Home » Global / Europa » Citesti:

Convingeti-va prietenii britanici sa voteze contra Brexit

Edward Lucas mai 14, 2016 Global / Europa
28 comentarii 2,146 Vizualizari

Cu doar câteva săptămâni înaintea referendumului Brexit din 23 iunie, perspectiva e sumbră. Nu din cauza sondajelor, care prevăd un rezultat înspăimântător de egal – după cele câteva alegeri din ultimul timp, pur și simplu, eu nu le dau crezare. Mă tem însă că dezbaterile au deraiat: campania în sprijinul rămânerii nu a reușit să convingă, iar cei mai mulți alegătorii nu manifestă niciun interes. Pe un fond de apatie și cinism, se poate întâmpla orice.

După cum vor fi aflat și cititorii obișnuiți ai acestor articole, sunt un fervent susținător al rămânerii Marii Britanii în UE. Dezavantajele economice ale ieșirii sunt mari. Dar principalul motiv în sprijinul rămânerii este securitatea. O lume cu organizații multilaterale puternice, bazate pe legi, în care să avem un cuvânt de spus, este mai bună decât una în care acordurile să se încheie în funcție de mărimea și agresiunea națiunilor-stat. Uniunea Europeană înseamnă un proces în desfășurare, iar dacă rămânem în ea, o putem modela în funcție de nevoile și prioritățile noastre. Dacă rămânem pe dinafară, UE va continua să se schimbe, în bine sau în rău, dar independent de noi.

Dar cel mai mare rău pe care l-ar face Brexit-ul nu va viza Marea Britanie, ci restul Europei și Occidentul în general. Dacă votăm în favoarea ieșirii, adăugăm un plus imens de nesiguranță alianțelor și structurilor care arată deja periculos de fragile și divizate. Dușmanii noștri vor avea de profitat.

Și totuși, mulți nu realizează ce e în joc. Sunt plictisiți de campanie și îi disprețuiesc pe protagoniști. Mulți dintre susținătorii ieșirii sunt motivați de alte probleme, cum ar fi dorința (absolut de înțeles, în opinia mea) de a-și exprima nemulțumirea față de întreaga clasă politică și mai ales față de David Cameron. Sau de naiva speranță că o Mare Britanie eliberată din “lanțurile” Bruxelles-ului va deveni peste noapte țara în care le-ar plăcea cel mai mult să trăiască.

Sper încă într-o redresare a campaniei în sprijinul rămânerii. Ar fi un avantaj dacă susținătorii ei ar avea ca lider mai degrabă o populară personalitate apartinică și nu pe Sir Stuart Rose, un comerciant de mică anvergură care, pare-se, nu știe care e diferența dintre Suedia și Elveția.

Dar timpul trece, și este clar că rezultatul referendumului este prea important ca să poată fi lăsat pe mâna britanicilor. În consecință – după mai bine de zece ani de când scriu aceste articole săptămânale – îți cer ție, cititorule, să vii în ajutor.

Așadar, dacă citiți acest articol în America sau în statele aflate în prima linie în Europa de Est sau și mai departe, în engleză sau în cele peste 12 limbi în care el apare, vă rog să-i contactați pe prietenii voștri britanici și mai ales pe cei pe care politica nu îi interesează. Explicați-le care este miza, după părerea voastră. Împărtășiți-le toate argumentele. Întrebați-i ce cred. Dacă sunt de acord cu voi, oferiți-le motive suplimentare. Dacă nu sunt de acord, încercați să combateți ideile preconcepute și pledați cauza (puteți găsi materiale excelente pe pagina web a prietenului meu Hugo Dixon, infacts.org).

După care amintiți-le să se înregistreze pe listele de votare. Durează cam cinci minute și o pot face aici: https://www.gov.uk/register-to-vote. Dacă vor fi plecați pe 23 iunie, încurajați-i să se înscrie la vot, prin poștă sau prin delegați. Contactați-i peste o săptămână ca să le reamintiți. Și din nou, în fiecare săptămână, până în ziua votării

Dacă apelați la rețele de socializare, ca Facebook, Instagram sau Twitter, încercați și acolo să-i găsiți pe prietenii voștri britanici. Transmiteți mai departe materialele pro-UE. Ridiculizați și respingeți argumentele înaintate de campania în favoarea “ieșirii”.

Ar fi o intruziune? Nu: principalul argument al campaniei în sprijinul rămânerii este acela că trăim într-o lume interdependentă, în care problemele și soluțiile trec dincolo de frontiere. Brexit e o problemă. Tu, iubite cititor, ești o parte din soluție.

Traducerea: Mihaela Danga

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre:Currently there are "28 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Imi place pledoaria.
  Sint contra iesirii UK din UE (desi cred ca in UE este vina pentru aceste incercari de iesire).
  NB,
  ar fi interesant si un referendum in intreaga Uniune Europeana, a celorlalte state, daca sint au ba de acord cu iesirea UK.

 2. ion adrian spune:

  Voi rostogoli cat voi putea acest apel foarte corect.

 3. Adrian B spune:

  Vazand ce a ajuns UE sa fie, as recomanda prietenilor mei din UK sa voteze pentru Brexit doar pentru a scutura puternic aceasta structura bolnava in speranta ca o sa cada, o sa se repare si o sa se reconstruiasca cu UK inclusa. Dar intrucat ii respect prea mult pe prietenii din UK ca sa le sugerez eu ce sa voteze, implicand ca ei nu sunt capabili sa aleaga corect, nu o sa le spun nimic.

 4. radustroe spune:

  Fiecare natiune vrea sa isi poata controla destinul, sa fie libera sa decida singura in interes propriu.
  Rezultatul votului, care va fie el, o sa ne arate de fapt daca britanicii vor sa mai existe ca natiune politica si stat sau daca vor sa dispara, sa se dizolve in supa globalista.

 5. Hunter Vinatoru spune:

  Am citiva prieteni britanici, dar le stiu parerea. Nici o sansa sa le-o schimb. Bon, nu le-as schimba-o nici de-as putea fiindca sintem in aceeasi barca si vislim in aceeasi directie.

  Asa ca doar… urmaresc cu atentie.

 6. Florin A spune:

  Este un referendum cu totul inutil. Pe cei din grumpily OUT nu-I motiveaza decat ura visceral aide straini, in special de romani. Guvernul lui Cameron a intretinut la maximum atmosfera si concesiile negociate s-au invartit in jurul cum sa-i penalizeze pe cetatenii UE care vor veni sa lucreze in UK. Acum Cameron face campanie pentru a ramane in UE, si expune cat de periculos este sa iesi din UE. Atunci, de ce ai provocat toata tampenia cu Referendumul? Se plang ca nu au influenta in Europa? Pai cum sa ai, daca aleg UKIP si parlamentarii lor nu fac decat sa obstructioneze. As prefera sa iasa din EU, si asa au obstructionat aproape totul. Nu au adoptat Euro, si nici in Schengen nu sunt. Asta cu Schengen-ul se observa, pentru ca daca zbori din UK in Europa esti re-directional la terminalele in care au control de pasapoarte impreuna cu zborurile din Romania.
  UK s-a purtat mizerabil cu Romania, nu uitati ca au mentinut vizele pana pe 31 decembrie 2006, inainte de aderare. Deci cu cat mai repede in afara EU, cu cat mai bine. Este timpul sa deconteze toate magariile care le-au facur.

  • Razvan A spune:

   Exact…atmosfera e exact aceeasi cu cea din timpul USLinos cand au reusit sa adune 70% impotriva dicttorului pentru a se lamuri omenirea retarda ca USLineala n-a fost decat o forma de populism care ulterior n-a schimbat neaparat in mai bine lucrurile, ba din contra (vedeti graficele investitiilor strategice comparativ pe eprioade, ca aia conteaza daca vrem dezvoltare). Dar asa au fost retarzii povatuiti sa creada.

  • CetateanulRoman spune:

   In definitiv britanicii vor primi ceea ce isi doresc. Si daca va fi brexit exact ceea ce merita! Faptul ca sint invadati de emigranti asiatici e un rezultat al visurilor imperiale. Si imperiul s-a prabusit tot din dorinta unor britanici care erau mult prea fericiti cu statutul de “sahib” in colonii pe cind acasa erau doar “communards”
   Faptul ca britanicii au o parere prasta despre romani se datoreaza unei actiuni de PR a victoriei beckham: fiind in evidenta disparitie de pe firmament (mai nou s-a dovedit ca doar mima pe vremea cind facea parte din Spice Girls) si atunci a pus in opera o ipotetica rapire a ei si a copiilor de catre o gasca de mafioti romani .

   http://www.theguardian.com/media/2003/jun/08/newsoftheworld.pressandpublishing

   S-a dovedit a fi un fals grosolan, dar a reusit sa ii revitalizeze imaginea ;din nefericire toate frustrarile anti-imigrationiste au luat amploare si s-au canalizat impotriva romanilor. Presa s-a repezit speculind fiecare ilegalitate a vreunui roman. Idiotii ce ar trebui sa ne apere imaginea si drepturile nu au stiut cum sa o faca si cum sa comunice chiar si daca am avut de partea noastra ajutorul nesperat al Altetei Sale Regale Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, Print de Wales.
   Apoi nationalismul e o chestie noua, introdusa in mintea popoarelor odata cu alfabetizarea si culturalizarea lor incepind cu 1848. A fost o chestie inoculata pt a fi folosita la darimarea imperiilor de atunci. Razboaiele duse din motive “nationale” nu au fost mai putin singeroase decit cele motivate religios sau cele pornite pt orgoliile cine stie carui rege sau print. Dar acum popoarele se bat pt “binele lor” !
   Europa trebuie sa devina o uniune fara accente nationale, nationalistii din toate tarile nu fac decit rau dar atita timp cit au priza la votanti….. Din nefericire multiculti cu forta si invitatiile mamei merkel catre napastuitii lumii de a veni in Europa nu fac decit sa acutizeze situatia. Plus excese “politically correct” si “discriminare pozitiva” cit cuprinde pina cind a ajuns sa fie o greseala sa fi caucazian, daca esrti si blond, cu ochii deschisi la culoare……esti deja nazi numai daca ridici privirea din pamint. O europa distorsionata in asa hal nu poate supravietui, genul acesta de excese trebuie sa inceteze. Si abea apoi se poate reconstrui Europa.
   Nu e rau un brexit, chiar si numai pt a vedea pe viu ca nu e calea de urmat.
   Pt Romania ar fi buna aderarea la grupul de la Visegrad -daca ne primesc… Negocierea cu Europa ca parte a grupui de la Visegrad ar fi mult mai buna pt noi

 7. Mircius spune:

  Pai ce-ar fi ca anul viitor sa faca Germania referendum pentru iesire? Apoi Franta?
  Ne jucam de-a uniunile si de-a referendumurile de parca am fi de-a lui Voiculescu.

  Eu zic ca ar trebui facute ceva schimbari , esentiale pentru stabilitatea Uniunii.
  Ca sa intri in UE trebuie aprobare in unanimitate de la tarile membre. Pentru a iesi, ar trebui o decizie similara, aprobarea tuturor.
  Cum ai intrat, asa iesi.

  • Razvan A spune:

   Sau, daca iesi sa platesti PIB-ul pe 5 ani. Sa vedem daca ii mai arde cuiva.

  • Adrian B spune:

   Aderarea la uniune e o asociere, nu o desfiintare a drepturilor de decizie a partilor si inlocuire cu “vointa colectiva”; nu e aderarea la Borg Collective, daca intelegeti analogia. Nu vad de ce iesirea trebuie aprobata de ceilalti.

 8. Lucifer spune:

  În primul rând,Anglia(și alții…) s-au săturat de ifosele ”motorului franco-german” care a început să impună norme și legi favorabile celor două națiuni.În al doilea rând,chiar autorul se contrazice ușor când afirmă,pe de o parte,că ”dușmanii vor avea de profitat”(adică există dușmani…),iar pe de altă parte există pericolul ca ”mărimea și agresiunea națiunilor-stat”(care?restul națiunilor europene sau altele?) să pericliteze securitatea Angliei.
  În al treilea rând,chiar Obama a dat o declarație prin care a susținut rămânerea Angliei în UE.
  Ca părere,actuala UE trebuie profund reformată,forma actuală de ”uniune de state suverane” face aproape imposibilă o coordonare a eforturilor politice,diplomatice,economice și militare.În plus,UE este agresată din toate părțile cu problema migrației,a terorismului,a situației din Ucraina,cu amenințările Rusiei,etc.Multe alte state europene(Grecia,statele din estul european,etc) au început să ia poziție contra ACESTEI UE.Personal,dacă aș fi englez,aș vota pentru ieșirea UK din această UE.
  Pentru Europa,dar și pentru România,ieșirea UK din UE ar fi o oportunitate de a începe reformarea actualei UE care nu mai poate continua în această formă.
  Strict pentru România,o altă alianță cu statele din Est ar fi mai oportună și necesară decât UE actuală.Statele din Est au fost umilite și amenințate de ”marile democrații” continentale încât parcă ne-am săturat de idolii noștri de până mai ieri.

  • Deceanu Ovidiu spune:

   De ce nu votezi să iasă și România din UE deșteptule ? … Dacă tot ai descoperit fițele motorului franco-german … ce stai la mila motorului?

   • Lucifer spune:

    Păi dacă se pune la vot să iasă România din UE,votez pentru,deșteptule…

    • Razvan A spune:

     Si daca iesi din UE, unde mergi? Eu iti propun, pentru o buna intelegere a lucrurilor sa faci o excursie in Moldova, Georgia, chia Ucraina sa descoperi cam ce sunt ele acum, dupa 25 de anid e la caderea comunismului. Poate ca vazand o Moldova intepenita in anii 90 sau o Ucraina profund corupta in care nimeni nu mai poate face nimic, vei rec onsidera “votul” dumitale. Bine ca totusi nu se voteaza toata ziua intrarea/iesirea din UE.

 9. Razvan A spune:

  Asta e ca in basme: La placinte inainte, la rasboi, inapoi”. Asa si cu britanicii. Cand simt ca poate nu mai e la feld e avantajos precum a fost decenii intregi decid sa lase barca. Pai ar trebui aruncati peste bord, nu data sansa vestelor si a barcilor de salvare. Direct la apa.

 10. florin spune:

  Eu imi voi convinge prietenii englezi sa voteze pentru Brexit. UE isi face singura legi care sunt impotriva naturii umane, o uniune unde homosexualii sunt sprijiniti si ajutati sa adopte copii, o uniune in care legile sunt votate in secret, o uniune in care functionarii europeni sunt plati cu 300.000 de euro si taxati cu 8%, o lume in care nu existi decat ca numar. Deci, ii voi ruga pe toti sa voteze Brexit

  • ion adrian spune:

   Florine,
   Chiar daca partial ti-as putea da dreptate, solutia nu este sa spargem UE ci s-o facem dupa gustul si voia noastra iar acum se vorbeste desre spargere si nu din motivele pe care le spui tu ca sunt domenii in care britanicii depasesc in corectitudne politica multi europeni continentali.
   Dar iarsi a comenta mai mult inseamna sa intru in culpa reprosata anterior colegilor de comentarii.

  • Razvan A spune:

   De unde legenda cu 300 k salariu? Pai aruncam niste vorbe, asa, la intamplare?

   • Emil spune:

    Vine din minţile trolilor de la fabrica de perdele de fum a lui Putin. Nu sunt deloc chestii aruncate la întâmplare, pentru că pe ei, pe ruşi, un Brexit i-ar “coafa” cel mai bine.
    “…o uniune unde homosexualii sunt sprijiniti si ajutati sa adopte copii” – sintagma asta nu v-a dat de gândit? Asta e una din marotele lor, cu homosexualii care se bucură de prea multe drepturi, în contrast cu ortodoxia pravoslavnică cu ochi albaştri. Propaganda rusă încearcă să facă să rezoneze în mintea credincioşilor de pe aici anumite arhetipuri şi să prezinte UE ca fiind Sodoma şi Gomora modernă.
    P.S. Când am încercat să-i atrag atenţia autorului DOC (de aici de pe Contributors, mare g\nditor de dreapta domnu’) că la trolli ruşi nu le răspunzi – “don’t feed the trolls” – mi-a şters comentariul. Cică este atac la colegii de comentarii :) :) :).

 11. ion adrian spune:

  Discutiile de mai sus se incadreaza in genul masturbator in vid al romanului dastept si nu stiu cui folosesc. Dl Lucas a prezentat o situatie si a solicitat o actiune, nu o noua masturbare internautica mai mult sau putin colectiva :)

  • bugsy spune:

   cine zice ala e!

  • Deceanu Ovidiu spune:

   Ai o problemă Ioane. Ai o lipsă. Majoră văd că.
   După cum postezi și tu faci parte din categoria forumiștilor pe care i-ai numit.
   Deh, român ! faci observație altora de pe bârna din propriu-ți ochi.

 12. Deceanu Ovidiu spune:

  Sper ca Brexit să se întâmple !
  Așa se va reforma și UE … Poate !
  Se spune că nu prețuiești ce ai avut decât după ce nu mai ai. Britanicii o să treacă prin asta dacă ies. Sper din toată inima să se întâmple.
  Britanicii, olandezii … suferă de un sindrom ” ne e rău de prea mult bine “. Și încearcă să-l corecteze :))). Să le dorim success.

  Imigrația necontrolată are un efect teribil asupra Insulei și mai ales a Angliei pentru că nici dracu’ nu emigrează in Scoția! Îi înțeleg. Trăiesc aici și și eu voi vota pentru Brexit. … Sunt canadian și printr-un aranjament idiot, specific Commonweatlth-ului, am dreptul să votez la acest referendum. Și voi vota Brexit. … Precum majoritatea românilor cu cetățenie canadiană sau britanică.

 13. Cosmin spune:

  Englezii au intrat in UE si ies din Euroarabia, burocratii iluministi au stricat proiectul. Asa se intampla cand pariezi pe proiecte utopice in contra bunului simt.Cand au cerut popoarele europei sa li se aduca islamisti pe strazile lor ?

 14. Alexandru spune:

  hahaha, nuComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Edward Lucas


Edward Lucas

Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC. Citeste mai departe


E randul tau

Vorbeam dimineata cu un coleg turc care imi spunea ca a inceput sa-i fie frica sa se intoarca acasa ...

de: r2

la "Complicata primăvară europeană şi capcanele dorinţei de schimbare politică"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)