sâmbătă, mai 18, 2024

Ticăloșia jurnalistică se cântărește în bani

Titlul articolului acoperă două realități la fel de grave ale jurnalismului românesc de azi: pe de o parte cazurile de propagandiști plătiți de partide, de jurnaliști stipendiați ca agenți de PR la firme sau pe poziții de consilieri politici, toți deghizați în jurnaliști. Pe de altă parte e vorba despre situațiile în care justiția constată că jurnaliștii au adus atingere reputației, vieții private, imaginii unor persoane și au de plătit, pe lângă cheltuieli de judecată, daune morale. Între cele două categorii există o păcătoasă legătură, fiindcă cel mai adesea falșii jurnaliștii aflați la ordin au de îndeplinit misiunea de a distruge imaginea „inamicului” și deci își iau întreaga libertate de a împroșca și de a denatura adevărul. Despre categoria cea mai ticăloasă, a șantajiștilor din presă, cu altă ocazie.

Revista Newsweek a publicat în decembrie 2018 o investigație despre circuitul banilor în mass-media, în speță de la PSD prin firme intermediare în firmele celor dispuși să funcționeze ca „vuvuzele” de partid.„Pentru a-și încasa onorariile cât mai discret, propagandiștii media folosesc o schemă financiară bine pusă la punct. Ingineria este destul de simplă: PSD plătește în baza unor contracte două firme deținute de consultanții de casă ai lui Dragnea, iar acestea virează banii mai departe către firmele <jurnaliștilor> și <analiștilor>. Sumele provin din subvenția plătită de stat, adică de noi toți, partidelor politice parlamentare”, arată publicația. Așa își asigură un trai bun Doru Bușcu-Cațavencii care a primit prin firmele sale între 17.000 și 52 000 Euro lunar pentru prestații vizibile în favoarea PSD la TVR, în publicații online etc., Bogdan Chireac, părerolog pe la Antene și RTV, căruia i-au venit în contul „Press Media Electronic SRL… de la PSD nu mai puțin de 1.157.149 de lei” sau Marius Ghilezan de la România liberă (pe stil nou pesedist) care a încasat și el vreo 120.000 lei, pe lângă un post căldicel de consilier la Avocatul Poporului. Îi regăsim în schema complexă descrisă de Newsweek pe Răzvan Savaliuc și pe Adina Anghelescu de la LuJu, berbecii de care se folosesc mogulii și finanțatorii de partid pentru a dărâma justiția, plătiți modest cu 308 216 lei pentru serviciile aduse.

Există cazuri la fel de degradante, când așa numiții jurnaliști au fost trimiși să intermedieze șpăgi în beneficiul protectorilor politici, în dansul amețitor al corupției românești. Pe Radu Budeanu, patronul tabloidului Cancan, l-a prins DNA că a intermediat mita de 3,8 milioane dolari destinați de un om de afaceri Elenei Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării regionale și turismului. În afacere se regăsea și Dan Andronic-acționar majoritar EvZ și Capital. Dotat cu valizele cu șpagă încărcate de Toni Petrescu, businessman-ul care adusese firma Ericsson în România, Bogdan Chireac s-ar fi pretat a fi „un delivery boy supranumit dom’ profesor-valiză, pentru că știa când și unde să livreze valizele, și, mai ales, unde să ajungă mai mult sau mai puțin, astfel încât contractele cu statul să ajungă la persoanele decidente”. Asta în vreme ce era redactor la ziarul Adevărul unde se practica șantajul la scară largă. Cel puțin, asta susține brokerul fugar Cristian Sima într-un serial publicat în EvZ în 2015.

Se întâmplă însă ca unele atacuri nefondate din mass-media să se răzbune, atunci când judecătorii sunt capabili să cântărească just până unde se extinde liberatea de exprimare și unde se află limita acestui drept. Chiar dacă CEDO a privilegiat în majoriatea cazurilor libertatea presei, Constituția României, Codul civil și alte legi impun respectarea unor restricții ca în art. 30/6 din Constituție care prevede căLibertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”, limitare enunțată și de reglementele europene. Protejată în mod nefast de CNA, Antena 3 a primit recent sancțiunea meritată de la justiție: Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Răzvan Savaliuc, Radu Tudor și Bianca Grigore îi vor cere scuze publice și îi plăti în solidar fostei șefe DNA, Laura Codruța Kövesi, 300 000 lei daune morale pentru încălcarea dreptului ei  la demnitate, onoare, reputaţie, imagine şi viaţă privată. Liviu Alexa, patron la Ziar de Cluj și NCN TV, și el stipendiat de caracatița PSD-media cu 431.000 de lei, a primit palme financiare de la Curtea de Apel din Cluj unde trustul și ziariștii au fost obligați la plata unor daune morale de zeci de mii de lei Clubului sportiv „Universitatea” și reclamantului Ovidiu Vasu. Se poate comenta cu cinism că suma încasată acoperă procese, daune morale etc., deci nu contează. Dar credibiliatea din care se hrănește profesia de jurnalist, nici ea nu contează? Grupul pentru Dialog Social se adresează instanței pentru serialul denigrator publicat zilele trecute de EvZ sub semnătura lui Victor Roncea. Incapacitatea mass-media din România de a combate buruienile prin autoreglementare face ca singura posibilitate de sancțiune să rămână justiția.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Excelenta prezentare a mizeriei absolute in care cei nominalizati in articol au reusit sa coboare o profesie atat de respectabila in principiu.
    Ceea ce este si mai grav este faptul ca aceste specimene hidoase care au transformat ceea ce se numea presa intr-o nesfarsita hazna a minciunii la a3, rtv, dcnews, romania libera, evz, luju si altele asemenea au devenit mult mai ticalosi decat politicienii pe care ii servesc.

    • Da, pentru ca presa are putere, teoretic este a patra putere in stat, are putere si in sens bun, cat si in rau. Acum, ca respectiva gasca de infractori media sustine si vinde imagine pentru gasca de infractori de la putere – psd-draknea, nu este de mirare, as zice eu, pentru ca sunt legati de timp. Toti acesti asa-zisi jurnalisti au o convietuire de muuulta vreme, nu doar de 2 ani, ei sunt angrenati in acest murdar joc de putere de zeci de ani. A se vedea cati dintre acesti ordinari jurnalisti vin inca dinainte de ’89. Ei au facut scoala, ca sa zic asa, pentru o intreaga gasca scarboasa de tineri „‘jurnalisti”, pe care nu onoarea meseriei ii leaga, ci un oportunism de cea mai joasa speta, vorba ceea : lupul de unde alearga, mananca!

  2. Si in bani dar nu numai, taxa „de lacomie” putand fi aplicata acestora cu mai multa sustinere din partea tuturor. Este vorba de moralitate si alte virtuti „prafuite” care nu-si mai au rostul in lumea „cashului” , al relatiilor , al plecaciunilor si al pupatului in dos.
    Jurnalistii si comentatorii de tot felul cu cateva exceptii pot fi considerati niste mortaciuni de moralitate, acestora putem multumi intr-o foarte mare masura situatia in care s-a ajuns. Acum s-au instalat confortabil in transeele luptei poltitice , schimband frontul doar in cazul in care adversarul plateste mai bine, tradarea si ticalosia facand pare-se, parte din ADN-ul neamului, alta explicatie plausibila neputand fi gasita.
    Nu sunt prosti, au o educatie mult peste cea a politicienilor care de fapt sunt plimbati precum boul cu belcigul tras prin nas. Platforma ticalosiei politice este oferita de presa, presa de frica careia fac in pantaloni.
    Nimeni nu contesta presa , sub pretextul liberei exprimari insa au loc cele mai josnice marsavi care nu au nici o legatura cu ce se intampla.
    Presa romanesca a ajuns „plutonul de executie” tocmai datorita acestor „jegosi” care din motive pecuniare arunca ce pot , in aer, fara scrupule.
    Daca ma uit numai la „abonatii” diferitelor posturi TV care seara se seara rumega vrute si nevrute, tema nefiind importanta, produc bagube intelectuale celor care ii privesc.

  3. Din pacate ,televiziunile au devenit partizane! Fiecare post TV este lauda un partid si trimite venin spre alt partid! Fara exceptie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro