joi, mai 2, 2024

TVR, alte rătăciri. Și un răspuns d-lui Orășanu

Televiziunea publică își alege în 21 iunie reprezentanții în noul Consiliu de Administrație, după ce a fost demis cel vechi prin respingerea în Parlament a Raportului pe 2011. Nu contează dacă rapoartele anterioare, pe 2009 și 2010, s-au mai votat sau nu, scopul a fost atins. Conform legii și a regulamentului intern, salariații din TVR pot alege 2 reprezentați și doi supleanți. Articolul din Legea 41/1994 a SRR și SRTV prevede la art.19  ”personalul angajat al fiecărei societăți desemnează, prin vot secret, candidații pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societății respective”. Printr-un artificiu ilegal, regulamentul intern spune că poate candida pentru locul în CA din partea salariaților ”orice persoană, salariată sau nu a TVR”. Logica juridică este luată în derâdere: atunci de ce ar mai fi prevăzut legea reprezentanți ai personalului angajat, dacă aceștia pot veni din exterior?

Și uite așa intră în scenă Valentin Nicolau, fost consilier al lui Năstase și fost PDG, demis în urma unei anchete parlamentare și evident, prin respingerea raportului anual în 2005. O petiție de susținere a sa pentru a candida ca reprezentant al salariaților din TVR, semnată de câteva zeci de uituci din TVR, s-a pus în mișcare recent. Pe această cale, un partid și-ar băga pe ușa din dos un reprezentant în plus, în numele depolitizării. Cât de naivi, deznădăjduiți, fraieri sau nepăsători pot fi oamenii din TVR ca să nu găsească doi reprezentanți ai lor din 3500 ?

Să vedem ce uită semnatarii, amintindu-și doar că fostul PDG  a dat ceva în plus la salariu, a cumpărat ceva conștiințe instituind statutul de ”vedetă” cu stipendii fabuloase, uitând că a știrbit libertăți (secretul corespondenței prin spionare e-mailurilor ar fi doar una), a abuzat de funcție și de bani, așa cum au stabilit concluziile anchetei parlamentare semnate pe atunci de Adrian Cioroianu, Raluca Turcan, Hunor Kelemen, Olguța Vasilescu, Eugen Nicolaescu ș.a. Raportul Comisiei parlamentare sesiza nereguli grave atât din punct de vedere al misiunii de informare a SRTV și a respectării statutului jurnalistului, cât și „încălcări grave ale legii“ în activitatea financiar-contabilă și propunea efectuarea unei expertize contabile care să stabilească prejudiciile rezulatea din contractele de achiziții și de vanzare, precum și pedepsirea persoanelor răspunzătoare. Nu s-a mai ajuns la asta, politicienii au făcut-o uitată, a plătit tot contribuabilul. Uitată a rămas și noua lege a SRR și SRTV.

Câteva exemple de ”management eficient” al TVR în perioada 2002-2005, a la Nicolau: cheful de rebrenduire a TVR a costat 1 miliard șase sute de mii lei. ”Ce dumnezeu au mâncat de atâția bani?”, s-a mirat șefa Comisiei. Lista cheltuielilor de protocol pe 2004 lasă cu gura căscată până și o multinațională: de 2 miliarde de lei vechi s-au cumpărat parfumuri scumpe (Paco Rabbane, Elisabeth Arden, Carolina Herrera, Dior etc.), peste 3000 litri de wisky, plus Wembley Dry Gin, Campari și şampanie de soi, eșarfe de mătase, mănuși, ceasuri, obiecte decorative. Suspiciuni majore de alimentare a conturilor politice prin intermediul unor firme de IT. Lasă că la Comisie i-a denunțat și Nicolau pe salariați pentru a se disculpa pe sine: traficul de casete, devalizarea Arhivei TVR de către angajații care vindeau la negru (în vreme ce el făcea afaceri dubioase cu TVR Media), cheltuielile imense cu onorarii ale ale TVR Cinema, structură pe care o și desființase și multe ale nereguli. Cei care care văd în Nicolau un manager își fac iluzii deșarte și ignoră că a fost incapabil să își administreze propria firmă, editura Nemira, intrată în faliment în 2010 cu pierderi de peste 700 000 RON.

Ușurința cu care pot fi duși de nas oamenii din TVR indică lipsa de transparență cronicizată a instituției. Zvonuri, bârfe, spaime și vise negre înlocuiesc informațiile corecte și clare despre starea societății. Nu există o cultură a evaluării: ce au făcut pentru salariați oamenii aleși până acum să-i reprezinte în consiliul de administrație, e o întrebare care nu se pune. Pe pariu că și-au văzut de interesele proprii. Biruie aranjamentele, revanșa, șmecheriile de culise într-un scrutin nesigur. Nici activitatea liderilor sindicali nu face obiectul vreunei analize. Nu s-a pomenit așa ceva. Nu există o exigență a criteriilor profesionale, fiindcă în ultimii 10 ani șefii s-au stabilit politic și competențele au contat rar. Membrii consiliilor de administrație au fost, cu unele excepții, primii în a trage foloase. Neinițiați în domeniu, urmărindu-și agendele private și pe cele de partid, au fost o frână în dezvoltarea TVR. De aici în jos și-au făcut loc în TVR clanuri, interese personale, câștiguri ”pe lângă”, umilindu-i pe cei care își fac treaba onest. Ei de obicei nu se aud. Așa se explică experiența reformei imposibile de care s-au lovit toți cei care au încercat. Ca în spitalele vechi și insalubre unde se cuibăresc infecțiile intraspitalicești, rezistente la orice antibiotic. Cu asta va trebui să se confrunte actualul director interimar. Și următorii neinterimari. Instalați politic, vor suferi și ei de ”obediență anticipativă”. Nu se vor interesa unde mai încap demnitatea profesională, orizontul de creștere, provocarea tehnologiilor, entuziasmul și creativitatea necesare într-un domeniu atât de acaparant cum este televiziunea.

P.S.

Desființarea și redeschiderea televiziunii publice nu e o ”trăznaie”, cum o numește dl.Răzvan Orășanu pe contributors.ro, și nu este o idee originală a președintelui. Este concluzia unei analize făcute cu  ani în urmă de un expert al BBC, autorul reorganizării canalelor regionale ale televiziunii publice britanice. Acesta propunea strategia aplicată cu succes în Marea Britanie de a restructura TVR prin modificarea legii de funcționare astfel încât să se înființeze o nouă societate publică de televiziune, cu statut riguros și reguli depolitizante, care să facă selecția pe criterii de competență a personalului și să stabilească structurile suple, eficiente ale unei televiziuni moderne.

Aparut si in revista 22

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Ma indoiesc ca dl Orasanu are timp daca nu e vorba de Boc si Basescu.
    In plus e obisnuit sa vada totul din avion grabit cum este.
    Eu cind citesc despre cheltuieli (” de 2 miliarde de lei vechi s-au cumpărat parfumuri scumpe (Paco Rabbane, Elisabeth Arden, Carolina Herrera, Dior etc.), peste 3000 litri de wisky, plus Wembley Dry Gin, Campari și şampanie de soi, eșarfe de mătase, mănuși, ceasuri, obiecte decorative.”) ma gindesc doar la 3000 litri de vizichi :P

  2. Dna Armanca, dl Orasanu este el insusi o traznaie. Una imensa. Lasati-l, desi e tanar imi pae pierdut in spatiu. E vadit lipsit de orice legatura cu realitatea romaneasca. Din ce motive? Chiar ca-mi scapa.

    P.S. Desigur,TVR trebuie desfiintata si reinfiintata pe baze noi, pe principii si reguli noi. Si cu adevarat depolitizat, dar nu asa cum intelege USL sa faca „depolitizare”…

    • @George – „… dar nu asa cum intelege USL sa faca “depolitizare”…”

      …spre deosebire de modul „intelept” in care au procedat la „depolitizare” tovarasu’ Basescu si PDL, procopsind TVR cu o conducere amabila fata de ei si transferand, imediat dupa aceea, in ograda televiziunii nationale un lot intreg de „jurnalisti” de pe la organele de propaganda portocalii (EVZ, B1TV, Romania libera…). „Jurnalisti” care nu merita a mai fi amintiti, rolul lor fiind acela de a proiecta o lumina strident portocalie asupra nefericitilor telespectatori care aveau stomac pentru a rumega „realizarile” si „reformele” basist-pedeliste ale momentului

  3. De ce nu sunt schimbati sefii stirilor de la TVR 1 si TVR INFO ?!! Ei poarta raspunderea pentru toata propaganda pedelista facuta de postul public in ultimii ani. Obedienta, partizanat , comenzi politice….

    • Intre „propaganda portocalie” si „propaganda PSD” din trecut e o mare diferenta. Macar acum au fost dezbateri cu invitati din toate partile. Problema e ca voi astia de la PSD v=ati obisnuit sa nu fiti criticati, eventual s anu fie nici macar o dezbatere pe temele zilei. De cate ori te uiti la B1TV macar vezi si pe unu de la PSD&PNL, dar la A3 ti-e jena sa privesti asa zisele „dezbateri”. Ce sens mai are sa le faci daca nu aduci decat pe Ciuvica si cate un politician USL?
      Sper ca nu vreti sa vedeti asta si la TVR… Sau cum spunea un spalat pe creier din Piata asta iarna, „vrem sa-i vedem la TVR pe domnii Gadea si Badea, ca ei sunt personalitatile din tara asta”…

  4. Cine pe cine slujeste trece in plan secund in acest moment.

    Va reamintesc ca in pauza meciului Urziceni – Sevilla din UCL, comentatorul TVR a anuntat ca (citez din memorie) ” Domnul Geoana, candidat, a luat loc in tribuna oficiala”

    Mai mult a existat o analiza recenta a paritatii intre invitatii de la putere/opozitie, TVR se prezenta destul de bine

    Mie mi se pare mai important ca:
    – exista un grup de fete si baieti care se descurca indiferent cine este la putere
    – se „descurca” pe bani de la buget

    Sa nu uitam modul in care Georgia a restructurat vamile sau Politia: le-au desfiintat si le-au reinfintat. Problema acolo este ca increngaturile sunt mai complicate decat relatiile dintr-o telenovela

  5. Haideti sa va spun bancul restructurarii.

    Copilul: Tata, ce e aia restructurare?
    Tatal (isi ia pusca din dulap): Vezi tu copacul ala?
    Copilul: Il vad.
    Tatal: Vezi tu ciorile alea din el?
    Copilul: Le vad.
    Tatal trage cu pusca spre copac; nu nimereste nicio cioara. Dupa 5 minute, ciorile s-au asezat inapoi in copac.
    Talat: Uite fiule, asta este restructurarea.
    Copilul: Pai bine mai tata, unde este restructurarea? Ciorile sunt din nou in copac.
    Tatal: Copile, in mod sigur nu mai sunt pe aceleasi crengi pe care erau acum 5 min.

    Deci asta este restructurarea in Romania, dragilor. Peste tot. Asa ca eu zic sa nu ne imbatam cu apa rece.

    Si mai stiu un banc cu capusi, dar nu cred ca mai are rost sa-l zic (il stie toata lumea).

    Ura.

    • Pierdevara, ai spus cel mai bun banc pe care l-am auzit in ultima luna :) Oricum, pentru memoria internetului, nu il sustin pe dl Nicolau si o apreciez pe dna Armanca pentru pozitiile publice pe care le are. Cat despre raportul BBC, daca exista ar trebui facut public, pana la acest articol/ precizare nu am auzit vorbindu-se despre el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro