marți, martie 19, 2024

Congresul PSD: fotografie de grup cu fesenişti

La o lună de la votul din 26 mai 2019 şi de la condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, congresul PSD a reconfirmat, prin noua formulă de conducere, triumful mediocrităţii, al imposturii şi al servilismului. Umbra lui Liviu Dragnea, ( cel evocat în discursuri patetice ca un autentic deţinut politic) a plutit peste conclavul pesedist. Cei trei care se află în fruntea PSD au fost, cu toţii, complicii entuziaşti ai lui Liviu Dragnea. Carierele lor sunt inseparabile de cariera lui Dragnea, parte a unui angrenaj destinat să paraziteze şi să exploateze statul.

Apoteoza Voricăi Dăncilă, ca şi victoria lui Eugen Teodorivici,sunt semnul dramatic al involuţiei unei societăţi. În nici o ţară care ar fi posedat un minim sens al onorabilităţii şi al profesionalismului, cele două personaje nu ar fi atins un asemenea prag al demnităţilor de partid şi de stat. În România devastată de fesenism,ascensiunea lor apare ca un fapt natural, ca un detaliu din istoria înstăpânirii peste noi a unei oligarhii hrăpăreţe. Cât despre legăturile telegenicului domn Teodorovici cu Rusia lui Putin, acestea sunt parte a unui alt dosar, nu mai puţin neliniştitor, acela al întăriririi reţelelor de influenţă putiniste în România, pe fundalul consolidării corupţiei de partid pesediste.

Căci Rusia a mai fost prezentă la Congres, graţie inflamării demagogice şi vituperărilor anti-occidentale ale lui Liviu Pleşoianu. Popularitatea lui Liviu Pleşoianu nu este un accident, ci traduce întărirea unei direcţii etnocratice, anti-americane şi filoruse. Este o direcţie care face apel la un peremism niciodată dispărut din gena fesenistă, este o direcţie care mobilizează resentimentul şi ura, sprijinită fiind de cei care au fost aliaţii mediatici ai lui Liviu Dragnea.

În acest tablou de familie cu fesenişti, umilirea publică a lui Marian Oprişan are un aer de reglare sordidă de conturi. Ciocnirile dintre clanurile pesediste sunt, invariabil, marcate de amprenta brutalităţii interlope. Mărirea şi decăderea conducătorilor fesenişti este o poveste grotescă ce nu face decât să reconfirme imposibilitatea europenizării unui partid care se confundă cu o reţea de infracţionalitate economică.

Pentru PSD, formula de la acest congres este una mai degrabă provizorie. Miza fundamentală este pregătirea alegerilor locale şi parlamentare: eşecul previzibil de la scrutinul prezidenţial este un cost de imagine asumat. Însă replierea tactică de acum nu ne poate înşela. Inamic mortal al modernizării statului, agent al subdezvoltării şi centru al unei vaste reţele de parazitare şi devalizare naţională, PSD nu se poate reforma şi nici transforma. Schimbările de la vârf nu modifică structura de adâncime.

Supravieţuirea PSD la guvernare înseamnă supravieţuirea regimului Dragnea, fără Liviu Dragnea. Refondarea României pe temeliile domniei legii, demnităţii umane şi capitalismului implică despărţirea, totală şi definitivă, de acest lest istoric, responsabil pentru impasul colectiv teribil în care ne aflăm.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. „… congresul PSD a reconfirmat, prin noua formulă de conducere, triumful mediocrităţii, al imposturii şi al servilismului.” Era imposibil sa nu-l reconfirme, in psd nu exista altfel de oameni.
    Concluzia e impecabila si trebuie repetata cit de des ca s-o priceapa cit mai multi.A venit timpul ca psd sa dispara, nu sa se transforme, nu sa-si schimbe parul, sa dispara.

  2. Nu mai săriți cu picioarele pe el – e mort! A fost preluat și e orientat în direcția dorită. Teodorovici e nimeni, iar Fifor este un umil absolvent de CNA, disciplinele principale Securitate și bună guvernare (buna guvernare ne va fi servită mai târziu!). De Viorica, chiar nu are rost să comentați.
    Observațiune: fotografie de grup cu feseniști se poate face și la un congres PNL (și nu e nicio glumă!).

    • Totusi, ceva ceva mai asteapta ei…
      Exista o minima posibilitate ca, cumva printr-un artificiu legal, dragnea sa se intoarca ca voda Lapusneanu din boala si sa-i ‘..leasca’ pe toti cei care nu si-au tinut gura sau nu au respectat juramantul de credinta pe termen limitat doar de sfarsitul lumii.
      Prea, nu s-au repezit sa-l sfasie! Nimeni nu s-a aratat suficient de interesat sa-si aroge tronul liber.
      Oricum nu mai e timp pentru a pregati un candidat cu sanse cat de cat la Presedintie, deci las-o pe toanta sa se joace cu ciucureii.
      Oricum, de la ea nimeni nu are pretentii, asa ca nimeni nu va pati mare lucru… pana cand se va stabili definitiv ca dragnea nu se mai intoarce si in cazul asta, mai multi din garnitura lui vor spune adio politicii.
      Pentru ca sub dragnea psd nu a avut nicio alta naratiune decat modelarea legilor justitiei in scopul recalibrarii pacatosilor. Nu a fost singurul vizat, desi toate reflectoarele au fost pe el, deci esecul lui ii afecteaza si pe altii. Nu s-a format o garnitura care sa-i ia locul pentru ca cei care i-au facut opozitie, au facut-o formal, timorati, asa, cam cu jumatate de gura.
      Iar biata doamna Firea care isi permitea sa mai ridice vocea are probleme cu fierul in exces in organism si a cerut time-out, taman cand putea sa-si faca auzita vocea dupa succesele firmelor primariei – falimentara din cauza guvernului.

  3. Căci Rusia a mai fost prezentă la Congres, graţie inflamării demagogice şi vituperărilor anti-occidentale ale lui Liviu Pleşoianu. Popularitatea lui Liviu Pleşoianu nu este un accident, ci traduce întărirea unei direcţii etnocratice, anti-americane şi filoruse.

    Nu stiam pina ieri cine e, cum arata si ce idei are Liviu Pleşoianu. Cineva mi-a dat un link spre youtube – „Liviu Plesoianu PSD Congress June 29 2019” si am fost shocat. Aceasta e inregistrarea:

    https://youtu.be/ap98Rf4_Z-M

    Nu vreau sa influentez pe nimeni, insa tipul asta mi se pare cel mai periculos om din politica romaneasca din ultimii 30 de ani. Uitati-va si dvs.

    Probabil ca democratia noastra liberala il va pune acolo unde ii e locul: intr-o puscarie.

    • Asata e diferenta dintre democratia noastra „liberala” si democratia franceza de exemplu. La ei Marie Le Pen e pe primul (sau al doilea loc, nu stiu exact), la noi, pentru ca nu ne place, trebuie sa intre la puscarie pentru ca asa vrea unul sau altul. E o diferenta de democratie aici. Probabil ca a lor e gresita, nu e „liberala”!

  4. Prea multa atentie acordam acestui partid care ar trebui ignorat si marginalizat, exista destulle subiecte care chiar merita discutate.
    Am privit aseara fugitiv Realitatea TV unde o data cu plecarea lui Rares Bogdan si preluarea „puterii” de Gusa, un grup de „eterni” analisti adunati de Hoandra, un individ sleios care incerca acum sa albeasca PSD-lui, remarcau discursul bun al lui Plesoianu.
    De remarcat faptul, discursul lui Plesoianu a fost primit pozitiv ca ceva deosebit in raport cu osanalele tipice comunistilor care singuri s-au batut pe umar sa-si faca curaj.
    Daca discursul „distinsului” Plesoianu impotriva „intelighentiei” PSD.iste , a vizitei fulger a premierul de la Bruxelles inaintea congresului , iata un aspect care merita comentat, provoaca fiori nationalist/comuniste atat celor din sala cat si unora din presa avem o problema in continuare.
    Discursul pro american si proeuropean este de o ipocrizie „cat casa” atata tim pcat manifestarile sus numite sunz etalate pe scena deschisa respectiv discutate in randul acestui partid.
    Veti vedea, intrega campanie PSD care va urma va fi cladita pe aceste discursuri cei mai vocali probabil primind sustinerea necesara.

    • Acestui partid nu i se acorda multa sau putina atentie. I se acorda TOATA atentia, pentru ca e singurul partid viu, care face sau desface ceva, nu discutam aici cat de bine face. Cam multa consideratie pentru un partid care e „ciuma”, „trebuie sa dispara” etc. Prin urmare: ori PSD nu e deloc pe cale de disparitie, ori PNL si USR sunt goale pe dinauntru si pur si simplu inexistente politic.

      • Ai dreptate.
        E singurul partid viu dupa ce le-a ingropat pe celelalte prin procedee cunoscute.
        Sigur ai invatat asta acolo unde te-ai scolit, cum sa faci lagare, pe care sa le umple cu „dusmani”, cum sa extermini, cum sa batjocoresti zilnic, sa furi fara a fi deranjat de justitie, sa te sustragi platii taxelor tale dar sa-i jupoi pe ceilalti, cum sa intarzii voit dezvoltarea tarii pe care te lauzi ca „ai scos-o din noroaie” cand de fapt o bagi in dejectii.
        Cand ai chemat hoardele de mineri si securisti sa devastezi capitala, si a vazut o planeta intreaga ce si cum, ce mai conteaza un panseu in plus.

        Se va plati pentru astea, n-avea grija.

  5. Stimate domnule Stanomir,
    scrieti: „Miza fundamentală este pregătirea alegerilor locale şi parlamentare”

    eu vad lucrurile altfel: dancila, care nu-i proasta in cele lumesti, e doar needucata, a profitat scurt de degringolada din psd si a pus mana pe toata puterea, interesul ei fiind sa ajunga comisar european (= loc caldut, bani multi, pensie mare), si nu sa-si bata capul cu psd, la a carui conducere au esuat tipi mai speciali ca ea; e constienta ca la sefia psd va fi greu, scurt si riscant

  6. 1. PSD nu poate disparea cita vreme exista un izvor nesecat de prosti, ignoranta si barbarie in poporul roman, izvor intretinut de educatia precara.

    2. PSD o sa revina si la guvernare.

    3. Singura sansa: guvernare eficienta, ajustarea administratiei, eliminarea birocratiei, externalizarea serviciilor catre populatie si legi draconice impotriva evaziunii, coruptiei si crimei organizare.

    • Avem poporul psd care vrea pensii si salarii fara munca.
      Si celalalt, care trebuie exterminat pentru ca din cauza lui nu sunt pensii si salarii fara munca.

      Banii Vestului si alti cativa factori minori, cum ar fi cele cateva baze US din regiune, fac exterminarea imposibila altfel decat pe posturile tv ale unor criminali de drept comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro