marți, mai 21, 2024

PNL și prea-multele enigme din perioada COVID

Miercuri, a picat ca un trăsnet vestea că dl. Mircea Macovei, directorul medical de la Spitalul Județean Suceava, se va întoarce începând de joi la muncă. Insul s-a făcut bine-mersi, e atât de bine din punct de vedere medical încât are nerușinarea de a reveni nu ca simplu medic, cu toate că și aici ar fi multe de discutat, ci pe post de șef. Că altminteri nu poate. Are șefia în ADN.
Bun, să zicem că de la dl. Macovei nu prea ne mai puteam aștepta la multe. Dl. Macovei și-a dat măsura capacităților lui profesionale și umane atunci când a chemat medicii din subordine la muncă, indiferent de starea lor de sănătate, și când a continuat el însuși să își plimbe, deși infectat, prețiosul fizic prin spital, determinând o criză medicală, un dezastru uman fără precedent. Dar ce să facem când auzim un ditamai secretar de stat din Ministerul Sănătății, un anume ins pe nume Ionel Oprea, mai mult ca sigur, la rându-i, membru de frunte al PNL, justificând revenirea în dregătorie a d-lui Macovei? „Omul a dat un concurs legal, așa că nu avem ce face”, ne spune senin, crezând că ne prostește dl. Oprea. Zău așa? Legalitatea concursului îi dă insomnii d-lui Oprea sau probabila apartenență a d-lui Macovei la PNL și posibila înaltă protecție a baronului local Gheorghe Flutur în jurul căruia întreaga conducere a PNL, guvernul Orban însuși au făcut un rușinos, un iresponsabil zid? Probabil că și șpăgara Sorina Pintea de la Baia Mare o fi dat un concurs legal, dar despre legalitatea concursurilor din România ar fi multe de spus, însă doamna Pintea fiind de la PSD a fost dată afară din funcție chiar din dispoziția tot mai decredibilizatului domn Ludovic Orban. În cazul doamnei Pintea pentru care, să fie clar, nu am nici urmă de considerație, dimpotrivă, nimeni de la vârful conducerii Ministerului Sănătății ori al guvernului nu se teme de procese sau de cine știe ce alte consecințe legale, în cazul iresposabilului domn Macovei, da. E de sperat că locuitorii din județul Suceava, deveniți din cauza triadei Flutur- Rîmbu- Macovei un domeniu al COVID 19, al bolii, al groazei, al morții, vor ști să taxeze electoral așa cum se cuvine și cum merită PNL. Care să nu ne mire că scade în sondaje. Probabil că tocmai de teama lor, dl. Macovei a decis, totuși, să demisioneze vineri. Unii spun că decizia ar fi fost determinată de intervenția d-lui Nelu Tătaru care i-ar fi dat respectivei goange cu flit. Sper ca demisia să nu însemne prețul acțiunilor legale ce se impun.
Pentru moment ce s-a întâmplat, ce se întâmplă la Suceava pare că va rămâne o mare enigmă în istoria din perioada COVID 19 a României. Așa cum par să stea lucrurile și în cazul situației senatorului Vergil Chițac ot Constanța care și-a făcut și el de cap. A pretins că ar fi fost infectat cu COVID 19, că și-ar fi infectat nu știu câți alți colegi de partid la nu știu ce adunare cu iz electoral, a refuzat să fie dus cu isoleta, încălcând grav legea, a contribuit la înmuierea inimilor celor din PSD care, astfel, și-au dat votul necesar învestirii pe repede-înainte a guvernului Orban 2, fiica d-lui Chițac a anunțat, smulgându-și de durere și îngrijorare părul din cap, că ilustrissimul ei tată ar fi ajuns la reanimare și acum, uite!, e și el sănătos-tun. Așteaptă pentru toată această panaramă de prost gust, și ea de domeniul penalului, un nou loc eligibil la viitoarele alegeri parlamentare, dacă nu cumva chiar și o decorație din partea președintelui Klaus Werner Iohannis.
Mai sunt și multe alte lucruri neclare consumate în această perioadă când guvernanții României ne cer, nu fără motiv, să facem tot felul de sacrificii. De pildă, „Afacerea Sparanghelul” în cazul căreia firma germană, posibila implicare și aici a demonicului domn Gheorghe Flutur, ochii închiși și gluga pe ochi a Poliției Române, explicațiile aiuritoarei a atât de originalei și europenei doamne Violeta Alexandru nu au izbutit să acopere parada semnelor de întrebare. În fine, mai e o mare enigmă de ce a apărut în prim-plan aberantul plan al doctorului Streinu-Cercel, despre care aflu că nu ar fi tocmai o noutate, cu numai o zi sau două înainte de a se dea vestea că se va proceda la o oarecare destindere a măsurilor anti-COVID 19. Pentru a se obține voturi?
Am scris de nenumărate ori. Trecem printr-o perioadă cum nu se poate mai complicată. Care nici pe departe nu se va încheia îndată după 15 mai, atunci când, așa după cum ne-a anunțat mai deunăzi președintele Klaus Iohannis, ar fi posibilă ridicarea unor restricții, dar se așteaptă a fi introdus și un alt set nou de reguli deloc simplu de aplicat și de suportat. Tocmai de aceea e nevoie de un fel de parteneriat, de contract social între guvernați și guvernanți. E nevoie ca populația să aibă încredere în cei ce și-au asumat de bună voie conducerea țării în această perioadă. Numai că încrederea nu vine din cer. Se câștigă greu și se pierde ușor.
Deja PNL, guvernul său, premierul Ludovic Orban au comis prea multe gafe. Le-au făcut oare inconștient?
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. „Ionel Oprea, mai mult ca sigur, la rându-i, membru de frunte al PNL…”

    După știința mea – și îmi cer scuze dacă greșesc – dl I Oprea este cadru militar în rezervă, reactivat tocmai pentru că era nevoie de rigoare și profesionalism în anumite zone din Sănătate (dl V Voiculescu a spus foarte clar, pe vremea când era ministru al Sănătății, despre ce este vorba).

    Așadar, oricât ne-ar displăcea PNL, opinia mea este că este necesar să fei respectată legea, inclusiv în ceea ce privește posturile ocupate prin concurs.

    Altfel, nu-mi este deloc clar ce „greutăți” are presa românească în această perioadă, în care toți cetățenii au ochii lipiți de ecranele televizoarelor și site-urile de știri! Prin urmare, campania de informare, de 200 milioane lei, plătită de Guvern, pentru a ajuta presa să subziste este de fapt doar o formă de mitire a presei cu bani publici, înante de alegeri.

    Dl Orban, n-o fi frate cu dl Orban… dar veri tot sunt!

    La fel precum Viktor Orban, în Ungaria, dl Ludovic Orban al României și-a dat seama că trebuie să-și aservească presa. Toată presa! De la cea a d-lui Ghiță, la cea a d-lui Voiculescu! Și pentru asta, le-a dat numiților domni o grămadă de bani publici, inclusiv ai mei, carevasăzică! …Și fără să mă întrebe.

    https://romania.europalibera.org/a/o-campanie-de-informare-de-200-milioane-lei-pl%C4%83tit%C4%83-de-guvern-va-ajuta-presa-s%C4%83-subziste/30572998.html

    • Pai stai asa: CUM adica „respectarea legii”?
      Adica eu, daca nu imi scriu „declaratia” pe hartie format A4 iau amenda MAI MARE decat venitul meu lunar – iar ciumetele care A CONTAMINAT un oras intreg si din cauza caruia au murit niste ZECI de oameni poate sa se intoarca, sa mai afecteze SI pe altii, cu incompetentza lui??!!
      NU mai exista „desfacerea contractului de munca cu litera e” – sau CUM?
      Nu functioneaza nici legea aia cu „zadarnicirea combaterii bla-bla”? Sau ea functioneaza doar pentru unii? >:

  2. D-le profesor Morariu, haideti sa trecem peste aparente si sa punctam exact ceea ce conteaza cu adevarat in politica noastra demo, anume ipocrizia generata de functie, nu de culoarea politica, caci asa nu vom mai iesi niciodata din siajul democratiei originale in care importam vietnamezi refuzand dreptul la o existenta decenta acelei paturi de romani care vor sa munceasca si sa se bucure de munca lor.
    Criticati obiectiv derapajul penelist semnalat de la Suceava, dar tonul, convingerea acestor critici lasa impresia ca doar peneleul greseste aici, partial adevarat, dar aceasta greseala a incetat de mult sa mai fie o greseala, a devenit marota democratiei noastre social democrate in care institutia de stat, fie socialist sau liberal, castiga lejer indiferent de situatie. Exemplul de fata este mai mult decat evident.
    Deci haideti sa devoalam si sa atacam spiritul de clan institutionalizat deja, intr-un mod responsabil, fara partinire sau ura, astfel incat sa se vada ca am patruns esenta democratiei in care legea favorizeaza pe unii si-i amendeaza pe altii, Stiu ca este greu, dar sigur nu este imposibil, nu mai suntem naivii de acum 30 de ani cand am ales sa muncim fara a gandi. Sper ca vedeti paradoxul: pai si romanii plecati sa culeaga sparanghelul nemtesc tot asa au reactionat, fara sa se mai gandeasca ca neamtul chiar daca e neamt, tot om ramane iar daca isi poate dubla sau tripla castigul inseland, o sa aleaga sa castige, nu-i asa ?

  3. Așa este, cam mult balamuc și peneleaua începe să-și facă de cap. Drept urmare trebuie făcută ordine, așa că băgăm securiștii la înaintare ca să nu se mai fure haotic și să ne putem face treburile conform ordinelor primite. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23918823-rise-project-ofiteri-fostul-doi-sun-sfert-aruncati-arafat-lupta-noul-coronavirus.htm . Păi, degeaba s-au chinuit bieții gradați să ajungă doctori?! Acum e momentul să-i folosim, țara are nevoie de doctori!

  4. PNL a trecut din gafa in gafa. 1. Masuri luate f tarziu pentru pandemie. 2. Lipsa de interventie rapida la Suceava.3. Achizitionarea tarzie de echipamente medicale. 4. Declararea starii militare.5. Amenzile prea mari raportate la veniturile medii ale populatiei.6. Toate masurile de preventie si relaxare anuntate doar de ministrul sanatatii si nu de altii, MAI, DSU.7. Informatii medicale contradictorii, uite masca, nu este masca. 8. Lipsa de sprijin real pentru toti copii saraci, fara tablete si internet.9. Inchiderea abuziva a parcurilor, miscarea benefica pentru copii si seniori. 10. Program prea scurt de deplasare pentru cele necesare, mai ales ca nu tot este langa domiciliu. 11. Declaratie unica trebuia si pe verso trecute datele de iesire, nu toti avem calculator si imprimanta, de scos in n.exemplare. 12. Incidente cu politia prost gestionate, cu multa violenta.

  5. Romania avea neaparata nevoie de cazuri gen Suceava, altfel nu erau destule contaminari care sa justifice masurile politienesti. Prin urmare, cineva care a pus umarul pentru ca lucrurile sa mearga in directia dorita nu poate fi facut vinovat, trebuie sa se vada clar cine e seful acolo. De asta se intoarce omul la munca.

  6. Increderea presupune profesionalism, competenta si multa munca. Actuala clasa politica- indiferent de partid- nu poate fi suspectata de asa ceva….Este o realitate a involutiei pe care
    o traversam.Rotirea acestor incompetenti,prin alegeri „democratice”, nu este o rezolvare…
    Solutia este in viitor – cand, pe cale naturala- vor dispare multe din personajele care de 30
    [treizeci] de ani distrug Romania…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro