sâmbătă, mai 18, 2024

Parlamentul, Dragnea, rațiunea în vacanță

Potrivit informațiilor din presă, de la 1 ianuarie, odată cu creșterea salariului minim pe economie, au crescut – și nu cu puțin- salariile mai tuturor demnitarilor de rang înalt din România. Care nu se numesc lefuri ori salarii, ci indemnizații și care, printr-o șmecherie legislativă, de tipul „cine împarte parte-și face”, devin automat din ce în ce mai consistente de fiecare dată când crește salariul minim.
Dacă sus-menționata informație este adevărată, dacă e corectă știrea că vor duce mai mulți bani acasă președintele României, premierul, miniștrii, parlamentarii, atunci iarăși ne aflăm într-o situație similară celei din Ferma animalelor din Orwell. Din nou cu toții suntem egali, iar alții sunt și mai egali.
Legile prevăd că toate indemnizațiile se corelează cu creșterea sus-menționatului salariu minim, carevasăzică și cele ale academicienilor, până și cele ale fantomaticei Academii a Oamenilor de Știință din care fac parte tot felul de personaje dubioase, ori indemnizațiile de merit ale membrilor uniunilor de creație.
Numai că guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă a avut grijă ca, înainte de sfârșitul anului, să dea o OUG prin care prevederea cu pricina să fie prorogată. Poate că astfel va mai fi cât de cât cârpit măcar din pix bugetul de Stat pe anul 2019 pe care super-inteligenții Darius Vâlcov și Eugen Orlando Teodorovici nu au fost în stare să îl întocmească până la aceasta dată. Firesc, cum nu se poate mai explicabil. Și ca să minți frumos îți trebuie ceva minte, un pic de inventivitate, iar cei doi sunt evident defectivi de toate astea. Unde mai pui că, pentru moment, insul „de o valoare rară”, cum l-a calificat infractorul de rang înalt pe specialistul în tablouri ascunse în cavouri și morminte, se dă de ceasul morții să falsifice raportările finale pe anul 2018 ale Ministerului Finanțelor. A mers chiar până acolo încât i-a felicitat pe pretinșii experți de la ministerul pe care se face că l-ar conduce dl. Orlando pentru faptul că deficitul bugetar pe 2018 ar fi sub cifra plnificată de 3%.
Senatorul PNL Florian Cîțu contrazice spusele pușcăriabilului Vâlcov, îl acuză că se dedă unor operații primejdioase care repetă aidoma cele întreprinse de guvernanții greci înainte ca țara să fie aruncată într-o criză cumplită, însă dl. Vâlcov, preocupat cu sărbătorirea Revelionului cu sarmalele , cu friptane, cu șunci și alte bunătățuri care să îi facă burta să semene cu aceea a lui Domn Ubu al lui Jarry, nu se deranjează nici măcar să răspundă. El, de la înălțimea statutului său de pușcăriabil, nu are de dat la nimeni socoteală. Beneficiază de o imunitate pe care și-a acordat-o singur, cu încuviințarea infractorului Dragnea. Sare, în schimb, dl. Orlando cerând sancționarea jurnaliștilor care au preluat știrea. Au făcut-o pe răspundere proprie, și-au pus în joc credibilitatea, au citat spusele un senator al României, iar atitudinea ministrului Finanțelor este aceea a cuiva care habar nu are ce înseamnă presa într-o democrație. D-lui Teodorovici i-ar fi pe plac înființarea unui minister al Adevărului.
Să revenim însă la îndemnizațiile mărite ale parlamentarilor. Bun, foarte bine, să nu fim nici invidioși, nici populiști, deși în România condusă de coaliția PSD-ALDE populismul este principalul punct al filosofiei de guvernare care, astfel, păcălește majoritatea electoratului. Să zicem, lasă! Lasă să primească indemnizații mai mari și președintele, și premierul, și miniștrii, și parlamentarii. Aceștia din urmă intrați într-o inexplicabilă vacanță care, conform atât de imperfectei Constituții a României, durează până pe data de 31 ianuarie. De fiecare dată când li se reproșează că în vacanțele acestea prelungite primesc bani degeaba, parlamentarii au pregătită replica în conformitate cu care și-ar desfășura activitatea în circumscripții, în teritoriu. Locuri pe unde sunt cum nu se poate mai invizibili. Presa s-a săturat să îi caute pe la sediile birourilor parlamentare unde, în cel mai bun caz, trece câte o oră-două, o amărâtă de secretară ce se comportă precum Feciorul din celebra creație caragialeană.
Ce facem însă cu pretinsul mare om de Stat și auto-declarat patriot, în fapt cu infractorul Liviu Nicolae Dragnea care nu numai că, de când a fost ales președintele Camerei Deputaților, nu a condus nici măcar o ședință, nu a luat parte la ele decât atunci când era nevoie să își dea votul spre a salva de la demitere guvernele ieșite din pixul domniei-sale și care acum și-a delegat competențele de președinte al Camerei până la data de 1 februarie? Ca să se ducă prin Maldive și să se ocupe de satisfacerea poftelor duducii sale. Aceea pentru ochii căreia a convocat Congresul Extraordinar al PSD din martie 2018? Și-a luat domnul Dragnea concediu fără plată? Nu îi pasă că țara nu are buget aprobat pe 2019, deși are pe umeri sarcina de a exercita președinția rotativă a Consiliului European? Puțin îi pasă de haosul creat în economie odată cu celebra Ordonanță de urgență care introduce așa-numita “taxa pe lăcomie”? A ajuns până într-atât să se identifice cu comportamentul răposatului Ceaușescu Nicolae care a plecat în vizită în Irak când țara era în pragul Revoluției? Să fie oare acesta semnul că Dragnea a ajuns la gradul de inconștiență pe care îl avea Ceaușescu înainte de finalul care s-a jucat pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște?

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Ca si-au marit indemnizatiile parlamentarii psd nu e de mirare. Doar pentru asta au si candidat, ca sa ia bani ca mai multi, indiferent de unde, indeferent daca sunt sau nu sunt bani, indifrent daca au fost sau n-au fost la sedintele parlamentului.. Regretabil, daca nu chiar scandalos, e ca cei din opozitie, desi au votat impotriva acestor mariri, se vor incolona la ghiseul casieriei sa-si ridice indemnzatia. Vorba lui Creanga: La placinte inainte/ La razboi inapoi.”Doar nu degeaba s-a spus:,, Ipocrizia conduce Romania.

  2. Proiect de resetare a sistemului politic si social din Romania
    O propunere pentru cetateni, societatea civila si opozitia politica

    Dupa caderea sistemului comunist si irosirea a 30 de ani din viata noastra suntem pe punctul de a reveni de unde am plecat si de a fi rejectati din Europa .
    Acum devine din ce in ce mai clar pentru toti ca singura miscare sociala care putea invinge sistemul post-comunist a fost Piata Universitatii din 1990 si de aceea , cu orice risc, a fost innabusita in sange in fata camerelor de luat vederi si in vazul intregii lumi . Fara urmari .
    Sistemul ( inca) nu a fost invins, deci imnul ei de atunci ramane valabil :

    https://youtu.be/lSlUW5Imylc

    Daca vrem sa scapam de penali in functii publice , daca vrem „oameni noi” in politica si daca vrem sa ramanem in Europa , atunci trebuie sa avem si garantia ca scapam de cei vechi pentru ca asa cum spune un vechi proverb romanesc , ” daca vom scapa de dracul (nu vrem sa) ne intalnim cu tata-su” .
    In acest caz, pentru a fi credibili noii candidati ar trebui sa ne ofere minimum 3 garantii :

    1. Un CV complet de tip european pentru ca orice cetatean care ii voteaza sa cunoasca si sa verifice pe cine voteaza.

    2. O declaratie in nume propriu prin care fiecare candidat certifica ( da / nu ) faptul ca :

    2.1. Nu are legatura cu actualele servicii de informatii sau cu fosta Securitate.

    2.2. Nu va migra dintr-un partid in altul.

    2.3. Nu isi va incalca promisiunile electorale facute cetatenilor.

    2.4. Nu a avut o cariera in ONG-urile societatii civile.*)

    3. O demisie in alb pentru cazul in care induce in eroare cetatenii prin 1 si/sau 2.

    CV-ul ar trebui publicat pe LinkedIn unde pot fi demascati usor plagiatorii si impostorii.
    Declaratia ar trebui publicata pe Facebook unde candidatul in cauza poate fi sub tirul public.

    Orice partid politic care se respecta ar trebui sa impuna aceste conditii membrilor sai daca nu vrea sa fie bagat in aceeasi oala cu penalii .
    Cu aceste conditii indeplinite , poate ca toti ii vom vota nu numai cu mintea , ci si cu inima .

    Aveti cuvantul.

    Nota

    *) Politicienii care si-au construit o cariera in ONG-uri , dar au migrat ulterior in spatiul politic ( exemple celebre – Miron Mitrea, Victor Ciorbea, Rodica Stanoiu , Alin Teodorescu, Renate Weber, etc. ) incalca regula separarii dintre societatea civila si clasa politica , lasa impresia ca si-au schimbat convingerile si ca au folosit societatea civila drept o trambulina pentru accesul la functii politice , ceea ce inseamna tot o forma de traseism.
    Articole interesante pe aceasta tema :

    Ciprian Ciucu – Ce nu stiu si ce stiu
    http://www.contributors.ro/fara-categorie/ce-nu-stiu-si-ce-stiu/
    http://www.contributors.ro/fara-categorie/ce-nu-stiu-si-ce-stiu/#comment-271918

    Ciprian Ciucu – Este doar normal sa incerci sa-ti asumi mai mult
    http://www.contributors.ro/editorial/21507/
    http://www.contributors.ro/editorial/21507/#comment-300738

    ( https://sergiusimion.blogspot.com/2019/01/proiect-de-resetare-sistemului-politic.html )

    • Ideea e buna, dar ar presupune o nouă revoluție!
      Vă propun ceva mai simplu!
      Aplicarea corectă a alin. 2/Art. 16 din Constituția României (egalitatea în fața legii) în cadrul Legii 182/2002 (protecția informațiilor clasificate). Adică înlăturarea Art. 7 din legea menționată, loc în care ”aleșii” sunt ”mai egali” decât militarii și au acces la informații clasificate fără a li se face o minimă verificare! Dacă li s-ar aplica aceeași normă ca și militarilor sau lucrătorilor din cadrul MAE, a doua zi jumătate dintre ”aleși” ar trebui să plece acasă și nu ar avea acces la funcții publice!
      Până când această problemă nu va fi rezolvată nu vom avea altceva decât acum pe post de ”reprezentanți sociali”!

      • ” Ideea e buna, dar ar presupune o nouă revoluție!

        Exact aceasta este ideea, dar daca e buna, nu este clar de ce va este frica :)) si de ce propuneti ceva ” mai simplu ” :

        ” Adică înlăturarea Art. 7 din legea menționată (Legii 182/2002 (protecția informațiilor clasificate)) , loc în care ”aleșii” sunt ”mai egali” decât militarii și au acces la informații clasificate fără a li se face o minimă verificare! Dacă li s-ar aplica aceeași normă ca și militarilor sau lucrătorilor din cadrul MAE, a doua zi jumătate dintre ”aleși” ar trebui să plece acasă și nu ar avea acces la funcții publice!
        Până când această problemă nu va fi rezolvată nu vom avea altceva decât acum pe post de ”reprezentanți sociali”! ”

        Mai intai uitati ( in mod neintentionat, desigur ) ca in democratie si in statul de drept condiuc civilii, nu militarii ( asa ceva se intampla doar in dictaturile militare ).
        Ceea ce propuneti aici este o confuzie intre militari si civili, mai exact primatul militarilor asupra civililor ( alta teza totalitara ), ori cu exceptia poate a situatiei de razboi( dar nici chiar in caz de razboi statul nu dispare ) , un stat condus de miltari este un cosmar.
        In orice stat democratic , presedintele, guvernul,etc. trebuie sa aiba acees la informatii clasificate ( exista prevederi legale in acest sens ) . Intrebarea la care evitati raspunsul este cum dracu` au ajuns niste penali in Parlament , dar asta este o cu totul alta problema.
        In sfarsit, tezele dvs sub pseudonim sunt sustinute in nume propriu de un adept declarat al lor care vrea sa scoata din „alesii poporului” si nu numai , decidenti informati si chiar spioni.

        ” Credem că optimizarea formării culturii de intelligence a decidenţilor politici prin implicarea nemijlocită a Comunităţii Naţionale de Informaţii vizează următoarele aspecte:
        – reformarea politicilor privind managementul resurselor umane ale partidelor;
        – formarea elitelor politice să includă în mod obligatoriu pregătirea în domeniul securităţii naţionale;
        – implicarea mediului academic (s.n.) în procesul de formare a elitelor politice în domeniul securităţii naţionale;
        – accesul la informaţii clasificate – condiţie pentru înscrierea pe listele electorale (s.n.);- programe de formare continuă in domeniul securităţii naţionale a decidenţilor politici(s.n.).”

        Ion Duvac – Cultura de intelligence a decidentilor politici
        http://documents.tips/documents/duvac-cultura-de-intelligence-a-decidentilor-politici-2007.html

  3. A ajuns până într-atât să se identifice cu comportamentul răposatului Ceaușescu Nicolae care a plecat în vizită în Irak când țara era în pragul Revoluției?
    O stii pe aia, cu doua blonde ?
    Cum se spune corect Iran sau Irak ?
    La ce ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro