sâmbătă, mai 18, 2024

Vrăjeli și vrăjitoare online, live, par avion

Ziarele și programele de știri au dat în vileag ”lista prostiei” (așa o numea Evenimentul zilei), a celor dispuși să plătească zeci și sute de mii de Euro pentru servicii de vrăjitorie, listă cu nume de notorietate din show-biz și sport ca Oana Zăvoranu, Amalia, ex-soția tenismanului Ilie Năstase, Mutu, Mihaela Borcea, Bănel Nicoliţă, Moni şi Irinel Columbeanu, Corina Chiriac ș.a. care ar fi apelat la vrăjitoare pentru succes în carieră și, uneori, în dragoste. Publicul României mereu surprinzătoare a avut parte de o nouă serie de divertisment cu Oana Zăvoranu care a lăsat aproape jumătate de milion de Euro la vrăjitoarele Vanesa și Melisa, iar acum se poartă reciproc prin tribunale. Industria de vrăjeli a folosit momentul pentru un reviriment nesperat iar Internetul a început să duduie de oferte înnoite. Un portal specializat promite ”cele mai eficiente vrăjitoare, tămăduitoare, ghicitoare, clarvăzătoare și prezicătoare online”. Pentru a-și pecetlui credibilitatea, portalul se autodefinește ca ”singurul oficializat în domeniu”, fără să precizeze ce autoritate l-a oficializat. Deci, tot o vrăjeală.

Ca și când n-ar fi fost suficientă abundența de publicitate online, a apărut recent în IPTV un canal de televiziune cu titlul neaoș Witch TV (witch înseamnă vrăjitoare în engleză), luând caimacul OTV-ului care a ”oficializat” bolboroseala în direct a țigăncilor cu ghioc, ghicitul în cafea și datul în bobi și în stambă. Pentru căutarea Elodiei au fost aduse tot felul de magiciene care n-au rezolvat cazul, cum nici poliția și procurorii nu l-au dezlegat. Witch TV ambiționează să eficientizeze businessul magiei introducând ghicitul la distanță, vindecarea live a bolilor incurabile, aducerea acasă par avion a iubitului sau soțului rătăcit, garantând victorie în alegeri, doborârea adversarilor politici sau profesionali ș.a.m.d. Evident numai după ce s-a făcut plata online. Un interviu cu Morgana, experta magiei negre, șterge diferențele dintre magia albă și cea neagră, răspândind o ceață necesară.

Tentativele de legiferare a vrăjitoriei au eșuat: nici proiectul de lege al deputatului Alin Popoviciu, care prevedea impozitarea afacerii, nici cel inițiat de deputatul Nicolae Păun care vizează latura ilegală – înșelătorie, șantaj, escrocherie, n-au fost întâmpinate cu entuziasm de colegii parlamentari, unii dintre ei clienți ai clarvăzătoarelor. Cu toate că probele despre felul cum sunt prostiți oamenii și lăsați fără bani circulă și pe Youtube: ex-ghicitoarea Ortanța mărturisește că atât ea cât și surorile și mama ei mințeau și jucau teatru făcând pe vindecătoarele ca să câștige ușor banul. Intersecțiile dintre politică și vrăjitorie se păstrează viu în memoria televiziunii. ”Flacăra violet” incriminată de Geoană și de soția sa pentru pierderea alegerilor prezidențiale, prezența unui personaj ocult în suita președintelui ales, hora vrăjitoarelor la ultimul Congres PSD, publicarea de ”prognoze” clarvăzătoare despre destinul omenirii la fiecare final sau început de an, contribuie la încetățenirea ideii că practicile vrăjitorești pot rezolva ce nu poate nici politica, nici indivizii. Calea a fost deschisă imediat după 1989 când ziarele românești au inventat, prin imitarea unor modele occidentale, o rubrică de horoscop, urmate de televiziuni care au impus și câte o figură vizionară (cu minime excepții, au fost alese femei) pentru a prezice zilnic destinul după criteriul zodiacului. Cu periuța între dinți și prosopul după cap, telespectatorul ascultă zilnic îndemnurile optimiste ale simpaticei Neti de la PRO TV sau, după-amiază,  explicațiile astrale sofisticate ale Uraniei la Pasul Fortunei, o emisiune longevivă de pe canalul B1TV. Rătăcit în univers și pe Internet, publicul aflat în căutarea unei busole care să-l călăuzească într-o lume de neînțeles, ajunge să consume din greu junk-food mediatic. Apariția benignă a lui Moș Crăciun – și el un produs al comerțului cu mitologii de sezon – salvează ceva din candoarea pierdută.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. De fapt, ceea ce au patit aceste „vedete”, care acum se considera victimele trase pe sfoara de „vrahjitoare” poarta numnele de impozit pe prostie. Vrajitoarele, desi analfabete si simple la minte au totusi o viclenie naturala, ele fiind produsul unei populatii semi-nomade legate direct de natura. Iar victimele sunt toate fiinte naive, stupide si fara cultura generala. Sa fim seriosi….Oana Zăvoranu, Amalia, Mutu, Mihaela Borcea, Bănel Nicoliţă, Moni şi Irinel Columbeanu, cu totii sunt niste persoane neintruite, cu o spoiala de cultura generala, oameni dominati de superstitii. Asa ca nu e rau ca au platit impozitul pe prostie, poate data viitoare invata cate ceva! Mai rau e ca „vrajitoarele” sunt evazioniste fiscale si ar merita puscarie macar din cauza asta. Dar cu justitia de la noi….

  2. Articolul precizează că mass media şi internetul au dat in vileag escrocheriile vrajitoarelor,evidenţiind o listă cu neme de notorietetate din showbiz înşelate de ecestea.
    Argumentul Empiric constă în faptul că vrajitoria este abundent difuzată avându se chiar şi site-uri de publicitate online ‚în acest sens.
    Sunt de părere că nu media este vinovată pentru difuzarea abundentă,ci publicul care încurajeazează acest lucru.
    Argumentul Normativ se referă la faptul că oamenii sunt prostiţi şi lăsaţi fără bunuri de acestea,deoarece au apelat la vrajitoare pentru succes în carieră sau în dragoste..
    Eu cred că în primul rînd,cei care apelează la vrăjitoare sunt si ei vinovaţi de ce li se întîmplă,se înşeală singuri crezînd că printr-o vrajă li se vor rezolva problemele.Este normal să plăteşti pentru un serviciu,dar trebuie să fii raţional în ceea ce faci.
    Părerea mea este că toată această mediatizare are şi un lucru bun,acela de a-i face pe oameni conştienţi de faptul că a merge la vrăjitoare nu este un lucru bun.
    Consider că cei acre apelează la vrăjitorie sunt conştienţi de ceea ce fac şi nu ar trebui sa se mai plîngă după aceea că au pierdut o sumă de bani,că au fost înşelaţi.

  3. Prostia se plateste, mai ales cind e multa si ai cu ce… Astia sint, cica, vedete in Romania, se considera „cineva”. Of!

  4. Schizofrenia sociala in care se zbate Romania are puternice radacini in comunsm si tulpini extrem de solide crescute in cei 22 de ani de post-comunism.

    O societate zdruncinata din temelii, incapabila sa-si gaseasca rostul. Oameni debusolati pentru care reusita personala/sociala n-are nici o legatura cu munca, studiul temeinic, cercetarea, calitatile morale. Si asta pentru ca puterea exemplului de urmat a fost inlocuita cu puterea prostilor, marlanilor, incultilor si smenarilor CE BENEFICIAZA DE IMUNITATE TOTALA!

    Drama Romaniei actuale, plina ochi de indivizi goi de orice continut valorizant, superstitiosi si alienati pana la granitele ultime ale psihopatologiei pare un cosmar SF desenat de forte malefice prin definitie.

    Si, cu toate astea, „omul e masura tuturor lucrurilor”. Asa ca romanii sunt masura Romaniei actuale.

    Nu UE e vinovata de manelizarea tarii. Nu UE e vinovata de jaful generalizat care i-a imbogatit pe unii (minoritari) si i-a adus la marasm pe majoritari. Nu UE e vinovata de fetisizarea masinilor, de exacerbarea grobianismului hipermediatizat de tembeliziuni, de ridiculizarea si marginalizarea valorilor autentice!

    Asta e Romania sfersitului de an 2011, o tara de alienati care se lasa jefuiti de tiganci analfabete pentru ca ei sunt niste „addicted monkeys” care n-au avut niciodata contact cu rationea!
    Si toate astea…pentru ca „la poalele Carpatilor mersul lumii trece pe langa om si Soarele se ineaca in balegar si vulgaritate”.

  5. Sesizez argumentul dumneavoastra ca mass media creeaza „personaje” si cu ajutorul internetului se depaseste orice granita . Dar mediatizarea puternica a unor practici oculte precum vrajitoria creeaza din acestea un adevarat fenomen, care adus in sfera persoanelor publice devine un subiect si mai interesant pentru opinia publica. In momentul in care o persoana se afla in impas,sau doreste sa -si atinga un scop, este libera sa aleaga modalitatea prin care poate face acest lucru.
    In al doilea rand sustineti ca se acorda atentie prea mare „vrajitoarelor ” si magiei practicate de acestea, asa incat pe langa media online care posteaza stiri frecvent, apar si posturi TV precum Which TV, care se lupta pentru audienta cu OTV -ul . E drept ca toate acestea au la baza publicul, mergand pe ideea : „cere si ti se va da”. Daca publicul nu ar fi interesat de asemenea subiecte, grila de programe TV ar fi umpluta de alt gen de emisiuni .
    Totodata subliniati interesul acordat de partea politica , mai exact incercarea (esuata) de a legaliza magia si de a percepe impozite . Nu trebuia insa omis faptul ca magia (fie ea alba sau neagra) a fost practicata inca din cele mai vechi timpuri si ca orice fenomen are si parti bune si parti rele.
    Din punctul de vedere al mass mediei ne confruntam cu un subiect de actualitate care face raiting mai ales ca sunt implicate( sau nu) nume din showbizz-ul romanesc . Nu este exclus ca din perspectiva lor situatia sa stea cu totul altfel : la urma urmei publicitatea fie ea si negativa, vinde. Din punct de vedere moral insa , vorbim de inselatorie .
    Nu incerc sa apar vrajitoria, dar consider ca daca cineva alege sa apeleze la asemenea practici, o face pe propria credinta si in mod constient . Altfel spus, cineva care plateste o suma de bani in schimbul unor servicii de genul acesta, isi asuma si riscul ca ce prezic vrajitoarele sa nu se implineasca.
    In alta ordine de idei din punct de vedere legal se plateste pentru niste servicii, deci ar fi corect sa se perceapa taxe si impozite .
    In concluzie, articolul nu face decat sa evidentieze unele aspecte negative existente la ora actuala in Romania .

  6. În ultima ultima perioadă de timp un subiect intens dezbătut în presă şi la posturile T.V, se referă la faptul că tot mai multe persoane merg la vrăjitore şi plătesc sume mari de bani.
    „Lista prostiei” de care amintiţi subliniază că incultura şi incapacitatea de a-şi planifica viitorul apare şi în rândul persoanelor cunoscute din şhow-biz, aşa cum nu ne-am fi aşteptat.
    Pe de altă parte, se cunoaşte faptul că oamenii recţionează diferit în faţa situaţiilor limită iar curiozitatea şi nerabdarea îi determină pe o parte din aceştia să găsească în vrăjitorie soluţia care să îi scoate din impas. Întrucât în ziua de azi vrăjitoarele încearcă să pară cât mai aproape de Dumnezeu, cei care apelează la acestea nu mai ştiu dacă fac lucruri împotriva credinţei sau nu. În lipsa unor norme religioase clare poate apărea confuzia.
    Deasemenea, susţineţi că presa face publicitate iar opinia publică este de-a dreptul „bombardată” cu diferite „progneze” clarvăzătoare şi previziuni cu privire la ce urmează să se întâmple în vitorul apropiat sau îndepărtat , fapt ce determină publicul să creadă că practicile vrăjitoreşti îi poate călăuzi în viaţă.
    Dl. Călin Ştefănescu (2011) în Dilema Veche susţine ideea că emisiunile T.V. în care apar vrăjitoarele oferă acestora spaţiu publicitar de care profită din plin. Ceea ce se pierde din vedere, este că nu presa a determinat lumea „ bună” să meargă la vrăjitoare ci falsitatea acesteia şi „mentalitatea sătească din bezna timpului” care o defineşte.
    Eu cred că cei care apelează la vrăjitoare cunosc faptul că serviciile acestora sunt scumpe şi sunt dispuşi să plătească sume mari de bani pentru rezolvări miraculoase.Dar ce îi determină să continuue când îşi dau seama că sunt înşelate, îmi este greu să înţeleg. În acest caz nu recunoaştera greşelilor este o problemă ci puterea de a schimba lucrurile.

    *Ştefănescu, Cătălin. (2011) Să triumfe România, pacea şi vrăjitoria! Dilema Veche, [Online] 410, Disponibil la adresa: http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/sa-triumfe-romania-pacea-vrajitoria [accesat în data de 27 decembrie 2011]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro