Home » Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

Despre Victor Ponta: Eșecul imposturii ideologice

Vladimir Tismaneanu noiembrie 5, 2015 Politica & Doctrine, Reactie rapida
19 comentarii 3,697 Vizualizari

Victor Ponta simbolizează triumful, dar și eșecul, imposturii ideologice. Este omul fără o identitate precisă, îmbrățișează doctrine la fel cum unii își pun și își scot mănușile. Azi e maoist, mâine guevarist, poimâine anarhist, monahist, liber-schimbist și tot așa, din metamorfoză în metamorfoză. În planul convingerilor, este omul de plastilină sau, cum observa mai demult Raluca Alexandrescu in revista “22″, este cameleonul perfect. Pe scurt, Ponta este personajul paradigmatic pentru abisul moral numit PSD. Ceea ce este cu precădere deranjant este că ar vrea să lase impresia că ar fi un democrat sincer. Nu este. Nu dă de fapt doi bani pe democrație.

Politologul Alvaro Vargas Llosa distinge (și nu incorect, zic eu) între stânga “carnivoră” și cea “vegetariană”. Exemple pentru prima ar fi, la ora actuală, PC din Grecia, PC din Boemia și Moravia, PC al Federației Ruse, “Rifondazione” din Italia, sandiniștii, frații Castro, Hugo Chavez și epigonul său Nicolas Maduro, Evo Morales. Ce de-a doua este reformistă, deci nu pucistă, nu mesianic-revoluționară, și ar putea fi ilustrată cu nume precum Michelle Bachelet în Chile, François Hollande în Franța și Giorgio Napolitano în Italia.

Există în Europa o tradiție social-democrată îngenuncheată și distrusă de comuniști. Nu e vorba de idealizarea vreuneia din direcțiile stângii, ci de recunoașterea unor distincții. În Franța, de pildă, a existat o diferență semnificativă, de fapt una ireconciliabilă, între un Léon Blum (socialist) și un Maurice Thorez (comunist). La fel, între socialistul François Mitterrand și comunistul Georges Marchais. În Portugalia, social-democratul Mario Soares s-a opus pucismului ofițerilor marxiști apropiați de partidul comunist condus de veteranul stalinist Alvaro Cunhal.

Ceea ce vreau să accentuez este că Victor Ponta este un uzurpator și un farsor ideologic, nu are nimic de-a face cu tradiția social-democrației anti-totalitare, de la Léon Blum la Guy Mollet și Tony Blair. Este urmașul nu doar al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, dar și al colaboraționiștilor Ștefan Voitec și Lothar Rădăceanu. Deci, în niciun caz al lui Titel Petrescu, Iosif Jumanca și Ion Flueraș (primul a fost întemnițat, ultimii doi au murit în închisorile comuniste).

Farsa politică in care rolul principal ii revine mitomanului galactic Victor Ponta nu este doar una grotescă, ci, prin consecințele ei previzibile, poate deveni una catastrofală. Dermisia sa ca rezultat al protestelor din noiembrie 2015 a impiedicat un asemenea deznodamant.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , , ,Currently there are "19 comments" on this Article:

 1. vero spune:

  Cred ca sunteti un pic prea optimist. Demisia lui Ponta este doar o retragere strategica a familiei Sarbu-Ponta din lumina reflectoarelor. Acum, familia va trece la controlul si restrangerea pagubelor personale, respectiv la inchiderea tuturor dosarelor care au apucat sa fie deschise.
  De asemenea, este momentul optim in care Guvernul (de penali) Ponta poate pleca pe scut, in lumina tortelor, in sunet de fanfara, inainte ca dezastrul provocat de el sa iasa, zdrobitor, la lumina.
  Nu Ponta a avut rolul principal, el a fost doar marioneta mincinoasa, hoata, obraznica, galagioasa, iresponsabila a grupului vorace de interese, numit PSD, si nu numai (a se vedea fantomele ALDE si UNPR).
  Atata timp cat Parlamentul este dominat fara drept de apel de catre urmasii comunistilor, carnivori doar in interesul lor propriu, nu se poate face nimic. Nenorocirea cea mai mare este ca toate partidele sunt la fel de putrede; nici nu este de mirare din moment ce au aceeasi sorginte si aceeasi formatie. Si nici macar in fruntea Statului nu avem norocul sa existe un om intreg, puternic, cu viziune, cu vointa si stiinta de a schimba ceva.
  Aceasta entitate statala, Romania, mai exista astazi doar pentru ca mari puteri, ca UE si SUA, doresc ca ea sa mai existe. Nu este meritul nostru si in niciun caz al clasei asa-zis politice, in fapt cateva mari familii de mafioti, care se mai ciondanesc din cand in cand pe marele si nesecatul izvor de imbogatire si privilegii, Romania.

  • Lucia Dumitru spune:

   Absolut de acord. Analiza dvs. este ca taisul unui bisturiu în mâna unui chirurg fantastic de sigur pe el. Sper sa va puteti exprima parerile cu tot atata precizie si competenta, nu numai prin reteua de socializare ci si în alte forumuri. Cu simpatie si multa consideratie, din Germania, Lucia Dumitru

 2. Adrian spune:

  Putem observa diferențe între ce vedem (vedeam) în magazinul universal(mai nou, hypermarket) și Alimentara. Dar toate sunt construite pe un teren luat cu japca, în numele unui abstract interes general/public/național. Cam atât înțeleg (eu) că sunt (esențialmente) nuanțele la stânga promovată până acum.

  • Adrian spune:

   Ma asociez urarilor dvs.Domnule profesor cu un sincer “La multi ani ” d-lui Traian Basescu – campionul luptei anti-coruptie ! La dinsul e toata speranta romanilor !

 3. david spune:

  Cred ca se discuta prea mult despre bufonul asta. Ideologie….lol Plagiatorul este doar populist, nu are el timp de ideologii, sunt sigur ca nici nu isi pune problema de doctrine. Bine ca am scapat de cosmarul asta, sper sa ajunga pentru mult timp acolo unde merita.

  • adi spune:

   @david

   Si populismul este o ideologie, desi una mai “subtire”. S-a scris extensiv in ultimii ani despre asta, iar in Vest deja s-a institutionalizat in sistemul de partide. Ca pionieri ai ideologiei, va recomand Cas Mudde, Ben Stanley, Ivan Krastev.

   Ca partide de urmarit, PVV in Olanda, FN in Franta, UKIP in Marea Britanie, Lega Nord si M5 in Italia.

   Ca o paranteza, in vest deja s-au omorat prim ministri populisti (Pim Fortuyn in Olanda, Yitzak Rabin in Israel), nu m-as mira ca in 20 de ani sa apara si cazuri asemanatoare in Romania

 4. eu****** spune:

  Cred ca VVP – primul Mincinos – reprezinta cu mult mai mult decat

  ..este un uzurpator și un farsor ideologic…

  1. VVP este produsul serviciilor conduse de Virgil Magureanu,
  2. VVP reprezinta decadenta invatamantului universitar care a acceptat prea usor impostura si a facilitat cresterea unor non-valori in circuitul din RO,
  3. VVP este incunarea tutoror realizarilor marete pe care 0049 le-a adus in societatea din RO. 0049 este un rau cu mult mai mare decat Nelutul, marxistul de serviciu din RO. Sper ca pupilul lui 0049 sa ajunga acolo… unde a stat parcat si 0049, evident sub alt numar de inregistrare…
  4. VVP este o mareata non-valoare sustinuta de o societate romaneasca BOLNAVA.

  Sunt inca multi ca VVP si lupta nu se termina aici, cu prabusirea lui VVP.
  Moliciunea noastra cea de toate zilele, a condus la aparitii de genul 0049, VVP, Costiniu – el dar mai ales EA, judecatoarea prea curata de serviciu -, Nutzi – blonda buna la toate-, si care cu totii au semnalmentele prezentate mai sus.

  M-as bucura daca prabusirea lui VVP va insemna si prabusirea celor asemenea lui, indiferent de culoarea politica sau fara de culoare politica, care continua sa vietuieasca si sa infloreasca in RO.

  Sa ii ajutam sa dispara! Este un inceput care trebuie continuat!
  Asta ne impinge istoria moderna!

  • Josef Svejk spune:

   Și cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă (ca să cităm din clasici), V.V. Ponta e creația electoratului român care votează cu entuziasm cele mai fetide hidoșenii.

   Existența politica a lui Ponta s-a încheiat. Însă specia sa e mai prpseră ca niciodată…

 5. r2 spune:

  Sa nu uitam ce spun cei trei ani de guvernare Ponta despre masinaria PSD din spatele lui. Orice om care gandeste in tara asta stia de mult ca Ponta este un impostor academic care s-a remarcat in special prin obrazul deosebit de gros si minciuni ordinare spuse la ore de maxima audienta, dar asta n-a impiedicat partidul PSD sa-l propuna candidat la presedintie si, mai mult, sa-i organizeze spectacol omagial pe stadion. Nu numai ca nu le-a fost jena de ce se intampla, l-au mai si “omagiat”. Exact ca pe vremea lui Ceausescu, in incercarea de a se distinge in masa amorfa de slugoi PSD mai mari sau mai mici, un dobitoc i-a si dedicat celebra oda “Victor, o galaxie romana in devenire”, citita public intr-o sedinta de partid. Un om cu un minim bun simt s-ar fi delimitat si de minciuna ordinara cu plagiatul, si de slugarnicia asta ordinara care nu are ce cauta intr-o lume civilizata. Dar ei nu au gasit de cuviinta sa faca asta, mai mult au pus toti umarul la marea minciuna cu plagiatul ca pe vremea savantei de renume mondial. Trebuie sanctionati politic tot acest partid politic de slugoi, de grajdani si de liviupopi. Victor Ponta este opera lor. Fara sprijinul PSD victor Ponta ar fi fost doar un biet mitoman.

  • liana ghiorghioff spune:

   D-l Băsescu ne spune nu doar ce ar face azi, dacă ar fi primar în București.

   Un răspuns …. ar fi niște întrebări: cum au funcționat asemenea cluburi pe vremea când era el Gospodarul # 1 al Capitalei? Există documente care să probeze că, pe vremea sa, toate aprobările de funcționare ale unor asemenea locuri arătau altfel decât arată cea dată patronilor de la Colectiv?
   Poate că ar fi instructiv să aflăm cum arătau aprobările de funcționare ale faimosului Golden Blitz.
   Câți dintre intelectualii care l-au sprijinit necritic pe Traian Băsescu timp de zece ani i-au adresat acestuia din urmă (cum o face azi cel mai impenitent dintre ei cu președintele Iohannis) apeluri-somație? Erau aprobările de funcționare pentru cluburi precum Colectiv în regulă? Era corupția mai mică între 2004 și 2014?

   Ca întotdeauna, atunci când oameni de bună-credință ies în stradă, fiindcă nu mai pot suporta o criză sistemică, se găsesc politicieni care, deși au contribuit la instaurarea crizei, vor să facă puncte politice pe seama încă unei tragedii. E vorba de un instinct de hienă pe care nu și-l pot reprima.

 6. Eddy Popa spune:

  Il onorati excesiv pe dl. Ponta cu aceasta analiza. Ma indoiesc ca are habar de personajele istorice pe care le-ati amintit pentru a exemplifica diversele fatete ale stangismului.
  Ponta a avut un singur scop: obtinerea puterii si fructificarea avantajelor care deriva din aceasta. Daca la un moment dat, prin recurgere la absurd, ar fi vazut o solutie viabila in resuscitarea legionarismului fiti sigur ca l-ar fi resuscitat. Ponta e om de stanga in aceeasi masura in care un caine care doarme sub o taraba de legume din piata este vegetarian.

  • Josef Svejk spune:

   Excelent comentariul.

   Ponta e ca o râmă. N-are conștiință onoare, morală sau alte mizilicuri din astea mic-burgheze. În acest sens are o afinitate naturală spre stânga care împărtășeste în general aceleași „valori”. Dar aici se și încheie orice considerație ideologică vis a vis de el.

   Într-adevăr s-a dat cu oricine pentru un oscior. De altfel chiar el a recunoscut-o cu ceva vreme în urmă, când se lăuda că în tinerețele sale ar fi fost liberal dar că a trecut la socialiști pentru că liberalii se încăpățânau să nu-l miluiască.

 7. ion adrian spune:

  Dle Tismaneanu eu spun mai direct : esecul minciunii, lipsei de caracter, al imposturii si orgoliului nemasurat combinat cu dispretul fata de ceilalti, intru cuvant esecul ticalosiei umane in actiune …..

 8. ion adrian spune:

  Oricum diversiunea a inceput odata cu autoinvitatia la Cotroceni a “reprezentantului societatii civile ex kgbistul Mircea Dogaru” . Sa vedem ce face Iohannis cu consilierii sai unii curati ca lacrima. :)

 9. provest spune:

  Domnule Tismaneanu, depuneti prea mult efort.
  Omul e pur si simplu un fripturist de prima mana, cu tentacule cumparate, infipte bine de tot si vechi cat PCR-ul.
  Il aruncam pe el la gunoi, mai dispare inca o supapa mderna de bani publici pentru cei din jurul lui.
  Important este sa nu ne apuce lehamitea si sa smulgem cat mai multe capuse din astea de pe institutii si de pe sacii cu bani publici. Cred ca una la fel de celebra si de bine infipta a fost Udrea, sper s-o vad cat mai rapid la racoare si cu averea confiscata.

  • dusu spune:

   ca timid s a inceput judecarea hotilor mari,e un fapt(cred ,mai mult la solicitari externe patriei)
   ar fi timpul sa se elaboreze o legislatie prin care furtul sa fie integral recuperat,ca altfel,codru ii frate cu rominu

 10. gok spune:

  Intr-un fel e bine sa nu ai convingeri. Si Hitler, Stalin, Ceausescu au avut convingeri pana la fanatism, iar asta ne-a costat destul de mult. Acum depinde care este motorul acestei lipse de convingeri. Daca ar fi intelepciunea, ar fi nemaipomenit.
  Din pacate la Ponta lipsa de convingeri si aparenta maleabilitate se datoreaza exact lucrurilor care s-au spus despre el, un impostor, mincinos notoriu si exponent al unei gasti de aceeasi factura, este greu sa fie consecvent unor principii si cu atat mai putin unei morale, de unde si senzatia de “maleabilitate”.

 11. Ronald spune:

  Daca-n republica-sovietica-socializda-hortodocsa-rumunia lipsesc lipsesc (cu desavarsire) elementele de baza pt posibilitatea intelegerii (macar a) ideologiilor… de unde impostura despre care pomeniti dle Tismaneanu? Poate ca elementarul bun-simt va-mpiedica sa scrieti [pe sleau, cum zice (sac!) rumunu'] ca de fapt nu poate fi vb despre ideologii intr-o “tara” care promoveaza tot felul de pohtitori, sifilitici, umerase-de-sutane, cismari, savante-de-renume-mondial, comandanti-de-nava… etc.
  Cu regret va spun ca e doar pb dvs daca ignorati realitatea. In 1990 rsso rumunia n-avea datorii si detinea un morman-de-fiare-vechi. Dupa aproape 26 de ani rsso rumunia are aprox 1oo de miliarde de dolari datorie si peste 10 milioane de asistati/e. Versus 300km (cu indulgenta) de “autostrada” si cateva alte “elemente-de-dezvoltare-durabila”. Are de asemenea un “sistem” de sanatate distrus si capusat. Un sistem de “invatamant” in care popii predau la gradinita si care este tributar vechilor metehne comuizdoide de acumulare in dauna intelegerii. Spor demografic negativ.. Peste 3 milioane de pribegi. Alte aprox 4 milioane de morti care “voteaza”. Un sistem de “protectie” sociala care trimite-n tarana cel mai elementar principiu (al contributivitatii). Importa peste 2/3 din produsele agro-industriale… deja m-am saturat sa enumar. La fel cum m-am saturat sa-l aud pe cutare sau cutarescu afirmand ce mare scofala facut cand a fost. Si/sau ca e nevinovat/a. Adicatilea nu doar dpdv “ideologic”. Ci chiar dpdv “politic”. Sau/si penal.

 12. cata spune:

  super articolul, dle profesor. din pacate, nu suportati si opiniile contra, chiar argumentate… incercati sa ne explicati de Ponta impostorul intr/o maniera plina de ura si trufie, imbratisata de aplaudacii Dvs,pe care nu doriti sa-i invatati sa gandeasca si singuri , ci doar sa va idolatrizeze… pacat… ati ramas tributar unei ideologii, chiar mentalitati invechite… cine nu e cu noi… din pacate, America nu a reusit sa va sadeasca si cultura dialogului.. deh, metehne… ps. nu ati acceptat un comentariu care nu contine nicio vulgaritate..,. trist…
  Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor..

  sigur ca da…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Vedeti ca o parte din analiza dvs. se face pe Nota de informare generica din site (de fapt cred ca e...

de: Bogdan Manolea

la "Câteva considerații referitoare la votul diasporei din noiembrie 2019"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

septembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)