duminică, mai 19, 2024

V. V. Dăncilă-culmea penibilului!

Nu știu cum s-a făcut, mi-e greu să spun dacă doar grație unei anume alinieri a astrelor ori numai dintr-un prost înțeles spirit de imitație, au făcut simultane vizite în SUA principalii trei candidați la viitoarele alegeri prezidențiale. Doamna Viorica Dăncilă, dar și domnii Klaus Iohannis și Dan Barna. Primii doi dețin înalte demnități în Statul român, dl. Barna fiind deocamdată doar parlamentar și președintele unei formațiuni politice tinere, în plină ascensiune.
Dl. Klaus Werner Iohannis, în calitatea domniei-sale de președinte al României, avea și obligația, și datoria, și justificarea de a se afla în aceste zile pe tărâm american. Este o cutumă ca șefii de state și guverne să ia parte la deschiderea oricărei sesiuni anuale a Adunării generale a ONU. Dl. Iohannis a fost în posesia a ceea ce se cheamă program oficial, clar stabilit dinainte, s-a întâlnit cu omologii lui participanți la evenimentul cu pricina și a avut și o scurtă întâlnire cu președintele Statelor Unite.
Dl. Dan Barna a efectuat ceea ce ar putea fi calificată mai degrabă drept o vizită de prezentare, dar și de familiarizare cu tot ceea ce înseamnă cutumele vieții politice americane. Altminteri deloc neinteresată de evoluțiile politice de la București. Viața politică din SUA fiind profund ierarhizată și reglementată, cu o binecunoscută și riguros respectată repartiție a sarcinilor și obligațiilor nu prea îi permitea celui care aspiră, chiar dacă cu șanse de mulți comentatori politici socotite drept reale, la fotoliul de președinte al României să fie primit ori să aibă întrevederi cu personalități de top ale politicii din SUA. Desigur, au existat de-a lungul vremii și excepții care nu au făcut decât să confirme regula. Nu a fost cazul în ceea ce îl privește pe dl. Barna, dar nici despre o tragedie ori despre o tragi-comedie nu poate fi vorba.
Cu totul alta este situația în cazul doamnei V. V. Dăncilă. Care este nu doar șefa unui important partid politic, nu numai candidata acestuia la funcția supremă în Stat, ci și, așa cum se bate respectiva cu pumnii în piept, premierul României. Fie și numai din respect pentru respectiva funcție, respect care reflectă ori pune măcar în evidență și considerația pe care o are sus-numita pentru țara pe care o gestionează, dar și pentru români deopotrivă, doamna V. V. Dăncilă trebuia să aibă grijă la alcătuirea și structurarea programului vizitei.
În realitate, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. De fapt, doamna Dăncilă a petrecut câteva zile în SUA eminamente din dorința de a avea de unde revină și să posteze fotografii. S-a întâlnit cu personaje cu ranguri net inferioare celui al domniei-sale, ministrul de Externe, d-na Ramona Mănescu, sesizând ridicolul situației dând în consecință rapid fuguța în preajma președintelui Iohannis, a mai cerut și obținut un împrumut de la Banca Mondiala și cu asta, basta. Vicepreședintele SUA, dl. Mike Pence, cu care doamna Dăncilă s-a lăudat la plecarea din țară că va avea o întrevedere, a preferat o foarte puțin elegantă dar semnificativă derobare. A spus că programul lui nu îi permite să se vadă nici măcar preț de cinci minute, că nu are răgazul nici măcar pentru o fotografie cu fosta profesoară de Discipline tehnologice de la nu știu ce liceu industrial din Videle. Despre care o lumea întreagă știe că a s-a complăcut în postura de marionetă a astăzi pușcăriașului Dragnea căruia și după eliberare îi va fi refuzat accesul în SUA. Atât lui cât și familiei sale. Situația de marionetă este descalificantă în primul rând pentru doamna Dăncilă, însă mai mult ca sigur are consecințe și pentru guvernul țării. Pentru România însăși. Faptul s-a văzut limpede zilele acestea.
Vizita doamnei Dăncilă în SUA nu s-a dovedit doar una improvizată, eșuată, fără un rost anume. Așa după cum anticipam încă din comentariul publicat marți pe contributors.ro. Ci și un imens deserviciu adus de ea imaginii României. Încă unul. Doamna Dăncilă situându-se limpede în zona penibilului. Și pentru ca penibilul și rușinea să fie complete, ieri a venit și respingerea candidaturii paukeriței Rovana Plumb propusă postul de comisar european de aceeași inenarabilă doamnă Dăncilă,. Eșec mai mult decât previzibil de care se face vinovată tot d-na V. V. Dăncilă.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Vizita domnului Barna a intrat intr-un corn de umbra datorita penibilului doamnei Dancila. Dar si vizita acestuia a fost facuta intr-un moment nepotrivit. . ” O vizita de prezentare” ? Ca cine? Un politician cu pretentiile domnului Barna ar fi trebuit cu multa vreme in urma sa se familiarizeze cu politica americana. Acum in pragul alegerilor si in acelasi timp cu ceilalti doi…….Bah!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro