Home » Opinie » Citesti:

V. V. Dăncilă-culmea penibilului!

Mircea Morariu septembrie 27, 2019 Opinie
2 comentarii 2,091 Vizualizari

Nu știu cum s-a făcut, mi-e greu să spun dacă doar grație unei anume alinieri a astrelor ori numai dintr-un prost înțeles spirit de imitație, au făcut simultane vizite în SUA principalii trei candidați la viitoarele alegeri prezidențiale. Doamna Viorica Dăncilă, dar și domnii Klaus Iohannis și Dan Barna. Primii doi dețin înalte demnități în Statul român, dl. Barna fiind deocamdată doar parlamentar și președintele unei formațiuni politice tinere, în plină ascensiune.
Dl. Klaus Werner Iohannis, în calitatea domniei-sale de președinte al României, avea și obligația, și datoria, și justificarea de a se afla în aceste zile pe tărâm american. Este o cutumă ca șefii de state și guverne să ia parte la deschiderea oricărei sesiuni anuale a Adunării generale a ONU. Dl. Iohannis a fost în posesia a ceea ce se cheamă program oficial, clar stabilit dinainte, s-a întâlnit cu omologii lui participanți la evenimentul cu pricina și a avut și o scurtă întâlnire cu președintele Statelor Unite.
Dl. Dan Barna a efectuat ceea ce ar putea fi calificată mai degrabă drept o vizită de prezentare, dar și de familiarizare cu tot ceea ce înseamnă cutumele vieții politice americane. Altminteri deloc neinteresată de evoluțiile politice de la București. Viața politică din SUA fiind profund ierarhizată și reglementată, cu o binecunoscută și riguros respectată repartiție a sarcinilor și obligațiilor nu prea îi permitea celui care aspiră, chiar dacă cu șanse de mulți comentatori politici socotite drept reale, la fotoliul de președinte al României să fie primit ori să aibă întrevederi cu personalități de top ale politicii din SUA. Desigur, au existat de-a lungul vremii și excepții care nu au făcut decât să confirme regula. Nu a fost cazul în ceea ce îl privește pe dl. Barna, dar nici despre o tragedie ori despre o tragi-comedie nu poate fi vorba.
Cu totul alta este situația în cazul doamnei V. V. Dăncilă. Care este nu doar șefa unui important partid politic, nu numai candidata acestuia la funcția supremă în Stat, ci și, așa cum se bate respectiva cu pumnii în piept, premierul României. Fie și numai din respect pentru respectiva funcție, respect care reflectă ori pune măcar în evidență și considerația pe care o are sus-numita pentru țara pe care o gestionează, dar și pentru români deopotrivă, doamna V. V. Dăncilă trebuia să aibă grijă la alcătuirea și structurarea programului vizitei.
În realitate, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. De fapt, doamna Dăncilă a petrecut câteva zile în SUA eminamente din dorința de a avea de unde revină și să posteze fotografii. S-a întâlnit cu personaje cu ranguri net inferioare celui al domniei-sale, ministrul de Externe, d-na Ramona Mănescu, sesizând ridicolul situației dând în consecință rapid fuguța în preajma președintelui Iohannis, a mai cerut și obținut un împrumut de la Banca Mondiala și cu asta, basta. Vicepreședintele SUA, dl. Mike Pence, cu care doamna Dăncilă s-a lăudat la plecarea din țară că va avea o întrevedere, a preferat o foarte puțin elegantă dar semnificativă derobare. A spus că programul lui nu îi permite să se vadă nici măcar preț de cinci minute, că nu are răgazul nici măcar pentru o fotografie cu fosta profesoară de Discipline tehnologice de la nu știu ce liceu industrial din Videle. Despre care o lumea întreagă știe că a s-a complăcut în postura de marionetă a astăzi pușcăriașului Dragnea căruia și după eliberare îi va fi refuzat accesul în SUA. Atât lui cât și familiei sale. Situația de marionetă este descalificantă în primul rând pentru doamna Dăncilă, însă mai mult ca sigur are consecințe și pentru guvernul țării. Pentru România însăși. Faptul s-a văzut limpede zilele acestea.
Vizita doamnei Dăncilă în SUA nu s-a dovedit doar una improvizată, eșuată, fără un rost anume. Așa după cum anticipam încă din comentariul publicat marți pe contributors.ro. Ci și un imens deserviciu adus de ea imaginii României. Încă unul. Doamna Dăncilă situându-se limpede în zona penibilului. Și pentru ca penibilul și rușinea să fie complete, ieri a venit și respingerea candidaturii paukeriței Rovana Plumb propusă postul de comisar european de aceeași inenarabilă doamnă Dăncilă,. Eșec mai mult decât previzibil de care se face vinovată tot d-na V. V. Dăncilă.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "2 comments" on this Article:

  1. rcampeanu spune:

    Amintesc ca postura de marioneta a fost recunoscuta

  2. Miorita spune:

    Vizita domnului Barna a intrat intr-un corn de umbra datorita penibilului doamnei Dancila. Dar si vizita acestuia a fost facuta intr-un moment nepotrivit. . ” O vizita de prezentare” ? Ca cine? Un politician cu pretentiile domnului Barna ar fi trebuit cu multa vreme in urma sa se familiarizeze cu politica americana. Acum in pragul alegerilor si in acelasi timp cu ceilalti doi…….Bah!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)