joi, mai 2, 2024

Politician român, la final de carieră

La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, ALDE, partidul creat de dl. Tăriceanu și dl. Daniel Constantin în urmă cu ceva timp cu scopul de a-și uni sărăciile, să se afle în treabă, de a nu dispărea cu totul din politică și apoi să aibă pentru ce să se certe, de abia dacă a obținut 4% din voturi.
Cu ceva mai puțin decât obținuse la alegerile legislative din decembrie 2016. Numai că atunci ALDE a întrunit suficiente voturi încât să intre în Parlamentul României și să prezinte oarecare interes pentru marele câștigător- PSD. Președintele din acea vreme al social-democraților români, dl. Liviu Nicolae Dragnea, și-a făcut cine știe ce calcule și le-a dat celor din ALDE și d-lui Tăriceanu nesperata șansă de a accede la guvernare.
Nu s-ar putea spune că atât de experimentatul navetist politic Tăriceanu nu a făcut o afacere bună, acceptând neașteptata propunere a lui Dragnea. ALDE a obținut la prima strigare patru posturi de miniștri, dintre care cel puțin două foarte importante- Externele și Energia- iar pentru sine președintele partidului și-a adjudecat șefia Senatului. O demnitate care nu doar că i-a satisfăcut orgoliul de a se lăuda peste tot că este al doilea om în Stat, ci, iată, în urmă cu câteva luni, după tergiversări cum nu se poate mai scandaloase, l-a scăpat și de deranjul începerii urmăririi penale solicitate de DNA. Dl. Tăriceanu și ALDE s-au mai ales și cu un bonus. Ministerul Justiției pe care l-au controlat prin cooptarea în guvern a pretinsului independent TudorelToader.
Nu a fost el niciodată dl. Călin Anton Popescu Tăriceanu un exemplu de moralitate, însă din ianuarie 2017 încoace, adică după ce a parafat înțelegerea de colaborare și de jecmănire a țării cu dl. Liviu Nicolae Dragnea și-a dat pur și simplu în petec. Iar din premierul în timpul mandatului căruia România a devenit țară membră a Uniunii Europene, dl. Tăriceanu s-a metamorfozat într-un anti-european feroce, tot la fel cum s-a transformat într-un campion al maltratării a însăși ideii de justiție.
Din ianuarie 2017 încoace dl. Călin Anton Popescu Tăriceanu a fost cutia de rezonanță perfectă pentru tot ceea ce plănuia și puneau în practică Liviu Nicolae Dragnea și haita. Nu mai era nici cea mai mică diferență între fostul manechin de la APACA și multe dintre cele mai toxice personaje din linia întâi a PSD- Dragnea, Iordache, Lia Olguța Vasilescu și consortul ei Claudiu Manda, Nicolicea, Șerban Nicolae, șoferul personal al infractorului Cătălin Voicu. Prostituția politică a celui care pretindea fără rușine că ar fi unica întruchipare a liberalismului pe tărâmuri mioritice a mers până acolo încât cel care are în palmares șapte mandate de parlamentar și cinci neveste a adus elogii felului în care a cuvântat de la tribuna Parlamentului european, d-na Viorica Dăncila, despre care ne-a asigurat că ar fi reprezentat cu cinste și cu demnitate România.
Iată însă că dintr-o dată, pe nepusă masă, dl. Tăriceanu a avut noian de revelații. Și-a dat seama că este parte la o guvernare impotentă, că bugetul care în decembrie era și pentru el, și pentru dl. Dragnea garantul că viitorul sună bine e, în realitate, prost croit, că nu ies la socoteală vreo 9 miliarde, că așa nu se mai poate, că e nevoie de o restructurare. Dl. Tăriceanu a reevaluat-o și pe d-na Dăncilă ca pe urmă să înceapă să o șantajeze cu iminența ieșirii de la guvernare. Și-a pus amenințarea în practică la începutul săptămânii ce se încheie. Unii spun că ar fi făcut-o dintr-un calcul politic al cărui obiectiv ar fi salvarea partidului și a propriei persoane și că s-ar fi creat astfel premisele ca dl. Tăriceanu și ALDE să revină la putere după soluționarea crizei. Alții merg până acolo încât vorbesc despre sacrificiul d-lui Tăriceanu. Ion Cristoiu nu a pierdut ocazia de a mai urzi un scenariu și a scris un editorial interminabil despre un posibil șantaj căruia i-ar fi căzut victimă fostul prim-ministru.
Pentru mine, lucrurile stau mult mai simplu. Dl. Călin Anton Popescu Tăriceanu nu a făcut decât să dovedească cât de josnic și lipsit de scrupule poate să fie un politician român.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Josnic și lipsit de scrupule, dar cu încă cel puțin un mandat de senator asigurat, cu leafa de rigoare. Iar cetățeanul turmentat care-l va vota va primi din nou, vorba lui Divertis,… CIWAWA

  2. O discutie inutila . La alegerile europarlamentare, s-a vazut clar ce procent a obtinut ALDE . In rest fiecare om cu destinul lui conforma principului -Cum iti asterni asa dormi –

  3. Pai mizerabilii de genul lui Tariceanu in mod normal ar trebui sa fie taxati de electorat. Si electoratul de data asta, cu ocazia alegerilor europarlamentare, chiar l-a taxat pe mizerabilul asta!

    • „Mizerabilii” sunt ajutati de diversi jurnalisti fie si prin „publicitate negativa” nu-i asa?
      Il tin in „luminile rampei” pe actorul politic, la fel cum se intampla si cu actorii de teatru/film.

  4. ‘Nu s-ar putea spune că atât de experimentatul navetist politic Tăriceanu nu a făcut o afacere bună, acceptând neașteptata propunere a lui Dragnea.”

    „Partidele balama” nu doar că pot cere și primi participarea la guvernare. pentru că altfel constituirea unei majorități care să susțină guvernul nu este cu putință, dar pot pretinde și căpăta inclusiv postul de prim-ministru.

    ALDE reprezintă o „aripă” liberală, de felul celor din care PNL a mai avut. Liberalismul fiind o ideologie de centru-stânga, ALDE a adunat liberalii aflați ceva mai la stânga decât majoritatea penelistă, colaboraționiștii (cu „fosta” Securitate și PCR) compromiși și apropiații cleptocrației, care doresc să păstreze aparențele liberale, o facțiune din pensionarii „serviciilor” și rezerviști (asemenea partidului UNPR al d-lui G Oprea, care a atras o altă facțiune).

    Ca și Partidul Conservator al d-lui Voiculescu, ALDE este un partid cu durată de funcționare limitată care îndeplinește inclusiv funcția de a produce confuzie într-o părticică din electorat. Durata sa de funcționare s-a apropiat de sfârșit, iar partidul s-a epuizat, asemenea conducătorului său, după ce și-a îndeplinit rolul pentru care a fost creat.

    Acum ALDE se reorganizează împreună cu ProRomânia (care îl va absorbi) sub conducerea d-lui V Ponta, pentru renașterea și reconstrucția „noului FSN-FDSN-PSDR-PSD”, cu un rol regândit pentru viitorul deceniu, continund urmărirea obiectivului fundamental, anume menținerea la Putere a guvernării cleptocrate..

  5. „În istoria birocrației universale, divanul otoman manevrat de fanarioți devenise un cap de serie pe toate planurile (incompetență, venalitate și corupție). A doua la rând venea birocrația fanariotă din Țările Române, până în ziua de azi.”
    (Dan Amedeo Lăzărescu, Imaginea poporului român în conștiința europeană.1821-1834, 1999)

    Și dacă nici tac’su nu știa ce spune …
    Securiști cu ceafa groasă, liberali cu nas subțire …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro