joi, martie 28, 2024

Cine se teme de votul românilor din afara graniţelor?

Singurul argument adus în dezbaterea publica asupra legii care facilitează votul românilor din afara graniţelor este posibilitatea ca acestea să fie “furate”. Oare doar aceasta trebuie discutat atunci când este vorba de posibila implicare a celor două milioane de români care trăiesc in afara graniţelor in stabilirea liniilor politice ale ţării ai cărei cetăţeni sunt? Trebuie să precizez încă de la început că articolul nu se referă la disputa putere/opoziţie asupra fraudării alegerilor. Materialul de faţă nu abordează popularul subiect al fraudării viitoarelor alegeri, ci încearcă să introducă şi o altă perspectivă asupra acestei tematici. Argumentele prezentate în acest scurt text doresc să atragă atenţia că discuţia ar putea/sau ar trebui purtată şi în alţi termeni. Voi prezenta pe scurt câteva tipuri de politicieni care se pot teme de schimbarea procedurilor electorale pentru românii din afara graniţelor.

În primul rând se tem cei care nu propun schimbări credibile ale modului în care funcţionează instituţiile din România. Faptul că persoanele cu experienţă de migraţie internaţională pentru muncă gândesc diferit faţă de populaţia rămasă acasă a fost demonstrat de o serie de cercetări sociologice. Posibilitatea de a vedea şi alte stiluri de viaţă, dar mai ales interacţiunea cu tipul de instituţii şi de funcţionari europeni îi fac pe aceştia mai conştienţi asupra drepturilor pe care le au ca cetăţeni. Prin aceasta nu mă refer la stat şi instituţiile sale din vârful ierarhiei, ci mai ales la cele cu care individul interacţionează direct şi des (instituţii locale, agenţii de muncă, şcoli, centre de asistenţă medicală etc). După ce ai văzut că se poate şi “altfel” devine normal să ceri mai mult de la instituţiile din ţara de origine in care de cele mai multe ori plănuieşti să te întorci. Termenul cheie în acest context devine cel de credibil pentru că “schimbarea” şi “asanarea” instituţiilor le propun toţi politicieni.

În al doilea rând se tem demagogii. Teama că românii din afara graniţelor pot avea un grad mai ridicat de imunitate la demagogia politicienilor poate fi asociat numeroaselor campanii anti-imigranţi purtate de politicienii europeni în ultimii ani. Acestea le-au demonstrat multora dintre românii plecaţi pentru muncă în afara graniţelor ca voturile se câştigă mult mai uşor prin stigmatizarea unor grupuri de populaţie. Faptul că Italia şi Spania, principalele ţări de destinaţie pentru migranţii români, au înregistrat un număr ridicat de astfel de discursuri publice i-au făcut pe imigranţii români pentru muncă să devină mai atenţi şi mai sensibili la argumentele prezentate în timpul campaniilor electorale. De asemenea, de multe ori actul de migraţie nu este cauzat doar de dorinţa unui salariu mai bun, ci şi de “lehamitea” faţă de demagogia şi populismul politicienilor români.

În al treilea rând se tem politicienii care au făcut o practică din cumpărarea voturilor în comunităţile sărace. În continuarea argumentului anterior poate fi spus faptul că voturile românilor din afara graniţelor nu pot fi cumpărate la fel de uşor cu deja tradiţionala pungă (sau găleată) cu mălai, făină, orez etc. Cei mai mulţi dintre aceştia au un nivel de trai peste cel din România, iar astfel de “arme de campanile” ar cădea în derizoriu. În actualul context economic este destul de probabil ca multe dintre practicile de acest fel (comportamente care şi-au dovedit viabilitatea), experimentate la ultimele rânduri de alegeri să fie perpetuate.

Ultimul argument pe care doresc să-l ofer este legat de temerea celor care au neglijat permanent numeroasele comunităţi de români din afara graniţelor. Este normal ca aceştia să dorească ca românii plecaţi pentru muncă în străinătate, care nu s-au putut bucura de niciun ajutor (sau de unul insignificant) din partea statului roman, să rămână în continuare cu un rol nesemnificativ în ecuaţia alegerilor. Politicienii care au manifestat indiferenţă faţă de românii din străinătate se pot teme că aceştia sesizează posibilitatea de a-şi exprima într-un mod decent un drept legitim.

Sumele impresionante intrate în ţară prin practica “remitenţelor”  arată faptul că aceştia contribuie la bugetul României (în momentul când aceşti bani intră în consum susţin atât profiturile întreprinzătorilor din România, cât şi bugetul statului prin impozitarea indirectă). De multe ori acestea sunt văzute ca investiţii (locative şi nu numai) de către migranţi, tocmai pentru că o parte semnificativă dintre aceştia doresc să se întoarcă (mai repede sau mai târziu) în România. Acest tip de legătură cu ţara de origine le asigură acestora posibilitatea de avea acces şi la informaţiile necesare pentru a vota în cunoştinţă de cauză, iar România nu poate avea decât de câştigat din facilitarea accesului la vot pentru această categorie de votanţi.

Statul român este dator faţă de cetăţenii săi din afara graniţelor să le asigure exercitarea dreptului la vot într-o modalitate cât mai facilă  cu putinţă si nu obligându-i sa se deplaseze uneori zeci sau sute de kilometri, sau făcându-i sa piardă multe ore la coadă în faţa secţiilor de votare. De asemenea, statul roman datorează aceloraşi cetăţeni, dar şi celor din interiorul graniţelor un mecanism transparent de adunare şi prelucrare pentru aceste voturi. Cred că este de datoria opoziţiei, a societăţii civile din ţară, dar şi a numeroaselor asociaţii ale românilor din străinătate să se asigure ca partidele de la putere nu vor abuza de acest mecanism electoral. Astfel, de multe ori în spatele acuzaţiilor zgomotoase de “fraudare” a alegerilor prin introducerea unui sistem de votare accesibil pentru românii din afara graniţelor se află aceste temeri ale politicienilor.

Distribuie acest articol

78 COMENTARII

  1. le frica psd-ului, pentru ca diaspora nu a votat cu stanga politica, cu vechii urmasi a comunistilor,care sunt impotriva reformelor, nu pot fi ademaniti cu pomeni electorale,etc

    • USL e de stanga, clar, dar PDL e de dreapta doar cu gura. Majoritatea masurilor lor sunt de centru-stanga. Cel mai evident este modul in care au abordat reducerea cheltuielilor bugetare. Unitar. Taiem de la toti. Nu-i dam afara pe incapabili ca pierdem voturi.. ii penalizam si pe aia care duc greul.
      Daca intr-adevar se va introduce votul prin corespondenta, PDL s-ar putea sa nu vada prea asa multe voturi pe cat credea. Plus ca la 2 milioane de alegatori trebuie sa creezi si un numar corespunzator de circumscriptii si sa gasesti niste candidati eligibili.

    • Cine se teme ? Pai e foarte simplu, cine nu controleaza votarea, cine nu poate aduce o mie de votanti sa-si exercite dreptul intr-o ora,in ultima ora.

      • e corect… se teme opozitia la modul generic …indiferent din cine e compusa…intotdeauna…actualmente se teme usl-ul… s-ar putea ca data viitoare sa se teama pdl-ul sau tot psd si pnl (ca nu cred ca vor ramane usl;)

  2. PSD se teme. Se teme de romanii care au vazut ce e in afara tarii si pot sa recunoasca hotii. Asa ca PSD vrea sa dea drept de vot doar la aia care pot fi cumparati cu un mic si o bere..ca aia nu e ‘frauda’ electorala in mintea lor obsedata de cum sa mai fure ceva bani.

    Dupa principiul lor ar trebui ca toata Romania sa voteze doar in Bucuresti ca sa le pretind la 3 milioane de romani din afara tarii..sa se deplaseze sute sau mii de kilomerti daca vor sa-si foloseasca dreptul constitutional de a vota in alegeri.. PSD = hotie+tupeu+minciuni

  3. problema e mult mai simpla: romanii din afara romaniei sunt, in mare parte de dreapta, pameni care muncesc si vor sa beneficieze de pe urma muncii lor. cei care se tem de votul diasporei sunt politicienii de stanga!

  4. Romanii din afara tarii sunt liberi sa voteze la misiunile diplomatice si la consulate. Nu exista motive sustenabile pt deschiderea a n centre de votare.

    • Mda. Si in Romania e suficient un singur punct de votare in fiecare judet. Eventual doar cu 6 cabine de vot. Pacat ca nu doare..

    • si-apoi cum zici ca un roman din sudul spaniei sau frantei tre sa faca 6-800 km pana la madrid sau paris ca sa voteze ?
      si presupunand c-ar fi asa, zici c-ar vota un milion de oameni la ambasada din madrid ?
      categoric votarea prin net ii la-ndemana tuturor,dar cuiva-i frica si o sa-mpiedice asa ceva !
      nu ca s-ar frauda,dar ei n-o sa fie votati de cei de-afara !

  5. Cred ca teama a pornit din 2009: MG a castigat la intern, dar a pierdut in fata lui TB la extern. Atunci votul din diaspora a intors rezultatul. Si daca ne amintim, de acel rezultat au depins foarte multe – Romania nu avea nici Guvern, iar urmatorul presedinte urma, practic, sa dicteze intreaga configuratie politica. A fost un totul sau nimic.
    In plus, modul cum s-a votat in unele locuri (ambasa din Paris inteleg ca ar fi un exemplu) ridica multe semne de intrebare.

    on-topic:
    opozitia se teme de diaspora, pentru ca diaspora a votat de obicei mai spre dreapta.
    puterea se teme de diaspora, pentru ca diaspora a votat de obicei contra.
    multi „oameni de rand” spun ca situatia politica de la noi, care ii afecteaza direct, a fost hotarata de unii care nu sunt afectati direct.

    • Sa nu uitam ca votul din 2009 a fost legat de referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari. Prezenta mare la vot a romanilor din diaspora a fost legata mai ales de asta. Gafele lui Geoana din campania electorala au inclinat balanta spre Basescu.
      Dincolo de nivelul de trai mai bun, conditia de emigrant este profund negativa la nivel psihologic. Sentimentul de dezrădăcinare te urmareste zi de zi si caracterizeaza tot ceea ce faci. Pentru asta, 99% din cei plecati dau vina pe clasa politica, in special PSD si Ion Iliescu. Iar ei stiu bine asta.

  6. mă tem că cei plecați trebuie să aibă dreptul de vot în locul unde trăiesc și dacă și-l câștigă ce relevanță ar mai avea votul lor într-o zonă pe care o vizitează nostalgic de sărbători.
    mă tem că ar fi legitim ca cei din comuna Pantelimon (de exemplu) dacă au 60% din cetățeni plecați în Spania, ar trebui să voteze toți la alegerile din Spania, pentru că binele comunei Pantelimon se decide în Spania…
    mă tem că cei din străinătate au contact mai mare cu fluxurile de informații generate de propaganda oficialităților.
    mă tem că au rupt contactul cu multitudinea de funcționari care îți cer șpagă zi de zi pentru orice.
    mă tem că sunt ipocriți atunci când cer de la cei care au rămas în țară – mai puțin profesioniști, performanța pe care o au ei într-un sistem mult mai bine structurat pentru a recompensa performanța. Cei rămași ar trebui să ajungă la performanța celor care au plecat dar asta se va întâmpla în mulți ani, și niciodată cu forță, cu autoritate.
    mă tem că cei care câștigă 1500euro/lună habar nu au cum e să trăiești cu 300euro/lună
    mă tem că pe ei nu îi afectează în niciun fel rezultatul alegerilor din România.
    mă tem că dintre cei plecați, doar cei care mai au măcar un copil la școală în țară, sau un părinte pensionar, putem să spunem că le mai pasă și de ceea ce se întâmplă „acasă”
    mă tem că pentru cei plecați statul român nu are ce săle ofere
    mă tem că votul este unul al cetății, al unui membru al comunității
    dar nimic din toate astea oricâte ar fi ele nu trebuie vreodată să îngrădească dreptul la vot al tuturor cetățenilor recunoscuți de stat. Deci… de dragul libertății trebuie să-i lăsăm și pe ei, oricâte 15 voturi pe secundă ar scoate un ambasador ca Baconschi de la ei…

    • Domnule ai atitea temeri, de ma mir ca nu ai dat pina acum in depresie post-traumatica.
      Pai astia plecati nu au proprietati in tara si nu platesc impozite pentru ele?
      Despre felul in care sint cheltuiti banii strinsi din impozitele platite si de ei nu au dreptul sa fie interesati?
      Toate investitiile imobiliare nu sint in modul cel mai direct pentru ei si urmasii lor?
      Parintii, fratii, copii si tot neamul nu e in tara?
      Ce legaturi mai importante cu tara vrei sa-ti dau mai mult de atit?
      Concret te informez ca in Germania de exemplu poti vota prin corespondenta si de la domiciliu, daca nu ai chef sa iesi afara in casa in ziua votului. Ce zici, merita sa invatam de la altii mai ….. decit noi, sau „noi nu ne vindem tara la ai care n-au mincat salam cu soia impreuna cu noi” ori ne place sa raminem in epoca de piatra?
      Cu astfel de mentalitati inapoiate o sa ne alegem reprezentantii doar dupa continutul si volumul plasei si numarul galetilor. Cu capu’ e mai greu, desi e mai usor decit o plasa plina.

  7. Domnule autor aveti o abordare extrem de unilaterala a problemei. Ori problema e una complicata.

    incep prin a va atrage atentia, in caz ca nu stiati (ceea ce ar fi cam grav pentru un doctorand in sociologie specializat in migratie si problemele ei) ca in general statele care au o diaspora numeroasa au restrictii sau chiar interzic votul acesteia. Ca exceptie este Mexicul care, dupa o foarte lunga controversa a introdus in 2006 daca nu ma insel votul pentru diaspora. De precizat ca si in acest caz este vorba de vot fizic la consulat nu de hotomanie prin corespondenta.

    Argumentul principal impotriva votului diasporei este ca nu este corect ca niste cetateni sa decida asupra unor lideri si politici pubice care ii afecteaza extrem de putin spre deloc. Cum ar fi ca numeroasa diaspora evreiasca sa decida din caldutele si sigurele lor apartamente din Manhattan si Antwerp pacea sau razboiul pentru bieti conationali din Tel Aviv? E foarte usor sa fii radical si nationalist cand altii, nu tu, iau in fiecare zi autobuzul inc are poate fi un sinicigas cu vesta de dinamita. (intamplator sau nu, diaspora evreiasca este majoritar radical-nationalista, evreimea hollywoodiana liberala si pacifista e o minoritate, ce-i drept influenta dar o minoritate)

    Tot asa imi pare o chestiune incorecta ca niste cetateni care nu se „supun” unor politici de austeritate spre exemplu sa le sprijine votand un anume partid care le promoveaza. Nu imi convine deloc ca soarta mea sa fie (si) la mana unor indivizi care privesc problemele mele ca pe un experiment teoretic, o joaca tip Simcity. Ba mai mult, un fost coleg emigrat de mult imi spunea de curand cu un cinism care il caracterizeaza ca el e multumit cu ambele variante: daca Romania isi revine va investi niste banisori intr-o afacere intr-o economie emergenta pe care o cunoaste foarte bine iar daca se duce dracului atunci va reveni la situatia anilor 90′ cand se intorcea acasa in concediu cu 2000 de USD si era dumnezeu pentru o saptamana si casele valorau trei cinci salarii medii de la el. Win- win ce mai….

    Dreptul asta de vot, ca si mancatul, nu e cum crede lumea… E un pic mai complicat. Exista si argumente valide pentru votul tuturor cetatenilor indiferent unde se afla ei, dar nu cele enumerate de autor. Ele tin de natiune ca definitie, de autodeterminarea ei si alte concepte. Prostii de genul „romanii emigrati sunt mai destepti ca s-au desteptat sutind portofele la Roma sau spaland tucale la Barcelona” e o gluma proasta. In medie Romania nu a exportat elita (poate si o parte din ea) ci in primul rand disperatii, cei care nu aveau nimic de pierdut. Asta nu inseamna ca sunt de dispretuit expatii nostrii dar, totusi, nici sa ma uit in gura lor de parca toti sunt profesori universitari…

    • Stii ce a exportat Romania? Extremele!

      Exact asa cum Europa, incepand cu descopeririea Americilor, a facut-o.

      In Europa cea batrana, ca si in Romania acum, a ramas miezul. Adica, nici prea, prea nici foarte, foarte.

    • 1. Dreptul la vot este … un drept. Orice ingradire, pe orice criterii, e un pas inapoi spre dictatura.
      2. Azi interzicem sa voteze celor plecati in strainatate, maine celor care nu platesc impozite, apoi urmeaza cei fara copii, apoi cei blonzi …
      3. Si apropo: un tanar plecat la studii in Olanda, aflat in ultimul an si care intentioneaza sa se intoarca din toamna, are sau nu dreptul la vot? Obiectiv: cum ii separi pe cei plecati (aproape) de tot de cei aflati temporar in strainatate (la studii, in delegatie, la munca sezoniera)?

      • Cred ca esti un tanar plecat la studii in Olanda care a fost prelucrat ca acolo nu are dreptul sa voteze.Cine te opreste sa te duci la centrele de votare deschise in Olanda in ziua alegerilor?Stand de vorba cu unii ca tine au ajuns olandezii sa ne refuze intrarea in Schengen………

        • Repede mai tragem concluzii – din pacate pentru mine, inca sunt aici. Am insa capacitatea de a extrapola, de a construi rationamente, de a aduce argumente si contra-argumente.
          Si daca exemplul cu Olanda nu te-a satisfacut, hai sa luam Italia: pentru unii cetateni romani stabiliti acolo, votul la consulat insemna un drum de cateva sute de km. Si asta pentru ca statul roman nu stie decat ca TREBUIE sa ne deplasam noi la el, ca in Evul Mediu.

          Cat despre atacul la persoana cand nu poti combate ideea – asta nu e motiv de ne-primire in Schengen, dar e sigur dovada de limitare in gandire.

    • „In medie Romania nu a exportat elita (poate si o parte din ea) ci in primul rand disperatii”. Elita din diaspora e mai desteapta iar „disperatii” sunt si ei mai destepti decat „disperatii” de la noi din tara.
      Tu te poti uita in gura elitei din diaspora (care e mai numeroasa decat crezi tu) ca la niste profesori universitari, iar „disperatii” din Ro se pot uita la „disperatii” din diaspora ca la niste profesori universitari.

      • daaa, v-am vazut, elitistilor! vara, geme tara de BMW-uri SH si alte taraboante, din care urla maneaua, conduse cu agresivitate si din care ne scuipa seminte niste retardati pe care i-as putea numi oricum, mai putin CETATENI! a fi fost la curatat buzi sau la furat prin Vest nu te face mai destept, nici mai analitic, praleo.

    • @Momo: argumentaţia dvs. suferă de subiectivită acută. Să vă dau un exemplu – confuzia (nu ştiu dacă voită sau nu, io unu’ înclin să cred că e voită) între „diaspora evreiască” (care e veche de doo mii de ani) şi cetăţenii (şi ai) statului Israel, trători prin alte ţări. Cred că faceţi în online oficiul transmiterii de informaţii pe care şefii dvs. ideologici nu îşi pot permite să le afirme prin guriţa proprie. Afirmaţia este valabilă, ce e drept, şi pentru tabăra cealaltă.

    • Ce ti-a mai placut salamul cu soia sa-l maninci singur, sau poate doar sa-l imparti cu „bieti conationali din Tel Aviv”.
      Pe cuvint ca e jenant ce scrii. Pai daca si Mexicul s-a desteptat pe noi cui ne lasi, momo?!

    • Multumindu-i lui „Momo” pentru comentariul care a adus noi puncte de discutie, consider necesar a face cateva scurte precizari:
      Nu cred ca intr-o analiza (oricat de sumara) a migratiei romanesti aceasta ar putea avea foarte multe lucruri in comun cu diaspora evreiasca. De asemenea, analizarea procesului facilitarii votului romanilor din strainatate in termenii dreptului la „autodeterminare al natiunii” cred ca este nepotrivita.
      In realitate, asa cum exista multe tipuri de migratie, tot asa exista si o serie de diferente intre emigrantii romani. Nu sustin ca toti emigrantii romani se caracterizeaza prin trasaturile evidentiate in articol, dar cei care se gasesc in portretul schitat de mine este destul de probabil sa doreasca sa-si exercite dreptul la vot.
      Faptul ca au emigrat in primul rand „disperatii” poate fi adevarat sau nu, in functie de modul in care va definiti termenul. Este cunoscut ca nu au emigrat romanii cei mai saraci si cei mai needucati pentru simplul fapt ca migratia costa.
      Nu am afirmat ca romanii din strainatate sunt mai „destepti”, ci doar ca experienta de migratie le-a oferit posibilitatea de a intra in contact si cu un alt tip de societate. Departe de a fi o idee originala, aceasta afirmatie este sustinuta si de doua cercetari empirice asupra migratiei romanesti (Living abroad on a temporary basis. Economic emigration of Romanians 1990-2006; Comunitati romanesti in Spania, 2009).

      • desigur, au emigrat doar elitele din Vaslui, Botosani si Olt! chiar ne luati de imbecili, stimabile? un bilet de autobuz pana-n Spania sau Italia si-au permis sute de mii de saraci lipiti, cu calificari inferioare sau fara, cu scolarizare inferioara sau fara, cu educatie deficitara sau total needucati! pe astia sa-i consider exemple de spirit civic si de bun simt electoral? un pic de decenta in abordari, daca se poate! cand ai de-a face cu un profesionist respectat la 100 de necalificati dispretuiti de straini (in caz fericit), nu-mi vorbiti mie despre valoarea „diasporei” romanesti.

    • Cateva date sintetice despre solutiile din alte tari se gasesc intr-un raport al Comisiei europene pentru democratie prin drept (Comisia de la Venetia).

      http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2011-11-25-10786216-0-opinia-consiliului-foscal.pdf

      Veti vedea ca exista tot felul de situatii, egal de legitime. Dar, chiar si in situatiile in care cetatenii rezidenti in strainatate au drept de vot recunoscut, ei trebuie sa se inregistreze anterior intr-un registru electoral si doar cei care sunt inregistrati pot sa-si exercite votul. Tari cu democratie consolidata recunosc drept de vot rezidentilor din tari straine numai daca au locuit anterior o anumita perioada de timp in tara sau daca sunt plecati de maximum 15 ani din tara, s.a.m.d. Un drept neconditionat si nelimitat (necontrolat) nu exista.
      Unii spun ca dreptul la vot este justificat de banii pe care-i trimit in Romania. Oare? Poate ca trimit banii direct in Treyoreria statului, acolo unde se dc taxele si impozitele pe care le platesc eu, iar noi cei din tara nu stim… Sau poate ca trimit bani familiilor lor, iar sta este cu totul altceva. Faptul ca familiile din tara consuma din acei bani si platesc TVA nu nasteniciun drept, nicio obligatie. Ar fi ca si cum am spune ca daca un roman cheltuie bani la shopping la Viena sau la Paris primeste si drept de vot in Austria sau Franta. Nu-i cazul.

      Eu sunt insa de acord cu dreptul de vot pentru cetatenii romani cu rezidenta in strainatate care indeplinesc ( suplimentar fata de inscrierea in Registrul alegatorilor din strainatate) cel putin UNA din conditiile:
      1. Au locuit in ultimul an cel putin 60 de zile neintrerupt pe teritoriul Romaniei sau in ultimii doi ani 90 de zile cumulat
      2. Si-au stabilit domiciliul fiscal in Romania si platesc aici impozite
      3. Au domiciliu stabil si traiesc in Romania cel putin o treime din rudele apropiate (parinti, copii, sot, sotie), cele pentru care ar avea obligatia legala de intretinere
      4. Au investitii economice directe de cel putin 100.000 de euro pe teritoriul Romaniei, investitii pentru care au stabilit domiciliul fiscal in tara.

      Altfel, pentru persoane care si-au pastrat cetatenia dar nu au mai exersat de multi ani de zile „beneficiile” produse de conducerile politice ale romaniei, consider ca votul nu este nici legitim, nici necesar. Ei nu platesc impozite aici, nu mai au nicio ruda apropiata care sa simta pe propria piele calitatea guvernarii din Romania, nu au interese eocnomice directe si semnificative aici. Pentru ei votul este un simplu exercitiu, o joaca mai gratuita decat un joc pe calculator. Pana si la un meci de fotbal, daca vrei sa mergi trebuei sa platesti biletul. Iar optiunile unor asemenea persoane, care nu se reflecta in niciun fel in viata lor si a celor dragi, au urmari serioase pentru cei care traiesc in Romania, au investit aici sau au familia aici.

        • Decat cu Comitete si Comitzii care recomanda alte comitete si comitzii de evidenta a populatiei care sa faca o gaura la buget mai mare decat ce taxe ar plati „capsunarii” in tara, de ce sa nu folosim Constitutia: toti cetatenii Romaniei au drepturi EGALE – inclusiv dreptul de vot.

          Re experienta altor tari: de ce nu SUA? Ei pun votul in plic si il trimit prin posta, si cu asta basta.

          • Americanii au o formula simpla (dar tot trebuie sa se inscrie anterior pe lista ca electori, la fiecare runda electorala, nu este asa cum spuneti!) pentru ca lege fiscala este simpla la ei: fiecare cetatean american cu resedinta in strainatate plateste catre IRS (fiscul american) diferenta de impozit pe venitul realizat in SUA si in strainatate.
            Cum ar veni, daca un roman domiciliaza in Bulgaria unde impozitul este de 10%, pentru veniturile realizate in Bulgaria plateste impozit de 10% statului bulgar si diferenta de 6% pana la cota de 16% statului roman.
            Atunci da, are deplin drept de vot. Noi vrem sa facem din romanii din strainatate un fel de asistati electorali. Daca pe asistatii sociali din tara spun unii ca-i cumpara politicienii cu punga de zahar si ulei, atunci pe asistatii electorali din strainatate-i cumpara politicienii cu vorbele (ca oricum faptele guvernantilor nu-i mai ating pe cei deja stabiliti peste hotare!). Care vrea sa auda anticomunism, anticomunism aude! Care vrea sa auda antonescianism, antonescianism i se da! Care vrea axa cu licuriciul, axa primeste! e un adevarat festival de vorbe. Nu costa nimic! Daca nimeni din familia romanului stabilit in strainatate (si care nu trieste aici macar 60 de zile intr-un an) nu mai este in Romania sa suporte efectele alegerilor lui, daca nu plateste un leu impozit in tara, daca nu are interese de afaceri in tara care sa depinda si de politica guvernamentala, de ce sa decida pentru romanii ramasi acasa sa incaseze efectele votului?

          • @Casandra:
            Misreprezentati sistemul de taxare din SUA. Intentionat sau din diletantism. Cetatenii SUA de afara nu platesc taxe la IRS daca exista tratat de dubla taxare cu Tara unde traiesc, au doar obligatia sa trimita tax return si sa declare venitul. Si toti au drept de vot. singurul lucru adevarat este ca trebuie sa se inregistreze pe liste electorale.

          • Mai precis http://www.irs.gov/businesses/small/international/article/0,,id=96822,00.html, apropos dezinformare. In plus, cetatenii US care nu au rezidenta de loc in tara lor (echivalentul romanilor pe care vreti sa ii discriminati dvs) au un sistem separat de filing.

            In plus, de ce sa plateasca cei plecati definitiv taxele in Romania, cand nu folosesc scolile, sistemul sanitar, politia, etc? Eu cred ca taxele trebuie platite de cei care beneficiaza de servicii, doar asta si este scopul taxelor: intretinerea serviciilor publice. Daca traiesc afara, copiii mei merg la scoala americana, folosesc sistemul sanitar american, politia care ma pazeste e americana, de ce ar trebui sa platesc si pt serviciile altora, de care eu nici nu beneficiez?

            Confundati doua notiuni care nu au legatura una cu alta – taxele si un drept civil universal ca dreptul la vot – cam ceea ce fac si multe state asistentiale europene. Dar pierdeti din vedere scopul taxelor in contextul contractului social al individului cu statul in care traieste.

            Personal platesc taxa maxima de 43% pa unde traiesc, si poate ca mi-ar conveni sa platesc doar 16% ca in Romania (exista tratat de dubla taxare) dar nu mi s-ar parea corect!

      • S-ar parea ca datoria romanilor care lucreaza in strainatate ar fi doar sa trimita banii castigati in tara (cat mai multi!) iar drept la vot sa aiba numai asistatii sociali din tara.
        Cred ca asta v-ar multumi pe deplin dna USL-ista.

        • @Alex55
          Puteti sa-mi spuneti care este legea romana care obliga pe romanii care s-au stabilit in strainatate cu toata familia – si nu au mai dat prin Romania de ani de zile – sa aduca in Romania vreo para chioara? Nu exista sa ceva.
          Romanii care au plecat doar la munca sau la studii si au familia aici au tot dreptul sa voteze. Ei trimit bani eventual familiilor lor, nu statului roman. Dar nimeni nu le interzice votul. Absolut nimeni. Ei au o legatura serioasa cu situatia concreta din tara prin familiile lor. Cand familiile lor sufera, ei stiu pentru ca trebuie sa ajute mai mult. Ei suporta personal o parte din efectele guvernarii.
          Romanii stabiliti in strainatate cu tot cu familii si care au interese economice in tara suporta si ei binefacerile guvernarii. si ei au dreptul sa voteze.
          Dar cei care au uitat deja de Romania, le este rusine cu romanii, nu mai stiu cum arata tara ca nu au mai trait aici de o vesnicie si nu au lasat aici nimic, de ce aiba dreptul de decide? De ce?

          • De ce? Pt ca au dreptul sa se intoarca oricand, si votul le asigura o voce re viitorul tarii lor.

            Ce ura irationala aveti fata de romanii de afara!!!! Nici un Roman nu uraste Romania, dar spuneti si dvs, cu ce sa ne mandrim despre „realizilrili” postbelice si postrevolutionare? Cu batutul in piept despre daci si romani nu merge in occident, trebuie fapte.

            Marea majoritate a romanilor cu care se lauda romanii din interiorul Romaniei sunt tot emigranti! I-ati lua dreptul de vot unei laureate a Premiului Nobel, de exemplu, pt ca nu are bani sa-si permita sa cumpere un apartament in Romania si i-au murit toate rudele? In schimb minoritatile care nu platesc nici o taxa in Romania dar care traiesc in tara (sau afara) si fura, inseala, ataca, etc, ei sa aiba drept de vot?

            Ce scara de valori aveti dvs?

          • @afm
            Sunt mai mult decat dezolata de concluzia dumneavoastra, sunt indurerata. Cum ati ajuns la concluzia ca-i urasc pe romanii din strainatate? De unde si pana unde? Traiesc intr-o Romanie careia i se prognozeaza doar 16 milioane de locuitori in cateva decenii si ma doare absenta oricarui roman. Nu despre ura este vorba, ci despre a intelege sensul votului dat de romanii deja departati de romania. Am specificat clar ca ma refer la cei care nu au mai pastrat o legatura directa cu tara, nu mai au pe nimeni aici, nu au interese aici. Ce anume-i face pe acestia sa doreasca atat de tare sa influenteze felul in care sunt eu guvernata, daca ei nu resimt nimic din efectele acestei guvernari? Votul acestei categorii de romani, care nu cunosc nemijlocit si consistent realitatea vietii de zi cu zi din Romania, poate determina calitate scolii copiilor mei, calitatea justiei din Romania, nivelul si structura investitiilor bugetare conf. prioritatilor guvenrului preferat de ei, etc. Toate aceste realitati ma afecteaza pe mine, afecteaza familia mea, dar nu ating cu nimic pe cei care au votat din Patagonia.
            Daca nu au mai venit prin Romania de ani de zile, daca nu mai au pe nimeni aici pentru care sa-si faca griji, pentru Dumnezeu!, de ce vor unii sa-mi spuna cum trebuie sa fiu eu guvernata, ce scoala trebuie sa faca fiul meu, ce sistem de sanatate sa stea la dispozitia batranei mele mame, ce impozit sa platesc eu pentru afacerea mea si ce taxa sa platesc pentru poluare? Pe ei nu-i afecteaza cu nimic, pe mine da. Explicati-mi va rog, de ce?

  8. Ca simplu alegator, nu ca politician ma tem extrem de mult de votul „diasporei”.
    Asa -zisele temeri ale politcienilor ma lasa cam rece, e numai clantanitul infrigurat a dintilor indus de foamea si pofta si lacomia de ciolan. Le tremura spasmodic fie stomacul prea largit de cit au inghitit si se tem ca fie vor fi siliti sa regurgiteze o parte din prada grasa inghitita pe nemenstecate in timpul cit au fost la putere, fie vor intra intr-o cura de slabire fortata dupa alegeri, iar puii si clientela fatati de-a lungul anilor vor continua in mod egoist si reflex sa suga sfircurile de partid in care si-au infipt gherutzele.
    Politicienii dornici de putere se tem altfel..pe de o parte au si ei hoarda lor de capuse si paraziti ce ii finanteaza acum, in speranta recuperarii inzecite a investitiei, glandele lor gastrice lucreaza in gol de ani multi, concentratia acida a otravii si a poftei de putere si privilegii ii face sa urle, sa le creasca canini supradimensionati, iar spaima de pierde – pt unii vai, din nou- accesul la carcasa putreda din care doresc sa se hraneasca ii duce in pragul nebuniei.
    Fie ca sunt paianjeni gestanti si plini de nutrientii deja extrasi , fie ca sunt o haita de sobolani cu dintii deja crescuti prin maxilare din cauza ca nu au avut ce roade…….pt mine ca alegator frica LOR, a politicienilor nu e o preocupare, nu e o preocupare intempestiva. Ei – o parte din ei – tot se vor satura, tot isi vor prezerva privilegiile sau vor crea chiar unele noi.
    Ce ma deranjeaza pe mine la votul „diasporei” e ca nu consider corect ca cineva sa voteze stind bine -mersi undeva in afara.
    Asa pot si eu emigra si de pe undeva din Canada sa ma distrez dind girul meu cine stie carei forme aberante de haita politica..si sa ma amuz privind la televizor cum piranha intra in frenezia luptei pt imbogatire.
    Daca e cert ca suntem si vom fi devorati in continuare de animale de prada nesatule, atunci de ce sa decida cineva care nu intra in arena reala din tara alaturi de mine? De ce sa imi aleaga el, stind apoi pe margine, in tribuna occidentala incalzita, cu un burger king pe tava, de ce decida de acolo cineva daca viata, economiile, optiunile, zilele de munca si sperantele imi vor fi consumate de rechini, de corbi sau de hiene?

  9. Se pedalează pe treaba cu furatul alegerilor pentru că şi-au dat seama că argumentaţii din alte filme sunt foarte, foarte prost percepute. Îl mai ţineţi minte pe Năstase, full de resentimente după alegerile din 2004, cum spunea că el a ieşit preşedinte aici, în România, dar l-au doborât căpşunarii (citatul e aproximatix, ideea contează)? Oamenii ăia nu sunt nici elitele, masa critică ce a avut revelaţii „dă dreapta” cum încearcă să ni-i prezinte o tabără, nici nişte dezradăcinaţi, şuţi, bla, bla cum încerca tabăra opusă să ne sugereze că ar fi. Sunt şi mai aşa şi mai aşa. Ce îi caracterizează din plin pe majoritatea este curajul (disperării?) de a-şi lua viaţa în propriile mîini. În nici un caz, nu au plecat de bine ce le-a fost aici.
    Pe de altă parte, nici nu poţi să nu ai nişte dubii serioase de tot privind minunile alea de la Paris, care sfidează legile fizicii. Sau când vezi cum s-a ascuţit discursul lui William Brînză pe tema votului prin corespondenţă, de cînd „organili” s-au autosesizat (cu o întârziere de vreo doi ani ce e drept pentru că sunt doi ani de când scrie presa) despre afaceri cu deşobolanizarea metroului din Bucureşti. Problema nu e votul românilor din străinătate, ci corectitudinea contorizării, în ţara în care se bucură de un imens succes bancul ăla cu „Băi, voi vreţi să-mi furaţi calul!”.
    E, pe undeva, acelaşi mecanism psihologic al lipsei de încredere în sistemul bancar, atât de plastic descris de guvernatorul Isărescu zilele astea. Când s-a pierdut încrederea, s-a dus naiba şandramaua şi e aproape imposibil să mai faci ceva. Sau mecanismul prin care un intelectual veritabil ca Sever Voinescu şi-a pierdut credibilitatea prin actul număratului din doi în trei.

  10. Exista argumente si pentru o alternativa si pentru cealalta.

    Pentru:

    Atit timp cit esti cetatean al unei tari ar trebui sa ai dreptul sa votezi, indiferent unde locuiesti.

    Contra:

    Daca nu platesti taxe in tara respectiva ci intr-o alta tara, ti-ai pierdut dreptul de a influenta politica tarii pe care ai parasit-o.

    E pur si simplu o chestie de optiune politica din partea puterii. Exista tari occidentale care inclina spre prima alternativa (SUA) sau spore a doua (Danemarca).

    • Si ce te face pe tine sa crezi ca romanii din strainatate nu platesc taxe in Romania?? Unii din ei platesc. Si nu putine.
      In alta ordine de idei e vorba de votul prin corespondenta in general si nu neaparat special de votul romanilor din strainatate. Elvetienii pot vota prin corespondenta de ani de zile si au un sistem simplu si eficient care poate fi usor copiat si care permite evitarea fraudei.

      • Care e mărimea diasporei de exemplu a Danemarcei şi care e a USA?

        Argumentul că diaspora română ar fi de dreapta şi nu de stânga ţine de poziţionarea diasporei faţă de situaţia politică internă.Care s-ar putea schimba dacă partidele de opoziţie ar face o opoziţie adevărată.

        Deocamdată, USL-ul nu mă convinge că ar avea proiecte interesante şi constructive e prea axat pe o obsesie, Traian Băsescu.

        Vatrax are dreptate, implicarea celor din exterior pentru dinamica societăţii în România, cu stilul actual de abordare a problemei, va dispărea mai mult ca sigur la a doua generaţie.

      • @Glook,

        Logica ma face sa cred ca cine are domiciliul in strainatate nu plateste taxe pe salariu in Romania. Daca are vreo proprietate, poate, dar cum categoria asta e de „sezonieri” si casele lor sint in general la tara sau in orase mici, nici taxa pe domiciliu nu poate fi substantiala.

        Si eu sint pt votul prin corespondenta (care se practica de ex in SUA) si care n-are decit un singur neajuns, ca nu place PSD.

        Infiera pe-aici un preopinent faptul ca cei din strainatate n-ar trebui sa-si dea cu parerea asupra masurilor de austeritate fiindca nu pe ei ii afecteaza. As zice ca e pe dos: pentru a putea iesi din cercul asta vicios – un numar mare de asistati care cer pastrarea privilegiilor – e nevoie fie de morala proprie, fie de o impunsatura dinafara.

  11. am petrecut (asteptand un avion spre Bucuresti) cateva ore pe aeroportul din Roma. Langa mine erau mai multe familii de romani ce muncesc in Italia. I-am asculta vorbind si nu cred ca vreunul ar mai vota vreodata stanga. Asta e cosmarul PSD si al postacilor de tip momo!

  12. Pt -momo- si alti cetateni care gandesc ca si el:
    Trebuie sa va atrag atentia,daca nu sunteti informati,ca dreptul la vot se dobandeste la 18 ani,ca si cetatean al acestei tari,nu exista diversiuni si interpretari subiective.
    Tocmai pt ca un roman aflat in strainatate este chiar mai mult interesat de ceea ce se petrece in tara lui,pt ca departe simte mai acut dorinta de a fi aprope,in orice fel,de la dorinta de a fi legat la realitatile cotidiene,prin tv,la insistenta de a fi mereu in contact cu semenii sai,de a fi mereu la curent cu ultimele noutati.
    Problema e alta:romanii din afara tarii,au ajuns la un grad mai mare de intelegere a prioritatilor cetatenilor,a drepturilor sale,pe care le cunosc si le aplica.
    Indiferent ca vrem sau nu,ca ne convine sau nu,orice roman are dreptul de vot.Oriunde s-ar afla.Punct si gata!
    Ciudat este ca de fiecare data aceasta problema e ridicata de catre psd&company….pt ca acestia stiu,cu o precizie matematica,ca romanii de afara nu-i vor vota niciodata,pt ca ei sunt cei pe care iliescu,din ’90 incoace i-a gonit cu batele minerilor,distrugandu-le visele,viata.
    Tocmai de aceea gasiti tot felul de tertipuri,ca sa nu poata vota romanii de afara.
    Pt ca pe acestia nu ii veti putea cumpara cu mojiciile voastre,cu 1 kg de faina si unu de ulei,pt ca romanii de afara sunt constienti ca drepturile noastre sunt incalcate mereu,ca tu ca si cetatean poti sa pretinzi sa fii respectat de catre institutiile statului,oriunde mergi sa apelezi,pt ca romanii de afara au inteles ca aceste drepturi elementare iti sunt datorate de catre stat,acelasi stat care e intretinut de catre tine ca si cetatean.
    Daca romanilor de afara nu le-ar fi pasat,ar fi votat la fel ca si voi,cu niste criminali si mafioti,dar lor le pasa.Daca si voua vi-ar pasa,nu ati fi votat in vecii vecilor cu iliescu,cu cel care ne-a furat revolutia,cu cel care ne-a intors tara in urma cu 300 de ani prin comunismul lui cu fata „umana”…v-ar fi pasat si nu ati fi votat pt o plasa de alimente,pt a avea alocatii de la stat,mariri de salarii,minciuni care prind doar la oamenii fara cultura,manipulabili,saraci si batranii.
    Eu nu vreau un stat care sa perpetueze lenea,minciuna si hotia.Dar se pare ca multi romani chiar asta vor,de aceea se isterizeaza cand visele demagogice le sunt naruite….Pe asta se bazeaza comunistii si urmasii lui ion minerescu,pt ca masa ignoranta e mare si usor de pacalit.
    De ce intelectualii,studentii,clasa medie si inalta a societatii au votat dintotdeauna cu dreapta???Aud??
    Eu cand am votat m-am gandit mereu in primul rand la ce viitor as lasa copilului meu,inschimb cei care au votat stanga,nu s-au gandit in veci mai departe de stomac!!
    Si voi continua sa votez in vecii vecilor tot cu dreapta,indiferent cate piedici imi vor pune grobienii de stanga,indiferent cati km voi fi nevoita sa fac pt a vota,indiferent cate minciuni si manevre incorecte vor face….PT CA NOUA NE PASA!!!
    -din Italia pt toti romanii mei dragi….Treziti-va,pana nu e prea tarziu!!!!!!!!

    • simplu>
      diaspora a votat PDL
      PDL mi-a pus in circa TVA 24%
      mi-l plateste diaspora? hai sictir…

      Daca nu esti rezident acolo unde va avea efect votul tau, atunci nu te exprima.
      Cum ar fi sa decida asupra ajutorului de stat pt incalzire acordat eschimosilor cineva care locuieste la tropice?
      Ce sa zic…ai votat „dreapta” nu hotii de stinga…
      deci in loc de Cozminca si Hrebenciuc si Ilievici si Bombonelul roz la oua ma jecmaneste si se imbogateste blondina Udrea al sau Cocos, Videanu, geniala ebulica, primarul PDL Afosrtu si alti sobolani…
      Multumesc , diaspora ………

  13. Toata tevatura asta va mai dura fix pana se incheie ciclul complet de stramutare, adica la a doua generatie de scapati. Pana atunci, e bine ca Romania accepta dubla cetatenie (desi in unele tari nu este posibila) si ramane deocamdata o situatie win-win.
    Mai incolo, cei din tara vor fi eliberati de orice ingrijorari pentru cei din afara, inclusiv de primirea banilor, a vizitelor sau a voturilor.
    Parafrazind un comentariu de mai sus, vom ajunge din urma state mult mai avansate in acest domeniu, precum Mexicul. Adio, ba.

    • nu glumitzi cu mexicul!.problema rruminului patriot statornic pe teritoriul suveran,ca crede despre el ca face parte amu din UE si prin consecintza,vezi doamne,e avansat.
      lumea s a globalizat.poate nici nu va vine sa credetzi unora,daca spun ca tzari africane pot fi comparate cu ro.
      eu nu mai votez in ro si cred ca e bine ca cei ce traiesc acolo sa shi voteze destinul.citzi nu urla ca diaspora l a adus pe tov basesc.,uitind ca votul din ext a reprezentat 2%(?)din voturile exprimate.la fel de adevarat e ca votul e un drept al cetatzeanului oriunde s ar afla.atita doar ca dupa o perioada afara,mare,ar trebui altfel reglementat.
      va doresc sa traitzi bine si sa nu va temetzi de cei din afara,ei au vazut multe.si afara sint securisti emigratzi sau frustratzi de ai lui iliescu,ha,ha ha

  14. cred ca in frunte cu autorul articolului toti cei care ati comentat sunteti un pic prea naivi. de unde si pana unde cei care sunt plecati din tara sunt mai deschisi spre schimbare decat cei ramasi. ”studii sociologice seriose” cica arata asta. pai bine, mai fratilor, nu multi dintre aia care pleaca pe dinafara vin cu mertanul sau bmw-ul si va claxoneaza ca treceti pe zebra chiar cand e verde? sau ca multi dintre aia abia se descurca pe diincolo? prea idealizati voi pe romanul care pleaca, in locul celui care a ramas aici. pana la urma cei care se opun votului diasporei incearca sa impuna un fel de bariere economice: cei care contribuie la bugetul statului prin taxe si impozite sa se poata bucura de acest drept, la fel cum si cei care sunt straini, dar traiesc in romania ar putea sa beneficieze de acest drept. cam asta e miza, nu ca le e frica de pdl ca o safure. oricum fura. luati aminte cazul apostu, cel mai proaspat. si nu uitati ca orasul cluj a primit cei mai multi bani de la guvern in ultimii doi ani. de fapt tot judetul cluj. asa ca mai usor cu indobitocirea pedelista.

  15. Stimate domnule Sabau,

    Cred ca exemplul oferit de dumneavoasta cu locuitorii din comuna Pantelimon nu este foarte relevant pentru simplul fapt ca proiectul de lege nu prevede ca romanii din strainatae sa voteze la alegerile locale.

    „Art.1. – Prezenta lege reglementează exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot
    la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului, alegerile pentru Preşedintele României şi alegerile pentru Parlamentul European de către alegătorii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.”

  16. „Problema e alta:romanii din afara tarii,au ajuns la un grad mai mare de intelegere a prioritatilor cetatenilor,a drepturilor sale,pe care le cunosc si le aplica”.

    „Elita din diaspora e mai desteapta iar “disperatii” sunt si ei mai destepti decat “disperatii” de la noi din tara.”

    E atat de ironic cum si de meschin cum emigrantii romani desconsiderati, ba de-a dreptul dispretuiti (in parte pe nedrept dar si de multe ori pe merit) in tarile unde s-au pripasit compenseaza afisand fata de cei „ramasi” o superioritate inchipuita si penibila.

    Adica pasamite o data cu noua longitutine ceva mai vestica IQ-urile cresc ca ciupercile dupa ploaie si in rulotele de pe langa Paris sau Roma bubuie constiinta civica de dreapta… Hai nu zau?

    PS1. @precaut Am avut si eu placerea de a observa pe diverse aeroporturi grupruile de romani venind de la sau plecand la munca in strainatate. Spre deosebire de tine insa n-am observat sa aiba aprofundate dispute pe teme cum ar fi diferenta intre Keynesianism si Scoala de la Chicago sau alte chestiuni doctrinare subtile ci ascultau Gutza si Salam la telefon vorbeau tare si radeau multi si prost si in general erau vulgari, stridenti si necivilizati motiv pentru care lumea evita sa se aseze langa ei. Dar poate ca am nimerit eu intamplator langa niste exceptii….

    PS2. Vaxtrax O data cu al doilea ciclu de stramutare o sa scapam si de babele si mosii parinti si bunici pe care n-i iati lasat in carca sa le platim pensii, servicii medicale si abonamente gratis pe mijloacele de transport. Ca sunt milioane de „ramasi” d-astia si ne-am cam saturat ca la fiecare suta de euro pe care in „generozitatea” voastra fenomenala le-o trimiteti noi, desi noua nu ne sunt rude cum va sunt voua, sa mai punem inca trei poate chair patru sute de euro in medie. Uite n-o sa va duca nimeni lipsa…

    • Probabil ai fi de acord cu un impozit asupra celor din afara pe motiv ca nu trebuie sa suporte laturile improscate in capul celor din Romania de la Antene si Realitatea.

  17. Argumentul pe care unii il aduc limitarii dreptului de vot al romanilor din strainatate, de genul „cine i-a pus sa plece? si mai au acum pretentii sa voteze?” mi se pare extrem de cinic. Multi romani au plecat si continua sa plece scarbiti, aproape alungati, de clasa politica din Romania. Unii urasc PSD-ul, altii PDL-ul sau UDMR-ul. Multi din acesti romani s-ar intorce in Romania intr-o zi, cand ar avea fie suficiente resurse financiare si experienta din alte tari pentru a se descurca bine in Romania, fie Romania va oferi perspective mai bune de viitor. Intre timp insa, acesti oameni vor si pot contribui la felul cum va arata viitorul Romaniei prin votul lor.

    Partidele care vor sa le ia acest vot vor, dupa ce i-au alungat practic din tara, sa le ia si orice posibilitate de a influenta viitorul tarii.

    Exista deja centre de vot in strainatate, spun unii, n-au romanii decat sa mearga acolo pentru a vota. Eu locuiesc in Canada si cel mai apropiat centru de votare pentru mine si alti zeci de mii de romani e la peste 1200 de km distanta. Majoritatea nu ne permitem luxul de a calatori 2 zile cu masina sau de a cheltui mii de dolari pe bilete de avion pentru a ne exercita dreptul de vot. Aceste voit prea putine centre de votare sunt de fapt o limitare de facto a dreptului de vot.

    Mi se pare ca introducerea votului electronic si/sau prin corespondenta este o absoluta necesitate pentru un stat modern, atat pentru cetatenii care locuiesc in afara tarii, cat si pentru cei plecati temporar.

    Desi posibila teoretic, e foarte putin probabila ideea ca romanii din strainatate, neavand o miza importanta, vor vota in batjocura. Eu cred ca, dimpotriva, cei de peste hotare sunt mai responsabili si mai constienti de importanta votului lor, e singurul lor „cuvant” in fata autoritatilor. In orice caz, pentru a elimina situatiile cand cineva voteaza „just for fun”, se pot institui unii pasi suplimentari, cum ar fi inregistrarea obligatorie inainate de alegeri, inainte de votul propriu-zis. Putini din cei deja putini care ar vota doar intr-o doara ar mai face acest efort suplimentar.

    Solutii exista, vointa lipseste. Faptul ca unii politicieni si chiar intregi partide sunt atat de vehemente impotriva votului din strainatate spune multe despre agenda lor.

    • Da, sunt de acord cu inscrierea prelabila pentru exercitarea votului. Ar elimina partial riscul votului for fun.
      Dar romanii care nu mai au pe nimeni apropiat in Romania si nici nu au mai venit in tara de ani de zile cum si-ar exercita votul in deplina cunostinta de cauza? Cum cunosc ei realitatea din Romania? Doar din propaganda candidatilor? Doar prin lentila deformatoare a mass-media? Mass-media este astazi cu PDL, maine cu USL, poimaine cine stie cu cine. Mass-media corecta si informativa a murit.
      Cum s-ar putea rezolva situatia asta?

  18. in ultimi 10 ani romania a imprumutat 100 miliarde de euro si a construit 200 km de autostrada ,rostogolind datoria timp de 10 ani datoria va fi aproximativ 300 miliarde de euro. .peste 10 ani copilul meu va avea 20 de ani si va trebui sa plateasca datoriile facute de niste oameni de nimic.practic viitorul copiilor mei inclusiv al nepotilor mei e practic compromis.eu cred ca am dreptul la vot la fel cum il au cei de acasa(romani harnici muncesc pe rupte in strainatete pentu o viata mai buna,multi din cei ramasi acasa isi refinanteaza datoriile la banci si sunt contrari votului prin corespondenta) mai bine moare capra vecinului.

  19. Domnule Momo…va bagati in seama ca musca in lapte….daca sunteti atat de savant pe cat sustineti, detaliati va rog studiile dvs, sau abilitatile care va sunt recunoscute cu certificari in domeniul de studiu. Acest baiat este f. tanar, iar dvs…deduc eu aveti ceva vechime si vorbiti mai mult din experinta(plecarile dute-vino prin aeroport)…Sa arunce cu piatra cel care e geniu primul.Indrazniti???

  20. in primul rind nu va mai dati cu presupusul,sa faceti filozofie ptr drepturile diasporei, in primul rind statul roman nu s-a implicat cu nimica ptr cei plecati in afara ,majoritatea dintre ei nu au decit pe Dumnezeu deasupra capului, munca pe care si-o gasesc singuri si dragostea si dorul de tara,mie si familiei mele nu poate sa ne interzica nimeni dreptul la votare, noi cind muncim pe aici sintem ROMANI, si trimitem lunar bani in tara, nimeni din tara nu-mi plateste intretinerea la apartament, si iompozitele de la pamint mostenit de la parinti,si nici nu am benefeciat de nici-un ajutor in tara, am ales munca in afara decit sa fim pensionari inchipuiti, sau asistati sociali cum sinteti multi dintre voi de va dati cu presupusul, si ghinionul la multi dintre voi de nu ne doriti este ca avem majoritatea digi si sintem la curent cu tot ce se intimpla in tara, si oricind putem sa facem o comparatie cum se poate trai civilizat , si ce inseamna siguranta cetateanului,daca ar face DUMNEZEU o minune ca sa putem venii toti in tara atunci a-ti minca multi dintre voi munca pe piine, la voi munca ajuns o jignire, si bine ca tara a ajuns in UE, SI NU SE MAI POATE GUVERNA O TARA DUPA CAPUL MITICILOR, PTE ASTA IL URITI PE BASESCU CA VREA A APLICE ACELEASI LEGI SI PTR ,ROMANIA DE SINT IN UE, adica sa numai injurati ca multi dintre voi sinteti niste intepati,sa munciti si sa numai milogiti si sa va respectati unul pe celalalt si sa va ajutati ptr multi dintre voi cuvintele astea nu mai exista.Sa auzim de foarte bine.

    • A vrea sa iti raspund punctual:
      1. „am ales munca in afara decit sa fim pensionari inchipuiti, sau asistati sociali cum sinteti multi dintre voi de va dati cu presupusul”
      -Raspuns: Foarte bine ca in loc sa traiesti din ajutorul de somaj ai ales sa muncesti pe bani decenti in strainatate. Iti precizez ca EU nu sunt nici pensionar inchipuit si nici asistat social: ma voi pensiona exact atunci cand va veni timpul; si abia atunci, asa cum spui si tu si presedintele tau iubit voi deveni asistat social, chiar daca toata viata am muncit cinstit si din rasputeri. Caracteristica majora a acestei puteri este aroganta si dispretul fata de cei care ajung in pragul senectutii si consuma banii tarii (de altfel foarte putini). Cea mai buna rezolvare ar fi iesirea rapida din sistem in mod biologic – ce dracu sa traim asa de mult intr-o tara saraca! Suntem deja 7 miliarde pe planeta!

      2. ” si ghinionul la multi dintre voi de nu ne doriti este ca avem majoritatea digi si sintem la curent cu tot ce se intimpla in tara, si oricind putem sa facem o comparatie cum se poate trai civilizat ”
      Raspuns: Problema este ca tu privesti pe digi doar posturile foarte obediente actualei puteri (am vazut chiar eu de cate ori am fost in vizita la fratele meu care traieste de 21 ani in Germania si care are digi). Pe tine nu te deranjeaza niciodata cand o privesti pe Rodica Culcer (care, in treacat fie spus, a avut si un trecut de informator la secu) si vezi cum se gudura pe langa Base – este absolut gretos modul lor de a inalta ode conducatorului iubit! Daca doar TVR este sursa ta de informare…te-nteleg!

      3. ” si ce inseamna siguranta cetateanului,daca ar face DUMNEZEU o minune ca sa putem venii toti in tara atunci a-ti minca multi dintre voi munca pe piine, la voi munca ajuns o jignire,”
      Raspuns: Aici chiar ca ma jignesti pe mine, familia mea si pe toti prietenii mei: noi chiar muncim si inca ne facem din plin datoria: lucrez intr-o multinationala, sotul prof univ, prietenii medici – puteam pleca si noi din tara – engleza sau franceza era un avantaj pentru noi, dar am ales sa traim aici si chiar „sa mancam munca pe paine”.
      Dar refuzam sa privim la Base si familia lui, la Udrea& comp, la Boc si acolitii lui cum fac ce doresc in tara asta.
      Solutia, desigur, nu este sa iesi in strada sa protestezi, sau sa postezi pe net comentarii, CI sa ne exercitam CU TOTII dreptul de vot, dar in cunostinta de cauza!!!

      Mai bine te-ai intreba cum de am putut sa ratam sansa de a deveni monarhie dupa revolutie; l-au preferat pe Ilici, apoi pe Base. Macar am fi scapat de cheltuiala cu alegerea presedintelui ;-)

  21. @extreme

    N-am sa fac aici parada de studiile mele pentru ca nu vad sensul. Insa va asigur ca traseul academic al autorului este unul cu nimic iesit din comun: facultate – masterat – doctorat la Universitatea Bucuresti. Absolut respectabil dar, presupunand ca domnul Croitoru nu are cumva 17-18 ani ceea ce ma indoiesc, departe de a justifica termenul de „geniu”. (Poate dansul e prodigios, poate e chiar genial, sincer nu stiu. De scris nu scrie rau chiar daca, in acest caz, nu sunt de acord cu argumentatia. Dar realizarile academice in sine nu sunt iesite din comun.)

    Am sa afirm totusi, ca sa inchid discutia, ca am studii comparabile cu ale autorului dar in alt domeniu.

  22. Domnule Croitoru

    Pentru a lamuri un pic discutia va propun urmatorul joc mental: Eu am sa va dau patru motive CONCRETE si PERSONALE pentru care un cetatean roman stabilit in strainatate are INTERESUL DIRECT ca Romania sa ramana INAPOIATA sau chiar sa REGRESEZE.

    1. Valuta pe care o trimit in tara e cu atat mai valoroasa cu cat tara e mai saraca. Recunostinta pe care o primesc pentru banii trimisi e proportionala. Sunt binefacatorul familiei, cel pe care toti il pupa in fund cand vine acasa pentru a beneficia de darnicia lui. Toti ma iubesc sau macar se prefac,

    2. Cu cat Romania e mai saraca cu atat mai bogat/bogata sunt eu prin comparatie cand vin in vizita. Un concediu ma costa putin chiar si la VIP. Sexul opus se calca in picioare pentru compania mea, toti ma respecta cand imi vad masina si hainele. Am un aer „occidental” care ma proclama imparat oriunde merg. Sunt un semizeu.

    3. Daca am proprietati in Romania si trebuie sa platesc taxe pe ele( case, masini), din nou imi convine ca tara sa fie saraca si implicit sa aiba un nivel al taxelor, convertit in valuta, mic. Cu cat venitul romanilor creste cu atat trebuie sa platesc si eu mai mult. Mie usor sa intretin o casa la tara (fosta a bunicilor), un apartament in oras (fost al parintilor) si chiar si o masina pentru ca leul n-ae nici o valoare comparativ cu valuta mea forte. Forte fortissima.

    4. Intr-o tara saraca proprietatile sunt ieftine. Imi cumpar vila si imi fac casa noua in locul cocioabei bunicilor. Cu jumate de salariu de aici din „Vest” renovez apartamentul in care am crescut. Cu bani putini devin latifundiar. Unde lucrez sunt un amarat dar in Romania sunt un bastan bogatan. De ce as vrea sa se imbogateasca romanii? Sa fiu iar un oarecare? Nu multumesc.

    As vrea in schimb sa imi dati daca nu tot patru, macar unu sau doua motive CONCRETE si PERSONALE pentru care emigrantii nostrii isi doresc o Romanie dezvoltata si prospera. Dar va rog nu kumbaya naiv despre cum ne dorim cu totii pacea si bunastarea tuturor conationalilor si ce binea ar fi sa fie bine ca nu suntem la concurs de miss, noi avem si niste neuroni in cap. Niste motive solide si concrete pentru care unui emigrant i-ar conveni o Romanie bogata. Pentru EL, nu pentru rudele lui ramase acasa, nu pentru memoria inaintasilor si nici de dragul urmasilor lui Stefan cel Mare. Nu, pentru EL, propriu si personal. Si nu intr-o eventualitate cetoasa ca s-ar putea intr-o zi intoarce in patrie ci ACUM.

    Daca imi puteti da aceste motive sunt dispus sa accept cavotul diasporei este benefic. Pana atunci nu.

  23. Am citit nenumarate argumente impotriva votulurilor diasporei, cum ar fi ca noi nu platim taxe si impozite, nu mancam salam cu soia, stam in puf si nu ne intereseaza de tragediile din tara.

    O idee complet gresit este ca oamenii care nu mai au nimic de a face cu Romania se duc la vot. Dar oamenii care nu mai au nimic de a face cu Romania nici macar nu stiu cand sunt alegeri..Dezradacinatii de care tot vorbiti si-au luat deja alta cetatenie, au uitat limba romana si-i nici macar nu stiu cine e Basescu.
    Daca m-ar durea in pix de Romania si romani de ce m-as mai deplasa sute de kilometri sa ma duc sa votez? De ce as sta sa mai citesc despre Ponta si Basescu cand as putea sa ma relaxez cu stirile locale si sa manang un burger king?

    Cei care isi doresc sa voteze sunt cei care au familii, au proprietati in Romania sau doresc sa se intoarca acasa . Si da acestia doresc sa fie mai bine in Romania

    Nu-si pierde nimeni timpul sa voteze numa de dragul de a pune o stampila pe niste nume de care nici macar nu a auzit. As spune ca mai curand se intampla asta in tara unde e zi de vot asa ca hai si noi la vot ca e misto sa votezi.

    Argumentele de genul „tu nu suferi ca noi, nu ai dreptul” sunt puerile. E ca si cand ai spune ca daca traiesti in Romania si ai venit de peste 2000 de eur pe luna nu ai dreptul la vot pentru ca tu ai bani si o duci bine, ar trebui sa voteze numai cei care mor de foame.

    Sun un roman din diaspora si anul trecut am stat la o coada de doua ore in frig si ploaie in fata Ambasadei Romaniei ca sa-mi exercit dreptul la vot. Si o sa urmaresc in continuare ce se intampla in Romania si o sa ma duc sa votez pentru ca vreau sa le fie mai bine alor mei si vreau ca intr-o zi sa ma pot si eu intoarce acasa.

    • @Doru Tudoran

      „Cei care isi doresc sa voteze sunt cei care au familii, au proprietati in Romania sau doresc sa se intoarca acasa . Si da acestia doresc sa fie mai bine in Romania”

      Corect, aveti dreptate. Va asteptam acasa. Chiar daca nu va veti stabili domiciliul aici, macar o resedinta temporara aveti, nu-i asa?

  24. Domnule Croitoru,

    Excelent articol. Îmi permiteţi să îl iau mot-a-mot şi să îl transcriu pe blogul meu? Cu citarea dvs. ca autor în preambul şi la sfârşit, desigur.

    O zi faină,
    Bogdan

  25. @dorin tudoran

    Nu ati inteles argumentele deloc. Nu este vorba ca platiti sau nu impozite ci ca nu va supuneti legislatiei si liderilor pe care ii promovati prin vot. Noi cei din tara atunci cand votam o facem constienti ca suportam consecintele, bune sau rele. Pentru voi e un exercitiu teoretic si asta nu e ok.

    Cetateni cu mentalitate de Maica Tereza care voteaza sincer dupa criteriul „sa le fie bine la romani” sunt rara avis. Omul este intrinsec egoist si individualist, de aia capitalismul e un succes iar comunismul un esec catastrofic. Si asa si voteaza, dupa propriul interes nu altruist. Ori fara suparare interesul direct al celui care sta departe si voteaza nu imi convine pentru ca paradigma lui este foarte diferita de a mea.

    Votul meu si al tau cetatene din exil, e ste profund inegal. Tu cand votezi imi influentezi substantial viata in timp ce concecintele votului meu nu prea te ating. Ori asta nu e fair.

  26. auzi /// tu daca votezi cu lenesii si asistatii sociali normal ca te afecteaza votul diasporei, care normal ca este de dreapta din moment ce a ales sa munceasca,asa ca numai minca mincarea ta si duce grija diasporei, care atita timp cit nu si-a schimbat cetatenia are aceleasi drepturi ca si tine, mai ales ca diaspora nu scoate banii din tara,noi in concedii venim sa ne vedem tara, si rudele, iar voi va rupeti in figuri pe alte meleaguri,si nu uita un lucru noi muncim ptr doua tari platim si pe aici chirii si impozite, plus ca le platim si pe ale din tara, asa ca dai drumul la munca.

  27. Din panseurile lui doru, vajnic capsunar:

    „Diaspora este de dreapta pentru ca munceste.” Pe bune? ce sa spun, chestie de optica. Daca ii intrebi pe francezi diaspora romana mai degraba cerseste, italienii o sa iti spuna ca mai mult fura iar spaniolii ca se prostitueaza. (sau ma rog combinatii de n luate cate k). Dar fie. Asa si sa-nteleg ca dreapta munceste si stanga leneveste. Mda, profunda intelegere a doctrinelor.

    „diaspora nu scoate banii din tara,noi in concedii venim sa ne vedem tara, si rudele, iar voi va rupeti in figuri pe alte meleaguri”

    Amice „noi” le platim pensiile si medicamentele si spitalizarile la mamicile si taticii si bunicii vostri pensionari pe care i-ati lasat amanet si v-ati carat. Suta de euro pe care in medie un emigrant o trimite in tara nu acopera sub nici o forma cheltuielile cu toti bosorogii si batranicile care ar fi trebuit sa fie responsabilitatea voastra. Asa ca te rog sa ma scutesti de pretentiile tale inchipuite de binefacator. Vorbesti de asistati? Pai de ce crezi ca e fondul de pensii in colaps? E foarte simplu: 2 milioane de cetateni contribuie la pensia lui Luigi in loc sa cotizeze la plata pensiei lui Vasile.

    in ceea ce priveste figurile: cauta pe youtube :taran spania audi sau mai scurt „aseiz clima bizonica”. Si mai vorbim dupa aia de figuri.

  28. 4 motive:
    1. Pentru ca toti romanii (inclusiv cei de acasa, care nu platesc taxe si traiesc din banii publici, furst sau cersit) au drepturi egale garantate prin constitutie.
    2. Pentru ca munca afara din tara si lipsa rudelor sau proprietatilor in Romania nu e justificare rationala pt limitarea acestor drepturi sau penalizarea cetatenilor care au plecat din tara. Nu mai suntem pe timpul lui Ceasca.
    3. Pentru ca nimeni dintre cei plecati nu are interes in o reputatie proasta a Romaniei afara (in afara de dvs, care jigniti oamenii care va contrazic cu scopul de propaganda US-Lasa), si deci avem dreptul sa alegem pe cei care conduc Romania si influenteaza reputatia ei.
    4. Pentru ca multi nu vor sa moara prin straini, vor sa se intoarca acasa, cu o pensie buna in valuta, cu dividende si actiuni la bursa, un venit de multe ori mai bun decat salariul dvs de doctor in … ceva … si deci au dreptul sa decida viitorul Romaniei. Unde sa se intoarca, intr-o tara parjolita de saracie si coruptie?
    5. Pentru ca multi spera sa se intoarca odata si copiii lor, care va vor plati dvs pensia, spitalul si medicamentele, si deci au dreptul sa voteze pt viitorul copiilor lor.
    6.Etc etc, cititi mai sus si alte motive…si lasati in pace paranoia asta ca romanii plecati vor sa faca rau Romaniei, care frizeaza ori balamucul… ori e doar propaganda calomnioasa.

  29. @afm

    Da, sunt in plin concurs de miss…

    Am ceruit argumente concrete si personale si dumneata imi vii cu „buna reputatie” si alte balarii abstracte.

    Cu ce te afecteaza pe dumneata saracirea Romaniei, concret si acum. Asta era intrebarea. Fara „de dragul copilasilor” si alte baliverne. Nici tu si nici ai tai nu aveti de gand sa va intoarceti si oricum chiar daca la un moment dat o veti face (ceea ce statistic e improbabil, marea majoritate a emigrantilor economici nu se intorc) nu va bateti capul cu asta acum.

    in realitate votul romanilor din diaspora este o joaca, un exercitiu iresponsabil pentru ca nu are miza. Cea mai buna demonstratie este comportamentul dla cele doua turui de alegeri din anul 2000. Daca diasporei i-ar fi pasat de soarta Romaniei s-ar fi prezentat si in turul doi si ar fi votat scrasnind din dinti cu Ion Iliescu pentru ca alternativa Vadim scotea practic Romania de pe harta Europei. Noi cei din tara asa am facut, prezenta la vot a fost similara cu turul intai. Insa nu si in diaspora. Acolo prezenta la vot in turul doi a fost sub jumatate. Viitoarea intoarcere a copilasilor si reputatia Romaniei se duceau dracului de tot daca iesea Vadim dar pe diaspora a duruto, scuzati expresia, fix in fund, Ceea ce era de demostrat….

  30. @momo: Nu am decat dispret pt diletantismul si lipsa dvs de logica.
    Nu va raspund la prostii, cei care pun alaturi articolul D-lui Croitoru, propaganda dvs incoerenta de mai sus si mesajele mele pot trage singuri concluziiile.

    Un singur punct vreau sa fac: prezenta la vot in cele 2 tururi de scrutin in diaspora difera din mai multe motive. In primul rand pentru ca a ajunge la un consulat roman ca sa voteze romanii trebuie sa conduca zeci de kilometri si sa cheltuiasca multi bani. Daca nu ar fi statii de votare decat in Bucuresti, cati din Slobozia ar veni sa voteze? In al doilea rand multi romani din diaspora lucreaza duminica si nu pot lua liber, ziua respectiva ne-fiind sarbatoare nationala. In al treilea, multi trebuie sa aranjeze transport la statia de votare, si depind de altii care nu sunt continuu la dispozitia lor. In al patrulea rand, oamenii au si ei problemele lor de familie, boli, etc. In al cincilea rand, in diaspora nu i-au votat majoritatea pe Iliescu si Vadim, ci romanii din tara. E adevarat, cand or fi vazut ca cei din tara i-au pus in fata obligatiei de alege intre unul care deja „saracise” tara si a dus la marea migratie post-mineriada versus un fascisto-ceausist, poate cineva sa condamne pe cei care au ajuns la concluzia ca li s-a facut prea lehamite? Sa pui in carca unei minoritati greselile majoritatii mi se pare irational, monstruos, dar de asteptat de la unii ca momo, academicieni de renume mondial care au infierat cu manie proletara de-a lungul anilor Europa Libera, transfugii tradatori, agenturili straine, oponentii societatii socialiste, huliganii de la Timisoara, cei care nu au mancat salam cu soia, partidele istorice, Coposu, Ratiu, mosierii si strainii care vin sa ne ia tara, golanii cumparati cu blugi de la Universitate, intelectualii, etc, toate grupurile marcate pt linsaj de politrucii platiti comunisti si fesenisti.

    De vina pt saracirea Romaniei nu e diaspora, ci aceia care dirijeaza marea masa de manevra a electoratului in a vota incompetentii corupti ca alternativa cea mai buna dintre 2 rele… Demagogii ca momo, indivizi fara respect pentru adevar, logica sau ratiune, dar cu emotie proletara lozincarda si cu mult batut in piept, ca la promotii de aspiratoare sau potiuni etnice, promotii care din pacate tin la populatia ne-critica si neinformata, ei au saracit Romania.

    • bravo, bah! omul vine cu argumente concrete si tu nu vrei sa discuti, pe motiv ca habar n-ai ce sa zici! stii ce? voi propune, oficial, ca cersetorii si hotii care ne fac de ras prin tari straine sa fie scosi de pe lista celor cu drept de vot! dintre ailalti, cine nu sta macar 3 luni pe an aici, in scumpa tarisoara, sa n-aiba drept de vot! dupa aia, daca iti convin alde basinescu&co, ii votezi, dar nu asa, tu stai acolo si mananci dib munca alora, iar mie mi-i pui in cap pe banditi! limpede, putoare interlopa? P.S. am scris pre limba ta, fiindca vad ca argumentele logice nu te ating.

  31. OK, recunosc, nu pot sa ma abtin si trebuie sa raspund la batjocura cu „copilasii”, prea e josnica si revoltatoare.

    Lacustele ca momo nu pot sa priceapa vorbele lui Delavrancea / Stefan cel Mare, sau mai recent ale Regelui Mihai, ca Romania nu e a lui, sau a noastra, ci a „copilasilor” de care isi bate joc cu vajnicie vadimista.

  32. @afm

    Amice uite care e treaba, in limba romana nu se „fac puncte” si nu se merge la „statia de votare” Gandesti in engleza, esti plecat de atatia ani ca ai uitat pana si limba dar ai tupeul obraznic sa pretinzi sa votezi ca sa iti satisfaci frustrarile cu „minerii” si „comunistii”.

    Si inca ceva. apropo de logica. Cei 35% din tara care n-au votat cu Iliecu sau Vadim in turul intai din 2000 (printre care ma numar) s-au prezentat si in turul doi. Si am votat, desi si noua ne era lehamite, pe Ion Iliescu pentru ca era vital pentru viitorul „copilasilor” ca Vadim sa nu ne trimita in clubul tarior paria alaturi de Corea de Nord si Venezuela. Tu ai stat acasa, nu era „fun” sa il votezi pe Iliescu si de viitorul „copilasilor” te doare de fapt in fund ca tu ai „kids”. Asa ca ase scuti de lozincaraie sforaitoare a la Caragiale cu „Romania nu e a lui bla bla” ca nu tine.

    Cand a fost vorba sa le-o „tragi” comunistilor ai mers sute de km fara probleme pana la „statia de votare”. Cand a fost vorba sa impiedici ca Romania nu se duca dracului definitiv cu Vadim ti-a fost lehamite si ai stat acasa. Cam asta e tot si mi-e sila. Pa.

  33. dle autor,
    avansati niste puncte pertinente, dar uitati un lucru esential…la noi realitatea e ca mamaliga, nu e materie explozibila dar se fura din generatii in generatii ca sa se puna deoparte si pentru copilasii nostri…ca deh, suntem de dreapta si ne place capitalul, ori ca muncim ori ca furam.
    asa ca ceea ce demonstrati dvaostra e doar teorie care poate ar merge la un popor evoluat. cit despre statia de votare si votul pe internet eu asi fi de parere sa ne bagam statiile de votare pe urechi si sa ne facem ca nu auzim de ideea asta. asa poate mai au si coplilasii nostri o sansa…salutari

  34. Sunt plecata de 8 ani din Romania, dar am doar cetatenie romana. La care nu voi renunta in ruptul capului, indiferent ce zic „momo” si alti indivizi rosi de complexe. Intr-o buna zi vreau sa ma intorc. Familia mea traieste in Romania. De ce sa nu mi se acorde dreptul la vot pt. alegerile din Romania? Pt. ca oriunde ma duc, sunt roman? Pt. ca ce voteaza fratii din tara MA afecteaza in mod direct? Oare nu se stie ca tot ce se intampla in tara si imaginea Romaniei te afecteaza ca cetatean roman oriunde ai fi?
    Suntem buni cand trimitem bani in tara.
    Suntem buni cand ii infruntam pe altii cu demnitate „Hei, stai un pic, romanii nu sunt asa!”
    Suntem buni cand ne afirmam la locul de munca, in scoli inalte si dam un pic de prestigiu Romaniei, facand-o poate mai atractiva pt. investitori.
    Suntem buni cand vorbim cu dragoste altora, despre tara NOASTRA.
    In general, suntem buni cand va putem aduce un dram de avantaj. Dar nu suficient de buni sa votam, pt. ca voi hotarati (zau asa, cine sunteti voi? sunteti voi mai romani decat noi, de ce, cu ce, cum?) ca noi nu trebuie sa avem drept de vot.
    Nu stiu jocul cui il faceti, sub manipularea cui sunteti…dar, Dumnezeu sa va lumineze mintile si sufletele, aveti mare nevoie!!!

  35. @Camelia

    Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul. Asa si emigrantul roman pana nu dezvolta o superioritate infumurata fata de „amaratii” ramasi in tara nu se lasa nici mort. Recunosc m-ai prins: ma complexeaza de mor Audi-ul tau Aseiz cu clima Bizonica si fasul Nike luat de la outlet cu 16 euro plus taxe. Ma tavalesc de ciuda ca n-am si eu job bine platit in agricultura spaniola sau in asistenta medicala din italia sa pot imbunatatii imaginea Romaniei in lume cu profesionalismul meu. Saracu de mine ce complexat sunt….

    In rest pentru ca intrebi cine suntem noi o sa iti raspund: Noi suntem aia care chiar suportam consecintele alegerilor. Voi aveti „probleme de imagine”, noua de creste TVA-ul bai asta. Si apropo de asta: problema de imagine a Romaniei sunteti VOI cu rulotele de langa Roma si cu cersetorii din Paris nu noi de aici de acasa. Asa ca daca ai avea un dram de bun simt ai tacea. Dar n-ai.

    O ultima precizare: in medie un emigrant roman trimite lunar acasa 100 euro. Tot in medie fiecare emigrant a lasat in tara, in grija statului, adica a noastra a celor ramasi, 1,5 persoane rude de gradul 1. (parinti pensionari si/sau copii minori). Cheltuiala NOASTRA a celor ramasi cu rudele VOASTRE nevolnice pe care le-ati abandonat aici si v-ati carat e cu mult peste 100 de euro/luna. Cu MULT peste. Si asta in conditiile in care cei 100 de euro oricum nu ii trimiteti noua ce tot lor, rudelor voastre. Asa ca te rog sa ne intelegi daca nu ne copleseste recunostinta pentru „generozitatea” voastra…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alin Croitoru
Alin Croitoru
Licenţiat în sociologie al Universitaţii din Bucureşti, absolvent al unui master de antropologie şi dezvoltare comunitară la aceeaşi universitate. În prezent sunt doctorand al Şcolii doctorale de sociologie din cadrul Universitaţii Bucureşti. Principale domenii de interes ştiinţific sunt migraţia internaţională a românilor şi practicile antreprenoriale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro