sâmbătă, mai 18, 2024

… intermezzo la Povestea porcului de Fat Frumos: Dragnea, Grindeanu si Hobbes

… si uite-asa, viata ma obliga sa intrerup o discutie cat se poate de serioasa despre Povestea porcului de Fat Frumos, cu un usurel intermezzo legat de criza politica din Romania. Cum ma obliga? Cum te obliga, de obicei viata – prin cunoscuti. In acest caz, m-a intrebat un prieten de ce nu scriu nimic despre „scandalul Dragnea – Grindeanu”. Iaca scriu cam ce i-am spus si persoanei in cauza, doar pentru a-mi salva timpul.

N-am scris, pentru ca nu e nimic cu adevarat interesant. Asta era o „criza” previzibila de cel putin o saptamana (hai, doua), iar simplul fapt ca Liviu Dragnea a negat-o vehement pana-n ultima secunda n-o face mai interesanta. E o batalie pentru putere in PSD cum au mai fost multe altele, de la Adrian Nastase la Victor Ponta. Ce-i nou? E o criza constitutionala cum a fost cu Radu Vasile, cum a fost cu Tariceanu, pentru ca nu exista prevederi clare despre ce se intampla cu un premier caruia i se retrage sprijinul politic, dar el refuza sa plece. (Tariceanu stie mai bine – de aceea si e atat de vehement, asta e Psihanaliza 101, Ana are mere, Xenia are pix.) In situatii normale, cand „ti se bate obrazul” la masa, chiar daca esti convins ca ai dreptate, te ridici, spui frumos „sarutmana pentru masa” si-ti vezi de ale tale. N-ai nevoie de o lege pentru asta. Ei bine, in Romania, ai.

Nu ma intelegeti gresit. Nu-i tin partea lui Liviu Dragnea. Dragnea e mai toxic decat Grindeanu, pentru ca vrea sa forteze realitatea, sa pretinda ca albul e negru, iar negrul, alb. Iar asta nici macar n-ar fi o problema uriasa, daca nu ar incerca s-o faca taman in cele doua domenii unde asta conteaza cu adevarat – banii si justitia. La o prima vedere, cele doua domenii sunt cat se poate de indepartate: banii tin de foame, dreptatea, zice-se, mai putin, ca e doar „un vis”. La o a doua vedere, insa, o greseala mai grosolana de logica nu se poate face. De ce? Pentru ca banii sunt „un vis”. Banii nu exista. Banii sunt doar o conventie acceptata de catre majoritatea lumii. Cat „face” un leu in raport cu dolarul, euro sau francul elvetian? Face exact atat cat crede lumea ca face, nici un  ban mai mult, nici unul mai putin. Asa „e drept”. Mai simplu, daca vrei bani, n-ai incotro, trebuie sa ai dreptate. Justitie. Daca nu ma credeti, faceti-va privirea roata si vedeti care sunt cele mai sarace tari din lume – cele corupte pana-n maduva oaselor. De aceea n-a putut (si nu poate) rezista comunismul – pentru ca pretinde ca albul e negru, iar negrul, alb, cand vine vorba de bani si de dreptate.

Haideti, ca nu e chiar atat de complicat.

Asadar, prin comparatie cu Dragnea, Grindeanu e „mai bun”. Mai destept. Intelege ca nu poti deforma realitatea prea mult, ca e elastica, se intoarce si te plezneste peste bot. Si Grindeanu mai stie ce zicea Hobbes, pe la 1640, toamna, in Leviatanul: „Reputation of power is power„. („Reputatia de putere este putere.”) Nici asta nu-i o idee foarte complicata. Amintiti-va de povestea cu „Regele e gol!” Amintiti-va de Ceausescu. De cine mai vreti Dumneavoastra din politica post-decembrista, ca lista ar fi pre lunga. Grndeanu incearaca acum din rasputeri sa trimita – atat in Parlament, cat si in teritoriu – mesajul ca Dragnea a pierdut puterea.

Daca reuseste sa-i convinga pe cei care conteaza, nu minte. Dragnea va pierde puterea. Intervine efectul dominoului.

Problema cu efectul dominoului e ca trebuie sa fii in stare sa darami prima piesa, iar toate celelalte sa fie frumos insiruite, altiminteri nu functioneaza. Avantajul lui Grindeanu ar fi ca oamenii din PSD tin sa fie disciplinati (de aia-s in PSD), deci frumos insiruiti. Cand tradeaza, tradeaza in grup. Dezavantajul lui Grindeanu ar fi ca, pentru a-l „trada” pe Dragnea, ar mai trebui sa fie si cat de cat inteligenti pentru a-si intelege interesul propriu.

Ei bine, la capitolul asta Grindeanu are o problema serioasa.

La ora la care scriu aceste randuri, „criza” ar putea fi deja pe cale de rezolvare. Grindeanu se va fi prezentat deja la munca, la Palatul Victoria, precum George Constanza in episodul acela din Seinfeld, pe care unii si-l vor mai fi amintind, cand pretindea ca n-a fost concediat. De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris si pentru noi, bucurosi le-om duce toate. Dar eu vreau sa ma intorc la Povestea Porcului, c-am intrerupt-o taman unde devenea mai interesanta.

Crizele astea vin si pleaca. Povestea Porcului ramane.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Nu e criza constitutionala, pentru ca exista proceduri. Procedurile spun foarte clar cand e legitim un guvern, si cum se poate demite acesta, cel putin in acest caz.

    “Sarutmana pentru masa” se spune in familie, intre prieteni, intre oameni; „batut obrazul” tine de morala relatiilor umane inter-personale. Administratia este serviciu, este rece, este proceduri, nu este mama. Nu tratezi conflictele de la serviciu asa cum tratezi conflictele cu sotia, nu?

  2. Cam rapida inlocuirea lui Grindeanu (ca sa nu dea de banuit); asta-mi aminteste de un banc din vremi apuse.
    Se face o sedinta de analiza (sau cum se numeau) pentru excluderea lui Bula din partid.
    Si ii sint scoase la iveala toate pacatele: lenes, incompetent, birfitor contra pretinilor nostri. Mai pe scurt: nu prezinta increderea si cinstea de a face parte din rindurile noastre.
    Se perinda mai multi vorbitori pe la tribuna, si (mai) toti il critica.
    In final i se da si lui Bula cuvintul: tovarasi, o singura dorinta am, sa fie citita caracterizarea de la primirea in partid..
    Caracterizarea era excelenta (ca numai oameni excelenti erau primiti in Partid :P ): laude peste laude la adresa celui ce voia sa intre in partid.
    – Ei vedeti, tovarasi, asta a facut partidul din omul care eram: din harnic am devenit lenes, din bun profesionist am devenit un incompetent, iar din umanistul care eram am ajuns sa birfesc pretinii sovietici.
    NB,
    sa urmarim pe mai departe cum se sfisie hienele..
    Deocamdata Grindeanu a pierdut sprijinul politic, dar il mai are pe cel juridic. Adica Parlamentul nu s-a pronuntat, iar pronuntarea se poate face doar prin motiune de cenzura. Vom ajunge si aici?

  3. Nu sunt probleme interne ale bucătăriei de vară a puterii, ci ale României. Politic, a declanşa o criză de guvern în trena înţelegerii Iohannis-Trump arată că interesul naţional este ultimul care contează în postromânism. Tehnic, e un nonsens guvern nou la început de vacanţă parlamentară.

  4. Imi plac analizele Dvs. Dar toata lumea uita de rolul lui Tariceanu, o vulpe politica (ca sa nu zic cuvantul cu c…….) specializata in crize de genul acesta si care cred ca l-a fraierit pe Dragnea bagandu-l in fata. Cel putin aceasta a fost senzatia ieri ascultand si judecand calitatea discursurilor de la conferinta de presa. Intrigant din nastere si specializat la scoala de manechine cu stelute, isi vede amenintate sperantele de a ajunge presedintele tarii nu atat de Grindeanu sau Dragnea ci mai degraba de ministrul Toader. Tariceanu se gandeste, atat cat poate gandi, mult mai departe. 4 ani de guvernare Tariceanu fara un kilometru de autostrada sau cale ferata. Fara pregatirea institutiilor necesare aderarii la UE. Nu a lasat in urma lui nimic. Doar o criza si un aparat bugetar umflat cu 50% care inghite resurse degeaba. Ar trebui mai multe analize ale acelei perioade negre. A sabotat dezvoltarea Romaniei cum nu a facut-o decat Ponta si compania.
    Este un alt mod de a privi lucrurile.

    • Corect.

      Iar la articolul d-lui Fumurescu aş face o corectură: Dragnea nu e mai toxic decât Grindeanu, ci mult, mult mai toxic. E important să fie spus.

  5. 1) Exista si in PSD o lupta pentru putere, ca in orice partid, numai ca aici este vorba de lupta intre PSD si secu’. Baietii cu ochi albastri ce ne apara de valurile de teroristi care ne ocolesc prin toate partile au rezolvat problemele cu presa, televiziunile si ascultatul in masa si vor acum la guvernare. Unii ar baga aici si justitia, dar aia era o problema gata rezolvata de regimul de trista amintire si sinistra lui sotie, o problema pe care noii inteligenti au luat-o ca pe o mostenire livrata „la cheie” de la vechii inteligenti. Acum se discuta de bani multi si nu mai este vorba de acoperiti, se lucreaza pe fata, adica omu’ trece in rezeva si e angajat direct secretar de stat, ca generalul Dumbrava. Asta se petrece in timp ce grupul infractional din Teleorman incearca si el sa-si bage taranii si interlopii lor cu doctorate in diverse posturi cheie si nu poate fiindca asta micu’ crede ca s-a facut mare si nu mai asculta de dedea Dragnea. Este un caz clasic de fata de la tara care vine la oras sa-si incerce norocul si pica in gheara unui peste versat care o abureste si o lamureste ca banii frumosi nu se fac din slujnicareala si dat cu mopu’ la stapini si ca exista si alte cai prin care te si distrezi, faci si banu’ si ajungi si vedeta. Totul e sa faci ce zice el si sa-l lasi sa aiba grija de tine. Si uite asa, l-au „împăcălit” si p-asta micu’ si l-au facut si pe Dragnea sa-si dea foc la plapuma pentru un purice si sa infrunte furios frigul doar in izmene si cu caciula trasa pe ochi.
    2) Sa stiti ca banii nu sint doar „un vis”. Ei exista, sint din aur, au zimti si acum stau pititi din cauza ca si aici si-au bagat coada acum vreo mie si ceva de ani afurisitii de chinezi care nu mai stiau ce sa faca cu hirtia aia pe care tot ei o inventasera. Asa ca acum avem in portofel tot o chinezarie in loc de bani adevarati in punga. Pentru ca nu exista o limita in a prosti oamenii in numele progresului, s-au inventat „banii electronici” care sint niste insiruiri de 0 si 1. De-abia acum banii sint un vis care poate fi spulberat daca un EMP (electromagnetic pulse) se intinleste cu cardul tau sau cu serverele bancilor. Un EMP poate fi emis cu usurinta de Soare, de arme neconventionale si bineinteles, de Soros. Urmeaza plinsul si scrisnirea dintilor, am ajuns cu toti calici. D-aia zic eu ca banii adevarati sint din aur si inteleptii chinezi ne invata ca degeaba ai bani daca nu sint multi.

    • Nu va iluzionati ca un EMP ar putea conduce catre o revolta populara. Bancile au pozitia lor, bine „infipta” pe piata, si nu stau dupa orice „emp” care le-ar putea „clatina” locul. Amintiti-va cand au „cazut” serverele unei banci, toamna trecuta parca. O problema de ore. Isterie! Nu au fost prezentate public pierderile datorate tranzactiilor neefectuate si deci, netaxate.
      Tocmai pentru ca banii sunt o insiruire de 0 si 1, un „emp” ar lasa si „visteria” bancii goala, ceea ce ar fi inadmisibil. Toate datele de securitate sunt stocate unde … nu stiti nici dumneavoastra si unde „emp”-ul „solar” nu ajunge.

  6. Eu cred ca Gioana il intelege perfect, chiar daca Ion iLiescu are serioase indoieli in privinta capacitatilor sale – poporul psd e dupa chipul si asemanarea Presedintelui Onorific, nu a lui Dragnea, care incearca cu disperare sa scape de puscarie! EL si gasca lui.
    …cica Vilcu/ valcu nici macar nu mai e in PSD!, desi emite analize si raporturi de evaluare.
    Sa nu uitam totusi cine a devoalat Capitalismul de Cumetrie, cine ne-a scapat de rusi, a abrogat Decretul pe 26 Decembrie 1989 si ne-a bagat in UE si in NATO! primind in schimb inceperea urmaririi penale taman pe 13.

  7. Surpriza pentru mine este faptul ca Sorin Grindeanu are ceva abilitati politice, daca si intr-un moment de criza ca asta, dupa ce a luat-o bine pe coaja de la jupani, isi calculeaza mutarile si nu arata cele mai importante carti. Dar nu cred ca va face mare diferenta. One way or another, masinaria PSD se va incolona in spatele lui Dragnea, cu tot cu sustinatori, alegatori si aparat de presa. Si asta pentru ca discursul si doctrina PSD in ochii majoritatii sunt Dragnea, Olguta, Firea, Nicolicea, Serban Nicolae etc. Cu cat incearca sa fie mai vertical Grindeanu, cu atat se apropie mai mult de discursul de tip USR – Ciolos . Grindeanu face eforturi mari sa se delimiteze de ei si sa joace rolul pesedistului cinstit, dar electoratul majoritar iubeste PSD-ul autentic, nu-l vrea poluat de fasoane pro-occidentale si sorosiste, sau mai rau, pro justitie si stat de drept.

  8. Ieri cu putin timp inainte de a se anunta rezultatul sedintei CPEX i-am scris dlui Grindeanu pe feisul dlui:

    Dle Sorin Grindeanu, niste ticalosi v-au numit si tot niste ticalosi va dau jos. Dar dvs sunteti oare la fel de ticalos ca si ei? :)

    Si am continuat azi astfel;
    Dle PM Sorin Grindeanu si eu va multumesc ca m-ati citit si sper ca si acum sa va fie de folos ce va scriu; Aveti o ocazie uriasa ca urmand genul de “solidaritate” care l-a facut pe dl ministru al justitiei Tudorel Toader sa faca o spectaculoasa pirueta definita in termeni militari(poate ca este si cazul sa lucram cu ei ) ca “la stanga-nprejur!” sa va faceti de ras si dvs si sa faceti de ras si tara pe care o administrati prin votul de incredere al parlamentului, sngurul care va poate retrage si increderea poporului pe care-l reprezinta prin alegeri democratice.
    Sper din suflet sa nu o fructificati ca mai sus si sa nu adaugati o alta pagina jegoasa la istoria recenta mult prea intinata cu astfel de pagini murdare. Acum patriotismul si nu orgoliul va cere sa urmti procedura constitutionala indicata si de Iohannis odata ce acceptarea sa demisionati dupa acuze false si incercari publice de mituire ar cautiona si legitima toata aceasta porcarie politica istorica. Asa sa va ajute Dumnezeu!

    • Si am mai adaugat acum cateva minute: Mai adaug ceva care cred ca este esential si anume chiar daca dl Iohannis constitutional nu va poate da nici-o garantie ca va nominaliza un PM de la PSD, daca v-ati da acum demisia pe langa cautionarea de care deja am vorbit veti renunta si la a face tot ce depinde de dvs pentru ca alte formule guvernamentale decat cea conforma rezultatului alegerilor sa nu se poate realiza . Sedinta de ieri nu a dat o garantie in acest sens iar azi cred ca nici nu ati mai putea avea incredere intr-o promisiune de acest soi . Desigur ca o motiune de cenzura va absolva deriscul de a fi manipulata comportarea dvs cu sau fara voia dvs si desigur conducerea PSD in negocierile de la Cotroceni ce ar urma, va arata exact ce a dorit cu aceasta retragere anormala a increderii si-si va asuma raspunderea . Cred ca am dreptate si suntem intrunul din rarele cazuri cand si un singur om (daca ar fi existat el si in 1933?) poate avea gesturi care sa marcheze istoria razboiului vesnic intre dictatura politica si democratie politica reala.

  9. Eu ma asteptam sa insailati cumva tarasenia in poveste, e uimitor de asemanatoare, dar pe invers, adica fat-frumos e de fapt porc, ba inca din ala cu soricu gros, clar, mosul l-a luat pe fat-frumos acasa. nu pe porc, acuma ca-i porc nu-i mai place, guita amboulea prin cocina, i se-arata cutitul si el nimic… guit, guit, se si mira cum dracu de si l-o varat in ograda, baba e clar cine e, chiraie ca era clar ca porcu era porc de la inceput, o zis ea, nu murea de dragul lui de nicio culoare inca de la alegeri, dar mosul nu si nu.
    Imparatu, care e de fapt tot mosu, deghizat, o comadat un pod dea ur, un fleac, dar podu `de aur s-o daramat ,a venit apa si apa l-a luat, ca-n cantecel, iaca, avem si muzica, iar mireasa porcului a sarit din tufis, e de fapt un …mire, care a fost si el un fat-frumos, un dr. fat-frumos, chiar daca nu e fata de imparat, e baiat de baiat, glumet si zglobiu ca un carlan…si uite-asa povestea asta pe invers se incheaga mai abitir ca in povestea aia demodata si fara suspans, plicticoasa de-a binelea.
    Nici nu se compara cu tarasenia, ne-a umplut de suspans, desi, sociologic vorbind. toate-s una, doar ca pe invers… :P

  10. Si-i voi mai spune ceva dlui Grindeanu: Daca asculta sfaturi de genul :incearca sa-ti remaniez dta acest guvern primind si acceptand demisii cat si retinand altele de a fi luate in considerare va aparea ca fortezi fie mana partidului pe care sustii ca-l servesti fie ca doresti doar temporizarea si prelungirea unei crize. Ba chiar i-am si spus adineauri:

    „Ion Adrian Dle PM Grindeanu, stiu ca politica este uneori ca un joc de poker alteori ca unul de bridge si la marile puteri ca un joc de sah cu multe mutari gandite inainte. Stiu ca probabil secretarul general al guvernului pe care l-ati demis era o persoana pusa de dl Dragnea ca un ghimpe in coasta dvs si care coerent si „solidar” cu ce au facut ceilalti ministrii prebuia sa-si dea si el demisia, dar nu nu si-a dat-o ci a ramas in continuare in misiune expresa in serviciul dlui Dragnea si deci bine faceti sa-l destituiti. Nu stiu si chiar de fapt nu cred daca trebuie sa nominalizati pe altcineva care ca prieten al dvs nici nu ar trebui sa primeasca asa ceva, azi cu un guvern ca si inexistent si pentru cateva zile pana la motiunea de cenzura carede fapt inseamna una de incredere sau de neincredere in dvs ca PM si in fata careia si dvs ati spus ca este normal sa va supuneti (eu am inteles cerinta dvs catre dl Iohannis, ca o trimitere voalata la motiunea de cenzura si spre o minima promisiune pe care azi Dragnea nu a avut incotro si se pare ca a facut-o privind apartenenta politica a propunerii dsale) cand, daca aceasta va fi respinsa va insemna ca cu adevarat ca trebuie sa formati dvs noul guvern si deci sa pastrati ce demisii doriti si sa respingeti la fel pe cele pe care le doriti retrase de cei fortati sa si le dea(in alb sau cum vor fi fost ele) sau sa parasiti palatul Victoria, si se va vedea daca fortat, si PSD-ul . In continuare nu as dori sa va faceti pe dvs de rusine . Repet: Consecventa cu cele facute si spuse acum inseamna sa astepti motiunea de cenzura care in aceasta situatie va fi una de incredere sau de neincredere in PM putand anunta ca daca partidul te va sprijini vei continua programul de guvernare si vei accepta demisiile acelor ministrii pe care doreai de fapt sa-i schimbi independent de analiza Valcov dar deocamdata cam atat in mod public. Succes!
    Like · Reply · Just now
    1 of 716
    View more comments

  11. Dacă “Povestea…” este serioasă și iscusit spusă, intermezzoul admite după opinia mea unele observații critice în aceste privințe. Fiind doar scurtă pauză “ușurică”, este de înșeles că exigența publicului este scăzută, iar piesa muzicală din antract poate fi interpretată cu oarecare neglijență fără ca cineva să se supere.

    Se face că cei care cu lipsă de responsabilitate conduc destinele acestui stat [inclusiv pe al meu, carevasăzică], desemnați prin vot de majoritatea cetățenilor să administreze treburile cetății, au determinat o criză politică într-un moment deosebit de nefavorabil pentru economia patriei noastre. Nu intru în amănunte cu privire la diferența dintre creșterea nominală a PIB și creșterea economică sustenabilă, dar este evident că instabilitatea politică determină scăderea încrederii investitorilor în economia românească și reducerea fluxului valutar. Asta face ca evenimentele recente să fie cu adevărat intersante măcar pentru cei care plătesc rate în valută, servicii, mărfuri dintre cele mai diverse importate (inclusiv utilaje, ori materii prime și materiale), adică în cele din urmă, pentru noi toți.

    Apoi, banii sunt o convenție, adevărat, dar una care prin funcțiile pe care le îndeplinește, de valorizare, mijloc de schimb și de plată, tezaurizare șamd., reprezintă o măsură a muncii și avuției unui popor. Iar când o mână de nemernici își bat joc de munca mea și fură din puținul meu și al copiilor mei, mă cuprinde revolta.

    Într-adevăr, crizele sunt ciclice, însă ele sunt cele care fac istoria unui neam, prin înșiruirea istoriilor cu și despre numeroși porci. Ele au generat războaie și cumplite măceluri de-a lungul timpului, prin urmare, sunt ceva mai importante decât permite exprimarea „ușurică” în spațiul unui intermezzo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro