duminică, mai 19, 2024

Ne-ati prins la mijloc

Stiam ca o sa fie dificil. Din ’90 incoace, anii electorali sunt ani de orbire in Romania.  Orbiti de pasiune, optimism sau disperare, traversam perioadele din preajma alegerilor ca hipnotizati.  Uitam de ratiune, lasam amanuntele la o parte si ne angajam in lupta cea mare, in deznadejdea sau extazul ultim de parca nu mai e zi si maine.

Ne traim istoria noastra mica in sincope ca si cum un efort urias de o zi poate compensa confuzia in care traim cu anii.  Iar cand ne apuca entuziasmul, prima victima e simtul ridicolului.  Vorbim in “revolutii”, “dictaturi”, “capitalism”, “comunism”, fondam republici de facebook, ne solidarizam fara rost cu miscarea “occupy” si credem ca ne-am potrivit ceasurile cu soarta lumii in schimbare.  Toate in linii mari, neangajante.

Ignoram detaliile si facem istorie. In numele poporului respiram testosteron si emitem serotonina.

Revolutie era cand  Ion Iliescu a luat mai putine voturi decat un profesor de geologie, revolutie a fost indepartarea lui Nastase,  revolutie a fost ridicarea lui Crin Antonescu, revolutie e descompunerea publica a lui Basescu.  Toate revolutiile astea (cu exceptia celei din urma care se televizeaza inca)  au sfarsit trist si nimeni nu a tras cine stie ce invataminte de pe urma lor.  Programele vagi si entuziaste de dinainte de fiecare dintre ele sunt uitate.  Vazute din afara, „revolutiile” par marcate de un fel de jena postuma.  Ne amintim nostalgici emotia nu si ideile.

Ceea ce mi se pare cel mai grav simptom al omului-electoral roman este renuntarea la propria-i persoana.  Anularea. Renuntarea de buna voie la propria autonomie si cedarea ei unuia dintre curentele majoritare. Omul-electoral roman se teme sa faca opinie separata, abandoneaza umorul sanitar si se inroleaza intr-unul dintre curente din randurile caruia urla cat il tin bojocii.  Duse sunt nuantele. Inutile detaliile.   Daca pui intrebari, esti rau-voitor. Daca ai indoieli, esti tradator.

Sau, si mai rau, daca nu se inroleaza, tace.   Tace pentru ca stie ca o sa treaca, ca exaltarea e doar zgomot, ca toti agitatii care ii reproseaza ca nu se gandeste la binele tarii au sa pretinda maine ca nu s-a intamplat nimic.

Speram ca acum sa fie altfel.  Nu e.  Nu caut acum motivele dar cred ca e bine sa nu tacem totusi, chiar daca suntem prinsi la mijloc.

Putem remarca, de exemplu, ca Traian Basescu nu e calea, adevarul si viata. Putem observa transmisia ticaloasa a Antenei 3.  La fel cum putem observa tacerea prudenta a elitelor romanesti. Ne putem gandi ca e o tacere interesata.  Putem sa sa spunem, fara sa ne fie teama, ca jandarmii s-au comportat rezervat sambata seara.  Sau ca si membrii PSD Voluntari au dreptul sa protesteze. De asemenea,  ne putem aminti ca membrii galeriilor de fotbal sunt cetateni. Liberi. Cetateni liberi. Putem sa tragem concluzia ca niste injuraturi in piata sau in fata palatului prezidential nu or sa ne afecteze feng-shuiul atat de rau incat sa nu ne revenim. Putem sa insistam asupra faptului ca a fi pe alta frecventa decat aceea a puterii, e, macar pe alocuri, sanatos. Ajuta la creativitate.  Intareste liberul arbitru. Si pentru ca veni vorba, am putea fi de acord si ca Traian Basescu se masturbeaza in oglinda cu puterea. Si, in aceeasi logica, putem sa credem ca finii observatori ai presedintelui se masturbeaza cu gandul la obiectul dispretului lor.

Una peste alta, anul asta omul-electoral castigat din nou.  Dezbaterea e confiscata de oamenii cu certitudini. Ne-au prins la mijloc. Din nou.

Esential e sa tinem minte. Macar atat.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

  1. Si daca s-ar organiza un miting pasnic al oamenilor care doresc o noua lege a sanatatii?
    Sigur, ne gandim ca maine luni, trebuie sa mergem sa ne facem treaba, ne mai gandim ca ar putea iesi incaierare cu cei care sunt impotriva….

    • Sigur, iesim in strada zilele astea si da, protestul asta a capatat acum o miza dincolo de evenimentul care l-a declansat. Dar nu pot sa nu ma intreb si eu, ca si Carmen, daca nu era mult mai eficient un protest care sa cheme la o discutie publica a legii sanatatii, sa ceara concret un timp de cateva luni pentru dezbatere, implicarea specialistilor- in alte cuvinte imbunatatirea legii pe baza aia asa subreda care era, daca tot a existat pentru prima oara o propunere de reformare a sistemului sanatatii. Un protest care sa ne dea legea sanatatii inapoi si care sa salvaze dezbaterea in sine asupra legii- adica o actiune din care sa se vada simt de responsabilitate si ceva gandire politica, mai degraba decat o inflamare oarba si sentimentala (fie ea si justificata). S-a pierdut o sansa.
      Asa, avem un protest difuz, care poate cel mult sa racoreasca putin spiritele dupa niste ani de austeritate, dar care mai mult ca sigur nu va aduce nicio imbunatatire sistemului de sanatate, sau sistemului in general- indiferent daca pica sau nu Basescu (daca pica, cine ii va lua locul?!, cumva vreun personaj de buna credinta si competent?).
      Ca de obicei, atacam la persoana, nu la problema, si ne imaginam ca daca va pica varful sistemului, sistemul va pica si el.

      • Ideea unui miting in favoarea reformei – oricum ar fi, dezbatuta si gandita – este excelenta ! Pe mine nu ma reprezinta nici huliganii, nici „pasnicii” care protesteaza fata de te miri ce, dar niciodata in favoarea a ceva – o idee, o schimbare. Ma inscriu !

        • Sunt convins ca un miting la care oameni sa ceara pur si simplu inca o dezbatere publica pe tema noii legi a sanatatii si intoarcerea lui Arafat (daca el mai vrea) in pozitia de secretar de stat ar avea mult mai multi participanti si, daca ar fi ziua, nu noaptea, ar evita si barbarismele inutile din ultimele nopti.
          Dar cine sa-l organizeze? ONG-urile sunt la comanda, presa este la comanda.. Aia de la putere vor liniste, aia din opozitie se bucura cand e galagie. Ambele parti ar evita pe orice cale un antecedent care sa-i invete pe romani ca se poate obtine o lege buna prin exercitarea drepturilor cetatenesti.

  2. Simulare de prost gust a ceea ce s-a intamplat in decembrie 89. Târâre in populism , politicianism si stângism cool ( vezi Critic Atac) a idealurilor de atunci. Degringoladă, circ pentru amărăşteni, climax naţional, dinamitarea spiritului critic, disperare.

  3. @carmen PDL a spus ca o sa faca o noua lege a sanatatii. Cred ca trebuie sa-i citim continutul si apoi sa iesim in strada sa o sustinem sau nu. Sau tu esti motivata cumva sa iesi in strada, ca eu nu sunt!

    Referitor la subiectul articolului: Cred ca in Romania democratia a facut un pas mic in fata pentru ca cei 2000 de golani au aratat ca daca si ei pot sa iasa si sa arunce cu pietre, atunci chiar e democratie.

    Dar democratia noastra a facut si multi pasi inapoi:
    – cica au iesit sa-l apere pe Arafat, desi Arafat a spus clar cu o zi inainte ca nu vrea ca nimeni sa se mai lase manipulat, sa iasa in strada sau sa se manifeste pe internet

    – tampeniile televizate de posturile lui Voiculescu si Vantu deja sfideaza pe orice om intreg la minte. Eu nu ma uit la tampeniile lor decat cand sunt fortat de imprejurari (ex in vizita) dar in 5-10 minute ma ingrozesc cum prostesc oamenii

    – Internetul este plin de abjectii, jigniri, amenintari cu moartea la adresa Presedintelui si oricui indrazenste sa apeleze la ratiune. Sunt foarte putini cei care fac scandalul asta dar sunt deosebit de agresivi si suburbani

    – Asa cum a intuit si Arafat, manipularea politica a devenit groteasca cu Ponta si Antonescu indemnand oamenii sa protesteze, desi mitingurile nu sunt autorizate, sunt violente. Sustinatorii Psd si Pnl sunt coordonati dupa metode securste marca Voiculescu.

    • @Geo:
      – Si eu ma uit pe Antena 3, si ce vad acolo – acum – e ce am vazut in P-ta Univesitatii acum 45 de minute, cand am trecut sa ma informez direct.
      – Re campanii active, virulente, a se tine minte campaniile pe net ale PDL-ului din 2004, respectiv 2009. N-am chef sa caut, dar erau gramezi de chestii impotriva PSD-ului, o gramada din ele obscene, facand referire la homosexualitatea lui Nastase. Nu te poti plange cand cineva intoarce armele tale impotriva ta.
      – Astea sunt primele manifestatii din ’90 incoace neorganizate politic. Da, cred ca sunt sprijinite de opozitie, dar atat, nu ei au organizat asta. Pur si simplu exista si oameni satuli de directia in care merge tara, oameni care isi exercita dreptul democratic la opinie.

      • protestele au plecat de pe facebook, de pe un cont cu numele de „arafat” al unui necunoscut (oare cat de greu ar fi sa dai de el daca vrei?), pt o cauza ce multi nu erau la curent cu ea…. 99
        % din protestatari nici nu citisera noua lege a sanatatii. daca citesti definitia din dex ai sa-ti dai seama ca se numeste manipulare a maselor…. cine, daca nu politicul ar avea ceva de castigat din asta?

      • „Astea sunt primele manifestatii din ’90 incoace neorganizate politic”… Sunteti in eroare!
        Pai cand s-au taiat pensiile, timp de o saptamana au fost la Timisoara manifestatii SPONTANE si NEORGANIZATE politic ale TNL… din pacate recunosc „regia” TNL in „protestele” de weekendul acesta… azi la timisoara, s-a strigat impotriva notiunii de „partid politic”…

  4. Si daca sint un cetatean care are ceva de spus, care e calea de a o face, cind intr-o pretinsa democratie nu exista nici o urma de dialog? Hyde Park, nu? Ma duc si imi strig nemultumirea…

    Strig in Piata Universitatii, sau pe retelele de socializare, strig oricum si incerc sa ma fac auzit, chiar si ascultat daca pot (desi actuala guvernare e mai surda decit celelalte), si fac tot ce pot ca sa intorc lucrurile in favoarea mea. Daca se poate, acum, pe strada, daca nu, la vot.

    Am, in calitatea mea de cetatean, dreptul de a-mi exprima opinia? Chiar si galeria de la Steaua si tiganii traficanti de masini (aia cu pancartele cu taxa auto), si ei sint cetateni si au dreptul de a protesta impotriva lucrurilor care ii nemultumesc. Ca noi toti.

    In rest, se pot spune cuvinte mari daca vreti, dar ce-i valoros in ce se intimpla este ca mai nou cetatenii nemultumiti se fac auziti in clar cu ce au ei de spus, pentru ca puteti vedea si dvs. ca n-au iesit pe strada fiind manipulati.

    Nu stiu unde duce asta, dar nici nu conteaza. Era si timpul ca omul de rind, calcat in picioare si guvernat prin ucazuri si hotariri unilaterale, sa protesteze. Macar atit.

      • @catalin: mare adevar graiesti.
        Toti suntem oameni si toti avem aceleasi nemultumiri legate de sis de conducere al tarii.
        Sper sa tina cont de acest lucru atat jandarmii cat si manifestantii.

  5. Mai Geo, nu te-ai saturat de aceeasi placa? Manipulari, Voiculescu, etc.?

    Oameni ca tine vor avea mereu acest raspuns-reflex la orice rahat le toarna pe gat Basescu si ai lui…

    • Uita-te prietene mai departe la A3 si vei muri fericit ! Din pacate, traiesti degeaba ! Sa te plateasca (sau nu) Voiculescu in continuare si ai sa ai o viata plina de impliniri, in deplina democratie si fericire ! Spre deosebire de tine, in Romania mai exista si altfel de oameni, care au mai citit cate ceva in viata lor si inteleg ceva mai mult din ceea ce (pare ca) se intampla in jurul lor !

    • diferenta intre oamenii ce stau in casa si aia de afara este ca cei din casa s-au saturat de toti politicienii, daca am fii toti din casa cu basescu…. gandeste-te ca bucurestiul are peste 2 mil de locuitori iar in piata sunt max 2000. nu vrem sa dam jos un hot si punem altii

  6. oamenii aceia n-au iesit pentru domnul Arafat………au iesit pentru ca s-au saturat de scaderea standardului de viata,s-au saturat de ce se intampla in aceasta tara…

    • despre care scadere a standardului de viata vorbiti? despre scaderea vizibila in 2011 fata de 2009? daca da, atunci ar trebui sa stiti ca aceasta scadere este comuna tuturor cetatenilor din Europa si din America de Nord.

      la alta scadere a standardului de viata nu cred ca va puteti referi, pentru ca azi traim mai bine decît traiam in 2007, în 2007 traiam mai bine decît in 2006, în 2006 traiam mai bine decît în 2005, în 2005 traiam putin mai bine decît in 2004 cînd traiam la fel de bine ca-n 2003, în 2002 sau în 2001, adica in anii in care, din cauza saraciei, nu stiam mai nimic despre noi si despre lume.

      • Un comentariu f general! Si de aceea nu sunt de acord cu el, pt ca, si aici, diavolul se ascunde in detalii!

        Ei, da, si in multe tari europene sau in nordul Americii a existat o criza economica ce a determinat scaderi ale nivelului de trai! Dar problema este cat a fost acea scadere!

        In Romania a fost un caz aproape unic: scaderea de 25% a salariilor bugetarilor nu a fost urmata de nici un protest! Pe principiul „capul plecat sabia nu-l taie!” Si scaderile nu au fost numai la bugetari, ci si la angajatii din economia privata, unde asemenea masuri se propaga f rapid! As dori sa aflu de situatii similare di Europa de Vest sau din America de Nord! Poate ca la privat au fost situatii chiar dramatice, in special in Statele Unite! Si nu ma refer la bancherii de pe Wall Street, la care salariile puteau sa se reduca de multe ori fara sa le ajunga cutitul la os (desi este evident ca s-ar fi simtit extrem de loviti!). Dar salariul minim cu care sunt platiti angajatii de la McDonalds sau din alte zone (nu numai fast-food) nu s-a redus deloc! Si as spune ca este o diferenta intre salariul minim din cel mai parlit stat al SUA si cel din Romania!

        Hai sa fim seriosi! Vreti sa spuneti ceva, dar sunteti prins in gherutele lui Mefistofel care nu v-a intors vorba, dar a tesut o panza de paianjen care v-a cuprins mintea …

        • va scapa din vedere un mic amanunt: in momentul in care ne-a lovit criza, Romania nu avea o economie comparabila cu cele din vest (economia noastra e de zeci, ba chiar de sute de ori mai slaba decît economiile diverselor state din vest), asa cum nu avea (si nu are nici in prezent) o populatie la fel de profesionista, de eficienta in munca si de responsabila (fie si numai la nivelul indeplinirii indatoririlor cetatenesti elementare, cum ar fi contributia la CAS) ca statele din vest.

          daca la un medic se prezinta doi bolnavi, unul cu amigdalele rosii si celalalt cu cangrene la ambele picioare, fiti sigur ca medicul nu le va da acelasi tratament. in virtutea carei logici pretindeti dvs ca problemele noastre sa fie tratate cu „medicamentele” prescrise occidentalilor?

          • Ei da, in comentariul anterior ati mers pe abordarea comparabila! Acum o luati pe diferente!

            Da, nu se compara nici nivelul muncii, nici cel al responsabilitatii, nici cel al nivelului de trai intre Romania si statele din vest! Daca acest lucru ati vrut sa-l spuneti, va dau dreptate! Dar asta nu schimba nimic in rest! Cum spuneam, cand Mefistofel te prinde in mrejele lui, nu este usor sa te desprinzi!

          • @ov: aveti dreptate, abordarea asta, prin indicarea unor minime asemanari si diferente nu e buna. optim este sa acuzi fara a mai tine seama de context. optim este sa-i prescrii suferindului de cangrena 2 pastile de nurofen pe zi, pentru nu mai mult de 4 zile. in cele din urma, intr-un fel sau altul, va scapa de suferinte.

  7. Pe mine ma doare jaful de la Rosia Montana. Da cu jaful asta oricum sunt de acord toti mafiotii din politica indiferent de partid cat si alte institutii ale statului teoretic apolitice. Asa ca nu-mi ramane decat sa-l injur pe lingoul de la Cotroceni care sprijina fatis acest jaf chiar si prin promovarea de legi dedicate.

  8. „La fel cum putem observa tăcerea prudentă a elitelor româneşti. Ne putem gîndi că e o tăcere interesată.“ – atît am putut reţine…!!! – restul… ideile… aproape identice cu cele dezvoltate la tv… ‘nimic nou sub soare’ în acest articol!!!… – ce atîta ‘elitism’… de ‘cutie!’… de ‘colţu’ străzii… la o cafea!… sau după război.. mulţi ‘analişti’ se arată??!!… acum, apar ‘gladiatorii’… de după… ce se va întîmpla???! cine cu cine… care pe care… ??!!! PS. cine l-a creat pe ‘omul-electoral’??

    • cine l-a creat pe omul electoral? televiziunile particulare, alea care dau doar show-uri in care toti (fie ei actori porno, manelisti sau politicieni) se prostesc pentru a amuza.

  9. nu e bine ce se intampla……nu cred ca asta este democratia,nu cred ca asa trebuie sa fie manifestarea nemultumirii celor multi.spun asta,pentru ca nemultumitii care manifesta,sunt putini si acum ma indoiesc ca nu exista si ,,fitile,,ca sa se alimenteze manifestatiile.deci,cei multi care ar putea intr-adevar sa obtina ceva daca ar fi in strada,puhoi,inca rabda…..sa vedem cat.oricum e un inceput ,care ar trebui luat in considerare de clica de la ,,carma ,,tarii.
    aviz amatorilor!

  10. Suntem un popor confuz, prost, manipulat si murat in demagogie. In care orice dobitoc cu limbaj articulat si cu pareri lipsite de echivoc devine vox populi (dupa cum observa in mod absolut corect autorul articolului). Si dupa cum se vede din comentariile de mai sus totul, dar absolut totul (intentii bune sau rele, informatii,zvonuri, statistici, opinii etc etc) se transorma in gargara inutila, Voi nu sunteti satuli?

  11. Pana la urma totultine de,nu-i asa, unghiul din care privesti.Sau de ce ai invatat in primii 7ani de viata.Sau,precum in cazul autorului nostru,fengshui-ul care te insoteste.Cum toate cele de mai sus par a fi,in cazul meu, foarte diferite de cele ale autorului,as vrea sa spun ca:ridicarea lui Antonesu n-a fost o revolutie,ci ratacirea unui partid care ne-a dat unii din cei mai mari oameni politici ai scurtei noastre istorii.Intrebati-l pe cel care are in spate citeva generatii de liberali,cu mai mult fengshui si karma decat toti marii si micii comentatori din presa reala sau virtuala de pe aceste meleaguri.Sigur ca „membrii galeriilor de fotbal sunt cetateni”.Doar unii cu un fel mai sui generis de a lupta impotriva dictaturii nemiloase basesciene,prin vandalizare de magazine,incendieri de masini si oameni,argumente cu caramizi,si a,da,acoperirea fetei cu fulare.Cam ca „anonimii” de pe forumuri care au dus libertatea de exprimare la nivele nemaintalnite in nici o latrina.”Creativitatea si liberul arbitru” al acestor ultrasi ne duce incet incet pe culmi neatinse din epoca de piatra.
    Cat despre „descompunerea politica”si” masturbarea in oglinda cu puterea” a Presedintelui tarii
    recunosc ca reprezinta un mic progres fata de „dictachiorul”,”javra ordinara” si „securisto-betivul ordinar”.Aproape ca ating nivelul de psihanaliza de cafenea.Aproape.Daca as fi unul
    din „finii observatori ai presedintelui” m-as duce sa ma mastrurbez si eu.Dar nu sunt.Asa ca ma duc sa iau un colebil

  12. @ Dl. Teodor Tita

    Articol frumos mi-a placut placere sa il citesc. Inteleg punctul dvs de vedere insa as vrea sa mentionez urmatoarele:

    Desi spuneti ca nu ne mai amintim ideeile „programatice” ale revolutiilor cred ca nu acestea erau importante. Pana la urma democratia are o doza de autodistrugere si regenerare inglobata intrinsec in genele sale. Tocmai ideea principala era ca nu trebuia sa fie o idee ci o schimbare un nou inceput darwinist ce aduce o noua mutatie, si o noua cale de dezvoltare.

    Ideea principala era schimbarea de la bun inceput.

    Altfel cred ca am evoluat tocmai din cauza faptului ca jandarmii nu mai folosesc tancuri si gloante de metal impotriva demonstrantilor.

    Am evoluat fiindca in 20 si un pic de ani de la trecerea de la dictatura la democratie am avut 3 presedinti si zeci de guverne.

    Am evoluat fiindca putem sta de vorba pe chat, pe email, pe net, in presa la TV sau aiurea despre Basescu, Raed,Reforma,Motanul,Mastrubatorul,CTP,Antena 3, Felix, Otilia etc. Nu ne mai este frica sa ne spun cineva alcuiva etc.

    Am evoluat suficient incat sa fiu sigur ca Basescu o sa plece in mod democratic ca si ceilalti presedinti – fie prin incheierea mandatului in urma alegerilor din 2014(ironic nu!), fie prin suspendare etc in orice caz nu prin arestare etc.

    Cu toate acestea nu am evoluat suficient si tocmai de aceea o sa fie nevoie de mii si mii de mutatii ca sa ajungem de la punctul C la punctul Omega.
    Problema este ca intre acele puncte distanta este reprezentata nu doar de schimbare dar si de trecerea timpului iar aceasta confera o scara umana istoriei. Exista o fractura intre imediatul uman si schema generala a universului evolutiv. Noi suferim ne bucuram ne este foame, sete, iubim, uram etc.

    Este normal sa fim prinsi intre. Estre tragic , dramatic si comic. Este normal. (cam post modern nu?)

    Oricum imi rezerv dreptul de a nu fi multumit de Dl Boc, Basescu,Udrea, PDL in general la fel cum mi-am rezervat dreptul de a nu imi placea PSDul (in multiplelel sale forme) din 90 pana in 2004. Tot asa pot spune ca nu imi place Felix sau Crin in mod special sau aiurea diversi.

    Mai cred ca este o rusine evolutiva ca nu am reusit sa schimbam mai mult si adanc partidele politice de opozitie in special PSD. Acesta este un lucru ingrijorator. De exemplu faptul ca DIP este inca in politica la Felix este rusinos. Problema este ca uman iti doresti sa te tii de scaun dar dpdv al dezvoltarii sociale avem nevoie de cat mai multe cosuri de gunoi istorice si cat mai multe schimbari.Mai ales in romania care este patria hotilor frati cu codrul!!

    Oricum as dori sa inchei cu 3 mentiuni:
    1.Mandat de 5 ani este cam lung. 4 este suficient – cred ca si dl Nastase este de acord ca 8 ani „de bine” este suficient.
    2.Este nevoie de schimbare a constitutiei in sensul clarificarii tipului de republica – parlamentara sau prezidentiala. Semi se vede ca nu merge decat cu presedinti de „consens” national gen Iliescu…???
    3. Dl. Basescu ar trebui sa isi dedice ultimii 2 ani (daca ii mai termina) reformelor atat de dure dar necesare devzoltarii Romaniei. Detest personajul insa cred ca a facut si lucruri bune. Sunt destul de inocent ca are capacitatea de a face lucrurile acesta. La fel PDL are o sansa si un pariu cu istoria aici. Ceva imi spune insa ca overall cand o sa tragem linii or sa piarda pariul cu isotria. Sper sincer sa ma insel!

    Sa traiti bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro