luni, mai 20, 2024

Nu cititi stenogramele lui Vantu

De ce sa le cititi? Intr-o zi urata de toamna nu veti descoperi altceva decat si mai mult noroi, si mai mult puroi. Vreti sa cititi despre intelectuali cu idealuri, despre jurnalisti curajosi sau despre politicieni cu stiinta guvernarii? Puneti mana pe-un roman istoric sau pe niste basme. Dar daca vreti sa aflati cum se “suge p… prin batista” sau care-i treaba cu “doua fete cinci palate”? Sau daca vreti sa fiti partasi la joaca lui “tati” cu “micii golanasi”, cu “borfasii simpatici” si cu “batraneii” care vor sa se intoarca in fruntea jocului? Atunci luati de studiati din acestea toti, caci acolo, in matul gros al stenogramelor lui Vantu, putem gasi formula care ne poate face patroni peste satul, institutia sau tara in care traim. Dar eu zic sa nu cititi stenogramele lui Vantu.

Ignoranta e fericire, spunea un poet britanic, si certitudinile sunt cel mai bun somnifer din istoria omenirii. De ce sa ne stricam visele frumoase afland nu doar ca Vantu’ e negru (asta o stiam de ceva vreme) dar si ca umbla insotit de o intreaga gasca de draci? De ce sa nu ne tihneasca sarmaua castigata cinstit asteptand, popor “tampit” cum suntem, sa ne fie “degajata prostia”? Cat de important e numele omului care locuieste la Cotroceni, atunci cand judecatorii celei mai inalte instante din Romania sunt “vanduti toti, cu dosare”?

Dar daca vreti sa va puneti constiinta in pericol de moarte, daca vreti sa treceti printr-unul dintre acele momente dure si triste in care va priviti, in liniste, ochii in oglinda, atunci studiati cuvintele acestea: “Toti labagii astia sunt pentru bani, nu vin de dragul meu sau cred ei in niste principii generoase. Vor pace pe pamant. Vor bani!” Si daca macar zece dintre noi, doar zece din cetate, isi vor vedea reflexia oglindita spunand: “Nu eu frate, eu nu vreau bani”, atunci poate ca mai avem o sansa.

Nu cititi stenogramele lui Vantu. N-are rost pentru ca, incepand chiar din aceasta seara, se vor gasi sute pe televiziuni si prin ziare care ne vor explica cat de dulce e razbunarea lui Basescu, cat de impartiala e justitia si cat e de firesc pentru un patron sa-si manevreze astfel angajatii. Incepand chiar din aceasta seara vom vedea din nou triburi de urangutani amenintandu-se zgomotos prin fata si pupandu-se languros prin spate. Dar daca vreti sa masurati puterea fricii si sa atingeti minunile pe care ea le poate face, preschimband vinul in apa si oamenii in papusele, atunci studiati si grabnic va scufundati in lumea acestui Scaraotchi neincoronat al lumii romane.

Si cum nimic nu e perfect, exista si o geoana de lumina in aceste stenograme. Ele dovedesc ca, una peste alta, nici dracii nu mai sunt ce-au fost. Caci daca in vremurile doctorului Faust fericirea absoluta era la oferta, astazi ea s-a transformat doar intr-un amarat sac de bani. Schiopelnic, arogant si neras, S.O.V. a devenit matrita in care sunt turnati toti ghiavolii gurii asteia de rai. Caci nu-i dovada de prea multa istetime ca s-ajungi, in viata inca fiind, un Fat-Frumos intors-pe-dos.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „Fat-Frumos intors-pe-dos!”
    esti genial omule!
    am zis-o si pe hotnews. NU credeam sa mai citesc o metafora atat de pura din bube mucegaiuri si noroi.

    • După toate, nimic nou acolo. Noi suntem ceea ce suntem, şi nu există nimic la altul. Va rămâne aşa? Din păcate, da!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vlad Mixich
Vlad Mixichhttp://www.mixich.ro
Vlad Mixich este jurnalist la Hotnews.ro si corespondent al Deutsche Welle in Romania. Mai scrie pentru Gazeta de Sud si ocazional pentru Esquire si Dilema. Are o licenta in Medicina si una in Psihoterapie Sistemica. A castigat "Premiul Deutsche Welle pentru Tineri Jurnalisti" si Freedom House i-a acordat premiul "Tanarul Jurnalist al Anului". Este Marshall Memorial Fellow si Carter Fellow for Mental Health Journalism.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro