Home » Media / Tech » Citesti:

Ce a încălcat Gâdea vs Iglesias. O mână de ajutor dată CNA

Brindusa Armanca mai 19, 2015 Media / Tech
8 comentarii 2,403 Vizualizari

Știm că în zilele acestea Consiliul Național al Audiovizualului este mai ocupat, la vârf, cu procesele penale și cu pupat PSD. De aceea nu strică o mână de ajutor în cazul că s-ar dori examinarea cazului Gâdea vs Julio Igresias jr. care a umplut de indignare publicul românesc al vedetei și l-a silit pe prestigiosul său tată să dea replici înaintea turneului în România. Din informația vehiculată de paginademedia.ro, CNA a primit deja 19 sesizări venite de la telespectatori. Bref, ce s-a întâmplat: invitat în platoul Antenei 3 în data de 14 mai 2015 pentru a promova concertele comune, tată și fiu, Julio Iglesias jr. a fost îndemnat de moderatorul Mihai Gâdea să repete câteva cuvinte în limba română:”Antena 3 e aici!Jos Băsescu!”. Fără traducere, fără explicații. După reacțiile de indignare ale fanilor pe rețelele de socializare, Antena 3 a șters înregistrarea emisiunii de pe site-ul propriu. Joey de Alvare, promoterul concertelor, și-a transmis supărarea direct pe pagina de Facebook a lui Gâdea: ”Am fost extrem de surprins și foarte dezamăgit de ceea ce ați făcut cu Julio Iglesias Jr. Julio însuși este foarte supărat… N-am crezut că așa ceva s-ar putea întâmpla vreodată într-o emisiune de televiziune… Frumos ar fi să vă cereți scuze”.Comentatorii clemenți au numit-o ”gafă”, moraliștii au numit-o ”nesimțire”, iar pragmaticii i-au spus, pretențios, ”tactici de audiență”. Impresariatul tânărului artist, precum și Julio Iglesias Sr. au transmis un comunicat fără echivoc, dezavuând implicarea, în necunoștință de cauză, în campania politică anti-Băsescu întreținută de Antena 3, în numele patronului aflat la pușcărie:
”1) Julio Iglesias Junior nu cunoaște limba română, nu este familiarizat deloc cu numele românești și, când a repetat după Mihai Gâdea, cu bună credință, «Jos Băsescu!», nu s-a gândit nicio clipă că este vorba de un slogan politic. Fiind ultimele secunde ale emisiunii, Julio Iglesias Junior a crezut că este vorba de câteva cuvinte de rămas bun, în limba română, pe care prezentatorul îl ruga să le repete după el, pentru telespectatori.
2) Julio Iglesias Junior nu este la curent cu politica din România, nu cunoaște politicienii români și, neștiind deloc limba româna, nici măcar nu și-a dat seama că propozitia «Jos Băsescu!» includea numele unei persoane.
3) Artistul a fost indus în eroare în mod voit de către prezentatorul emisiunii, Mihai Gâdea, într-un mod absolut regretabil și incalificabil. Artistul nu și-ar permite niciodată să vină la televiziune să spună, în cunoștință de cauza, «Jos politicianul X!» sau «Jos politicianul Y!».
Julio Iglesias Junior a venit în România și a acceptat invitația de a participa la emisiune pentru a vorbi exclusiv de concertele pe care le va oferi în România alături de tatăl său, Julio Iglesias. Artiștii nu doresc să fie implicați în nicio chestiune de natură politică.
Este absolut regretabil gestul Antenei 3, de care ne delimităm total pe această cale.”

La 3 zile după incident, Gâdea a catadixit să ceară false scuze pentru că ar fi afectat ”sensibilitatea” artistului cu cele ”două strigături din folclorul urban”. Nu sensibilitatea artistului a fost lezată prin gestul iresponsabil al propagandisului Gâdea, ci dreptul său la imagine și reputația sa. Codul de reglementare a conținutului audiovizual elaborat de CNA arată la Titlul III.Protecția demnității și a dreptului la propria imagine căniciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor ”(art.32/1). Mai departe, art.34 prevede dreptul la imagine a persoanelor și obligă emisiunile de divertisment să procedeze cu prudențăsă nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc”(art.36/b). În 2011 art.40/4  din Codul audiovizual a fost completat cu o reglementare în plus, încălcată și ea de modul ”incalificabil”, dar sancționabil, în care se manifestă Antena 3 în spațiul audiovizual: ”Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale”. Nu punem în discuție legea penală, cu destule prevederi care l-ar băga pe Gâdea, cu tot cu televiziunea rușinii, la mari cheltuieli, fiindcă Iglesias (încă) nu l-a dat în judecată. Dar CNA are suficent material pentru o sancțiune serioasă. Când Antena 1 a arătat națiunii fundul premierului Emil Boc, imagine repetată de zeci de ori în emisiunea ”Un show păcătos”, CNA a decis întreruperea emisiei canalului pentru 10 minute, în prime-time. Atunci s-a considerat încălcat dreptul la viață privată. Despre reputație, dreptul la propria imagine s-a vorbit mai puțin. Era 2012, iar USL-ul în plină ascensiune, cu CNA la remorcă, nu permitea adversarilor politici să aibă onoare. Partea cinică a acestor fapte constă în audiența adusă de scandalul din jurul unor nume de mare notorietate. Rolul CNA este de a pune stavilă acestor practici, indiferent de originea lor: intenție, strategie sau prostie. 

Articol apărut și în revista ”22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. Liviu spune:

  Antena 3 nu e un simplu post de televiziune, ci un instrument agresiv si pervers de propaganda si manipulare. In orice alta tara nu ar rezista.

 2. George spune:

  Antena 3 este o mizerie de nedescris. Antena 3 NU este televiziune. Este doar un instrument de propaganda sinistru. In nici o tara civilizata n-ar putea exista asa ceva. Pur si simplu asa ceva (Antena 3) n-ar putea exista. Punct.

  • amne spune:

   Accept ca SUA nu-i tocmai o tara civilizata, cu al ei Fox “news”, dar presa de propaganda desantata e prezenta peste tot in lume.

   • Margot spune:

    A compara Antena 3 cu Fox News este un act de iresponsabilitate intelectuala. A califica drept agent al unei propagande desantate un canal de știri care implica, invariabil, in toate comentariile sale politice atit un reprezentant al stingii cit si unul al dreptei politice, astfel incit telespectatorul sa evalueze el însuși validitatea celor doua puncte de vedere adesea diametral opuse, este absurd. A concede, superior si ridicol, ca “America nu-i tocmai o tara civilizata” este o obrăznicie, pe cit de dezolanta pe atit de ieftină.

 3. George spune:

  Antena 3 este parte din “apogeul maretiei grotescului”, vorba lui Mircea Toma.

  • George spune:

   Erata:

   Este vorba de savurosul Florin Toma si nu de unsurosul Mircea Toma, falsul oengist, asa cum in mod eronat am scris in scurtul comentariu de mai sus…

 4. Adrian Rusu spune:

  Ha. Ce mai mârlan… E o chestie relativ banală la ţigano-românul care se află in străinatate; a fost de curand un reportaj, chiar la A3, daca mi-aduc bine aminte. (Doi de-aştia insultau italieni). Ocazie să înţelegem cât valorează „religia” dpdv moral. (Gâdea e pastor, predicator….ceva).

 5. george spune:

  De acord cu cele scrise de alte personae. Dar ca sa nu mai existe trebuie ca oamenii sa nu-l mai vizioneze si sa-si piarda audienta si apoi de la sine dispare. Dar in contextul educatiei/ignorantei din Romania va continua sa mai existe ani buni.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)