marți, martie 19, 2024

L-am supărat pe ambasadorul Rusiei! Bădărănie sau luciditate? (O reacție rapidă de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan)

Recunoaștem, ne-am făcut vinovați de lèse-Putin. Am publicat un articol care, iată, l-a enervat teribil pe Ambasadorul Extraordinar si Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucuresti. Scriam aici, pe „Contributors”, intr-un text preluat de ziarul „România Liberă”: „Vladimir Putin a devenit campionul global al barocului comunisto-fascist. În aceste zile, la hotelul “Holiday Inn” din Sankt Petersburg, sub patronajulul partidului “Rodina” de orientare putinistă, are loc ceea ce antifrastic se numește “Forumul Conservator”. Sunt prezenți reprezentanții unor formațiuni extremiste, neo-naziste, nostalgicii “Ordinii Europene” proclamate de Hitler și maniacii suprematismului alb, antisemiți de toate culorile…” Ne este teamă, autorilor acestui articol, că domnul ambasador confundă luciditatea cu bădărania. Bădăranie să fi fost și când Hillary Clinton a comparat invazia Crimeii cu aceea a Cehoslovaciei de către Hitler? Plecând de la un concept al unui mare istoric, Fritz Stern, noi scriam despre o ispită fascistă. Se pare că e mai mult decat o ispită. Domnul ambasador socoate că poate da lectii presei din România, o ţară liberă, membră in UE si NATO, despre ce să publice si ce să cenzureze. Credem că e vorba de o confuzie istorică: România nu mai este o „democraţie populară”. Pactul de la Varșovia a sucombat in urmă cu mulţi ani. Suntem in anul de graţie 2015, iar libertatea presei este garantată constituţional in România. La fel și libertatea de opinie. Dacă dl ambasador iși permite să reactioneze astfel, de o manieră intimidantă, la articolul nostru, mâine vine in mod sigur rândul altora. E nevoie să i se spună că România nu este un protectorat rusesc. (VT și MS)

https://www.contributors.ro/global-europa/ispita-fascista-a-tovara%C8%99ului-putin-un-eseu-de-vladimir-tismaneanu-%C8%99i-marius-stan/

Vladimir Putin signing a Gazprom pipeline at an opening ceremony in Vladivostok for the Sakhalin–Khabarovsk–Vladivostok line, which carries natural gas through Russia’s far east and is projected to supply China and other East Asian countries, September 2011 (Photo: Yuri Maltsev, Reuters)

Siteul russiatoday.ro a publicat vineri seară o reacție dură a ambasadorului rus la București, Oleg Malginov, la adresa unui articol publicat inițial pe siteul contributors.ro și apoi preluat de cotidianul România Liberă. Articolul a fost semnat de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan.

REACȚIA AMBASADORULUI RUSIEI ÎN ROMÂNIA:

Am primit cu surprindere şi dezamăgire articolul publicat în ziarul România Liberă din 26 martie cu titlul «Ispita fascistă a tovarăşului Putin» luat de pe Contributors.ro.

Am considerat întotdeauna şi consider că presa poate şi trebuie să prezinte păreri diferite asupra problemelor actuale, inclusiv a celor de politica externă. Este absolut normal când mass-media exprimă opinii şi evaluări care nu coincid cu punctul tău de vedere. În acelaşi timp, lumea contemporană a surselor informaţionale este un spaţiu în care se relevă principiile morale ale societăţii şi valorile specifice oamenilor dintr-o ţară sau altă.

În decursul a puţin mai mult de trei ani de lucru în România în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse am făcut cunoştinţa mai multor oameni foarte buni, educaţi, pricepuţi, care îşi cunosc în detaliu meseria, cei cu care deseori nu am căzut de acord, am polemizat, discutând despre probleme destul de complicate ale politicii europene şi mondiale. Cred că nu mă voi înşela dacă voi spune că în acest răstimp am reuşit să simt sufletul poporului român în care s-au păstrat şi sunt păzite cu grijă valorile ortodoxe şi devotamentul faţă de idealurile umaniste şi europene.

Bineînţeles, fiecare societate consistă din oameni diferiţi. Dar nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale. E foarte regretabil că asemenea text i-a stârnit interesul. Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect.

Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacția mea destul de emoțională. Cu toate acestea, sunt convins că rațiunea și moralitatea societății romănești în sfărșit vor prevala.

http://www.flux24.ro/ambasadorul-rusiei-atac-fara-precedent-tismaneanu-badaran/

Recomandări:

https://www.contributors.ro/global-europa/foloasele-kremlinologiei-alain-besancon-deconstruie%c8%99te-absolutismul-putinist-partea-i-prezentare-si-traducere-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

https://www.contributors.ro/global-europa/contrarevolutie-%C8%99i-omor-politic-in-rusia-lui-putin-pourquoi-ont-ils-tue-nemtov-un-eseu-de-vladimir-tismaneanu-%C8%99i-marius-stan/

http://www.frontpagemag.com/2015/vladimir-tismaneanu-and-marius-stan/the-second-life-of-ramon-mercader/

https://www.contributors.ro/global-europa/a-doua-via%C8%9Ba-a-lui-ramon-mercader-putin-il-decoreaza-pe-asasinul-lugovoi-un-eseu-de-vladimir-tismaneanu-%C8%99i-marius-stan/

https://www.contributors.ro/global-europa/revolu%c8%9bie-%c8%99i-contrarevolu%c8%9bie-in-rusia-articol-de-vladimir-tismaneanu-%c8%99i-marius-stan/

http://www.revista22.ro/clarificari-necesare-mitul-politic-al-rusofobiei-53160.html

http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/dec/18/how-he-and-his-cronies-stole-russia/

Distribuie acest articol

89 COMENTARII

  1. Cred că nu mă voi înşela dacă voi spune că în acest răstimp am reuşit să simt sufletul poporului român în care s-au păstrat şi sunt păzite cu grijă valorile ortodoxe şi devotamentul faţă de idealurile umaniste şi europene.

    Ha ha. Reacție monumentală. În locul dvs. m-aș simți foarte mulțumit că i-am scos din sărite. Je suis bădăran :-)

    • Totusi Excelența Sa dovedeste ca, pe undeva – cumva, chiar ”simte……sufletul poporului român” si aanumee jumatatea de suflet (…corect peste 50%) care pica sistematic , ba chiar SISTEMIC, la BAC. Ma refer la formularea ”sa se dea cuvantul LA ORICE badaran”. Corect ar fi fost ”sa se dea cuvantul ORICARUI badaran”. Eroarea este , cum zice tot dansul, ”foarte regretabila” . Cu atat mai regretabila cu cat dl Oleg Malginov nu este fiul lui Putin. Or , in lumina valorilor ortodoxe si a idealuruilor umaniste si europene poporul roman nu poate accepta astfel de derapaje din partea unor oficiali decat in cazul unor copii prezidentiali.

    • e interesant ca absolut toti nasibotii prezenti pe forumurile romanesti au exact aceeasi reactie atunci cind le aduci aminte cine sint, ce fac si de ce o fac. Devii imediat badaran, mitocan, etc, si se cere redactiei, pe un ton indignat, sa fii cenzurat, eventual banat. Iar asta cu ortodoxia si valorile umaniste si europene chiar e uluitoare, dar altfel este exact in spiritul propagandei sovietice de ieri, de azi si de miine. ”Je suis badaran et mitocan”. Normal, ca doar am fost ”golan”.

    • De cate ori rusii incearca sa se apropie de sufletul romanilor, amintesc de „ortodoxie”. Una la mana, respect credinta si ne-credinta fiecaruia, considerand ca laicismul ca fiind un „must” in societate; Doi la mana, pai nene ursule de la rasarit, te dai mare crestin, pai felul in care te manifesti e conform valorilor crestine? Hypocrisie à la russe. Moi aussi, je suis badaran.

      • Nu vreau sa iau parte de nici un fel la dezgustatoarea campanie anti – ortodoxie, anti – BOR si anti – crestinism ai carei promotori – Laici și Laice – adica fratii si surorile cosmoaautei cu acelasi nume – maraie din orice pozitie. Era de asteptat ca nu vor rata oportunitatea oferita de nervosul domn Ambasador pentru a-si desfasura iarasi cearsafurile. Gospodin Oleg, si matale te gasisi s-o bagi cu ortodoxia taman acum cand in Estul Ukrainei ortodocsii se macelaresc intre ei, iar Crimeea a fost ”eliberata” de catre ortodocsi din mainile unor ortodocsi

    • „Cred că nu mă voi înşela dacă voi spune că în acest răstimp am reuşit să simt sufletul poporului român în care s-au păstrat şi sunt păzite cu grijă valorile ortodoxe şi devotamentul faţă de idealurile umaniste şi europene.”…
      Dar dl ambasador (se face ca) uita ce au facut trupele rusesti in Romania… D’aia sunt considerati cum sunt: rapaci, cruzi, needucati, violenti, betivi, etc. Dar de obicei adevarul supara!

  2. Reacţia ambasadorului rus este, după părerea mea, foarte interesantă din punct de vedere psihologic. Avem ca ingrediente nu numai încercarea de intimidare pomenită mai sus, ci şi tentativa mai subtilă de a dezbina, împărţind societatea românească în cei „raţionali şi morali” , care împărtăşesc „valorile ortodoxe” (majoritari, se subînţelege!) şi cei „diferiţi”, atât de gingaş titulaţi drept „orice bădărani”. Pe lângă intenţia evidentă de a jigni, această ultimă formulare încearcă să marginalizeze orice opinie critică.

    • Bine punctat! Se cuvine sa ne aducem aminte ca reteta debinarii pe falia ortodox = bun a fost folosita intens si in campania pentru prezidentiale. Se pare ca „mandria de a fi roman, ortodox, s.a.” este o caracteristica importanta a noastra. Raspunsul speculeaza aceasta vulnerabilitate. Astfel reactia ambasadorului, desi pare a se adresa direct semnatarilor articolului si cititorilor lor, reverbereaza puternic in „gandirea” simpatizantilor Rusiei din Romania, carora le ridica nivelul de agresivitate impotriva „golanilor” de ieri, „badaranilor” de azi si „fascistilor” de maine.

  3. Domnul Tismaneanu a gresit grav amestecand barocul cu „strutocamilul” comunisto-fascist. In rest, articolul este exact si decent. Ambasadorul rus in Romania este badaran, ca si restul slugilor siloviki ale lui Putin. Dar Lubianka va fi darimata, domnilor fesebisti, ultima garda pretoriana a Europei….

  4. tovarashul Ambasador al federatiei Ruse a ramas cuplat in trecut din cel putin doua motive
    un motiv este dat de incetarea de facto a odioasei intelegeri numita Pactul de la Varsovia
    al doilea motiv rezida din dispunerea de masuri de securitate pentru Ambasada federatiei Ruse ce constau in instalarea de instalatie electrica ce foloseste ;a electrocutarea unui temerar care (badaran fiind..) ar sari gardul ambasadei…or, defunctele lagare fasciste aveau asa ceva in dotare…acum…aproape un secol…Domnia Sa , Ambasadorul este un contemporan al trecutului fascist..Je Suis Badaran aussi…

  5. Cred ca:” oameni foarte buni, educaţi, pricepuţi, care îşi cunosc în detaliu meseria…”se refera la priceputul Tiberiu Nitu care la ordinul ambasadorului, via VV Ponta, a ridicat sechestrul impus Lukoil si a ingropat dosarul despre care nu se mai aude nimic.

  6. Hopa…tov. ambasador are naturelul simtitoriu!
    Aaaa, cei vreo 5-6000 de morti din Ukraina sunt vax albina, nu-l impresioneaza deloc, dar cateva articole din presa noastra, da. Auzi dom`le sa-l asociezi pe tatuka cu (sic) fascistii? cu antisemitii? El, marele Om, integratorul euoroasiatic, terminatorul de fascisti, unificatorul de ortodocsi de pretutundeni, EL, ohhhh, unde-i pisoleatul, ah, ah…pac, pac.
    Ai dracu badarani neortdocsi, fascisti si imperialisti, pe ei tovarsi, pe ei si pe mama lor..davai ceas, davai mosie…pai asta era tovarasie.
    Asa nu se mai poate tavarsci, orice badaran sa sara la bergata lu` tatuka. Va trimitem mintenas un bombardier supersonioc, asa, din greseala. Ca sa priceapa si badaranul ala de Naumescu cum e cu punctul 5…alt vax albina.

    • Ma indoiesc ca tovarisci ambasador (altminteri cat se poate de Ordinar) si-a permis sa-si lase naturelul sa pasca liber fara aprobare de la Kremlin. Adica nervii ca nervii, da ni-i manifestam in cadru organizat, tovarasesc, nu ca orice… badaran (spre egzamplu).
      Parca vad mailul – dupa decriptare, desigur – „Bai toarse AEP, baga la greu din suflet, ca acusi misca astia DVS-lul si e naspet”.

    • Domnule Mihaes, nu-l mai băgați pe domnul Naumescu alături de dl. Tismăneanu. E o mare diferența de clasa, in favoarea primului.

  7. D-le Ambasador, sunteti nekulturnii – ca sa folosesc expresia ruseasca…
    In alta ordine de idei e de remarcat referirea aproape omniprezenta la ortodoxie in pozitiile oficiale ruse. Pe mine ma sperie sincer uriasa putere de influenta a Bisericii Ortodoxe in peisajul actual – vezi ultimul scandal cu religia in scoli intr-o tara LAICA asa cum prevede Constitutia. Deturnarea subtila a acesteia spre apararea valorilor ortodoxiei cu arma in mana sw poate face foarte usor…tema de gandire pentru CSAT, servicii, etc,

  8. Nu va lasati intimidat, domnule Vladimir Tismaneanu. Valorile in care credeti trebuie sa fie aparate cu orice pret. Pastrati-va nealterate principiile, stilul si argumentele spre beneficiul democratiei. Succes !

  9. Draga ambasador plenipotent,

    As sugera cu multa gratie ca rusia sa nu uite ura profunda a majoritatii romanilor la adresa rusilor, ura ce nu va disparea multe generatii de aici inainte. Istoria a aratat ca ramaneti un neam de barbari ce pustiiti totul in cale si ca nimic bun nu iese niciodata din nici o relatie cu rusia. Nu va vrem. Plecati.

    Nu inteleg de ce avem nevoie de un ambasador al rusiei la Bucuresti?

    Go home dude. This is not your place.

    • bravo Adrian ai sintetizat perfect exact ceea ce gandesc si eu si milioane de romani cu creierul la purtator. Rusnacilor plecati dracu’ in stepele de unde ati venit barbarilor! Blestemul Europei de Est se numeste simplu:Rusia!

    • @Adrian ( 28/03/2015 la 13:43 ),
      înțeleg faptul că intervenția ta este retorică însă textul excelenței sale Oleg Malginov a fost scris în calitate de Ambasador Extraordinar si Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucuresti și ar fi trebuit să folosești o formulare adecvată acestei poziții de înalt demnitar al unui stat.

      La urma urmei, nu se știe încă exact dacă dicționarul limbii democratice rusești conține sau nu și cuvântul ”bădăran” și dacă DA atunci se pare că sensul din acel dicționar nu corespunde cu ceea ce am învățat noi la școală.
      In acest context sper ca domnul ambasador să revină cu unele precizări despre această problemă de semantică. Desigur că dacă domnia sa ar avea bunăvoința să răspundă atunci ar fi foarte util să ofere și definiția noțiunii de prietenie și bună-înțelegere între popoare.

      • Tovarase Popa,

        te poti duce si tu unde i-am sugerat excelentei sa mearga. Inapoi in rusia pentru a nu da nastere altor interpretari.

        nu va vrem.

      • Ambasadorul sovietic se dovedeste a fi destul de ordinar si de impotent, asa ca nu inteleg ce te deranjaza la formula de adresare. Se pare ca existenta cuvantului badaran in lexicul rus este irelevanta, caci comunicatul este postat pe site-ul ambasadei ruse in limba romana. Iar ca explicatii, precizari, definitii etc. la acest comunicat te rog sa faci apel la memorie, in caz ca ai mai prins ceva din epoca de aur. Atunci, ca si acum in rusia, era o mare intrecere in randul oficialilor: care aplica cea mai bine tintita limba in posteriorul conducatorului iubit. QED! Panimaesh?

  10. subtil ambasadorul rus , doar ca neinvatat cu libertatea presei
    el apreciaza „principiile morale ale societăţii şi valorile specifice oamenilor dintr-o ţară sau altă.”
    si zice ca ” am reuşit să simt sufletul poporului român în care s-au păstrat şi sunt păzite cu grijă valorile ortodoxe şi devotamentul faţă de idealurile umaniste şi europene.” doar ca „nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale.”
    omu are grija de ce apare in presa centrala ca acolo se da tonul si idealu umanist european trebuie canalizat !
    inca n am auzit de alt ambasador in romanica sau aiurea care sa jigneasca cu „badaran ” un comentator din tara in care isi face serviciul. sa vedem daca ME are reactie ? ca la aia nici conturul Germaniei nu se cunoaste

  11. Parca imi aduc aminte de: „Bai golanule” !

    Domnul ambasador daca se simte jignit ar trebui sa ne explice care e argumentul dansului in legatura cu articolul, insa probabil il deranjeaza adevarul dezvaluit ( putin ~ hitler ) si reactioneaza dansul ca un badaran.

    Probabil putin are niste mici putini ca ambasadori in tarile „apropiate” si asa se explica badarania dansului !

    • Oare d-nul ambasador rus isi trage tupeul de pe vremea lui Andrei Ianuarevici Vishinski? Nu e cam ciudat ca s’a trezit 70 de ani prea tarziu. Si cu lectia de ortodoxie despre care e vorba? Cea religioasa sau drumul cel drept trasat dela mare vecina dela rasarit din care soarele nu rasare prea des.

  12. Daca prima parte a articolului referitor la Putin este foarte adecvata, mai ales in ceea ce priveste sacrilegiul comis prin adunarea tuturor maimutelor fasciste din Europa in fostul Leningrad, restul este destul de discutabil. Sint fragmente in care se depaseste limitele unei simple polemici cu politica lui Volodea Putin.
    Pe de alta parte, este greu de vazut in ce masura tonul pe care l-a folosit ambasadorul rus in raspunsul sau ar fi intimidant. Pur si simplu, omul si-a spus parerea – are dreptul, nu? – si a dezavuat continutul unui articol aparut in presa centrala din Romania, in care erau aduse jigniri destul de fatise lui Putin. Nu vad nici o amenintare aici, iar a relua vechea poveste cu „Romania nu este protectorat rusesc” numai pentru asta este cel putin caraghios. Asta ca sa nu mai spun ca obsesia independentei noastre fata de Rusia este o marota plictisitoare, pe care o tot reluam de mai bine de 150 de ani. Si Ceasca si Securitatea de pe vremuri erau obsedati de aceeasi prostie, dupa cum organele noastre de acum nu mai stiu altceva.
    In privinta asta, o multime de oameni din Romanica, chiar daca pornesc de la puncte cu totul diferite, ajung sa se intilneasca in opinii cu tot felul de jivine legionaroide de la noi, cu nimic mai breze decit cele adunate de Putin la St. Petersburg, asa ca ar trebui pastrate unele rezerve in exprimare. Cel putin asa cred eu.

  13. Ambasadorul Trustului sovietic sa il intrebe de unde a furat Vladimir Corupt Putin 40 de miliarde de € de la Poporul Rus , Ucrainean si Moldovean in interes propiu .

    Dupa Romania ramane Rusia cea mai SUPRACORUPTA Tara din Europa .

    Romania spune : Rusia go Home !!!

  14. Ei, astea sunt momentele in care regret ca, bag seama, nu prea mai avem caricaturisti, ca l-ar fi badaranit pe domnu’ ambasador de nu se vedea… :)

  15. Bravo, domnule Tismaneanu! Ma bucur sa aud ca scrierile in care devoalati rusia lui putin nu raman fara ecou. Scrieti in continuare, poate plezneste fierea in ei!

  16. Cu respect dle Tismaneanu .

    Stiti celebra vorba romaneasca : nu mor caii cind vor cainii.

    Asa si cu tovarasii rusi. De cind ai stim le face o deosebita placere sa-si vire coada unde vor ei , desigur doar pt interesul lor. Iar cind doresti sa te aperi, ei scot pistolul sau cutitul .
    Ca ne-au calcat in picioare, ca ne-au distrus generatii cu comunismul lor pe care nu l-am vrut, ca ne-au eliminat elitele intelectuale in ’45-’50, ca refuza sa ne returneze tezaurul ………. etc (ca nu-mi mai ajunge cerneala de la tastatura), nu conteaza pt ei . Eu unul sint satul de ei.

    Ma bucur ca ati punctul pe I MARE .

    Inchei prin a va spune ca si eu sint un badaran, unul care-si iubeste tara.

    Cu stima
    acelasi badaran

  17. Libertatea de expresie e totusi universal recunoscuta. E interesant ca nemultumirile ambasadorului rusiei nu sunt indreptate asupra autorilor, ci asupra Romaniei Libere. Aici functioneaza impulsul totalitar rus, care considera ca acoperirea obscenitatii propriilor fapte trebuie sa se faca prin reducerea la tacere a celor dispusi sa permita critica lor.

    Cat despre ortodoxie: idea de baza este o organizare independenta de sfere de influenta. „Badarania”, pentru ca esential respinge un centru de influenta, e o expresie a ortodoxiei la urma urmei – asa cum e si libertatea de expresie.

  18. Am incerat de citeva ori sa postez ceva. Cu parere de rau (adminii Contributors pot sa stearga, daca gresesc), dar nu pot sa formulez decit „` ai sictir, dle ambasador, nu vrem nici tirania si nici betia din Rusia!”
    Vremile cu „davai ceas, davai palton” nu sint uitate :P
    – „nu mă voi înşela dacă voi spune că în acest răstimp am reuşit să simt sufletul poporului român”; de Ponta faceti vorbire? atunci nu va inselati, dar vedeti ca e plagiator, si ii admira mai mult pe chinezi ;)

  19. Domnul ambasador vorbeste de sufletul romanesc, de ortodoxie, de umanism. Treaba asta cu „sufletul” e de altfel foarte familiara rusilor, ei amintesc mereu ca unui occidental ii este imposibil sa inteleaga „sufletul rusesc”.
    Lasand la o parte sufletul care, vorba lui Grigore Ureche „e in mana lui Dumnezeu”, e comic sa auzi un ambasador al Federatiei Ruse vorbind de ortodoxie si umanism. Ortodoxia (si in general crestinismul) se probeaza prin fapte, nu prin ierarhi care canta Te Deum-uri in cinstea unor politicieni corupti. Iar in privinta umanismului rusii sunt ultimii din Europa care pot da lectii altora. Cand vor termina cu asasinarea dizidentilor locali mai stam de vorba.
    Domnule Tismaneanu, domnule Stan, nu va lasati intimidati de acest mesager al autoritarismului rus. Avem noi romanii destule pacate dar traim intr-o tara in care suntem liberi sa gandim, sa spunem si sa scriem ce credem cu adevarat – si asta e deja mai mult decat se poate face in Rusia.

  20. ‘să se dea cuvântul la orice bădăran’ – chiar asa o fi zis ?
    putea sa fie putin mai mladios (el sau traducatorul) si sa spuna – ‘să se dea cuvântul oricarui bădăran’
    :)

  21. Domnule Tismaneanu, stiti bine ca domnu’ ambasador nu protesteaza retroactiv ci proactiv. Pe dvs va cunoaste, stie ca nu va veti lasa intimidat, si ca nu are argumente impotriva a ceea cea ati scris. Ceea ce face el, e sa induca o anumita jena „publicatiilor centrale”, ca Romania libera, in a publica astfel de articole. Stie bine ca data viitoare cei de la RL sau alt ziar se vor gindi de doua ori inainte de a publica, fie chiar si pentru neplacerea de a trebui sa aiba de-a face cu ambasada Rusiei. Daca la asta se adauga si amenintari subtil/diafane de genul „Rusia va lua nota”, e de ajuns ca unul sau doi insi sa intre putin pe ginduri, si d-nul ambasador si-a atins scopul.

  22. Im toate clasamentele tarilor „cele mai badarane” (top rudest countries) de pe glob, facute consistent de-a lungul anilor pe baza opiniilor a multe mii de turisti dar si a celor ce lucreaza inafara tarii, Rusia se claseaza in primele 3 locuri, depasita fiind de Franta (evident!) si USA de obicei. Mai schimba cand si cand locurile cu China si UK, dar Rusia este consistenta in fruntea clasamentului :)

  23. D-le Profesor, Domnule Stan, va multumesc pentru munca Dvs de cercetare istorica, pentru adevarurile scrise.

    Ca Putler s-a sonat de cind, ofiter kaghebist in Berlinul de est fiind el, a tot asteptat ca Seful suprem sa dea drumul tancurilor sovietice pe strazile orasului, nu mai mira pe nimeni. Ca slugile lui au impresia ca sunt inca pe vreo gubernie sclavizata, iar nu mai mira pe nimeni. Ciudat e, ca se apeleaza la „sufletul ortodox”, dintr-o dorinta parsiva de a pune in valoare o anumita apropiere religioasa. 50 de ani religia a fost opiul popoarelor. Brusc e punte de legatura intre doua popoare ortodoxe.

    Nu mai asteptati ca Aurescu, aceasta deziluzie pe doua picioare, sa reactioneze. Pe asta l-a proptit in Minister Adelu`Nastase, zis si 0049. Nu poate reactiona in favoarea lui Tismaneanu, caci ce va zice mentorul? Miturile se prabusesc atunci cind, dornice de putere, persoanele aflate la originea lor, scot capul in lume. Se cauta si se afla totul. Inclusiv afiliatii pesedisto-peceriste. Aurescu e doar una din multele noastre tristeti.

    Nu stiu cum ar fi reactionat Basescu, dar stiu cum va reactiona Johannis. Deloc! Banuiala mea e, ca micutul vodkarist n-ar fi facut mizeria asta, fiindca stia ca Basescu e antirus. Despre Johannis, stie probabil altceva.

    • Reactiile oficiale se fac pe FB, dupa obiceiul sefului.
      Reactia ministrului de externe Aurescu, la tropaitul de cizme a ambasadorului rus, trebuia sa fie prima si prompta.

  24. We hate the Russians. Nu stiu, rusii sint oameni de treaba (am cunoscut o groaza, dar erau emigrati), dar dobitocii de la Kremlin, nu.

    Eu prevad zile mai bune relatiilor bilaterale dupa ce:
    1. ne recuperam tezaurul
    2. ne unim cu Moldova
    3. punem gard electrificat pe granita, bunker-e, linii de aparare anti-tank in adincime, baterii de ICBM si rachete conventionale
    4. Rusia isi va cere scuze pentru cizma sovietica pusa pe grumazul Ro si va plati despagubiri de ocupatie.

    Nu zic, Dostoievski, Puskin, Ceaikovski, Musorgski, etc imi plac toti astia, dar daca pun in balanta …

    Oricum, ambasadorul sovietic nu va ameninta, ceea ce e un pas inainte!

    • Bune cele patru puncte. … dar cum zice unchiu Sam : ain’t gonna happen.

      Sincer, imi doresc un gard electrificat si un camp minat lat de 5 km intre Romania si Rusia daca fascistii ajung la Dunare.

  25. Interesant că d-na AMP în RL de marțea trecută și Excelența sa sunt convergenți în opinii în ce privește Contributors, dar divergenți în ce privește RL.

    Conform AMP platforma aceasta nu este frecventabilă, ca să mă exprim eufemistic, iar conform Excelenței sale RL nu este frecventabilă, rezultat net este că platforma este OK.

    În altă ordine de idei, azi la 1:23 pagina FB a d-lui Aligică, a fost agresată, se întâmpla că citeam ceva pe acolo, am prins un print screen. Era și dânsul nominalizat de d-nei AMP.

    Trist.

    gânduri bune,

  26. Domnule ambasador, rusinica mare, suntem in secolul XXI iar Marea Rusie are un nivel democratic asemanator cu tarile bananiere din america centrala de prin anii 70.

    Unde este presa libera din Rusia ? unde este opozitia ?

    Si daca tot suntem ortodocsi buni, unde era pericolul ca fratii ucrainieni sa faca comert cu noi de i-ati invadat imediat ?

    Rusia a ratat intrarea in normalitate, ce cauta Marea Rusie alaturi de : cuba, venezuela , corea de nord ?

    Toate tarile avem teritorii pierdute sau castigate, mai bine uniti in europa decat sa ne luptam inutil.

  27. „Adio! lung adio! Si fara revedere,
    Departe, mult departe, te du din viata mea,
    Pustiul SIberiii te-astepta cu placere,
    Pamantul sa te-nghita si dracul sa te ia”

    daca nu ma insel, Gr. Alexandrescu catre amabasadorul Rusiei din acea vreme

  28. Heheeeee…. :))) Bolsevicii nu se dezmint. Frustrarea ruseasca antologica e din nou la cote maxime. Ma bucur enorm ca a reactionat comunistul. Oricum, rusia nu conteaza la momentul asta. Putin nu face decat sa-si incoarde muschii. Rusia e o benzinarie condusa de un piroman.

  29. Distinsul Profesor are dreptul sa spuna ce vrea pt ca aici este DEMOCRATIE gaspadin ambasador. nu e ca in crimeea unde inchideti televiziunea tatarilor LA EI ACASA ca asa vrea rautatea voastra.
    imi amintesc ca prin 1937 ambasadorul reichului sa dadea de ceasul mortii din cauza panaramei facuta la teatru de catre maestrul Tanase vis a vis de ”unul cu mustacioara”.
    Ei bine,regele carol2 i-a raspuns: domnule,aici e democratie,nici macar eu nu pot sa le spun ce sa zica si ce nu [a urmat dictatura regala dar asta e alta poveste]
    asta-i treaba. daca vreti sa schimbati lucrurile,trimiteti armata 14 incoace. insa sa nu va para rau….

  30. DESPRE BADARANIE
    oare ce badaranie mai MARE poate sa fie sa intri cu CIZMELE si cu TANCURILE pe un teritoriu care nu-ti apartine sub cuvant ce esti mai puternic? Legea pumnului? daca ASTA NU ESTE FASCISM, ATUNCI SIGUR ESTE BADARANIE..

  31. Daca Tismaneanu ar fi un jurnalist rus probabil ca s-ar imbolnavi de niste plumbi in spate in urmatoarele doua luni. Cand Ana Politkovskaya a spus, acum vreo 10 ani ca Rusia va deveni incet-incet un stat fascist, jurnalistii din Vestul Europei au privit-o cu ingaduinta ( ” o ciudata cu tendinte de autovictimizare ” spuneau jurnalistii nemti). Apoi, Ana a fost ucisa in propria casa. Evolutia Rusiei catre statul fascist de azi este aproape paralela cu cea a Germaniei: jurnalisti incomozi facuti terci, opozanti politici ucisi sau in exil si o populatie care adora in masa un idiot nerefulat( paralela Putin , Hitler e izbitoare : doi ciudati neintelesi de camarazi ).

    Ne asteapta vremuri grele. Putin nu se va opri aici.

  32. Cand ambasadorul Rusiei protesteaza vehement impotriva a ceea scrieti, nu face altceva decat sa confirme ca loviti unde doare, si ca sunteti pe drumul cel bun.
    Nationalismul psihopatoid, deviant, putinian merita tinut la respect prin toate mijloacele posibile.
    Bulgakov nu mai poate face asta, din pacate, din motivele pe care le cunoastem, dar cei in viata care au ceva de spus si pot sa o faca, au tot sprijinul nostru.
    Toate cele buna.

  33. Voi uri toata viata ciuma rosie, intunericul si crima venite de la rasarit. Cu ce drept se mai exprima xlsenta sa in tara mea? Cu ce drept vrea sa cenzureze scarba, greata si dezgustul pe care le simte natiunea noastra fata de oribilul Est? Sa-si ia familia monta -SINGURII simpatizanti de pe aici si sa viziteze indelung Siberia, Kolâma, Urali si alte destinatii istorice! Je suis BADAran!

  34. Domnule Profesor, Domnule Redactor Sef,

    doresc sa va multumesc pentru contributiile dumneavoastra si sa va sustin in conditiile in care sunteti atacati de ambasadorul Rusiei la Bucuresti. Cunosc la fel de bine sufletul rusesc cat si cel romanesc, am locuit ani de zile si la Moscova si la Bucuresti. Consider articolul dumneavoastra pe nedrept criticat de ambasadorul rus. Articolul este o analiza valoroasa care reuseste sa defineaca pe presedintele Putin si guvernului sau. As ruga pe ambasadorul Rusiei la Bucuresti sa revina asupra deciziei de a nu mai citi pagina contributors.ro sau ziarul Romania Libera. Ambele publicatii prezinta articole importante si bine documentate. In unele din ele se spune adevarul despre conducerea Rusiei asa cum este ea vazuta de romani. Este datoria sa de-a prezenta la Moscova Romania si sufletul romanesc asa cum sunt ele, in totalitatea lor, in toata diversitatea lor.

    Cu multa stima si deosebit respect,
    Florin dela Dunare

  35. Oficialii romani sint in uichend; rusii se ajuta:
    „UPDATE 13.23: Inca un atac la adresa lui Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, insotit de o amenintare voalata: Presedintele Camerei de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa, Tudor Afanasov, care „îi roagă pe toți formatorii de opinie să fie foarte vigilenți în exprimare… „”

  36. Evident, NU SUNT BĂDĂRAN (nici chiar atunci când e la modă să fii !) când mă mir pentru remarcabilul succes al dubletului de aur de a-l supăra pe ambasadorul Rusiei la Bucureşti. De altfel, poate trec eu printr-o pasă mai aparte, căci deşi ar trebui să aplic regula NIL ADMIRARI continui să mă mir de pesonalităţile româneşti de pe acest sit şi de anvergura lor. Dar dacă n-aş face-o ar fi ipocrizie, şi cu boala asta încă nu mă laud.

  37. În mod normal, când din gura sau condeiul unui ambasador iese cuvântul BĂDĂRAN statul respectiv ar fi trebuit să-l aducă la matcă pe ambasadorul respectiv. Cum noi ne-am dat seama ce-i poate pielea lui Putin și, mai nou, lui Malginov, trebuie să înțelegem că dacă așa vorbește/gândește ambasadorul înseamnă că președintele acelei țări înțelege că acea atitudine îi reprezintă. Un președinte-JEG reprezentat de un ambasador-JEG. Probabil ei cred că reușesc să ne închidă gura tuturor cu poloniu cum au făcut-o cu Litvinenko.
    Băi, descreiereților, puteți omorâ pe unu sau pe altul, dar nu puteți omorâ pe toți.
    Conducători retardați. Voi credeți că știm ce vă poate pielea doar din filmul Istoria sovietelor? Ha, ha, ha…
    https://www.youtube.com/watch?v=2DX2UTtOUgA

  38. Daca vedem mai rar fapte care sa-i faca pe rusi simpatici constat ca n-au nici o problema sa se faca extrem de nesuferiti, de urati. Poate asta vine din abordarea sau, mai bine spus, subordonarea intregii lumi intereselor lor.
    Bunele maniere reclama comportament civilizat, plin de curtoazie si respect in special in relatiile cu vecinii. Rusii se comporta cu bocanci chiar si cand viziteaza un magazin pe portelanuri extra fine. Nu spun ca sunt o natiune inferioara dar nici motive sa creada ca sunt cei mai grozavi in intreg Universul nu au. Si atunci, de unde aceasta superioritate auto asumata? De unde pretentia sa fie tratati mai egali decat altii, sa fie considerati stapani nu numai de drept dar si de fapt?
    Cred ca acest sentiment particular apartine popoarelor primitive care nu inteleg complexitatea si finetea naturii relatiilor inter-umane, inter-natiuni.

    Va trece inca multa apa pe Volga pana sa se mai slefuiasca si bolovanul rusesc…

  39. Dupa ce Tismaneanu senior ne invata ce bine este in comunism, juniorul ne invata ce bine este in democratie. Dupa ce seniorul ne explica binefacerile sovietice, juniorul ne explica binefacerile occidentale. Cred ca romanii cu cap inteleg mai multe si fara explicatii si je suis -uri. Daca as zice ceva de rau despre evrei sau holocaust nu v-as auzi pe unul spunand je suis pentru libertate.
    Scrisoarea ambasadorului este nenecesara, inoportuna, neavenita dar in acelasi timp revelatoare in ce priveste intentiile si atitudinile Rusiei fata de presa romaneasca.

  40. Perfect. Felicitari pentru articol! Stiu ca rusilor nu le vina sa creada ca in Romania este libertate, precum inainte de 1945 (bine, nici chiar asa, insa libertate). Greu de crezut, dar adevarat!!!

  41. Ambasadorul lui peshte! A fost obligat de Novii Adolf de la Moskwa sa ia pozitie tovaraseasca.
    Apropos de orto-doxie- Toate tarile ortodoxe sunt la pamant social, economic si politic. Mai bine eram catolici sau protestanti daca asta ar fi insemnat civilizatie si nu hotzie a la greque.

  42. Daca l-ar fi citit pe James Mc Gregor – Marxism si fascism in sec XX -, dl ambasador Oleg Malginov ar fi avut sansa sa inteleaga ca afinitatile regimului de la Kremlin cu fascismul sunt reale si cuantificabile. Astfel, Mc Gregor defineste fascismul ca „nationalism reactiv, antidemocratic, orientat spre dezvoltare”. El ia nastere intodeauna PRIN TRANSFERUL LOIALITATILOR DE LA STANGA LA DREAPTA. Cu alte cuvinte, fascismele s-au desprins din mantaua larga a marxismului.

    Alte definitii criteriale:
    – Fascismul ia nastere intr-un mediu social ca reactie la o umilinta colectiva, fiind o expresie a „indignarii colective”;
    – Se caracterizeazxa prin violenta patronata de stat impotriva cetatenilor (neobedienti);
    – Xenofobie, raism (moderat), vitalist, avand cultul liderului;
    – ideologia lui este una informala;
    – Elitist, dar cu cedari demagogice;
    – Agresivitatea externa este practicata atat pentru a „razbuna” ceea ce regimul considera o umilinta anterioara, cat si pentru a satisface asteptarile sociale.

    Daca aplicam aceste criterii la „parametrii’ in care se desfasoara politica si viata sociala si economica din Rusia lui Putin, observam ca acestea corespund in cea mai mare masura.

    In final, o afirmatie a lui Richard Pipes, bazata pe analiza acestor regimuri ce s-au manifestat in mai multe tari: „bolsevismul si fascismul au fost erezii ale socialismului”. Este o stabilire a genului proxim si a diferentei specifice.

  43. De la un badaran nesemnificativ la niste badarani remarcabili: multumesc, maestrilor badarani Tiismaneanu si si Stan, multumesc ca existati si ca deranjati!
    Mai bine badaran decat putinist…

  44. Cum spune Alain Besançon intr-un articol tradus si publicat pe contributors.ro „politețea sa îl deservește” pe cei ce cred in ea si o practica.
    Am din ce in ce mai clara convinegerea ca, acum in secolul XXI, trebuie sa ne reobisnuim cu cocalareala crasa.

  45. O reactie extrem de predictibila din partea ambasadorului unui regim fascistoid care nu se pricepe decat la politica pumnului in gura adversarilor. L-am vazut in cateva interviuri pe acest domn ambasador care nici macar nu vorbeste engleza, adresandu-se in numai in rusa si numai pe un ton superior, specific unui nostalgic URSS. Badaran, golan, huligan… mentalitatea celor care se exprima astfel e intotdeauna aceeasi – sunt insi autosuficienti si dictatoriali sau reprezentanti ai unor astfel de indivizi.

    Pe de alta parte, daca dl. ambasador crede ca siteul asta a devenit nefrecventabil pentru domnia sa, sper ca si postacii filorusi sa dispara din peisaj. :) Good riddance!

  46. Probabil ca abuzarea echilibrului dintre responsabilitatea exprimarii si dreptul la libera exprimare nu va fi niciodata judecata dupa o linie rosie. Chiar daca se va spune pana la satietate despre cuvinte ca au consecinte, aceiasi sau altii nu vor ezita sa le stearga cu buretele si sa le inlocuiasca cu un drept absolut la exprimare, din care dispare orice obligatie corelativa de responsabilitate. Este vorba de dublul standard al afirmationismului si negationismului, care functioneaza nu de azi, de ieri, ci ori de cate ori au existat tentatii de ordine unipolara, la care a visat si Hitler.

    Altceva este cu adevarat ingrijorator in episodul „Ispita fascista a tovarasului Putin”, incalcarea liniei rosii dincolo de care nazismul este minimalizat, bagatelizat, poate si anulat, in unele minti. Dupa 70 de ani de la victoria asupra nazismului, luciditatea politica privind grozavia genocidara si holocaustiana a fenomenului nazist ar fi trebuit sa fie deplina, iar eforturile de memorie antinazista si de condamnare a nazismului sa se bucure de sustinerea tuturor fostilor participanti la coalitia antihitlerista, indiferent de pozitiile lor de simpatie sau de antipatie din zilele noastre.

    Din pacate, ceea ce se observa, la mai putin de doua luni de momentul aniversarii Zilei Victoriei, incalca nu numai corectitudinea politica si inteligenta diplomatica, ci si adevarul istoric. Sper ca cei care au fost victimele sangerande ale nazismului sa faca din 9 Mai prilejul celui mai amplu exercitiu de memorie si de solidaritate. Competitia din prezent, normala pana la un punct, nu trebuie extrapolata asupra aliatilor din trecut. Linia rosie dintre victime si calai nu trebuie stearsa sau incalcata, ci mereu reinnoita sau respectata.

    • Stimate dl/dna F.P
      Gogoasa asta cu victimele nazismului tine-o matale pentru uzul personal. Imi ingadui o reamintire – presupunand ca deja cunosti istoria- a faptului ca nazismul NU AR FI APARUT fara sprijinul nemijlocit al URSSStalin. Cand Germania nazista nu avea permisiunea de a pregati ofiteri aviatori si tanchisti, a trimis in URSSStalin oameni care s-au pregatit acolo. Cand Hitler a simtit ca Europa sovaie in a-i impune limite, s-a inteles cu Stalin (prin interpusii lor, Ribbentrop si Molotov, celebrul barman inventator al cocktailului care ii poarta numele) sa sfasie granitele democratic stabilite prin Tratatul de la Versailles, cu consecintele nefaste asupra Romaniei. Iar acum Putin reia acelasi proces, de rupere a tratatelor si utilizare a fortei. Iar matale bati campii postaceste/kazaceste ala Kremlin cu victimele nazismului. O simpla aritmetica ne arata ca Stalin a fost mult mai sangeros decat Hitler. Hitler cca 6 mil. in lagar si dublam suma per total – 12 mil. victime naziste. Stalin doar in Ucraina a omorat, la Holodomor, 6 milioane. Circa 30 mil. de victime ale stalinismului il plaseaza pe Stalin cu mult peste Hitler. Bineinteles, primul loc ii revine tot unui dictator comunist, cu peste 40 mil. victime – Mao Dze Dun. Asa ca, stimabile F.P.(filo-Putin?), ciocu’ mic…!!!

  47. Sunt interesante 2 lucruri in interventia dlui ambasador: aducerea in discutie a ortodoxiei si… perioada de cand este in Romania, ceva mai mult de 3 ani! Facand un calcul simplu, cam reiese ca e la noi cam de cand guverneaza USL-PSD, ponta mai pe scurt. Ma gandesc ca oamenii intalniti in aceasta perioada, „oameni foarte buni, educaţi, pricepuţi, care îşi cunosc în detaliu meseria, cei cu care deseori nu am căzut de acord, am polemizat, discutând despre probleme destul de complicate ale politicii europene şi mondiale.” vor fi fost oficiali ai statului roman. Sa faca oare dl ambasador referire la ministri, prim-ministru, ministru de externe? Pt ca avand in vedere persoanele care au fost in guvernele mitomanului … ne cam dam seama ce fel de oameni apreciaza dl ambasador. In rest, ca de obicei, rusii cred ca au dreptul sa spuna orice, de spre oricine.

  48. @ F.P.

    Vorbiti-i ambasadorului rus despre corectitudine politica si inteligenta diplomatica.
    Holocaustul comunist a facut mai multe victime decat cel nazist.
    Revenind la zilele noastre, in Ucraina sunt sase mii de morti (neoficial, cateva zeci de mii). Ei nu sunt „victime sangerande” ? Sau vi se par prea putini ca sa fie luati in seama ?
    „Competitia din prezent, normala pana la un punct” ? Sunt uluit !

  49. In fond, excelenta sa, domnul ambasador al Rusiei, care il reprezinta pe Putin si regimul sau -cu faptele lor reprobabile, cu tot-, vrea sa puna pumnul in gura protestatarilor din Romania si apeleaza -fara ezitare sau rusine; ca teama… nu e cazul- la coloana a V-a a Rusiei din Romania. Pe care o defineste voalat.

  50. Domnule Tismaneanu, nu am fost de acord si am comentat critic la adresa multora dintre articolele Dvs. Cu toate acestea primiti tot suportul meu vis-a-vis de aceasta chestiune! Libertatea de opinie este cel mai important castig al democratiei si este principiul de baza dupa care aceasta trebuie sa se ghideze!
    Deloc surprinzator ca ambasadorul unei tari in care ziaristii sau politicienii care deranjeaza sunt impuscati in strada nu poate sa priceapa acest concept, dar uzantele diplomatice ar fi trebuit sa-l impiedice totusi sa-si exprime nedumerirea. Se pare insa ca diplomatia rusa nu a depasit momentul Hrusciov si al sau pantof si nici nu il va depasi prea curand!

  51. Suntem in alt fel de razboi diferit de cel rece si nu stim cum sa-l denumim.
    El este caracterizat de atacuri eprsonale de multe ori departe de linia diplomatiei clasice.
    Nici in razoiul rece nu apareau astfel de rinduri.
    Poate ca ar trebui sa se incheie un armistitu de limitare a limbajului la subiecte de ordin general precum „buletin meteo” si sa lasa comentariile pentru un timp pina ne mai intilnim unii cu alti si constatam ca sefii nostrii s-ar putea impaca iar noi sa raminem certati.
    Cert este ca excesele de limbaj se efectueaza numai acolo unde exista ceva sa se imparta sau fara nici un rost.
    Cred ca este mai bine sa ne comportam civilizat si cu respect indiferent de ce opinii avem.
    S-au inteles oamenii foarte diferiti si am putea sa ne intelegem si noi.

  52. Pentru delectare redau un citat din inceputul razboiului rece:

    -Schumacher imperialist, corcitura de fascist
    Heil Hitler striga tilharul
    Acum striga Heil Dolarul !

    -Si Sadoveanu folosea limbaj de ura in timpul refugiului din preimul razboi si se referea la bulgari care vin cu ochi bulbugati, cu parul vulvoi si sunt criminali, ca dupa inaintare in functie de catre sovietici sa se refere al poporul frate bulgar.

    CIne stie poate ca se vor adeveri prezicerile salvarii Europei de conducatorul neamului cu par blond…Nu se precizeaza care neam blond… cel spaniiol sau cel finlandez…sau alt neam.

  53. Cred ca postarile au epuizat subiectul. Vreau totusi sa spun ceva. Limbajul acestui taranoi lingau nu numai ca-i reflecta caracterul dar ne arata si gradul de desconsideratie pe care regimul criminal de la Moscova il manifesta fata de celelalte natiuni. Nu este deloc diferit de felul in care nazistii au tratat omenirea in general.
    Si cum ce se-aseamana se-aduna, ne amintim cu avant pionieresc in tenta de plagiat cum imediat dupa ce-a devenit prim ministru Ponta a dat repede fuga sa pupe talpile ambasadorului in semn de slugarnicie.
    Eu va felicit pentru „badaranie”.
    In orice caz, marii nostri oameni de stat tac malc la acest atac diplomatic al Rusiei. Asa o fi un „alt fel de a face politica” si nu stiu eu ca-s prea ignorant.

  54. Domnului ambasador Malginov

    Buna ziua,

    Trec direct la subiect si o sa va spun ca in Romania libertatea de expresie este respectata. In aceasta tara, cu toate problemele ei, avem dreptul de a ne exprima.
    In curand speram sa rezolvam si problema coruptiei, dar acesta este alt subiect.

    De unde pana unde, va permiteti ca in Romania sa amenintati voalat pe cineva care a scris ceva despre Putin si adunarea extremistilor de la Sankt Petersburg?
    Stimate domnule ambasador, Putin chiar asta face, adica infiereaza fascismul/nazismul si tot ce a reprezentat aceasta ciuma a secoului 20, dar in acelasi timp la Sankt Petersburg se tin adunari cu membrii marcanti ai gruparilor extremiste din Europa.

    Putin se intalneste cu oricine este dispus sa dinamiteze Europa din interior, fara sa tina cont ca este vorba despre extremisti de stanga sau de dreapta.
    Vreti exemple de astfel de partide? Va enumar doua: Jobbik (Ungaria), Zori Aurii (Grecia).
    Ok, inteleg ca URSS a luptat impotriva nazismului, insa nu ati fost singurii. Dar acum al dumneavoastra presedinte, Putin, se intalneste cu fanii/discipolii acelora cu care al vostru popor a luptat pe viata si pe moarte. Sa nu uitam, totusi, ca inainte de invazia Germaniei naziste in URSS, erati aliati, iar daca tot vreti sa mergem si mai departe cu retorica, nu imi aduc aminte ca Romania sa fi rupt vreo parte din Rusia, desi am luptat impotriva voastra dupa ce ne-ati furat Basarabia, Bugeacul, Bucovina de nord si ulterior am mai pierdut si Insula Serpilor.

    In estul Europei nu sunteti prea iubiti pentru simplul fapt ca ati calcat in picioare acele popoare. Credeti dumneavoastra ca romanii nu-i plac pe rusi? Eronat, romanii nu au nimic cu nimeni, insa atunci cand tara ti-e rupta in bucati de catre Rusia, avem voie macar sa avem opinii, nu? Ne permiteti sa ne exprimam liber sau este nevoie de o autorizatie de la Mscova?
    De unde pana unde, ca oaspete in Romania, va permiteti sa afirmati ceva despre Vladimir Tismaneanu sau Marius Stan?
    Acesti doi jurnalisti au exprimat corect ceea ce se intampla in Rusia. Ma astept ca pe viitor, pentru obiectivitate, sa luati pozitie fata de toate articolele negative ce sunt publicate in presa rusa/pro rusa, fata de Romania. Si cand afirm „articolele negative” ma refer la toate amenintarile si minciunile de cea mai joasa speta pe care presa rusa/pro rusa le face referitor la Romania.

    Cu stima,
    Mihai Popescu

    p.s. Suntem in 2015, membri UE si NATO.

  55. Din proprie initiativa sau impins de la spate, domnul ambasador rus si-a facut datoria – a reactionat, asa cum s-a priceput mai bine, la un articol ce-l defaima pe seful sau. Nu mi-e foarte clar ce inseamna, pentru domnul ambasador „publicatii centrale”, dar presupun ca, in tara pe care-o reprezinta excelenta sa, exista o centralizare a presei, ca sa fie treaba buna si organizata. Pentru mine, de exemplu, ziarul „Scanteia” era o publicatie centrala…

    Nu stiu in ce masura Romania Libera este o „publicatie centrala”, dar am senzatia ca formularea diplomatului rus implica, oarecum, chiar si statul roman. In acest context, reactia ministerului nostru de externe mi se pare binevenita. Si cred ca mi-as fi dorit reactii si din partea unor alte institutii. Dar de la domnul Zgonea n-am mai auzit nimic, de ceva timp, iar domnul Tariceanu este ocupat sa se ratoiasca la D.N.A. Nu urmaresc contul de FB al presedintelui Iohannis, asa ca nu stiu daca a reactionat, in vreun fel.
    Intr-un articol publicat pe Hotnews ( http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19782922-testul-dat-societatii-romanesti-ambasadorul-rus.htm ), autorul sustine ipoteza conform careia reactia ambasadorului rus este un test. Daca este asa, se pare ca doar domnul Aurescu a trecut testul (din punctul de vedere al Romaniei). Restul – corigenti. Sau sa mai asteptam putin, ca trecerea la ora de vara poate fi bulversanta…

  56. Excelent punctat! Nu pot decât sa subscriu!
    PS.Mi-as fi dorit poate si o reactie ceva mai ferma din partea autoritatilor noastre. Nu ca l-ar fi impresionat pe ambasadorul lui Putka(e doar portavocea sa, iar a gândi cu capul propriu nu da bine în imperiul în declin al lui Putka), dar sa vada totusi ca a depasit verbal o linie rosie.

  57. Un ambasador bun ar trebui să apere şi să promoveze valorile cele mai înalte ale poporului din care face parte. Din păcate, mulţi aleg să apere şi să promoveze doar interesele şi imaginea şefilor de stat care i-au numit în funcţii. Ei, ambasadorii, ar trebui să fie primii care să încerce schimbarea de paradigmă la oamenii politici, de la confruntare la cooperare, mai întâi la cei din jurul lor şi apoi la toţi ceilalţi. Dar pentru asta au nevoie de mult tact şi multă înţelepciune ..

  58. Jos labele de pe Creimeea!Dupa ce vor muri cei care mai stiu ce erau sovrompetrol-urile(noi le dam graul,ei ne iau petrolul,echitabil si frateste)vor ramane cei care nu mai au idee ce au insemnat rusii pentru Romania,cine sa le spuna,pedagogii sindicalisti ?La fel ,cati rusi din maica Rusia mai stiu cum au fost decimati prin infometare „chiaburii” ucrainieni,sate intregi.
    Cei care conduc Rusia sunt asa de plini de puterea lor incat n-au dubii ca pot face tot ce vor! Iar poporul rus are in singe obedienta fata de conducatori,ii urmeaza orbeste.Din pacate interesele unor europeni duc la masuri pe jumatate.Cine l-a ascultat pe Basescu atunci cand a avertizat explicit ca Marea Neagra poate deveni lac rusesc?Sper intr-o trezire..!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro