Home » Opinie » Citesti:

Sa alegem distopia? (dacă nu cumva ne-a ales ea pe noi)

Dragos Ghitulete septembrie 9, 2014 Opinie
14 comentarii 1,793 Vizualizari

Am citit în Revista 22 un text al domnului profesor Andrei Cornea,  Între utopie și distopie, și care se încheie așa: “Așa­dar, noi, cei care în primul tur de scru­tin dorim să votăm demonstrativ cu Monica Macovei în numele utopiei, n-ar trebui să avem grijă să nu în­lesnim involuntar prin acțiunea noas­tră realizarea distopiei?”( e vorba de posibilitatea ca în turul doi să alegem între Ponta și Tăriceanu).

Stimate domnule profesor, o sa încerc un răspuns la întrebarea dumneavoastră plecînd de la o falsă dilemă creștină care însă i-a măcinat pe mulți de-a lungul secolelor: dacă Iuda nu l-ar fi vîndut pe Iisus, planul divin nu s-ar fi putut realiza şi mîntuirea nu ar fi avut loc. Cel mai frumos răspuns la această chestiune l-am citit în urmă cu mulți ani și îi aparține părintelui Steinhardt. Pe scurt, monahul de la Rohia spunea că acestei frămîntări nu-i poți da decît un răspuns bărbătesc, de bun simț chiar rudimentar, fără judecăți subtile și sofisticate: să se descurce divinitatea cum o putea cu planul ei, nu e treaba mea. Eu nu-mi trădez prietenul orice s-ar întîmpla.

Este foarte posibil ca întrebarea-avertisment din textul dumneavoastră să devină scenariu real și România să fie pusă în această situație. Ar fi un dezastru să aleagă între doi inconștienți care par să se întreacă în gafe și să demonstreze zi de zi că iresponsabilitatea politică e singurul instrument pe care îl au la îndemîna. A pune semnul egal între nazism și regimul Băsescu, așa cum a făcut Victor Viorel Ponta, e în primul rînd o bătaie de joc la adresa victimelor acestei monstruozități( că e și o fractură de logică, e altă discuție). Iar a vorbi de suspendare cu doua luni înainte de alegeri, așa cum a făcut-o Călin Tăriceanu, arată doar că din pușcărie, stăpînul Voiculescu i-a poruncit slugii sale să treacă la fapte și să-i urgenteze eliberarea.

Cu toate acestea, domnule profesor, cu riscul de a părea că sînt adeptul după mine, potopul!, nu-mi voi da votul în primul tur pentru a opri acest scenariu să devină realitate.

Pentru că m-am săturat să fac tot felul de calcule meschine, pentru că mi se apleacă la propriu de blaturile pe care le văd la nivelul tuturor partidelor, de combinațiile dubioase de PDL, PNL, ACL, PMP, PSD, etc. Despre Ponta și Tăriceanu am spus mai devreme de cred, iar Udrea și Iohnnis nu-mi inspiră pic de încredere. Despre doamna asta de la PMP care emană prin toți porii tot ce poate fi mai scîrbos în politică( de la îndesatul salamului Victoria în poșeta Vuitton la mimarea grosolană a luptei cu Ponta și PSD, totul îți întoarce stomacul de dos ) am mai scris pe Contributors. Nu reiau. Pe de altă parte, Klaus Iohannis nu e în stare nici măcar să lămurească o chestiune extrem de serioasă, cea a implicării în lovitura de stat din 2012, drept pentru care nu-l cred în stare să poarte o bătălie electorală de asemenea anvergură. E atît de plat încît nu provoacă reacții.

Domnule Andrei Cornea, am acum poate unica ocazie să merg la vot cu inima deschisă. Pentru că valorile în care cred sînt cele pe care Monica Macovei le promovează. Pentru că în candidatura ei la prezidențiale nu e nimic fals, pentru că a arătat prin fapte ceea ce crede. Și dacă va fi așa, să intre în turul doi Ponta și Tăriceanu-caz în care voi sta acasă pentru că între ăștia doi eu nu aleg, în primul tur tot pe Monica Macovei o voi vota. Vreau să știu și eu de fapt în ce țară trăiesc și cîți oameni îmi împărtășesc valorile. Și daca va să fie distopie, să fie distopie.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "14 comments" on this Article:

 1. Remus spune:

  Corect.Mai nou cei ce voteaza/sustin pe Monica Macovei sunt ‘tradatori’ ( http://m.adevarul.ro/news/politica/tradarea-intelectualilor-liiceanu-tismaneanu-1_540e55ca0d133766a8f9958a/index.html)….E timpul sa vedem si noi cati suntem,daca mai exista speranta.

 2. Unu-2 spune:

  Mai trebuie explicate astea? Cine le vede, le vede oricum, cine nu tot nu o sa vrea sa le vada.Ce rost au atitea argumente? Eu unul m-am plictisit de atita analisti si explicatii adacadabrante fara nici o logica, bun simt sau legatura cu realitatea. Nu zic astea despre articolul dl. Cornea, insa nici nu are rost sa-l citesc din moment ce stiu deja cu cine voi vota. E bine cind se face lumina iar optiunile sint clare.

 3. Gabi spune:

  Pereat mundus fiat …. distopia
  Subscriu

 4. DanT spune:

  Corect, cu o conditie: in turul II sa nu stam dezgustati acasa, ci sa venim sa-l votam pe contracandidatul lui Ponta, oricine ar fi el! Chiar si Elena Udrea…

 5. Grammaticus spune:

  Eu voi vota in functie de sondajele de opinie intre Macovei si Johannis, pe cel care are sanse. Daca, din pacate, MM ne va duce la o situatie, sa ii zicem, “nasoala”, desi semnez pentru ea in campania de semnaturi nu o voi vota in turul I. L-am votat pe MRU desi stiam, si doar speram, ca are sanse. Acum asta e.

  • alecu spune:

   Ce nu am inteles este: de ce ai vota cu cel care are mai multe sanse? Daca ti se par absolut la fel atunci da, ai dreptate sa alegi asa. Dar daca nu-i consideri la fel, de ce? Ca sa te dai mare la prieteni “candidatul meu a luat mai multe puncte”? Nah, nu cred – atunci ai vota cu Ponta. Deci?

   • Grammaticus spune:

    Cu cel care are sanse sa i se opuna lui Ponta! Deci daca Johannis are sanse de turul II atunci Johannis. Dilema am intre Ponta si Udrea, daca D-ne fereste… daca sa nu merg la vot sau sa votez asa o fiinta (ca Udrea)!

 6. gobru spune:

  Problema falsa.
  Ceea ce a afir at Steinhardt este genial de simplu ” să se descurce divinitatea cum o putea cu planul ei, nu e treaba mea. Eu nu-mi trădez prietenul orice s-ar întîmpla.”
  Parafrazand : eu nu-mi tradez convingerea ca doar asa votul meu are valoare.
  Votez MM pentru ca pur si simplu acum nu este alt candidat mai vrednic sa-mi merite votul.

 7. bilbofil spune:

  Pentru turul 2, aș avea o atitudine mai nuanțată. Nu am votat în 2000 cu Iliescu ca răul mai mic și cei care au făcut-o mi-au lăsat un gust amar. Am votat însă cu fesenistul Băsescu ca președinte în 2004, pentru că m-a convins că și-a legat cariera politică de statul de drept și de combaterea pesedismului de curte al lui Năstase.

  Revenind în prezent, Ponta și Tăriceanu sînt irecuperabili și necredibili. Iohannis și Udrea mi-ar putea lua votul doar dacă, printr-o minune, s-ar desprinde de trecutul lor, de participarea la suspendare și, respectiv, la manverele politicianiste din interiorul PDL, și m-ar convinge că nu au fapte penale la activ. Dacă o pot face, i-aș putea vota ca pe răul mai mic. Monica Macovei are de convins pe alții, nu pe mine, ca să intre în turul 2.

  Aș mai vota tactic un candidat altul decît Viorel-Călin Ponta-Tăriceanu dacă ar avea șanse reale să cîștige cu votul meu și dacă astfel ar încurca ițele pentru PSD, făcînd mai ușoară o reconstrucție a opoziției.

  În concluzie, niciun om nu este de neînlocuit, dar nici nu toți oamenii sînt la fel. În plus, în altă ordine de idei, deruta candidaturilor la președinție din acest an este doar un reflex al lipsei de organizare și de atitudine a electoratului nepesedizat. Pe partea non-PSD a spectrului politic mai totul trebuie reparat sau înlocuit de cei care și-au asumat acum responsabilități sau de alții mai buni și mai angajați. Altfel vom scufunda în continuare pe mîna «poporului PSD».

 8. kinn spune:

  Sigur, sigur, ne-am saturat de calcule meschine. Dar al’data la suspendarea din 2012, n-ati venit la vot cu inima deschisa, n-ati vrut sa vedeti in ce tara traiti, n-ati vrut sa vedeti cine va impartaseste valorile, ci ati profitat de calculele meschine cu cvorum etc. Asa ca a se slabi cu dovezile de curaj pe intervale limitate.

  • Stelian D spune:

   Dragul meu, trollii nu prea au ce cauta pe forumul acesta, du-te te rog si lanseaza-ti prostiile pe altundeva, referendum-ul insusi a fost un banditism politic la care nu merita sa te minjesti participind si legitimindu-l, si cred ca stii asta, nu pari incuiat. Cred ca ori ai citit in diagonala postarea d-lui Ghitulete, ori deloc si ai intrat pentru “placerea” postarii la norma obligatorie.
   Si eu vreau sa vad citi sintem cei care chiar ar vrea ca macar o institutie in tara asta sa fie bine dirijata catre statul de drept. Nu zic sa nu apartina PSD, pentru ca nici d-l Johannis nici d-na Udrea nu sint in partidul stat, ca penibilul Tariceanu. Dar nici la mare distanta nu sint, iar la capitolul incredere in marile lor calitati necunoscute inca… Mai bine o lasam jos.
   Deci, Monica Macovei ! Nu cred ca ne va dezamagi ca d-l Constantinescu dupa 1996, si voi merge s-o votez cu acelasi entuziasm de atunci, bine, sigur, avind o imagine mult mai clara a politicii dimbovitene acum.

 9. Dana spune:

  Cu ceea ce exista in prezent sub titulatura de partide, pare un nonsens impartirea dreapta – stanga. Majoritatea covarsitoare, indiferent de titulatura si pretinse ideologii sunt doar exfesenisti, urmasii acelei grupari autointitulate PCR si existand prin sistemul PileCunostinteRelatii. Al caror tel suprem a fost/ramane disparitia fostei legi 18, care se ocupa de veniturile ilicite. Restul – umplutura. Si majoritatea unor institutii care mimeaza misiuni si obiective cu care nu au prea multe legaturi. Ce mi-s unul or altul atata timp cat 98% dintre membri de diverse partide actuale seamana intre ei pana la confuzie. Prea putini dintre ei au riscat autoevaluari obiective si evolutii spre alte raportari la rosturile lor (cam ca si majoritatea colegilor de tara, de altfel). Liberul arbitru ar avea sanse de a-si demonstra utilitatea – de fapt, alegerea ramine ceva extrem de simplu, raspunzand la niste intrebari, despre valorile la care ne raportam si, de fapt, ce ne dorim, in ce fel de lume vrem sa traim. Iar persoana care se apropie cel mai mult de lumea asta merita sprijinita pana in panzele albe – stand pe facebook/twitter/etc, emitand comments sarcastice/intelepte/ironice/etc, numarand like-uri primite scl, chestiuni care cu siguranta vor destepta restul de 6.9 milioane de internauti complet rupti de scena ‘politicului’.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dragos Ghitulete


Dragos Ghitulete

Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 200... Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)