marți, mai 21, 2024

Cum se vede de la București problema Ungariei și a Ardealului, și cum ne raportăm la viitorul relației cu Republica Moldova?

De peste trei decenii, adică de când a izbândit Revoluția/Loviluția din 1989, pe coridoarele MAE bântuie o fantomă și ea le face viața dificilă politicienilor români cu rang de decidenți: e vorba de frica de a recunoaște situații de secesiune în dreptul international ca nu cumva Ungaria să revendice un statut similar pentru Ardeal sau pentru o parte din el. În felul acesta (și invocând și mitul politic al prieteniei veșnice cu poporul sârb) nu am recunoscut Kosovo, desi cei mai mulți parteneri ai noștri din UE și NATO au făcut-o deja. Dar se merge și mai departe: toate pozițiile oficiale legate de teritorii disputate precum Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno Karabah, desi sunt puse sub egida dreptului international bazat pe Carta ONU și Actul Final de la Helsinki – care interzic modificările de granite prin forță – ascund și un calcul geopolitic legat de Ungaria. Efectiv, deși România a dobândit Ardealul după Primul Război Mondial, ca o răsplată a efortului său militar (iertându-ni-se acordul de pace de la București-Buftea cu Puterile centrale din mai 1918, justificat prin pierderea ajutorului rusesc după revoluția bolșevică din toamna anului precedent) dar mai ales a proporției covârșitoare a etnicilor români (experții trimiși de țările Antantei au lucrat cu cifre și hărți reale, nemăsluite), politicienii de la București, și o parte a populației, umblă cu teamă, ca pe gheață, să nu cumva….să pierdem leagănul national, întreg sau în parte. Că doar Ungaria a mai încercat asta și a reușit parțial timp de câțiva ani, cu ajutorul camaradului Adolf…dacă va încerca din nou avându-l alătur pe Gospodin Putin? Sau “Putler”, cum îi spun în glumă unii.

Istoria știm că nu se repetă întocmai dar anumite tipare acționale pot fi regăsite uneori în diverse zone geografice. Întâmplător sau nu, Ungaria e condusă de un deceniu, cu mână de fier, de V. Orban, un politician nationalist dar versat și pragmatic. O fi el un mic satrap care modifică legile la el în țară spre a acumula și mai multă putere în dauna societății civile dar când vine vorba de sprijinirea maghiarilor din statele vecine, omul e expert. Și nu o face neapărat la modul găunos, stil Vadim Tudor – desi are destule derapaje verbale în cariera sa – ci pragmatic: oferă cetățenie maghiarilor din statele vecine, le oferă avantaje economice și sprijin politic și cultural. Astfel că electoratul UDMR a ajuns să voteze majoritar partidul lui Orban, Fidesz, nationalist conservator. Pe de altă parte, și România are o strategie de sprijinire a românilor…de pretutindeni, tot cu instrumente clasice: cetățenia, programe culturale, sprijin în infrastructuri critice. Efortul central merge desigur către frații din Republica Moldova, cu toate că doar o parte a lor se auto-identifică drept români. La fel ca și românii din Ucraina, și ei divizați identitar în mod artificial (moldoveni vs români), după cum si o parte a românilor din Serbia se autonumesc vlahi spre a nu irita Belgradul. Pe când maghiarii și secuii din România nu au asemenea probleme identitare, se recunosc drept ceea ce sunt. Bine, asta ține și de istorie: Rusia a fost un colosal agent de deznaționalizare a popoarelor din imperiu, iar inventarea de naționalități a căpătat amploare sub URSS. Pe când România nu a deznaționalizat maghiarii și secuii în mod sistematic, în niciun caz nu se poate compara cu Rusia la așa ceva.

E drept că după Marea Unire a avut loc o restrângere a învățământului superior în limba maghiară iar apoi în epoca socialistă, s-a redus numărul de școli maghiare: de la 1022 de școli primare cu predare în maghiară în anul 1955-1956, se ajunsese la 915 în 1958-1959.( 1 ).  După evenimentele Revoluției maghiare anticomuniste din 1956 s-a ajuns și la desfiinţarea Universităţii Maghiare Bolyai din Cluj, de fapt la unirea/comasarea ei cu Universitatea Babeș, unde se preda doar în limba română. De aceea după 1989, au fost destui maghiari care au cerut, fără succes, separarea celor două universități. Nu mai spun că mulți unguri din România se consideră înșelați de politicienii români majoritari, care nu au respectat, zic ei, promisiunile asumate la Alba Iulia, în textul Rezoluției Unirii de la 1 decembrie 1918. În text scrie că Adunarea Națională proclamă “Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.”(la punctul III). Istoricii români în general spun că maghiarii au primit dreptul la educație în limba lor, la cultură, la a fi parte din administrația locală și din actul judecătoresc, acolo unde sunt în procent consistent. (2) Că România nu a devenit stat federal sau nu a dat autonomie unor regiuni decupate pe criterii administrativ-economice sau istorice, în stilul Spaniei, asta e altă discuție și desigur, sunt români get beget care regretă centralismul administrativ al statului și speră într-un viitor al descentralizării. Mă număr printre ei. Dar descentralizare administrativ-economică nu înseamnă drept de secesiune, asta e clar. Iar practica Consiliului Europei, organizație foarte atentă cu protejarea drepturilor minoritarilor merge în direcția aceasta, nu a secesiunii. Comisia de la Veneția la fel. De altfel, România a fost data ca exemplu de “așa da” în ce privește tratatmentul minorităților, în SUA și în diverse state din UE. Ceea ce nu înseamnă că nu există loc pentru ameliorare.

În vremea guvernării recente a PSD, mai ales în anii în care Liviu Dragnea părea că va ajunge singurul șef al țării (copiind modele precum Putin, Erdogan și Orban), aflăm că ministrul de externe T. Meleșcanu a ajuns la un gentlemen’s agreement (acord nescris) cu omologul maghiar și astfel Ungaria a putut investi sute de milioane de euro în economia Ardealului. De ce? Putem bănui: Dragnea avea nevoie de voturile UDMR în Parlament, poate și de sprijinul Ungariei în instituțiile europene, iar Orban Viktor de sprijinul politic al maghiarilor din Ardeal. Un troc veritabil, făcut pe șestache în 2017. ( 3 ) Rațiune de stat sau interes partinic? Mai degrabă a doua variantă. Am aflat ieri acest detaliu (acordul non-verbal) de la Bogdan Aurescu care, bărbătește, l-a poftit la București pe Szijjarto Peter și i-a cerut să ajungă la un acord astfel ca statul roman să aibă un control asupra acestor investiții. Szijjarto nu ar fi venit probabil în România acum, sau oricum nu la București să asculte solicitările omologului român, dar cum statele UE pun presiune pe Ungaria să nu devină o dictatură autentică, mai trebuie să facă și Budapesta pași pozitivi, chiar cu câteva zile înainte de celebrarea (sau comemorarea din perspectivă orbanistă) Trianonului.

Acum, dacă mă apuc să compar strategia Ungariei de penetrare economică a Transilvaniei (de fapt a zonelor unde secuii şi ungurii sunt majoritari, că doar nu pompează bani în etnicii români), ce implică nu doar bani serioşi, ci şi programe active, o strategie de avansare şi consolidare, cu strategia României de apropiere de Republica Moldova şi ancorare a acesteia la UE, îmi dau seama că, din păcate, suntem în urma maghiarilor. Nu zic la ani lumină dar oricum în spate. Nici la banii alocaţi nu îi depăşim, nici la proiecte şi strategii pe termen lung. Ati auzit de vreo echipa de forbal din RM sponsorizata de guvernul român? Păi ungurii fac asta cu echipe „maghiare” din Romania și nu doar din prima ligă. In plus, eforturile Budapestei sunt bine primite de ungurii din Ardeal, nu auzi voci relevante din UDMR să critice Ungaria şi să îi găsească defecte. Eu cel puțin nu am auzit. România, în schimb, e criticată de premierul din Chişinău (Ion Chicu) pentru…corupţie şi proasta gestiune a crizei Covid 19 in Moldova românească. E ca şi cum liderul UDMR s-ar apuca să spună ca Vilktor Orban e un mic dictator penibil si nici mare lucru nu a făcut să apere Ungaria de pandemie. Vă puteti imagina aşa ceva? Eu nu….Bine, o să ziceţi că in Republica Moldova acţionează de fapt Rusia (Igor Dodon e marioneta lui Putin), în timp ce România și Ungaria rezolvă doar ele, bilateral, problematica economică a Ardealului. Dar nu cumva în spatele Ungariei se cam vede deja umbra Rusiei?

Si aşa presaţi de unguri, că vin cei 100 de ani de la Trianon şi ei aproape au construit un monument în zona Parlamentului, să le amintească ce nedreptate au păţit (sincer, îi înţeleg în plan psihologic), noi ne gândim cu teamă că dacă vreodată românii din Republica Moldova si o parte din etnicii ruşi, ucraineni, gagauzi decid că vor unire cu România, brusc o să apară Ungaria şi o să spună că vrea şi ea măcar o ciozvârtă de Ardeal, că prea ajunge iar România “dodoloaţă” în timp ce ea Ungaria, e tot amputată și invalidă teritorial. Vă amintiţi cum a procedat România în 1913 faţă de Bulgaria, cand i-a luat Cadrilaterul ca să nu se facă o Bulgarie prea mare în coasta noastră? Un pion al Austro-Ungariei sau al Rusiei lângă noi, ceva de neacceptat pentru clasa politică de atunci. O să spuneţi că nu e posibil, România e mai tare decat Ungaria în primul rând în plan militar. OK, aşa o fi, nu zic că nu. In plus suntem toți in NATO și UE, deci teoretic nu mai ajungem la conflicte armate. Dacă aveam așa ceva în 1913 o dădeam la pace cu bulgarii, fără a le lua ceva, nu?

Așa că ungurii, ca sa aibă un minim control pe unirea posibilă a României cu Republica Moldova si-au trimis oamenii în structurile UE care raspund de vecinătatea estică. Pe noi nu ne-ar accepta moldovenii și transnistreenii (nici nu mai zic de Rusia), pe maghiari da, că nu au aspirații teritoriale ascunse. Si devine tot mai clar că dacă oportunitatea unirii cu Republica Moldova apare în 3-5-8 ani, tot nu vom fi găsit un modus vivendi stabil si confortabil cu Ungaria, în actualele granițe. Atâta doar ca populatia ungară si secuiască se va fi redus natural, cu cateva zeci de mii, poate chiar peste 100.000 de oameni, prin spor demografic negativ si emigrare in Ungaria. Dar și românii sunt în declin demografic, nu? „Norocul” nostru că moldovenii de peste Prut nu ne grăbesc cu unirea…..

Am momente în care parcă mi-aș dori ca în Republica Moldova românii să fi fost doar o minoritate de maxim 30%, dar una unită, solidară si profund anti-rusă. Toti să se considere doar români, nu moldoveni. Iar „moldovenii” sa fie de fapt rusii, ucrainenii si gagăuzii. Va dați seama ce pion am fi avut în coasta Rusiei si Ucrainei? Șansele de unire erau mici (nu că acum ar fi mult mai evidente) dar relația cu românii de peste Prut ar fi fost foarte intensă si mult mai mult bazată pe ideea de solidaritate. Ca și Ungaria în Ardeal veneam cu bani și experți, dar și cu o strategie supra-partinică viabilă, coerentă, pe termen lung. Eventual România putea desprinde la un moment dat, cu ceva noroc istoric, bucata din RM locuită majoritar de etnicii români (mai ales dacă era la granița cu țara mamă), dar aici suntem în domeniul scenariilor. Oricum, nu mai venea un politician fără viitor și carismă precum Ion Chicu, omul Moscovei, sa ne spuna în faţă că suntem penibili. L-ar fi luat la șuturi chiar românii din jurul lui, si alții nu ar mai fi încercat să denigreze România. Bine, o asemenea viziune presupune că Rusia ar fi fost mai puțin eficientă în acțiunea sa de deznaționalizare a elementului românesc.

Închei spunând că pe mine relația specială (economică și politică) dintre Ungaria si Rusia mă pune pe gânduri cel mai mult. Dacă dispare NATO iar SUA iși mută trupele din Europa în zona Chinei (Asia Pacific), nu sunt sută la sută convins că Germania si Franța se vor înghesui să ne apăre de ruși si de aliații lor de conjuctură, în cazul tragic în care am ajunge iar să ne bazăm pe sprijin extern spre a menține granițele țării intacte. Poate mă înșel, sper să fie totul bine, și NATO să funcționeze bine, dar ceea ce văd acum nu îmi dă prea mult spațiu pentru optimism. Tot pe Poloniei vom conta în final, ca vecin și aliat. Care însă are relatii relativ bune cu Ungaria dar, probabil, nu o va tolera ca pion agresiv al Rusiei. Așa că e important să rămână forțele americane aici, în România, în Polonia, în țările baltice, Ungaria să rămână încă un secol în organizațiile occicentale iar NATO și UE să treacă cu bine și peste criza pandemiei.
NOTE______________________

https://erasmusisha.wordpress.com/2001/01/01/invatamantul-minoritar-in-perioada-comunista-studiu-de-caz-desfiintarea-universitatii-bolyai-din-cluj1959-in-arhivele-biroului-politic/, accesat pe 26 mai 2020.

ii Marius Diaconescu: un mit și un paradox unguresc: revendicările maghiarilor ar fi legitimate de Rezoluția Unirii din 1 decembrie 1918?, Historia, https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/un-mit-si-un-paradox-unguresc-revendicarile-maghiarilor-ar-fi-legitimate-de-rezolutia-unirii-din-1-decembrie-1918, accesat pe 27 mai 2020.

iii S. Zachmann, Culise. Cum a girat Dragnea expansiunea lui Viktor Orban în Ardeal, https://adevarul.ro/news/politica/culise-girat-dragnea-expansiunea-viktor-orban-ardeal-1_5ecd46655163ec42712c521a/index.html, 26 mai 2020.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Ca părere, Hungaria este susţinută underground şi de Germania+Austria, care „lucrează” la refacerea unei părţi din fostul imperiu habsburgic, cu Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Hungaria şi, poate-poate, Transilvania. Doamne fereşte să plece SUA+NATO din Estul Europei fiindcă iar intrăm în malaxorul ruso-german ca în 1940.

  2. ………………
    O speculație tipică „dâmbovieană” a autorului și davada unui orizont extrem de limitat, ca de prea mult timp în centenarul mult lăudat la București?

    …”… Dacă dispare NATO iar SUA iși mută trupele din Europa în zona Chinei (Asia Pacific), nu sunt sută la sută convins că Germania si Franța se vor înghesui să ne apăre de ruși si de aliații lor de conjuctură, în cazul tragic în care am ajunge iar să ne bazăm pe sprijin extern spre a menține granițele țării intacte. …”….

    În nici un caz NATO nu dispare din Europa, SUA nu se retrage din Europa (numai
    în RFG sunt 55.000 militari americani din care 30.000 GI gata pentru luptă, cu arme nucleare), scutul militar al UE rămâne NATO/SUA înca 15-20 de ani.
    Azi cancelara A. Merkel va prezenta azi conceptul ei pentru UE și NATO, pentru relansarea economică UE 2020+ 2021 și politica externă germană în timpul Președinției temporare UE.27 din Iulie-Decembrie 2020.
    E destul de sigur ca „Grande Nation” cu „Grande armee” și „budget francez micuț” la Paris nu asigură securitatea militară UE și în special in estul continentului.
    Cred că merită amintit tratatul francez- german 1963 de la Elysee und Bundestagul Parlamentul german de la Bonn/RFG a impus clauza de egalitate a relațiilor vestgermane cu CE/EWG și NATO/SUA. Pentru RFG și cancelarul CUD Konrad Adenauer și toți ceilalți cancelari până azi la Bonn/Berlin „Westbindung” înseamnă integrarea în UE în probleme europene, economice, și NATO/SUA ca scut militar nuclear. Nimic nou în RFG când cancelara A. Merkel va prezenta azi conceptul ei pentru UE și politica externă germană?? Stabilitate și „Berechenbarkeit” sunt axiomele politicii RFG de 70 de ani.
    Franța are alte priorități politice, se vede ca factor global politic și militar, mai puțin economic. Nu cred că Rusia lui Putin mai are resursele azi și în viitorii ani pentru a rămâne un factor global economic, politic și militar.

    SUA și China sunt factorii globali azi și mâine. UE.27?

    • si noi odata cu ea ! UE evolueaza sub aspectul armatei, unificarii tipurilor de arme, mijloace de transport, .. comunicatii (criptate, sau ne).Peste 7 ani, se va mai justitifca NATO? Daca CSI … , se mai justifica NATO ?Arabii au ajuns la portile Romaniei, sunt in Odesa si inca mai vin valuri ,valuri. UE isi va justitifca armata cu toate cele complementre, insa NATO?

      • DA, NATO isi va justifica existenta prin lidership si modalitate flexibila de abordare a provocarilor.
        Si toate astea pentru ca undeva in maruntaiele NATO exista o natiune puternica USA.

        • tinta neomarxistilor diabolici este USA.
          Tot timpul a fost.
          Numarul de „antifa” nu lasa loc de dubii: astia sunt crescuti la fata locului, indobitociti de propaganda marxista si hedonism, si nu doresc nimic mai putin decat distrugerea civilizatiei occidentale.
          Un razboi acasa in USA, si-am „jupuit” oaia, sar ciolovecii direct la gatul nostru.

  3. „Vă amintiţi cum a procedat România în 1913 faţă de Bulgaria, cand i-a luat Cadrilaterul ca să nu se facă o Bulgarie prea mare în coasta noastră? ”. Acordul de intrare a României în război prevedea respectarea integrității teritoriale și Dobrogea întreagă. Rusia nu a respectat niciuna din aceste prevederi.
    E bine să mai citești.

  4. Grijile exprimate in text sunt multe , posibilitatile deasemenea . Totusi, Pandemia face mutari economice si politice de anvengura si in acest spatiu Dunarean . Premierul Orban isi retrage toate legile ce ii dadeau o anume putere . Ungaria trimite un sol de pace la Bucuresti .Ungaria nu mai poate fi ajutata material de Rusia , care deja are mari probleme economice si viitor sociale . Banii necesari reconstructiei economice vor fi imprumutati de noi toti si de Ungaria ,de la UE , indiferent de modalitatile stabilite imediat . Costurile acestor imprumuturi vor fi nu numai economice ci si politice . Caile de acces ale Chinei spre Europa vor fi taiate sau cel putin mult reduse . Europa , va lua bani din Europa , nu din China . Generatiile , ce vin din urma , inteleg toate acestea si incet , incet isi vor modifica intelegerea politica (in Romania deja tinerii fac asta ). Ungaria este doar o tara mica ,ce nu poate sa acopere asa numitele lor aspiratii teritoriale . Daca ar reintegra toate partile ce au apartinut cindva Imperiului Austro – Ungar si foarte putina vreme lor ca stat independent , ar deveni minoritari in tara lor . Discutia despre disparitia NATO are alte conotatii . Chiar daca America se retrage , parte a NATO va fi instantaneu preluata de intreaga Europa . Probabil ca asta se poate intimpla la un moment dat . Totul sta la indemina Germaniei si totul este ca parte a curajului Germaniei de as asuma asta .

    • Aveți comentariul cel mai realist. Însă întărirea Europei trece și prin „disputele teritoriale” care se vor rezolva elegant, pe măsură ce suveranitatea se mută spre U.E., de la statele naționale tot mai slabe. În Federația Europeană vor fi cât mai multe state, vor apărea state precum Bavaria, Aquitania, Transilvania, Catalonia etc. Nu se va mai „uni” nimeni cu nimeni.

  5. Asa cum evolueaza lucrurile (I si ma gindesc in primul rind la recentul discurs din Germania al ” ministrului de externe ” al EU si la avalansa de ” retrageri’ ale presedintelui Trump din aocordurile internationale de tot felul ), disparitia de facto a NATO devine din ce in ce mai credibila pe termne scurt, chiar, iar refacerea unitaii EU sub o hegemonie de mina mai tare ( vezi reactiile la planul Merkel-Macron ) estesi ea iluzorie..
    Ce sansa mai au si ce pot face tarile din flancul estic, dela Baltica la Marea Neagra si Bosfor ? Cei din nord ( Tarile Baltice , Polonia si Cehia ) , o aliniere neconditionata la hegemonia germana, care mai poate doara amina momentul faitidic al hegemoniei ruse asupra Europei intregi, pina la Atlantic,
    Cei din sud ( Romania si Bulgaria ) , cred ca nu au nici macar aceasta sansa de temporizare.
    Ungaria, care este la mijloc, se pare ca a simtit la vreme pulsul vremurilor si, ajutata si de aparitia unui personaj charismatic si cu excelenta intuitie politica – Viktor Orban – , iese cistigatoare ) manevra cu Budapeste devenita hub energetic pentru Europa este elocventa )
    Daca trump va cistiga un nou mandate, America va trai bine in izolare, cea mai puterrica ( inca ) tara, militar si tehologic, Daca nu, Dumnezeu cu mila, o astepata un viitor socialisto- comunsit trecibd prin anarhie,
    Va fi ca in bancul acela vechi: In 2050, in Washington, capitala Statelor Socialiste Un ite ale Americii, doi americani, . Ling si Ping , pe numele lor de familie, stau de vorba: Ce mai faci tovarasul Osiah ? Bine dragul meu Moses !

  6. Mi se pare un articol jignitor pentru mine ca român ardelean. De ce o alianță Moscova- Budapesta ar putea „da” Ardealul ungurilor? Stalin a vrut să ia Ardealul de Nord pentru Ununea Sovietică, dar a înțeles că nu poate stârni prea mult nemulțumirea populației locale. Rusia poate să pretindă ea a dat Ardealul de Nord României. Dar ce vor ardelenii contează cel mai mult.

    De ce autorul înțelege trauma „Trianon” a Ungariei? În acel moment Ungaria s-a desprins de Austria, până atunci nu a mai fost așa ceva decât cu multe secole în urmă. Voiau o „Ungarie Mare”, o „Federație Dunăreană” (cum îi zicea Kossuth, la bătrânețe)? Atunci trebuiau să renunțe la aspectele etnice, să preia modelul elvețian. Ceea ce era complet nerealist în acel moment.

    Autorului pare să-i convină obediența ungurilor din Ardeal față de guvernul de la Budapesta. Alternativa, cam neplăcută pentru București, ar fi pledarea pentru o autonomie alături de majoritatea românească din Transilvania.

    • nu Stalin a dat Nordul Transilvaniei catre Ungaria ci Germania adica Hitler ca nu a vrut sa fie razboi intre Ungaria si Romania care era atunci pe acelas alianta… ala alte mancare de peste ca Romania 6 ori tradat alinetele din care si Moldova o pierdut, ca o vrut mai tare Ardealul decat Moldova ,dar ala alta mancare de peste….dar oricum Ardealul va merge la Unguri si in final noi Moldovenii unim cu Romania…. asta sa decis in Malta in anul 89 ,intre Russia si SUA (redefinirea sferelor de influneta in Europa)

  7. „…e vorba de frica de a recunoaște situații de secesiune în dreptul international”

    Cer scuze, dar opinia mea, dacă îmi este îngăduit să o exprim, este că dacă astfel gândesc cercetătorii de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, este foarte probabil că România are unele probleme de securitate….

    A compara R Moldova, stat independent membru al ONU, cu așa-zisul Ținut Secuiesc este o eroare gravă de înțelegere a istoriei și geopoliticii.

    Cât privește „frica” de autonomie pe criterii etnice ori, și mai mult, de secesiune, după modelul Cataloniei invocat în repetate rânduri de comunitatea maghiară din România prin membrii Partidului Civic Maghiar și ai UDMR, apoi este de admirat curajul prim-ministrului Mariano Rajoy, care a trimis tancurile pentru a instaura ordinea constituțională.

    Tancurile! Și nimeni nu a criticat în niciun fel demersul d-lui Mariano Rajoy. Nimeni! De ce?…

    Pentru că de la Atlantic la Pacific, pe drumul cel mai lung, sunt o mulțime de situații de acest fel. Un precedent ar însemna aruncarea în aer a păcii euro-asiatice.

    Dacă cercetătorii de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naţionale n-au habar de astfel de lucruri elementare în privința securității naționale (pe care le știu și nespecialiștii în domeniu, ca mine), apoi este de înțeles neînsenătatea care caracterizează România în plan internațional.

    • Constantine, nu ai inteles bine ce dorea sa spuna autorul. Chiar daca kosovo a aparut ca stat asa cum stim ca a aparut, ajutat de statele NATO cu SUA in frunte, si in urma unui referendum facut doar acolo si nu in toata Serbia, iara ca acum vreo 22 de state UE il recunosc. Ca vrem noi sau nu Kosovo e stat independent. Cine se mai teme laolalta cu Ro? Pai…Spania, Slovacia, Grecia, Ciprul de Sud. State cu minoritati separatiste si cu obsesii de securitate. Cat despre folosirea fortei armate contra minoritatilor agitate, separatiste, pe modelul Spaniei, desigur ca in ultima instanta se ajunge si la asa ceva dar e mai bine sa se negocieze. Dialog nu forta. Teama de crearea unui precedent exista dar tinde sa devina obsesie in randul elitelor politice de la noi…ne paralizeaza de teama. Parca suntem o natie de fatalai, obsedati ca ne ia Ungaria Ardealul. Romania prin decidentii ei trebuie sa le spuna clar maghiarilor si secuilor ce pot obtine legal si ce nu. Iar cine nu respecta liniile rosii si comite violente…merge la puscarie, pe spete de drept penal. Cat despre comparatia Basarabia-Transilvania, cred ca e binevenita. E cumva o situatie in oglinda intre Ro si Hu, fiecare tanjeste dupa un teritoriu invecinat, doar ca ungurii vor ceva ce apartine deja Romaniei pe cand Basarabia e stat independent, deci ar putea decide prin referendum democratic daca se uneste sau nu cu Romania.

      • @Bruno _ „Cât despre comparația Basarabia-Transilvania…”

        Dacă vreți musai să faceți o astfel de comparație, sensul propriu în care ea poate fi făcută este acela că Ungaria își dorește în Transilvania un „cui al lui Pepelea”.

        Presupun că dumneavoastră nu înțelegeți prin „a lua Ardealul României” că dl Viktor Orban va trece noaptea cu câte o roabă, ori o basculantă de pământ transilvănean, frontiera de vest a României.

        Dl Viktor Orban dorește, la fel ca prietenul său de la Răsărit, dl Vladimir Putin, crearea în Transilvania a unei enclave administrate de la Budapesta, așa precum Rusia a făcut cu Transnistria în Republica Moldova, ori cu Osetia de Sud în Georgia.

        Aceasta este singura comparație validă.

    • Politicienii Romani s-au descalificat total-Niste nea-cutare s-au declarat experti internationali
      si au dus tara de rapa.Uitati-va la Bruxelles, delegatii nostri marca EBA spre exemplu, abia ban-gue doua vorbe intro franceza stalcita.Despre ,,politici regionale”,ce sa mai vorbim.Politicienii Romani sunt pe post de camile puse sa toarca borangic!

    • @Friciu tudor-petru _ „Gentlemen,s agreementul incheiat de T.Melescanueste inca o dovada ca psd-alde au intelegeri oculte cu Ungaria”

      Domnu’ Mele nu putea avea niciun fel de gentlemen’s agreement în forma prezentată de maghiari, pentru că încalcă prevederile Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Partea a III-a: Politicile şi acţiunile interne ale Uniunii, Titlul VI: Norme privind concurenţa, impozitarea şi armonizarea legislativă, Capitolul 1: Norme privind concurenţa. Secţiunea 2: Ajutoarele acordate de state.

  8. ” România nu a deznaționalizat maghiarii și secuii în mod sistematic” – asta e o minciună sfruntată. Sau autorul e naiv.
    Procesul deznaționalizării a început deja din 1919 prin alungarea elitelor și a administrației, forțarea celor rămași de a renunța la folosirea limbii maghiare, taxarea lor suplimentară sau chiar violențe.
    Și continuă inclusiv azi, când administrațiile din Șinutul Secuiesc sunt în mod constant atacate pe tema utilizării limbii maghiare sau a simbolurilor naționale.

    • Poate am inteles gresit, dar din acel articol eu inteleg ca modernizarea bazei cu 2 miliarde de euro e facuta de statul roman, ceea ce ar arata ca Romania e constienta ca prezenta militarilor SUA o avantajeaza. Nu putem, insa, presupune ca interesele SUA sunt sau vor ramane aceleasi. In jocul marilor puteri, statele mai mici si interesele lor sunt pioni de sacrificiu. Situatia e dificila, SUA e singurul aliat credibil in acest moment, nu vorbesc de Polonia, care alaturi de Romania nu are cum sa faca fata Rusiei intr-un eventual joc de-a razboiul.

  9. Dupa parerea autorului de ce/ pentru ce exista statele?
    Dupa mine Statele se fac si apar pe lume deoarece este nevoie de ELE – o nevoie concreta venita din interior ajutata sa ia fiinta si de MEDIUL in care ele apar si exista.
    (iata de ce rusii sunt dusmanii de moarte a moldovenilor – nu prietenii, fratii si relativii moldovenilor)
    Din cele expuse de autorul licentiat, probabil si doctor in ceva, reiese ca nu sunteti un neam, un popor si nu aveti aceeasi tara EUROPEANA – si deci veti disparea incet dar sigur de pe harta Europei, pe bune! Poate din cauza asta MOLDOVENII nu vor sa se uneasca cu balcanoizi neeuropeni in tot si toate care nu se adapteaza la MEDIUL in care exista inca, din intamplare, pe acest continent.
    (voi habar nu aveti pe ce lume traiti, nu va intelegeti propriul vostru teritoriu national, nevoile lui, propria istorie nefalsificata, nu va cunoasteti propria tzara – probabil deoarece nu aveti nimic in comun cu notiunile astea cu care opereaza creierul EUROPEAN, deoarece nu sunteti EUROPENI mimati ca ati fi pe lume, traind intr-o minciuna!

    Daca sunteti un neam, un popor si formati o natiune, de ce v-ati face vreodata griji privind la ARDEAL si MOLDOVA?

  10. a, FiLiPi e Sf. LIPOVENILOR …parca asa am auzit/ ?citit destul de recent.
    (nu stiu! decat de Chiril A Cozmi, Logofat Domnesc, dupa care se numea Bunicu meu, fiind STRABunicu lui care L-a facut om pe UNU, in vremea improprietarilor, ca s-a insurat cu fata lui,
    Ligheanu mati!
    Uniti in cuget si simtiri, NASA?
    Natiunile MODERNE – nu doar cele mari, americane/ germane – se nasc intr-un CREUZET, daca nu au vreun trib la baza ca Francii, germanoizii, rusii, maghiarii&hunii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Serban F. Cioculescu
Serban F. Cioculescu
Şerban Filip Cioculescu (n. 1972, în Bucureşti) a absolvit Facultatea de Litere şi Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, obţinând ulterior din partea acesteia diploma de master în relaţii internaţionale. Începând din anul 2009 este doctor în ştiinţe politice al Universităţii Bucureşti. În prezent este angajat ca cercetător ştiinţific principal gradul II în domeniul securităţii internaţionale la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naţionale și de asemenea profesor invitat în cadrul Facultăţii de ştiinţe politice a Universităţii Bucureşti (2005-prezent). A publicat circa o sută de articole în domeniul securităţii, relaţiilor internaţionale şi geopoliticii în diverse reviste ştiinţifice prestigioase din ţară şi din străinătate. A efectuat stagii de pregătire ştiinţifică în Africa de Sud, China, Coreea de Sud, Canada şi Franţa. Preocupări: teoria relaţiilor internaţionale, studiile strategice, geopolitică, organizaţii internaţionale, diplomaţie. Volume de autor: Introducere în teoria relaţiilor internaţionale, Editura Militară, Bucureşti,2007, România postcomunistă în ecuaţia strategică a vecinătăţilor: Balcanii, Marea Neagră şi Orientul Mijlociu Extins, Ed. Universităţii Bucureşti, 2009, Terra incognita? Repere pentru „cartografierea” haosului din relaţiile internaţionale contemporane, Ed. Militară, Bucureşti, 2010, Viitorul nu ia prizonieri, Ed. Rao, Bucuresti, 2013 si China. De la strălucirea ascunsă la expansiunea globală, Ed. Cetatea de Scaun, Targoviste, 2018.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro