duminică, mai 19, 2024

Parlamentarii români și legea morală

În cursul săptămânii ce se încheie, marcată de iminența moțiunii de cenzură dar și de obsesia românească a Nobelului, presa, indiferent de faptul dacă este simpatizantă a Puterii pesediste ori a Opoziției ne-a pus la dispoziție noian de informații referitoare la negocierile, tranzacțiile, promisiunile de funcții, gândirile și răzgândirile dictate de valoarea euro.
Moneda unică europeană dovedindu-se încă o dată adevăratul și unicul Dumnezeu al parlamentarilor români.
Am aflat zilnic despre trădările, despre vânzările și cumpărările de conștiințe la care s-au dedat părțile beligerante. Ce au culminat, dacă e să îl credem pe dl. Ponta, cu telefoanele cu promisiuni primite  de unii parlamentari chiar în timpul votului. Atunci când scriam și publicam articolul intitulat Zilele în care Serviciul vânzări-cumpărări din Parlamentul României lucrează 24 de ore din 24 îmi îmi era imposibil să-mi imaginez la ce înalte cote va ajunge prețul votului așa-zișilor aleși ai nației. În realitate, marii sponsori, cei care prin donații, adică șmecherii și tertipuri de genul celor practicate de paukerița Rovana Plumb, și-au asigurat locuri eligibile pe liste.
S-a vorbit chiar despre faptul că, disperată fiind că de joi încolo nu va mai reprezenta absolut nimic, că va avea valoare de întrebuințare zero, că nu va mai primi nici măcar un amărât post de suplinitoare la sărmanul liceu industrial din Videle pe spinarea căruia și-a câștigat existența până a fost descoperită de viitorul pușcăriaș Liviu Nicolae Dragnea, neconflictuala doamna V. V. Dăncilă, cea care a oferit ieri în Parlament spectacolul jalnic al unei precupețe care recurge la sudălmi și imprecații la adresa celor ce nu îi cumpăra marfa de proastă calitate, ar fi fost dispusă să plătească chiar și 1 000.000 de euro pentru un vot. De unde banii? Din vistieria Statului român, firește.
La o întrunire cu parlamentarii partidului aceeași doamnă (vorba vine!) V. V. Dăncilă i-a amenințat pe aceștia cu reactivarea dosariadei, adică cu faptul că, dacă PSD va pierde puterea, ei și alții de aceeași teapă iar vor ajunge pe mâinile instituțiilor Statului, adică ale procurorilor. Recunoscând astfel că, deși nu i-a izbutit până la capăt, lupta PSD anti-justiție a dat o serie întreagă de rezultate, cele mai evidente fiind perpetuarea Secției speciale, a gestapovestei Adina Florea și, poate, plasarea doamnei Lia Savonea în fruntea CSM. Post de care respectiva insă ține cu dinții.
S-a dovedit în cursul acestor zile încă o dată că morala, cinstea, demnitatea nu au nici un preț pentru parlamentarii români. În ochii acestora electoratul nici nu există ei nu vorbesc și nu există decât pentru ei înșiși, așa încât traseismul, vânzarea, căpătuiala i se pare ceva firesc. L-am văzut și auzit cu urechile și ochii proprii teoretizând toate acestea chiar joi dimineață, cu câteva minute înainte de începerea dezbaterii moțiunii pe atât de fercheșul și de vidul Lucian Romașcanu, unul dintre groparii culturii în vremea guvernării PSD-ALDE.
N-aș vrea cumva să se înțeleagă că de toate aceste boli ar suferi doar pesediștii. Nici vorbă. Fără nici un fel de scrupule s-au dovedit a fi și cei de la ALDE, și cei de la Pro România. și cele două dezgustătoare ființe de genul feminin care au dezertat din USR și din PNL. Mai mult ca sigur nu vom afla vreodată nici pentru ce, nici pentru cât au făcut-o, legea tăcerii fiind cea mai puternică în ierarhia regulilor comportamentale ale parlamentarilor români. Acesta în vreme ce legea morală nici nu există. Aleșii nației fac în privința ei pe niznaiul. Așa cum fac și atunci când vine vorba despre interesele reale, despre nevoile și durerile votantului român.
Dincolo de asta mai trebuie spus că reușita moțiunii s-a bazat și pe trădarea unora dintre parlamentarii PSD. Câți dintre trădători au trecut în tabăra adversă din convingere, înțelegând că PSD a dus țara într-o fundătură, și câți în numele a cine știe ce interese obscure? A unor promisiuni cu sau fără acoperire?
Da, știu. Îndeobște morala este străină de politică, mai știu și că politicienii țării sunt adepții sloganului Scopul scuză mijloacele însă, pe de altă parte, nu pot să nu mă întreb cum vor arăta guvernarea și viitorul României în astfel de condiții și cu o astfel de clasă politică.
Aș fi însă cu totul nedrept dacă nu aș saluta efortul celor doi parlamentari, unul de la PNL, celălalt de la PMP, care, deși bolnavi, s-au prezentat și au votat moțiunea. Ei sunt excepția care confirmă regula.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Ceva mai mult decit exceptia care confirma regula, ar fi sa dam crezare spuselor prim plagiatorului national.
    Ciuma rosie a fost combatuta chiar de ciuma rosie :D

    • Suflă cineva vreo vorbuliță măcar despre acesti indici ai coruptiei din UE ? Nimeni ! Cu atat mai mult presa din RO ! Sa se ducă dracului odată PSD-ul ăsta, si sa vorbim despre toate politichiile UE pe sleau ! POLONIA poate ? Azi au avut alegeri și Kaczinski a iesit cu brio si ”populistii ”lui ! Polonia a înaintat pe bună dreptate si pe eforturi proprii in dezvoltare ! Criticată mai rău ca RO pentru …coruptie si stat de drept ! Tutela UE fată de Polonia dispare vazand cu ochii , deveni nd o țară egală si nu de mana a doua cu nucleul lor dur cu tot. 49% din diaspora română are studii superioare. Veniturile de pe urma lor este urias .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro