sâmbătă, mai 18, 2024

PSD și panarama lui sinistră

Era oare nevoie de categorica, rușinoasa înfrângere a Vioricăi Vasilica Dăncilă în alegerile prezidențiale de duminica trecută pentru ca liderii PSD din județe, coagulați sau nu în jurul pucistului Marcel Ciolacu, să afle că șefa lor de partid este o ființă care, practic, politic nu contează?
Că degeaba i-au făcut ei prin ședințe temenele, mai slugarnice și mai grețoase în vremea în care d-na Dăncilă era nu doar șefa lor pe linie de partid și candidată la alegerile prezidențiale ci și femeia în mâna căreia se afla pixul ce distribuția resursele, mai de ochii lumii și mai formale după adoptarea moțiunii de cenzură fiindcă oricum voința copleșitoare a electoratului României va fi cu totul alta? Gura păcătoasă a fostei șefe a campaniei electorale a PSD, d-na Lia Olguța Vasilescu, a spus că nu, nici vorbă. Era mai mult ca sigur că d-na Dăncilă este o perdantă. Sau cum a caracterizat-o soțul fostei primărițe din Craiova, dl. Claudiu Manda.
Era oare absolut necesară psihodrama de prost gust consumată marți seara în CExN al partidului pentru ca o țară întreagă să realizeze (a câta oară?) că cei care au condus PSD din 2016 încoace sunt, așa cum bine observa jurnalistul Claudiu Pândaru de la postul de televiziune Digi 24, doar niște lideri cu anvergură comunală? Sau „manevriști”, cum foarte bine a caracterizat-o cu aceeaşi ocazie liderul PSD de Vrancea pe primărița Capitalei, d-na Gabriela Firea, identificându-se, de altminteri, el însuși cu hoțul care strigă hoții? Iarăși, indiscutabil, nu.
Lucrurile erau cum nu se poate mai clare încă din ianuarie 2017. Atunci când Liviu Dragnea aflat în plină glorie, sigur pe sine, convins că din acel moment încolo i se va îngădui totul, că scorul amețitor înregistrat de candidații la Parlamentare ai partidului îi garantează și îl îndreptățește să se considere un fel de stăpân incontestabil al României a propus-o în postul de prim-ministru pe o anume Sevil Shhaideh. Fiindcă așa i-au vrut lui mușchii. La pachet cu tot felul de consăteni și consătene, majoritar semi-analfabeți, cu școală puțină, care au ajuns să ocupe, în disprețul oricărei norme de bun simț, posturi de minștri.
Privind retrospectiv feluritele formule de conducere ale partidului, reamintindu-ne jalnicele, caraghioasele figuri ale unei Carmen Dan sau Lia Olguța Vasilescu, ale lui Liviu Pop, Dănuț Andrușca, Popa-Pamblică, cea a repetentului de la Tineret și Sport incapabil să ocupe un biet post de profesor dar socotit bun de partid să construiască strategii și să creeze direcții sau cea a corigentului la Limba și literatură română cu numele de Daniel Breaz împopoțonat, la un moment dat, cu două ministere plus nemeritata funcție academică de rector, impasul în care se află astăzi PSD era cum nu se poate mai previzibil.
Să fie asta în exclusivitate vina banditului Liviu Nicolae Dragnea sau a atât de puținei la minte Viorica Vasilica Dăncilă? Între timp trimisă la resetare cum spunea ea însăși în noaptea de marți spre miercuri. Nici vorbă. Lucrurile stau cam tot la fel cum au stat în decembrie 1989 în cazul PCR. De vină este toată conducerea partidului. Și, în plus, a tuturor membrilor partidului. Care, spre deosebire de cei 4 milioane de membri ai PCR ce nu făceau acolo decât în cel mai bun caz figurație specială, de data aceasta s-au înscris în PSD în urma unei acțiuni liber consimțite?
Ce disidențe s-au înregistrat în PSD din ianuarie 2017 și până astăzi? Ce atitudini critice? Ce dezbateri? Ce atitudini democratice?Scâncetele lui Paul Stănescu? Râmele lui Marcel Ciolacu? Sărutatul mâini ce nu putea fi mușcată a lui Sorin Grindeanu? Șueta de bodegă a lui Mihai Tudose? Caraghioslâcul vocal cu sârmă marca Gabriela Firea? Scrisoarea anihilată cu un efemer post de ministru a Ecaterinei Andronescu?
Nici vorbă. Totul a fost un simplu, dar mizer joc de glezne.
O panaramă.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro