duminică, mai 19, 2024

Kill Bill: Rupert pe gril!

Vezi postarea anterioara. Ieri am asistat la episodul 2 din saga care pare regizata de maestrul Tarantino. Am avut ieri aproape de toate –  de la incercarea politicienilor sa-l pedepseasca pe Rupert Murdoch pentru anii de umilinte de care au avut parte din partea imperiului Murdoch si pana la sceneta cu farfurioara de spuma-de-ras, barata cu vitejie de tanara soata ( cu 37 de ani)  a magnatului Rupert,  Wendi (Dèng Wéndí). Bineinteles ca nu a lipsit nici decorul operativ si comentariile in direct care apareau pe Twitter intr-o vijelie greu de urmarit. Toata lumea trimitea informatii publicului internaut – membrii comisiei, jurnalistii, comentatorii politici si alti bagatori de seama importanti care se aflau in sala (puteti urmari aici desfasuratorul sedintei comisiei parlamentare britanice, inclusiv mesajele trimise pe Twitter).

Trebuie sa va anunt de la bun inceput  ca inca nu am hotarat cine este Bill pe drumul spre sacrificiu. Avem doi candidati si inca nu stim daca exista un Hattori Hanzō care sa poata fauri sabia desavarsita. In orice caz un cap va cadea pana la sfarsitul scandalului – cel al lui Rupert Murdoch sau cel al Premierului David Cameron. Totul se va judeca in arena publica atat de manipulata pana astazi si probabil manipulata mai vartos  in continuare.

Pana vom asista la episodul 3 (nu stiu cate episoade va cuprinde serialul), cateva cuvinte despre protagonistii de ieri:

Comisia Parlamentara – Comisia care ancheteaza cazul se numeste figurativ “Culture, Media and Sport Committee”, adica avem de toate – Cultura zilelor noastre, Media care a dezvoltat-o si a propagat-o si Sportul manipularii publice.    Comisia este compusa din 11 membri – 5 conservatori (John Whittingdale, Therese Coffey, Damian Collins, Philip Davies,    Louise Mensch); 5 laburisti sau afiliati laburistilor (Paul Farrelly, Cathy Jamieson, Alan Keen, Jim Sheridan, Tom Watson )    si in sfarsit un liberal-democrat in rolul udemeristului, Adrian Sanders. Seful comisiei este conservatorul  John Whittingdale, fost secretar politic al doamnei Thatcher, bineinteles thatcherist convins, cu ambitii pentru un viitor politic.  Din audierea de ieri se poate vedea mai mult decat clar ca Rupert Murdoch nu va fi menajat si ca exista o majoritate bi-partizana in comisie care il vor pe Rupert in afara afacerilor de presa in Marea Britanie.  Presedintele comisiei, Whittingdale,  probabil cel mai insistent dintre ei. Interesanta prezenta lui Keith Vaz (comisia pentru afaceri interne) un extrem de controversat parlamentar laburist, care a avut destule intrebari stanjenitoare pentru politistii interogati.

Despre martori:

Sir Paul (Stephenson) fostul sef al politiei Metropolitane. De provenienta modesta (fiu de macelar), innobilat de Regina in 2008, poarta porecla de Rusty” – “Ruginitul”, din cauza aparentelor fizice si comportamentului cu inferiorii. Un politician desavarsit, care a reusit de multe ori sa impace si capra si varza, a parasit duminica trecuta Politia, la fel ca cel pe care l-a urmat Sir Ian (Blair) si el la randul lui demisionar politic (divergente cu Primarul Londrei). Stephenson a fost considerat un foarte bun politist, rezultatele Politiei Metropolitane au fost mult mai bune decat cele ale tuturor celor care l-au precedat. Acuzatiile impotriva lui sunt legate de faptul ca l-a angajat consilier pe controversatul Wallis (vezi articolul precedent) si ca a primit de la acesta un “concediu” care valora 12 mii de lire sterline. Aparitia demisionarului a fost decenta, si-a recunoscut greselile, dar a contestat interpretarile. Absolut incredibil – a actionat ca politician oportunist si nu ca un om care imbraca uniforma.   Mioritic!

Asistentul lui Paul Stephenson, John Yates. Si el a demisionat la o zi dupa demisia sefului lui. A confirmat zicala mioritica “altii sunt de vina”, desi si-a prezentat demisia de onoare. Intr-un fel sau altul a favorizat legaturile intre ziarele lui Murdoch si politia londoneza si a contribuit la angajarea fiicei lui Wallis, bineinteles afirmand ca el a trimis CV-ul mai departe, la resursele umane. Parerea mea ca aparitia lui a fost mai buna decat a sefului, probabil ca va scapa.

Aparitia Rebekai Brooks a fost demna de rolul O-Ren Ishii, jucat cu mare talent de Lucy Liu in Kill Bill-2. Adevarat, sustine dna Rebekah Brooks, s-au facut greseli, dar ele au fost imediat sesizate si s-au luat masuri drastice.     Bineinteles ca nu a putut nega faptul ca politistii au fost platiti de institutia pe care o conducea, dar ea in nici un caz nu a cunoscut cazurile si a considerat intotdeauna ca informatiile primite au fost gratuite, desi recunoscuse inca din 2003 ca aceste plati se practicau. Aparitia si consistenta marturiei acestei doamne au fost atat de neconvingatoare ca mai mult ca sigur o vor conduce spre un proces in care posibilele dovezi ale acuzatorilor o vor duce spre o sentinta dura. Voi mai discuta despre aceasta vipera rosie, merita!

In sfarsit, tandemul tata-fiu din familia Murdoch. Intrebat daca se considera vinovat de acest scandal si de practicile   presei pe care o detine, a raspuns batranul Rupert: “Nu. De vină sunt oamenii în care am avut încredere şi i-am pus să conducă” publicaţiile, a fost răspunsul prompt al magnatului australian, care a precizat totuşi că niciodată nu s-a simţit „mai umilit” ca ieri. Pe parcursul audierii, Rupert Murdoch (80 de ani) a jucat cartea neştiutorului. A susţinut că nu era la curent nici măcar cu mărturia fostei directoare a News International, divizia britanică a News Corporation, Rebekah Brooks, care în 2003 a recunoscut în faţa parlamentarilor că a plătit poliţişti în schimbul informaţiilor primite”.

Fiul, James Murdoch, a motivat că firma sa are în jur de 53.000 de angajaţi, astfel că îi este greu să urmărească activitatea tuturor. El a explicat că discută foarte puţin cu editorii săi, de aceea nu a fost informat nici măcar atunci când “News of the World” a plătit despăgubiri uriaşe unor persoane ale căror telefoane au fost ascultate de jurnalişti. Referitor la acuzaţiile privind interceptarea rudelor victimelor de la World Trade Center, Murdoch a precizat că nu există nici o dovadă în acest sens. Doamne fereste, nu ca nu au facut-o, ci ca nu exista dovezi in acest sens.

Faptul ca James Mordoch a fost “bagat la inaintare” indica faptul ca s-ar putea ca speculaţiile privind înlăturarea lui din rolul  de director executiv al operaţiunilor din Europa şi Asia ale News Corporation s-ar putea sa fie adevarate.  Potrivit unor surse din cadrul companiei, care au fost discutate de presa americana,  Murdoch vrea să o promoveze pe fiica sa, Elisabeth (42 de ani), în încercarea de a spăla imaginea imperiului. Elisabeth, care conduce postul Shine TV, se află momentan în vacanţă, pazita departe de scandal.

In episodul urmator voi incerca sa vad cine va fi Bill pana la urma. Astazi ascult cu atentie ce are de zis Premierul Cameron, venit de urgenta dintr-o vizita din Africa. Deocamdata un lucru este mai mult decat clar – Grupul lui Murdoch pierde zeci de milioane de dolari zilnic. Vom vedea pana cand – banii sau capetele.

Importanta acestui scandal este enorma pentru presa in general si pentru viitorul ei pretutindeni. In Romania se poate dezvolta un astfel de scandal? Premizele exista – din nefericire, la presedintia unei comisii de ancheta a Parlamentului nostru ar putea apare Dan Voiculescu (Felix) . Deci la noi nu exista concubinaj intre presa,  politica, manipulare si coruptie. La noi exista casatorie cu “casa de piata”, piatra peste mormantul unei democratii originale, corupte si ineficiente!

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Se scrie grill si membri in ” compusa din 11 membrii „. Sub prima poza scrie Muroch. In rest, cam fortata alegoria asta. Pana ieri era Pulp Fiction..

    • Ieri era despre fictiunea scrisa pe (hartia din) pulpa (de lemn) – Pulp Fiction, astazi este despre Murdoch pus pe jar (mai mic sau nu) ori la flacara.
      Sunt bine alese titlurile, iar articolele si mai bine scrise (concentrat, suficiente de lungi, …).

      In alta ordine de idei, mai la vest de noi exista feedback in domeniul presei, la noi nu numai ca nu gresesc (cei din presa, TV) dar nici nu platesc pentru modul cum inteleg unii sa faca presa.

  2. Eu am rabdare si astept ca sa aveti determinarea si curajul sa treceti de la analiza evenimentelor si persoanelor la analiza solutiilor. Apoi la analiza metodelor de materializare a solutiilor si ,de ce nu, la incercarea de materializare a solutiilor.
    Ma refer la solutiile de schimbare treptata a situatiei in care ne aflam pentru ca sa nu ratacim la infinit.

    • salut tibi :)
      In ultimele decenii presa s-a transformat intr-un tartor, care in spatele unor lozinci „democratice” a intoxicat si a denaturat adevarul. Presa nu este de mult un caine al democratiei si in cazul de fata a trurbat asa cum a turbat si in Romania.

      Daca ei nu se pot auto-regulariza institutiile statului trebuie sa o faca. Cred ca o vom vedea foarte curand in Marea Britanie. Aici suntem inca departe de a ajunge la intelegerea tragediei.

  3. Murdoch a spus „I’ve never felt so humble in my life”, care e mai degraba, dupa parerea mea, „Nu am fost niciodata mai umil in viata mea” si nu „mai umilit” (felt so humiliated). Adica pe el il cam doare in cot in continuare.
    Cred ca importanta cazului o sa devina enorma cand scandalul o sa treaca Oceanul Atlantic si o sa loveasca Fox News (probabil talismanul lui Murdoch).
    Si un link de youtube cu Murdoch in 2009 (cand a inceput scandalul):
    http://www.youtube.com/watch?v=_0nN_snrOtk

  4. Cati politicieni sau functionari din Romania au facut cu atata promptitudine „the honorable thing” pe care l-au facut unii din actorii acestei telenovele incalcite?

    Cati dintre politicieni sau oameni publici din Romania sunt in masura sa vorbeasca la un nivel de civilitate apropiat de cel de la aceste audieri (in ciuda mizelor de mii de ori mai mari decat in Romania) ?

    Cand sistemul se curata din interior, cand evidenta din Camera deputatilor este ignorata jenant de parchet (in Romania) ?

    Povestea din MB nu are nici un element (nici macar de scoala) in comun cu Romania. Poate decat inversunarea cu care BBC (si Partidul Muncii foste socialiste) s-a pus in sluba daramarii lui Murdoch Sr. (probabil doar in scopul blocarii achizitiei integrale a BSkyB).

    • Salut,
      Gresiti in concluzia care l-ar transforma pe Rupert Murdoch in aparatorul dreptei. De fapt Murdoch si-a impartit imeperiul mediatic in modul in care sustinea si dreapta si stanga. Nu trebuie de uitat ca publicatiile lui l-au sustinut pe Blair pana in panzele albe. Dupa plecarea lui a intors macazul.

      Rupert Murdoch este un oportunist care sustine un singur om…pe el!

  5. Rupert Murdoch, un escroc,
    care a incercat si a reusit, prin toate mijloacele, indiferent care au fost ele, sa isi creasca audienta.

    Banii si nimic altceva, asta a urmarit Rupert Murdoch!

    Odios, lipsit de scrupule si de norme, ca orice dictator, a reusit sa influenteze mintile oamenilor. Stia ca daca controleaza o masa larga de oameni, restul vine de la sine.

    Este, in fapt, vorba despre dictatura presei si daca avem in vedere genocidul starnit de ea, atunci cand apare, cine il opreste?

    Teoretic ar trebuie sa il opreasca publicul, cetatenii, dar care imi par ca dorm, au curiozitati macabre ( vezi dorinta de a ascula mesajele telefonice lasate de victimele de la 9/11).

    Concluzie: la gunoi cu Rupert Murdoch!

    To grill is far too much respect for Rupert Murdoch and his people!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro