Home » Media / Tech »Reactie rapida » Citesti:

TVR, alte rătăciri. Și un răspuns d-lui Orășanu

Brindusa Armanca iunie 18, 2012 Media / Tech, Reactie rapida
8 comentarii 1,360 Vizualizari

Televiziunea publică își alege în 21 iunie reprezentanții în noul Consiliu de Administrație, după ce a fost demis cel vechi prin respingerea în Parlament a Raportului pe 2011. Nu contează dacă rapoartele anterioare, pe 2009 și 2010, s-au mai votat sau nu, scopul a fost atins. Conform legii și a regulamentului intern, salariații din TVR pot alege 2 reprezentați și doi supleanți. Articolul din Legea 41/1994 a SRR și SRTV prevede la art.19  ”personalul angajat al fiecărei societăți desemnează, prin vot secret, candidații pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societății respective”. Printr-un artificiu ilegal, regulamentul intern spune că poate candida pentru locul în CA din partea salariaților ”orice persoană, salariată sau nu a TVR”. Logica juridică este luată în derâdere: atunci de ce ar mai fi prevăzut legea reprezentanți ai personalului angajat, dacă aceștia pot veni din exterior?

Și uite așa intră în scenă Valentin Nicolau, fost consilier al lui Năstase și fost PDG, demis în urma unei anchete parlamentare și evident, prin respingerea raportului anual în 2005. O petiție de susținere a sa pentru a candida ca reprezentant al salariaților din TVR, semnată de câteva zeci de uituci din TVR, s-a pus în mișcare recent. Pe această cale, un partid și-ar băga pe ușa din dos un reprezentant în plus, în numele depolitizării. Cât de naivi, deznădăjduiți, fraieri sau nepăsători pot fi oamenii din TVR ca să nu găsească doi reprezentanți ai lor din 3500 ?

Să vedem ce uită semnatarii, amintindu-și doar că fostul PDG  a dat ceva în plus la salariu, a cumpărat ceva conștiințe instituind statutul de ”vedetă” cu stipendii fabuloase, uitând că a știrbit libertăți (secretul corespondenței prin spionare e-mailurilor ar fi doar una), a abuzat de funcție și de bani, așa cum au stabilit concluziile anchetei parlamentare semnate pe atunci de Adrian Cioroianu, Raluca Turcan, Hunor Kelemen, Olguța Vasilescu, Eugen Nicolaescu ș.a. Raportul Comisiei parlamentare sesiza nereguli grave atât din punct de vedere al misiunii de informare a SRTV și a respectării statutului jurnalistului, cât și „încălcări grave ale legii“ în activitatea financiar-contabilă și propunea efectuarea unei expertize contabile care să stabilească prejudiciile rezulatea din contractele de achiziții și de vanzare, precum și pedepsirea persoanelor răspunzătoare. Nu s-a mai ajuns la asta, politicienii au făcut-o uitată, a plătit tot contribuabilul. Uitată a rămas și noua lege a SRR și SRTV.

Câteva exemple de ”management eficient” al TVR în perioada 2002-2005, a la Nicolau: cheful de rebrenduire a TVR a costat 1 miliard șase sute de mii lei. ”Ce dumnezeu au mâncat de atâția bani?”, s-a mirat șefa Comisiei. Lista cheltuielilor de protocol pe 2004 lasă cu gura căscată până și o multinațională: de 2 miliarde de lei vechi s-au cumpărat parfumuri scumpe (Paco Rabbane, Elisabeth Arden, Carolina Herrera, Dior etc.), peste 3000 litri de wisky, plus Wembley Dry Gin, Campari și şampanie de soi, eșarfe de mătase, mănuși, ceasuri, obiecte decorative. Suspiciuni majore de alimentare a conturilor politice prin intermediul unor firme de IT. Lasă că la Comisie i-a denunțat și Nicolau pe salariați pentru a se disculpa pe sine: traficul de casete, devalizarea Arhivei TVR de către angajații care vindeau la negru (în vreme ce el făcea afaceri dubioase cu TVR Media), cheltuielile imense cu onorarii ale ale TVR Cinema, structură pe care o și desființase și multe ale nereguli. Cei care care văd în Nicolau un manager își fac iluzii deșarte și ignoră că a fost incapabil să își administreze propria firmă, editura Nemira, intrată în faliment în 2010 cu pierderi de peste 700 000 RON.

Ușurința cu care pot fi duși de nas oamenii din TVR indică lipsa de transparență cronicizată a instituției. Zvonuri, bârfe, spaime și vise negre înlocuiesc informațiile corecte și clare despre starea societății. Nu există o cultură a evaluării: ce au făcut pentru salariați oamenii aleși până acum să-i reprezinte în consiliul de administrație, e o întrebare care nu se pune. Pe pariu că și-au văzut de interesele proprii. Biruie aranjamentele, revanșa, șmecheriile de culise într-un scrutin nesigur. Nici activitatea liderilor sindicali nu face obiectul vreunei analize. Nu s-a pomenit așa ceva. Nu există o exigență a criteriilor profesionale, fiindcă în ultimii 10 ani șefii s-au stabilit politic și competențele au contat rar. Membrii consiliilor de administrație au fost, cu unele excepții, primii în a trage foloase. Neinițiați în domeniu, urmărindu-și agendele private și pe cele de partid, au fost o frână în dezvoltarea TVR. De aici în jos și-au făcut loc în TVR clanuri, interese personale, câștiguri ”pe lângă”, umilindu-i pe cei care își fac treaba onest. Ei de obicei nu se aud. Așa se explică experiența reformei imposibile de care s-au lovit toți cei care au încercat. Ca în spitalele vechi și insalubre unde se cuibăresc infecțiile intraspitalicești, rezistente la orice antibiotic. Cu asta va trebui să se confrunte actualul director interimar. Și următorii neinterimari. Instalați politic, vor suferi și ei de ”obediență anticipativă”. Nu se vor interesa unde mai încap demnitatea profesională, orizontul de creștere, provocarea tehnologiilor, entuziasmul și creativitatea necesare într-un domeniu atât de acaparant cum este televiziunea.

P.S.

Desființarea și redeschiderea televiziunii publice nu e o ”trăznaie”, cum o numește dl.Răzvan Orășanu pe contributors.ro, și nu este o idee originală a președintelui. Este concluzia unei analize făcute cu  ani în urmă de un expert al BBC, autorul reorganizării canalelor regionale ale televiziunii publice britanice. Acesta propunea strategia aplicată cu succes în Marea Britanie de a restructura TVR prin modificarea legii de funcționare astfel încât să se înființeze o nouă societate publică de televiziune, cu statut riguros și reguli depolitizante, care să facă selecția pe criterii de competență a personalului și să stabilească structurile suple, eficiente ale unei televiziuni moderne.

Aparut si in revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Ma indoiesc ca dl Orasanu are timp daca nu e vorba de Boc si Basescu.
  In plus e obisnuit sa vada totul din avion grabit cum este.
  Eu cind citesc despre cheltuieli (” de 2 miliarde de lei vechi s-au cumpărat parfumuri scumpe (Paco Rabbane, Elisabeth Arden, Carolina Herrera, Dior etc.), peste 3000 litri de wisky, plus Wembley Dry Gin, Campari și şampanie de soi, eșarfe de mătase, mănuși, ceasuri, obiecte decorative.”) ma gindesc doar la 3000 litri de vizichi :P

 2. George spune:

  Dna Armanca, dl Orasanu este el insusi o traznaie. Una imensa. Lasati-l, desi e tanar imi pae pierdut in spatiu. E vadit lipsit de orice legatura cu realitatea romaneasca. Din ce motive? Chiar ca-mi scapa.

  P.S. Desigur,TVR trebuie desfiintata si reinfiintata pe baze noi, pe principii si reguli noi. Si cu adevarat depolitizat, dar nu asa cum intelege USL sa faca “depolitizare”…

  • Tim spune:

   @George – “… dar nu asa cum intelege USL sa faca “depolitizare”…”

   …spre deosebire de modul “intelept” in care au procedat la “depolitizare” tovarasu’ Basescu si PDL, procopsind TVR cu o conducere amabila fata de ei si transferand, imediat dupa aceea, in ograda televiziunii nationale un lot intreg de “jurnalisti” de pe la organele de propaganda portocalii (EVZ, B1TV, Romania libera…). “Jurnalisti” care nu merita a mai fi amintiti, rolul lor fiind acela de a proiecta o lumina strident portocalie asupra nefericitilor telespectatori care aveau stomac pentru a rumega “realizarile” si “reformele” basist-pedeliste ale momentului

 3. miranda spune:

  De ce nu sunt schimbati sefii stirilor de la TVR 1 si TVR INFO ?!! Ei poarta raspunderea pentru toata propaganda pedelista facuta de postul public in ultimii ani. Obedienta, partizanat , comenzi politice….

  • cititor9 spune:

   Intre “propaganda portocalie” si “propaganda PSD” din trecut e o mare diferenta. Macar acum au fost dezbateri cu invitati din toate partile. Problema e ca voi astia de la PSD v=ati obisnuit sa nu fiti criticati, eventual s anu fie nici macar o dezbatere pe temele zilei. De cate ori te uiti la B1TV macar vezi si pe unu de la PSD&PNL, dar la A3 ti-e jena sa privesti asa zisele “dezbateri”. Ce sens mai are sa le faci daca nu aduci decat pe Ciuvica si cate un politician USL?
   Sper ca nu vreti sa vedeti asta si la TVR… Sau cum spunea un spalat pe creier din Piata asta iarna, “vrem sa-i vedem la TVR pe domnii Gadea si Badea, ca ei sunt personalitatile din tara asta”…

 4. Haplo spune:

  Cine pe cine slujeste trece in plan secund in acest moment.

  Va reamintesc ca in pauza meciului Urziceni – Sevilla din UCL, comentatorul TVR a anuntat ca (citez din memorie) ” Domnul Geoana, candidat, a luat loc in tribuna oficiala”

  Mai mult a existat o analiza recenta a paritatii intre invitatii de la putere/opozitie, TVR se prezenta destul de bine

  Mie mi se pare mai important ca:
  - exista un grup de fete si baieti care se descurca indiferent cine este la putere
  - se “descurca” pe bani de la buget

  Sa nu uitam modul in care Georgia a restructurat vamile sau Politia: le-au desfiintat si le-au reinfintat. Problema acolo este ca increngaturile sunt mai complicate decat relatiile dintr-o telenovela

 5. pierdevara spune:

  Haideti sa va spun bancul restructurarii.

  Copilul: Tata, ce e aia restructurare?
  Tatal (isi ia pusca din dulap): Vezi tu copacul ala?
  Copilul: Il vad.
  Tatal: Vezi tu ciorile alea din el?
  Copilul: Le vad.
  Tatal trage cu pusca spre copac; nu nimereste nicio cioara. Dupa 5 minute, ciorile s-au asezat inapoi in copac.
  Talat: Uite fiule, asta este restructurarea.
  Copilul: Pai bine mai tata, unde este restructurarea? Ciorile sunt din nou in copac.
  Tatal: Copile, in mod sigur nu mai sunt pe aceleasi crengi pe care erau acum 5 min.

  Deci asta este restructurarea in Romania, dragilor. Peste tot. Asa ca eu zic sa nu ne imbatam cu apa rece.

  Si mai stiu un banc cu capusi, dar nu cred ca mai are rost sa-l zic (il stie toata lumea).

  Ura.

  • Razvan Orasanu Razvan Orasanu spune:

   Pierdevara, ai spus cel mai bun banc pe care l-am auzit in ultima luna :) Oricum, pentru memoria internetului, nu il sustin pe dl Nicolau si o apreciez pe dna Armanca pentru pozitiile publice pe care le are. Cat despre raportul BBC, daca exista ar trebui facut public, pana la acest articol/ precizare nu am auzit vorbindu-se despre el.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)