Home » Educatie »Sinteze » Citesti:

De ce universitatea nu este o întreprindere (I)

Robert D. Reisz octombrie 12, 2010 Educatie, Sinteze
9 comentarii 2,672 Vizualizari

Multe, recente planuri de reformă inspirate de teorii neo-liberale încearcă, promovând conceptul de universitate antreprenorială, să acrediteze ideea că o instituție de învățământ superior ar fi mai bine administrată dacă ar fi condusă ca și o întreprindere economică.

Teoria sistemelor sociale a lui Niklas Luhmann susţine în mod destul de convingător faptul că societăţile moderne se caracterizează printr-o diviziune funcţională a subsistemelor. Dacă în epoca premodernă familia şi economia, biserica şi educaţia, dar şi alte subsisteme funcţionale, nu erau bine diferenţiate, modernitatea a adus cu sine maturizarea acestor subsisteme şi existenţa lor din ce în ce mai puţin interdependentă pe baza unui așa-zis medium. Medium-ul este elementul prin care au loc comunicaţiile respectivului subsistem şi este de fapt caracteristica definitorie a subsistemului funcţional. Exemple de astfel de subsisteme ar fi economia și mediumul ei “banii”, politica și “puterea”, cercetarea și “cunoaşterea”, etc. Luhmann găsește că fiecare subsistem funcţional autopoietic închis se dezvoltă pe baza unei logici expansioniste atîta timp cît este neîngrădit. De exemplu, economia eliberată de povara politicului funcţionează expansionist prin ciclurile capitalului. Ca şi agenţii sistemului economic, care tind sa-şi înmulţească banii, agenții sistemului politic tind să-și înmulțească puterea iar agenţii sistemului de cercetare să înmulţească cunoaşterea atât timp cât sistemul este independent. Desigur, nu întreaga societate se divide în subsisteme funcţionale relativ independente, însă apariţia unor astfel de subsisteme este o caracteristică a modernităţii.

Sistemului de învăţămînt superior modern este un subsistem funcțional independent, independenţa universităţilor faţă de stat, biserică şi economie numindu-se de regulă autonomie universitară. Mediumul subsistemului funcţional academic este cunoaşterea. Evident comunicaţiile sistemului universitar sunt purtate şi de către alte elemente, nici o comunicare care este specifică învăţămîntului superior nu poate însă ocoli noţiunea de cunoaştere, aşa cum nici o comunicare a mediului economic modern nu este specifică acestuia, nu este “economică”, dacă nu implică bani. Puse în contextul mediumului funcțiile sistemului academic sunt deci producerea şi distriburea de cunoaştere, şi anume de un anumit tip de cunoaştere pe care de regulă îl numim academic.

Foarte simplu rezultă de aici faptul că sistemul funcţional economic şi cel universitar au mediumuri comunicaţionale diferite. Putem clarifica această diferenţiere dintre subsistemul funcţional economic şi cel universitar privind mai îndeaproape evaluarea funcţionării acestora. Dacă o evaluare a funţionării unei întreprinderi se poate referi şi trebuie să se refere numai la bani, evaluarea funcţionării unei universităţi se va referi şi ar trebui să se refere numai la cunoaştere, la felul cum, ce fel şi cîtă cunoaştere produce şi în ce fel şi cui o distribuie universitatea. În măsura în care evaluarea unei universităţi va face referinţă la performanţele ei economice, de exemplu, această evaluare va fi considerată “neacademică”, chiar irelevantă şi respinsă nu numai de către comunitatea academică ci şi, probabil, de către societate în amsablu.

Economia cunoaşterii face ca multe întreprinderi să ajungă să comunice cunoaştere, aşa cum multe universităţi ajung să comunice bani. Aceasta nu schimbă însă esenţele, întreprinderea economică comunică cunoaştere pentru a înmulţi bani, universitatea comunică bani pentru a înmulţi (şi distribui) cunoaştere.


Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , ,Currently there are "9 comments" on this Article:

 1. Theophyle Theophyle spune:

  Dle Reisz,
  O universitate nu este si nu va fi niciodata o intreprindere, desi exista in Romania cel putin cateva care sunt construite in acest fel. O universitate buna se poate sustine insa financiar cu ajutorul unui sistem de “granturi”, contracte de cercetare sau aliante cu corporatii care au interese de cercetare stiintifica si/sau implementare de curicula necesara in anumite zone tehnologice. Accept cu placere concluzia dumneavoastra ” universitatea comunică bani pentru a înmulţi (şi distribui) cunoaştere” Intrebarea este cat de adecvata este cunoasterea si care este nivelul cadrelor universitare si a programului universitar. Un invatamant superior de calitate merita bani, unul care nu este de acest gen este transformat in intreprindere.

 2. Bogdan spune:

  Afirmati ca “independenţa universităţilor faţă [...] economie [se numeste] autonomie universitară”, ei bine, demonstrati analfabetism economic! Cit timp existenta universitatilor implica alocarea unor resurse (costurile salariale si alte cheltuieli materiale) nu pot fi independente de economie.

  Economia inseamna alocarea resurselor rare pentru satisfacerea nevoilor nelimitate. Daca universitatile, ca organizatii, nu au niciun fel de nevoi materiale, imi cer scuze pentru duritatea primei fraze, dar daca universitatile au nevoie de resurse, va asigur ca am fost cit se poate de sincer!

  • Robert D. Reisz Robert D. Reisz spune:

   Hai ca o acuza ca asta nu se cade sa o las neraspunsa: in fragmentul citat prin “independenta” se intelege cred ca destul de lesne “independenta decizionala”. Exista foarte multe domenii care, desi necesita resurse, sunt independente decizional de economie. Sunt domenii care, ca sa continui referirea la Luhmann, comunica alte medium-uri. Exemplele sunt multe: religia, cultura, arta, etc. Deciziile interne acestor sisteme sunt tocmai decizii care nu au de a face cu banii. Biserica, de exemplu, desi necesita ceva bani pentru a functiona nu isi subordoneaza deciziile economiei. Iar daca ar face-o ar fi blamabil.

   • Bogdan spune:

    Va multumesc pentru raspuns! Asadar, nicio organizatie nu poate fi independenta de economie (de existenta si alocarea resurselor)!

    Dar, urmatorul pas ar fi sa lamurim si care este criteriul optim de alocare a resurselor in educatie.Toti profesorii ar trebui sa aiba acelasi salariu sau ar trebui recompensati in functie de anumite criterii. Ar trebui recompensati dupa cit decid colegii sai sau dupa numarul de studenti prezenti (de bunavoie) la curs?

    Cum ar trebui alocate resursele intre diferitele facultati (profile )? Ar trebui sa primeasca aceeasi suma in total, aceeasi suma pe “cap de student”, etc. Unele profile implica dotarea unor laboratoare extrem de scumpe (ex: tehnice) in timp ce altele (ex: umaniste) pot functiona destul de bine si cu mai putine resurse.

    Daca exista independenta la nivelul universitatilor, ce ne garanteaza ca nu se vor forma gasti care vor decide in functie de criterii arbitrare (amicitie, rudenie) modul cum vor fi alocate resursele. De exemplu daca rectorul este numit de catre colegi (Senatul Universitatii) ii va recompensa pe cei care l-au sustinut, in detrimentul oponentilor. Astfel, o facultate sau catedra va primi mai multe fonduri dar nu in raport de nevoile societatii, ci de interesele unor membri ai universitatii.

    Aceasta independenta a universitatilor pe care o prezentati in textul de mai sus, este mai apropiata de forma de organizare a CAP-urilor decit de un invatamint care sa fie adaptat cerintelor economiei (pietei muncii)! Universitatile nu trebuie sa fie independente, ci subordonate cerintelor societatii!

    Biserica, dintotdeauna a fost extrem de “atenta” la resursele pe care le va cistiga in deciziile pe care le-a luat . Istoria abunda de exemple. Chiar azi am vazut la TV un reportaj cum sint pictati pe peretii bisericiilor politicieni care au oferit resurse bisericilor.

    Dar prefer sa nu divagam si sa ne concentram discutia asupra formei dezirabile de organizare a sistemului de invatamint superior.

    • adicornut spune:

     relatia universitatii cu “economia” este suficient de laxã pentru a se putea vorbi de autonomie (trecând peste faptul cã Dr. Reisz nu a facuut altceva decât sa citeze o definitie uzualã, nu cred ca se astepta sa stârneasca vreo polemica ;)

     universitatea sperã ca din relatia ei cu economia sa acumuleze prestigiu, sa creasca în conformitate cu o logica proprie, iar economia îsi închipuie ca lasând universitatea sa-si vada de treaba i se vor întoarce ceva beneficii secundare

     orshcât, nu ?

 3. [...] De ce universitatea nu este o întreprindere | Autor: Robert D. Reisz [...]

 4. [...] De ce universitatea nu este o întreprindere | Autor: Robert D. Reisz [...]

 5. [...] De ce universitatea nu este o întreprindere | Autor: Robert D. Reisz [...]Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Robert Reisz


Robert D. Reisz

Prof.dr. Robert D. Reisz Universitatea de Vest, Timisoara Institut für Hochschulforschung an der Martin Luther Universität, Halle-Wittenberg, Germania Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)