dar nespusa prin media – de ce multi se imbata cu apa rece, plimbandu-se prin asa-zisa „Opozitie”..

      Nu va placea multora, dar Comunismul – si te invit, stimabile, oricine ai fi, care citesti aceste randuri, sa lecturezi cu atentie „Fenomenul Pitesti”; vei intelege ceva foarte tainic, de acolo! – comunismul nu ne-a daruit „numai o clasa conducatoare corupta” – CI SI UN POPOR CORUPT! O natiune corupta. Atat de corupta, incat romanul, ca individ, nu mai are nici macar capacitatea sa-si vada propria coruptie launtrica.. Pe scurt, prin comunism dar si dupa aceea, pastrand acelasi „valori” ale comunismului – minciuna, lacomia si furtisagul – pt ca la noi astea au primat (nu drogurile si crima, ca in cartelurile mexicane, de expl) – am devenit o natiune de corupti.

      Si multi, nici macar nu realizam asta! Vor spune unii: „da, dar tinerii s-au desteptat, nu mai au acea mentalitate”.. „E adevarat, ca multi s-au desteptat in ce priveste cunoasterea – dar nu si in ce priveste ..etica!”

      • Concluzia dumneavoastra?…
        Bomba atomica? Napalm? … peste toata Romania?
        Eu ce ma fac? ca nu ma regasesc in caracterizarea facuta de tovarasul: „Majoritatea parlamentara, asta este tot ce le-a ramas…”

  13. Desi noi nu suntem in situatia Ungariei si a Poloniei care au fost sanctionate pt incalcarea valorilor europene ca urmare a implementarii unor politici avand la baza principii diferite de cele ale Uniunii, in cazul nostru, nefiind vorba de principii ci pur si simplu de incercarea unuii om politic de a scapa de rigorile legii penale, cu toate acestea, in mod paradoxal, va trebui sa asteptam alegerile parlamentare pt a putea spera la schimbare cu ajutorul votului popular.

    Spun „paradoxal”, pt ca lipsa sprijinului popular pt conducatorul infractor al Romaniei ar fi trebuit sa conduca la organizarea unor proteste masive, de asemenea maniera incat cei aflati in fruntea statului sa se retraga. Or nu este deloc asa !

    De ce ? Tocmai datorita faptului ca Romania nu se calauzeste dupa principii. Dupa principiul bunei guvernante, de exemplu ! Dragnea, actioneaza absolut amoral, ceea ce impiedica orice posibilitate democratica de a-l indeparta de la putere prin metode pasnice.

    PS. De aceea alegerile la termen sunt singura sansa !

    • Noi nu suntem in situatia Poloniei si Ungariei pentru ca, spre deosebire de ei, nici nu am fost perceputi vreodata in istorie, ca „parte” a sistemului de valori reprezentat de Europa Occidentala (astazi UE) ci doar ca aspiranti, care trebuie sa-si dovedeasca capacitatea de a se afilia.
      Chiar si in vremea cortinei de fier si mai inainte, perceptia Occidentului era diferita intre noi si ei. Acum tarile astea sunt doar niste „razvratiti” temporar, dar care fac parte, la baza, din sistem si vor fi primite acasa oricand, eventual dupa un mic perdaf… Ceea ce nu este cazul pentru Romania – de altfel, nici pentru Bulgaria, dar macar, bulgarii sunt mai docili.
      Nu avem nici macar in stare latenta o forta politica in stare sa preia puterea din mana monstruoasei coalitii a borfasilor.
      E indoielnic si ca pana la alegerile la termen se va profila o astfel de forta, care sa castige alegerile.
      Pana atunci, ar trebui sa fie facute compromisuri rezonabile (inclusiv cu persoane rezonabile din psd, care-si doresc ca partidul lor sa intre in randul celor frecventabili) astfel incat banda asta mafiota sa nu distruga si mai mult … si iremediabil…

    • Nici vorbă, @ Susufler0!

      Nu este vorba despre UN OM, este o chestiune de sistem! Mai precis, acel Sistem care l-a învins pe fostul Președinte al Republicii, dl E Constantinescu. Despre pericolul capturării statului de către membrii din rândul al doilea al Securității și PCR [care au constituit cleptocrația] s-a vorbit încă din 1990 și tema acesta a stat la originea marilor manifestații publice din 28 ianuarie și 12 februarie. Punctul 8 al Proclamației a vizat același lucru. În timp și-au consolidat poziția. Revenirea d-lui Iliescu la președinția României în 2000, în condițiile în care dl Constantinescu ar fi câștigat conform sondajelor al doilea mandat, a reprezentat confirmarea parcursului României către o guvernare cleptocrată.

      Nu un om, ci un grup transpartinic încearcă și reușește (!) să scape de rigorile legii penale pentru că a capturat instituțiile legitime ale statului, inclusiv, într-o măsură semnificativă, Justiția. Un grup infracțional organizat creat pe arhitectura unei mafii și funcționând ca o oligarhie (a se vedea Rusia, ori R Moldova, spre exemplu), a luat în captivitate treptat întregul stat.

      Schimbarea despre care faceți vorbire și repunerea României pe calea pro-europeană este dificilă tocmai pentru că NU este vorba despre un singur om, sau un grup restrâns, camarila sa, ci este vorba despre schimbarea unui Sistem care a capturat statul. Politicienii incompetenți pe care-i vedem la televizor sunt doar marionete ale acestuia.

      Este o cumplită naivitate să creadă cineva că un regim cleptocratic se va reforma, ori ca va renunța la putere, pentru că esența motivației lui de a exista este tocmai menținerea la putere și extragerea permanentă de resurse publice în beneficiul privat al membrilor și apropiaților săi.

  14. De fapt e asteptat un lider,un om deștept și puternic care sa nu poată fi tăvălit de „mizetabili”-sa adune o trupă credibilă în jurul lui si sa faca odată un proiect de țară care saci scoată la vot pe oamenii simpli care nu mai inteleg nimic din ce se intampla cu ei sau oe cei manipulati de partidele acelorasi mizerabili.Mereu ma duce mintea la băiatul d lui Liiceanu, care este de nota 10 si are un tată atat de credibil când e vorba de spus lucrurile pe față în soc. civila.

  15. Nu va mai imbatati cu apa rece, statul a fost deja acaparat de aceasta clica de viermi intestinali. Justitia, aparent ultima reduta care mai putea face fata incepe sa moara si ea. Daca sefa CSM aparea pe bonul de plata al Teldrum e clar unde s-a ajuns. Chiar daca aceste excremente umane ar fi lichidate printr-o lovitura de stat, cine ar veni? Poporul indobitocit si profund comunizat va tanji din nou dupa un Dragnea sau Iordache. Romania e moarta de mult timp, acum doar se descompune, cei de la putere nefiind altceva decat viermii care sfasie ultimele bucatele de carne putrezita.

  16. Ar exista o solutie, dar e pentru viitor, nu se poate aplica imediat pentru ca presupune modificarea constitutiei. Iata propunerea: democratia indirecta, prin reprezentare, cea care e aplicabila acum prin constitutie ar trebui completata, in caz de derapaj, de capturare a statutului de majoritatea votata, dar care aplica un alt program decat cel votat la alegeri, sa poata fi amendata prin democratie directa, adica o motiune de cenzura cetateneasca, prevazura in constitutie, care va da puteri presedintelui sa recuze guvernul, iar la adoua recuzare sa declanseze si alegeri anticipate. Dar ca motiunea de cenzura populara sa fie valabila ar trebui sa intruneasca un numar de semnaturi cu una mai mult decat voturile majoritatii care a castigat alegerile. Asta si ca sa prevenim blocaje prea usoare din partea opozitiei. De ex. o motiune de cenzura populara semnata depeste trei milioane de cetateni sa devina imputernicire pentru presedinte de a demite guvernul. In felul acesta si democratia directa ar avea rolul sau, acela de a corecta slabiciunile democratiei indirecte si de a preveni posibilitatea capturarii statului.

  17. CHEIA!
    Cheia se află la Art. 16 din CONSTITUȚIE! (Nimeni nu e mai presus de lege!). Prin derogare de la legislația privind PROTECȚIA INFORMAȚIILOR CLASIFICATE (L182/2002),”aleșii” și-au făcut un normativ propriu (prin care își permit…). Dacă s-ar aplica aceleași prevederi care sunt aplicate cadrelor militare, jumătate dintre parlamentari ar trebui să plece acasă imediat! Toți cei care au dosare penale nu pot avea acces la informații clasificate, adică nu-și pot îndeplini atribuțiile! Prezența unor astfel de oameni în fața unor documente/informații primite de la partenerii din alianțe NU ESTE PERMISĂ!

  18. Cum scăpăm de ei?!

    Simplu, dle Naumescu! Cu toporul, că acuși vine 22 decembrie și poate amintirea unei zile mari mai dezmorțește mințile că o treabă nefăcută la timp îți dă o groază de necazuri…
    Dacă nu acum, atunci la anul că se face o socoteală cât de cât rotundă!
    Asta dacă mai apucăm…

    Haz de necaz…

  19. „Organizaţi ca un grup infracţional şi clientelar, în reţele şi filiere ale baronilor centrali şi locali, disciplinaţi şi cinici, membrii acestor „facţiuni” de corupţi, condamnaţi penal, inculpaţi şi suspecţi, agramaţi şi submediocri intelectuali PSD-ALDE împing cu neruşinare România în afara Uniunii Europene.” mituind un segment consistent din POPORUL ROMAN

  20. perfect de acord cu articolul si chiar in pic ingindurat ca nu se prea vad luminite la capatul tunelului decit ale acceleratului care vine sa ia totul pe tavalug.
    O mica observatie „au fost aleşi acum doi ani de 20% dintre votanţii acestei ţări” se induce ideea ca fiind doar 20% guvernul nu ar fi legitim. Complet gresit, poate unii altii au nostalgii de timpurile in care votau 110% si iesea al nostru cu 99%, dar asa e azi in democratie. Scena politica s-a diferentiat f tare si e greu de scos mai mult. Chiar si-n Germania, CDU a ajuns la 30%, daca participarea la vot ar fi 50% atunci ar fi votati de 15%.

  21. Nu va intrebati de ce nu a mai iesit lumea in strada in ultima perioada ? Pentu ca multi cetateni liberi si-au dat seama ca ce vine dupa ei este chiar mai rau, daca va puteti imagina asa ceva .
    Partide si institutii care saboteaza institutia familiei, asta depaseste orice ticalosie !

      • Exista ceva mai rau, caci a facut un bine PSD-ului:
        „Am greșit, acceptând sa stau intr-un guvern tehnocrat când trebuia sa avem anticipate. Am ajutat PSD sa își revină și sa câștige alegerile”
        Raluca Pruna.

  22. Parerea mea este ca avem de a face cu forte mult mai puternice avand tot interesul sa smulga tarile din Europa de Est din UE si aliantele militare. Si cred ca sunt foarte eficiente in a-si indeplini scopurile.

    Maica Rusie nu a avut nici un fel de jena sa intervina in alegerile americane prin mesaje bine difuzate prin retelele sociale. Cred ca au un succes major in a alimenta sentimente anti-europene si anti-americane in Europa de Est si incuraja coruptia masiva in aceste tari. Si cred ca nu sunt singurii. Firmele chinezesti, arabe si mai de prin spatiul ex-sovietic juiseaza la ideea de contracte la liber in Romania.

    Problema este cum poate cineva sa contracareze influentele nocive.

    Cred ca riscul desprinderii Romaniei, Ungariei si Poloniei e real. Nu in sensul alungarii fizice din spatiu, deoarece nu exista un mecanism de alungare a unor tari din UE, insa exista mecanismele pentru izolarea unor tari in UE, prin eliminarea finantorilor europene, limitarea dreptului de sedere si circulatie, nerecunoasterea hotararilor judecatoresti si alte cele, urmata de retragerea multor multinationale din Romania. Toate astea sunt echivalente cu alungarea Romaniei din UE.

    Sa vedem ce vor face Dragnea & co cu milioanele de romani care vor trebuie sa revina in Romania daca nu si-au asigurat pana acum drepturi de rezidenta permanenta sau cetatenia tarilor in care domiciliaza curent.

    • Este si aceasta o explicatie pentru care sanctiunile UE impotriva statelor mentionate nu merg pana acolo incat sa determine indirect desprindea acestora de UE.

      S-a cazut cum Turcia non-UE dar NATO s-a apropiat de Rusia si de Iran dupa evenimentele dupa incercarea dfe lovitura de stat, soldate cu consolidarea unui regim autoritar.

      Nu e o strategie buna sa-ti impingi prietenii in dificultate sa cada in groapa :-))

      Lucrurile sunt insa mai compliacate, cred eu: UE se afla intr-o ofensiva comerciala internationala puternica, chiar daca vine in concurenta cu spatiul nord-american, tot e o consolidare fata de atitudinea pasiva a fostei Comisii. As indrazni sa spun ca semintele au fost puse in Franta.

      ===
      Actuala conducere PSD este una pasagera. Fiind cu un singur cap, o conducere autoritara piere total cand capul ei nu se mai poate manifesta.

      In prezent, capul functioneaza la limita eficientei umane. In ciuda consilierilor, societatea romaneasca nu permite capturarea totala, din motivul bizar ca e total nauca, mintea multor rmani fuge in toate directiile. Nu e un lucru rau, dar e neobisnuit pentru orice strategie manipulatoare externa, toate fiind cladite pe un esafodaj teoretic al societatilor rationale. Romania nu e o societate rational, ci una bezmetica. Este imposibil de controlat o societate bezmetica.

      De Gaulle (parca) spunea, despre Faranta: cum poti sa conduci o tara cu 236 de feluri de branza?! :-))

      As parafraza: cum poti manipula o tara cu 16 milioane de ceausesti minitaturali, fara nici un liant social, fara nici un referential si fara nicio idee despre nimic?!

      Astia suntem noi, de ce ar trebui sa ne rusinam? Fiind asa de bezmetici, nimeni nu ne poate controla :-))

    • „Problema este cum poate cineva sa contracareze influentele nocive.”

      Păi, eu știu, domnule John Doe?!
      Uitați, până nu demult, timp de decenii, Statele Unite au reprezentat reperul democrației pentru întreaga planetă. Cetățeni care se chinuiau să reziste sub guvernări autoritare, nedemocratice, priveau către sprijinul real, ori doar sperat al Statelor Unite (de orice fel, inclusiv prin păstrarea echilibrului militar – nuclear). Împotriva autoritarismului comunist și a dezinformării URSS, SUA au alocat resurse importante în timpul Războiului rece.

      Acum, presa titrează de ceva vreme „Brexit și Trump, două campanii și un singur nume: Steve Bannon”. Speciasliștii în manipiulare Strategic Communication Laboratories își au astăzi „laboratoarele” acțiunilor antidemocratice chiar în sânul conducerii Statelor Unite. Asta pentru că ei muncesc pentru bani, nu pentru „bătăi pe umăr” moralizatoare, iar dacă cei care au suficiente resurse pot licita serviciile celor mai performante „uzine de manipulare”, nu este deloc obligatoriu ca intențiile lor față de societate să fie și oneste.

      Acum, spre exemplu, site-ul Profit.ro relatează: „Steve Bannon, fostul consilier strategic al lui Donald Trump și teoretician al dreptei naționaliste americane, intenționează să lucreze pentru premierul ungar Viktor Orban în vederea alegerilor europene din mai, relatează Reuters, citat de News.ro. ”Dacă aș putea, am instala sediul mișcării noastre la Budapesta. Îmi place atât de mult acest loc. […] Vom petrece mult timp împreună în Ungaria, de-acum până în ziua scrutinului” european, a declarat reprezentantul mișcării „alt-right” – dreapta alternativă americană, într-un interviu difuzat vineri seara târziu de postul de radio RTL.”.

      Așadar, nu se întrevede un răspuns la întrebarea dumneavoastră, nu se știe cum poate cineva sa contracareze influentele nocive. Acesta este și motivul pentru care „serviciile” românești, împreună cu presa, au simțit precum șobolanii care este soarta corăbiei și au trecut de partea celor care se prevede că vor avea puterea și vor fi cârmacii pe termen lung…

      Desigur, pe termen [foarte] lung, vom fi toți morți, cum spunea un renumit economist, dar după binefacerile „iliberalismului” (mai corect, autoritarism), cetățenii care strigă astăzi „Macron-dictator” își vor fi schimbat opiniile. Până atunci, ne reamintim cum putem supraviețui, acceptăm compromisul, emigrăm, cât timp mai putem, ne bucurăm de fisurile în regimul cleptocrat (în curând, autocrat) șamd.

      • @Constatin,

        Sunteți unul dintre interlocutorii rezonabili din forum curent și vă citesc cu plăcere comentariile.

        Sunt departe de a fi un fan al lui Steve Bannon sau Trump. Steve Bannon încearcă să exporte trumpismul și în Ungaria. După alegerile de anul ăsta însă, cred că trumpismul e pe cale să fie înfrânt. Republicanii au luat o scatoalcă zdravănă în camera reprezentaților asociindu-se cu Trump. Mai mult, într-un an în care au avut o hartă electorală foarte bună pentru Senat, cu democrații trebuind să apere multe posturi de senatori ăn state roșii, republicanii au reușit contraperformanța să câștige maximum un post de senator față de ce aveau la alegerile anterioare.

        Harta electroală la următoarele alegeri este extrem de defavorabilă republicanilor, care riscă să piară și senatul în 2020. Trmp are și el traseu extrem de dificil în a fi reales, mai ales că și-a îndepărtat o parte din electorat (femeile, albii cu educație, oamenii care locuiesc în suburbii), fără care nu mai are cale către casa albă. Părerea mea este că o să avem o răfuială în partiful republican târziu anul viitor. Când or să își dea seama că pierd alegerile pe mâna lui Trump, republicanii or să-l abandoneze ca pe măsea stricată și riscă să fie debarcat rapid de la Casa Albă ca să aibă alegeri primare pe bune în partid înaintea următoarei runde de alegeri.

        Unde se află România aici? Probabil că serviciile secrete ar trebui să fie mai active pe rețelele sociale și forumurile românești și probabil interzice accessul de la adrese IP care sunt situate în Rusia, China sau alte țări dubioase. Ar trebui să lucreze cu Facebook și Twitter prin UE ca să închidă conturile false românești active din Rusia și alte țări. Mijloace de luptă sunt, mai rămâne să mai fie și voință. Mai ales trebuie văzut ce impiedică partidele noi în România, pentru că am convingerea că ceva se întâmplă și acolo. E posibil ca partidele noi să fie infiltrate și puse în direcția greșită, fie prin radicalizare (cum e cazul USR), sau metode birocratice (cum e partidul lui Ciolos).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu
VALENTIN NAUMESCU este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Printre cărțile publicate în ultimii ani se numără: Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul războiului rece (Humanitas, 2019), The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022) și Great Powers’ Foreign Policy: Approaching the Global Competition and the Russian War against the West (Brill, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro