sâmbătă, mai 18, 2024

Guvernul Harcea-Parcea

Domnule Prim Ministru,

Există în lumea largă şi la noi o ştiinţă cărora unii îi spun „administraţie publică”, alţii mai simplu, „guvernare”, pentru care se organizează cursuri de licenţă, masterat şi chiar doctorate, subsumând domenii precum politici publice, planificare strategică, planificare bugetară, etc.

Ei bine, pentru oamenii care fac politică la cel mai înalt nivel, aceste cursuri sunt de neevitat. Să vă explic de ce:

Planificarea strategică şi cea bugetară nu au nicio logică dacă sunt separate. În planificarea strategică trebuie cuprinse inclusiv fondurile europene (externe). Planificarea strategică se face de obicei la CENTRUL GUVENULUI, care în cazul  nostru este Secretariatul General al Guvernului (SGG), la alţii este Cancelaria. Cum o să faceţi dvs. planificare strategică dacă avem trei mistere care trebuie să facă planificare bugetară? Acestea sunt M. de Finaţe, M. de Buget şi M. Fondurilor Europene.

Aţi pus un Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructură în SGG. Vă aduc la cunoştinţă că Centrul Guvernului (SGG-ul) trebuie să planifice guvernarea, plecând chiar de la programul de guvernare al USL. Acolo trebuie să fie adunate cele mai bune creiere dintr-o ţară şi puse la treabă. Experinţa altor state arată că Centrul Guvernului (Cancelarie sau SGG) sunt eficiente dacă sunt mici, suple şi fac doar Planificare Strategică şi Bugetară (impreună cu Finanţele) şi propun politici publice majore, concepând la propriu agenda sedinţelor de Guvern, coordonându-le pe celelalte ministere de line care dezvoltă politici sectoriale. Atât!

La noi SGG-ul are deja încă alte 16 instituţii (Agenţii/Oficii/Birouri) în subordine şi numai planificare nu face. Acum aţi pus  Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructură la SGG. Credeţi sincer că o să meargă? O sa fie al 17-lea.

Da, era nevoie de un minister care să aibă capacitatea de a gândi şi implementa proiecte majore de infrastructură, cu aparat propriu care să concentreze experienţa de la Transporturi, Mediu şi Dezvoltare şi care asta să facă atât şi numai atât: să gândească şi să aplice, fiind direct responsabil acele MARI PROIECTE care ne lipsesc şi care pot creşte spectaculos absorbţia şi pot decongestiona şi dezvolta ţara.

Şi ce aţi făcut cu Afacerile Europene? Stăm extrem de prost la coodonarea afacerilor europene şi la modul cum ne raportăm şi comunicăm cu Bruxelles-ul. N-aţi observat că sunt din ce în ce mai multe directive şi regulamente care ne afectează viaţa şi au impact asupra bugetului naţional? Cum vă asiguraţi că vom COORDONA expertiza naţională în relaţia cu Bruxellesul? Deşi nu suficientă, experienţa acumulată sub Leonard Orban la fostul Minister al Afacerilor Europene era extrem de utilă. Ce facem mai departe, întoarcem Afacerile Europene la Externe? Cred că ar fi o idee proastă pentru că aceste Afaceri Europene nu-s chiar aşa externe ci sunt de obicei politici publice ce trebuie adaptate şi compatibilizate la nivel european, afectând bugetul şi politicile naţionale, deci sunt chiar foarte interne.

Administraţia şi Dezvoltarea puse împreună nu-s o idee chiar rea, e bine ca investiţiile de la nivel naţional să fie programate şi compatibilizate cu cele de la nivel local. Aici sunt mai multe proiecte de infrastructură socială şi urbanizare, polii de creştere, etc. care se întâmplă la mai mult nivel local, deci ar merge cumva. Dar cum râmâne în acest context cu ministrul sublimelor proiecte? Probabil va avea tot atâta influenţă (care tinde spre zero) cum a avut şi Leonard Orban. Măcar Orban era competent sau dădea bine în afară.

Dar cel mai mult ma intrigă şi sunt extrem de curios cum nu o sa se calce pe bombeuri dl. Şova, acest ministrul al marilor proiecte cu dl. Teodorovici, de la fonduri europene.  Curios, curios, curios!

Minister al energiei? Asa… singur? De la nivel de directie de minister (Direcţia generală securitate şi eficienţă energetică)? Mulţi gândesc astăzi politicile de enerigie impreună cu politicile de mediu. Sunt interconectate si au o logică a lor, interna. Dar nu asta este cea mai mare eroare de design.

Acum aţi denumit ministere şi domenii, aţi impărţit funcţii. Distracţia o să înceapă imediat, atunci când va trebui să delimitaţi competenţele şi atribuţile acestor ministere.

Forma actuală a Guvernului ne arată încă o dată că mai imporatantă este politica (partidele) în comparaţie cu politicile guvernamentale. Iar dacă nu ştiţi, mai întrebaţi. Inclusiv funcţionari din middle managementul ministerelor dumneavostră. Va rog nu uitaţi de analizele funcţionale făcute impreuna cu Banca Mondiala! După parerea mea, acestea reprezentau punctul de plecare pentru intarirea capacitatii administrative a institutiilor statului şi altele mai clare si mai bune nu aveam din pacate. In acesta noua forma de organizare a Guvernului devin irelevante.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  1. Domnule Ciucu, structura acestui guvern dovedeste un lucru simplu si anume ca USL nu a inteles nimic din ceea ce se intampla in Europa acum. Si nu ma refer doar structura sa ampla, structura ce dovedeste dispret fata de cetateanul de rand care contribuie prin taxe si impozite la bugetul de stat, dar si la logica unor ministere. Ma gandesc ca la capitolul „educatie” trebuia un singur minister si nu 4. Care e logica unui Minister al Tineretului, unui Minister al Culturii, unui Minister al Cercetarii si in final unui Minister al Educatiei? Ce vor sa faca? Sa imparta saracia la mai multi? Cat % din PIB va avea Ministerul Tineretului? 0.000000000000001%?
    Durata de viata pe care o prognozez pentru acest guvern este de maxim 6 luni. Pur si simplu vor da cu stangul in dreptul. La Finante/Buget vor aparea primele probleme.

    • @gaby M. USL (si mai ales PSD) nu inteleg notiunea ECONOMICA de comunitate europeana. Ei continua sa creada ca pot face politici punctuale de succes. Daca incepe supraimpozitarea, si pers.fizice si cele juridice is vor muta rezidenta pest DUnare, peste Tisa etc, cu efect exact contrariu asupra colectarii la buget. Daca incepe protectionismul pe produsul/serviciul X, apara infringment de la C.E. Rautacios fiind, solutii pt. UE nu se gasesc in Das Kapital al lui Marx. Criza -in diferite grade- au avut toti, iar reactia a fost a privatilor care s-au adaptat. USL cauta o solutie guvernamentala la criza. Ponta la B1: eu nu cred ca locuri de munca le produce guvernul (dar blocheaza orice rentabilizarea a companiilor de stat, blocheza EXPLORAREA pt.gaze de sist, cauta imprumuturi la banci pt. Oltchim, etc). Ponta la B1: enu n-am sa las criza pe umerii celor multi (nu cumva „cei putini”o sa-si ia valea?). Ce treaba au marii investitori cu premierul sau cu Sova? Le trebuie incurajare personala ca sa nu lesine cand vad cifrele contabile REALE?

        • contra-multumesc. Nici n-am mai pomenit de integrare europeana ca sa nu fiu acuzat de „exces de notiuni ezoterice”. Pana la momentul bugetului nimeni din actualul guvern (si mai ales noul ministru al bugetului) nu realizeaza ce inseamna Tratatul de guvernanta fiscala. Iar proaspatul politruc numit la finante nu intelege cum e cu supravegherea BCE pana cand nu-si loveste apendicele nazal de imposibilitatea de a imprumuta bani cf. cu pohta premierului.

      • @pragmatic
        M-am lamurit care e vizunea economica a USL. Acesta structura de guvern o confirma.
        Din punctul meu de vedere, viziunea lor e gresita si aici sunt de acord cu dumneavoastra. Insa, la fel consider ca viziunea economica a UE si a multor state membre este gresita. Si nu ma refer neaparat la politicile de austeritate.

      • Das Kapital? Sa fim seriosi, cei din guvernul actual nu au deschis mai mult de 3 carti in viata lor. Parintii lor sunt cei care au studiat marxismul, astia de acum sunt mici golani de cartier. Batranii lor au pus la pamant jumatate din Europa, iar ei se chinuie sa ciupeasca cate un milion de Euro de la UE.
        Nici banditii nu mai sunt ce-au fost in tara asta!

    • Care e rostul? E simplu. Mai multe ministere, mai multe functii. Structura guvernului a pornit de la coada: cati oameni avem de acoperit cu functi de ministru, secretar de stat, consilier? Pai cam 150, ca suntem al naibii de multe partide. Ok, acum bagati structura. Minister al turismului? Brici, bagati. Minister al cercetarii? Mama, ce pompos sunta. Dar mai acopera si el vreo 10 functii pur politice. Bagati

      Cam asta este.

  2. Ministerele se infiinteaza si se desfiinteaza din considerente strict politice, nu administrative.

    Daca primul ministru face bine sau nu cu structura propusa, este treaba politicului sa judece.

    De altfel, in situatia in care ne aflam, fie cu structura asta fie cu alta, tota aia e.

    Un stat primitiv ramane un stat primitiv, indiferent cu cate evantaie isi fac vant negrisorii lui….

  3. Deci Kati conduce 2 ministere!!!! caci Pricopie e nepotul (A aparut la tv acum ceva vreme spunand ca nu a fost plagiat ce a facut d-nul Ponta), iar Costoiu finul de cununie. Care e definitia nepotismului? vai…a disparut din dictionar. Sa vezi acum unde se duc banii de cercetare…

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13845257-cine-este-mihnea-costoiu-propus-ministru-cercetarii.htm

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13845241-cine-este-remus-pricopie-propunerea-pentru-functia-ministru-educatiei.htm

    P.S. Cat despre domnul Banicioiu la tineret, putem spune ca macar este perseverent in interesul sau pt tinere „talente” (acum are de unde alege, nu doar din simpatiza(n)te PSD). Ce sa- faci, obicei de medic… trebuie sa consulte pe cineva, sa nu-si piarda antrenamentul.

    • Nu-l pling eu pe banicioiu, chiar daca e debutant, la ministerul tineretului il mai ajuta martorii sova si negoita, care au mai multa experienta in pozitii de..conducere…el saracu pare inghesuit rau de tot..

    • Vad ca academia partidului stefan gheorhgiu e bine reprezentata in caricatura asta de guvern! Pe la stefan gheorghiu s-au adunat profesori mai toti frustratii care n-au resusit sa aibe success in domeniile lor de baza… au aterizat la scoala de inalte studii polititice…te doare mintea…
      Aste pricopie, mi se pare representativ pentru noua generatie de pilosi, trimis de stat si de partid cu tot felul de burse, iar in anu’ cind devine „doctor” (tot la academia partidului stefan gheorghiu), e si uns decan!!!! Tare chimistu’ (are gene bune familia abramburicii)! Si fizicianu! (am vazut ca a facut facultatea in cinci ani, cind de fapt chimia-fizica se face in trei (cel putin asa era pe vremuri)…si e si normal sa fie trei ani, ca doar te instruiesc in facultate just enough sa fii profesor pentru clasele 5-8…

        • Nu te amagi Danutz…e mai utc-ist in spirit, decit multi utc-isti cu carnet (cei mai multi erau formal in tot cazul…nici nu stiau ca-s utecisti)…si e si hotz pe deasupra…macar Boc, asa cum a fost el, a fost un tip onest, statea de dimineatza pina seara la guvern si muncea (cu randament mai mare sau mai mic), nu pe la televiziuni de dimineata pina seara la indrugat minciuni…asta-i o panarama de prim ministru…da ‘ e al vostru, sa va traiasca, si la mai mare…Ar trebui sa-i pupati mina lui Boc, care v-a lasat tara stabilizata macroeconomic, pe vremea celei mai mari crize economice din ultimii cincizeci de ani. Intreaba-l pe Georgescu si pe Liviu Voinea, daca nu crezi…ca sa aveti voi ce distruge…capitalistilor…

  4. Domnule Ciucu, bun articol, cu rezerva ca ponta si-a pierdut de mult „domnia”! Eu unu’ as fi mai putin politicos, justificat, nu ca mi-e antipatic ponta(desi imi este) cu unu’ care a fost dovedit drept un plagiator notoriu! De unde si pina unde „domnule” (poate daar daca v-ati exprimat generic institutiei PM-ului)?
    PS. N-am avut timp sa ma uit pe structura faraonica a asa zisului guvern usl, da’ ma gindesc ca la ministerul energiei, probabil au si un secretar de stat pe problema „flacara violet”, desi la cita incompetenta da dovada ponta, parca vad ca a trecut acest departament la ministerul apararii…nu m-as mira :-))
    PS2. Chiar si ministerul apelor ar fi trebuit divizat in ministerul oxigenului si doua ministere ale hidrogenului, unde probabil cel mai indicat ar fi fost numirea unui ministru cu trei portofolii (si portofele), si ma gindesc desigur la marele severin..
    PS3. De ministerul agriculturii ce sa mai zic, mi se pare un mastodont…cind ar fi trebuit impartit in ministerul porumbului cu tony grebla, ministerul morcovului (asta micu e cel mai indiciat pentru ministerul morcovului, constantin sau cum ii mai zice…e constipat rau saracu…sta cu sula lui iliescu, acu’ in proprietatea varanului, in coaste zi si noapte…pacat de el, pare lipsit de orizont, desi tinar), ministerul cepei cu domnul cepoi la cirma, oilor cu becali, a vacilor cu verginel gireada, etc etc…asta inseamna diviziune a muncii klumea, nu ce-au facut ei…multumesc!

  5. Traiam decenii de impliniri marete! Acesta era unul din sloganurile epocii de aur a lui Ceausescu. Am ajuns din pacate sa traim din nou acele vremuri. Nu va speriati, nu e vorba de locuinte si locuri de munca pentru toata lumea, e vorba doar de proiecte megalomanice de genul Casei Poporului. Victor Ponta a hotarat infiintarea in guvernul sau de colhoz a unui post de ministru al marilor proiecte care va manca bani de pomana, iar proiectele si studiile de fezabilitate vor fi realizate tot de firme private ca si pana acum.

    http://viziunipolitice.blogspot.ro/2012/12/misterul-maretelor-proiecte-ale-epocii.html

  6. Errata: supple ? inrelevante ? Ma zgiriiiiiiiiiiiie.

    Altfel, USL ne conduce spre dezastru, usor, usor. E bine. Afara ninge.

      • „trei mistere” – sigur nu sunt ministere? Ca merge si mistere… De ex „Misterul Fondurilor Europene” suna tare bine…

        • Dragi ortodactilografi,

          (Da, am inventat un cuvat si-mi place :)

          Am scris articolul ca reactie rapida, in primele 30 minute de cand dl. Ponta a anuntat Guvernul. Pe onoarea mea! Eram intre doua intaliniri de lucru, intr-un local din Chisinau si-mi inghetau picioarele sub masa, caci tineau usa deschisa la intrare. Nitica intelegere, va rog. Multumesc.

  7. 1. Multumesc autorului si celor ce au postat. De mult nu am mai ris cu atita pofta la comentarii.

    2. Tostusi sa dam Cezarului ce-i al cezarului. A promis Ponta ca va infiinta noi locuri de munca? Nici nu a fost investit ca a si respectat acest lucru impreuna cu parlamentul. Pentru rude, prieteni, cumetrii si desigu slugile lor se vor gasi intotdeauna locuri de munca! Deja a scazut somajul, sintem pe drumul cel bun!

    • Pai asta inseamna social-democratie, in adevaratul sens al cuvintului, ori cuvintelor sa fiu mai precis…
      PS. Acu, serios,nici cu dv nu mi-e rusine, cind vine vorba de umor :-))

  8. ce draguti si priceputi sunteti … exact ca boc.
    totusi aveti rabdare si nu va hzardati fara sa va spuna tatuca basescu ce sa ziceti. doar ati vazut ce a patil el insusi cand l-a luat gura pe dinainte…
    eu zic sa avem nitica rabdare si sa vedem daca trece testul fenechiu….
    adica daca-l inghite si pe porcu asta…dupa aia mai discutam.
    p.s.
    va pup!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro