duminică, mai 19, 2024

Omagiu pentru cei 4 milioane

Vreau sa dedic aceasta postare de  Ziua Nationala a Romaniei, celor patru milioane de romani care traiesc in ceea ce numim diaspora romaneasca, formata din acei oameni care incearca sa traiasca decent pe alte meleaguri pentru ca nu au reusit sa-si gaseasca un rost onest in Romania contemporana. Majoritatea acestor oameni probabil nu se vor reintoarce in Romania si poate peste doua generatii vor fi pierduti cu desavarsire poporului din care au facut parte.

Majoritatea lor se vor duce astazi la locurile de munca pentru ca in tarile in care locuiesc ziua nationala este alta. Seara, langa televizoarele lor, vor privi probabil cu nostalgie parada militara si vor inchina poate un pahar de vin cu prietenii, rudele si cunostintele pe noile meleaguri.

Greutatile vietii lor nu au disparut impreuna cu emigrarea, ele au fost schimbate cu altele. Un singur lucru au castigat – ei au primit o sansa mai buna decat au avut in Romania, indiferent daca lucreaza in agricultura sau la catedrele marilor universitati ale lumii.

Romania politicienilor infiinteaza comisii, departamente in ministere,  tot felul de programe si conferinte pentru a intalni alti activisti si politicieni care se dau reprezentanti ai acestei diaspore cu care nu au nici o legatura.  Nu prea ne dorim voturile lor si nici nu ne iesim din fire pentru a le facilita drepturile cetatenesti. Din punctul de vedere, al guvernantilor, ceea ce ne dorim sunt cele 6 miliarde de euro care intra anual in visteria Bancii Nationale, si care din multe puncte de vedere au ajutat Romaniei sa treaca perioade grele, inclusiv cea in care ne aflam astazi.

Le urez acestor oameni numai bine, prosperitate si la multi ani! La multi ani romanilor de pretutindeni!

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

      • 1. a crede ca ziua nationala nu e politizata, e ca si cum ai vrea sa gasesti o virgina intr-un bordel… si, ca sa nu intelegi altceva, metafora mea vizeaza „curvele virgine (!) din politichia romana”, ce ai putea avea pretentia ca le gasesti in parlament… sau, de ce nu, la palatele cotroceni sau victoria, daca nu ai ceva impotriva !
        2. sa lasam deoparte ipocrizia : nu-ti trebuie o zi speciala ca sa dovedesti ca esti „un bun roman” ! am asteptari mai mari, nu astfel de raspunsuri desprinse din cliseele clasice ale romanului care sparge seminte la fel de bine cum discuta despre politichie…
        3. cu ce am gresit cand am zis ca romanilor din afara Romaniei Reale, li se potriveste de minune o anumita urare ?! e meritul lor, daca au decis soarta noastra in urmatorii 5 ani, se presupune ca acceptam dictatura majoritatii si plecam capul sub vremuri ! in fond, capul plecat nici sabia nu-l taie, plus ca am fost obisnuiti in istoria noastra, sa stam cu capul plecat.
        La MultI Ani, romanilor din afara Romaniei Reale ! Sa traiti bine…acolo !

        • Eu traiesc in „afara”, cum le place unora sa spuna, inclusiv tie. A fi in „afara”, amice, nu inseamna ca am plecat de tot. Nu inseamna ca nu ma mai intereseaza tara mea. Nu inseamna ca nu mai am drepturile din tara mea. Amice, iti spun amice, prieteneste, ai putea sa faci si tu cateva sacrificii in viata, poate nu atat de mari ca si cei 4 milioane care traiesc in „afara”, muncesc, specific, muncesc, ca altii ce le raman prin tara sa o duca mai bine, sau chiar ei, dupa ce se intorc, cand se intorc. Amice, daca e sa politizam, cei mai multi din cei 4 milioane au plecat de pe vremea cand foarte iubitul partid PSD la care prin simturi faci tu referire, era la guvernare si ne impodobea viata cu minciuni si anestezii. Amice, inca odata iti spun, daca unul ca tine era mai responsabil sa puna piciorul in prag pe vremea cand iubitii tai conducatori erau la putere, acum tara asta era pe crestere economica sanatoasa, noi toti astia pribegitii nu mai eram prin tari straine, am fi muncit pe aceiasi bani in tara noastra. Ar trebui sa lasi politica, nu e de tine, fiindca ai creierul spalat, sau esti cel putin partinitor si nu privesti lucrurile din ambele emisfere…nu ai cum, privesti doar din partea care iti convine si iti aduce tie foloase intereselor tale. Ar fi bine sa nu mai vorbesti despre diaspora in viata ta, vocea ta face de rusine principiile de a fi roman si de a te sacrifica si lupta pentru tara ta. Nu astept un raspuns de la tine, cum de altfel nici nu iti voi raspunde la comentarii, daca iti doresti sa mai aberezi in continuare pe aici, despre cei din „afara”.

  1. Am doua surori plecate pe alte meleaguri, alungate de saracia din tara. Stiu ca le e greu acolo intre strainii care ii privesc pe romani ca pe ultimii oameni, stiu mai ales ca le e dor de casa si de tara si mi se rupe inima cand ma gandesc la ele. Lor le urez la multi ani si multa sanatate, precum si indeplinirea tuturor gandurilor pentru care au plecat!

    • @Giani

      Stii ce e infinit mai trist Giani? Cand te simti strain „printre ai tai”, cand te simti (si chiar ESTI) UMILIT DE AI TAI, cand te simti deznadajduit „printre ai tai”, cand simti ca….
      Dar hai, sa nu mai continui, ca o sa spuna „Theophyle” ca sunt negativist…

      Numai bine tuturor!

      • La un moment dat Romania o sa aiba (din nou) nevoie de noi…si noi vom raspunde chemarii.

        La multi ani tuturor romanilor indiferent unde ne aflam!

  2. Înainte de toate, un La Mulți Ani ! României și tutor românilor de pretutindeni.

    Apoi, doar atît – S-a răscolit totul în mine citînd acest articol, regăsindu-mi trăirile sufletești atit de mult in acest articol. Restul sînt doar vorbe.

    Un singur gînd/dorință aș avea – Dar-ar Domnul ca odată și odată în România să se trăiască bine, să fie guvernată de oameni care iubesc această țară și să acționeze in virtutatea acestui fapt, iar ca Românii să învețe și să iubească să fie Români – oriunde pe pămîntul ăsta! Restul va veni de la sine iar noi ne vom întoarce

    Cu iubire din Montreal,

    Rareș

    • Rares salut :)
      La Multi ani! Articolul a fost scris pentru cei ca tine, pentru ca acum mai mult ca niciodata avem nevoie de voi. In special spiritual. Voi sunteti noi si veti fi atata timp cat o sa o doriti. Din nefericire vad cat de greu este celor ramasi „la vatra” sa inteleaga asta.

  3. Iubim Romania oriunde ne-am afla! Si da, ne-om intoarce in Romania, in tara noastra, pentru a face cate ceva pentru Romania, in ciuda clasei politice nepasatoare. Plecarea definitiva si topirea in alte culturi inseamna uitarea bunicilor si strabunicilor noastri. Eu nu vreau sa-i uit, sa-i sterg cu buretele pentru un pumn de dolari… La multi ani Romania!

  4. Multam pentru urare.
    In ce ma priveste am cu tara de origine un raport destul de complicat. Ma bucur cind pot colabora cu colegi romani, foarte buni in disciplina lor. Ma aduce la disperare politica si media. Ma intristeaza faptul ca in 20 de ani si mai bine, dintre care in curind 4 in UE, s-a avansat atit de putin.

    In fine. Multi ani la toti oriunde ati fi. Nici „sa auzim de bine” nu mai pot spune, sunt vorbele unui fost mare roman, devenit intre timp sluga la mogul.

    • Salut @bladd,
      articolul asta este scris si pentru tine! Tara de origine este tara in care te-ai nascut, as zice tara natala. Daca o accepti ca patrie sau nu, chestie individuala, poate nici macar importanta. Important este ceea ce simti tu! La multi ani din Romania!

  5. DA ,in primul rind eu doresc tuturor vorbitorilor de limba romana indiferent unde se afla MULTA SANATATE FIZICA SI MENTALA,BUCURII,FERICIRE SI BUNASTARE ,ANII DE VIATA II DA DUMNEZEU,DUMNEZEU SA VA APERE SI SA VA OCROTEASCA.As dori sa fac o rugaminte si in acelas timp un apel:
    DRAGI ROMANI, contribuiti direct la informarea corecta acelor ramasi acasa prin explicarea a ceea ce traiti si cum ar trebui sa traim si noi cei de acasa, ma refer la cei care au rude in tara sau prieteni.Politica de dezinformare si manipulare combinata cu distrugerea valorilor traditionale a debusolat populatia Romaniei transformand-o intr-o masa amorfa FARA DORINTA DE A SE IMPLICA IN SCHIMBARI DE FOND, considerind la sugestia clasei politice ca nu se poate schimba nimic ,ceea ce este o mare minciuna.Este normal ca cei care au adus ROMANIA la acest standard de neperformanta, si si-au insusit sume imense devalizind, industria,economia, bancile,cultura,sa nu doreasca schimbari de fond.In aceasta situatie numai prin actiuni populare, democratice sprijinite de societatea civila ,se poate cere parlamentului schimbari de fond.
    SCHIMBARILE SINT NECESARE ACUM, MIINE AR PUTEA FI PREA TIRZIU.

  6. Ca unul din cele patru milioane( cred ca numarul e cu f’un milion mai mare), va multumesc pentru urare si va urez la rindul meu sa reusiti sa scoateti restul din mintea de lemn din care si eu mai gasesc uneori cite o aschie.E singura cale de a o lua si tara aia pe drumul normalitatii. O zi buna!

  7. Offfff! Fain scris!… Am venit acasa pt o saptamana, ca sa prind 1 Decembrie in tara… ca mi-i taaaare drag. Dar maine plec inapoi… mi-a fi dor, oi mai citi pe-aici si mi-a mai trece (o:

    Sa ne-auzim cu bine (chiar si din Phoenix, AZ)!

  8. Pacat ca unii

    http://www.youtube.com/watch?v=7WBUg4UeYAU&feature=player_embedded

    habar nu au pe ce lume traiesc!

    Pentru acestia…1 Decembrie 1918 e pretext de nemunca si de un gratar si o bere cu prietenii!

    Destul de trist…

    Pentru astia a murit Iuliu MANIU in inchisoarea sinistra de la Sighet? Pentru trogloditii astia a spus Iuliu HOSSU pe patul de moarte :”..lupta mea s-a sfarsit, a voastra continua”?

    A cui lupta Iuliu? Si pentru ce?

  9. Multam, Teofil.

    Ramane de vazut daca cei 6 miliarde de euro anual ar merita patru milioane de voturi prin posta (sau chiar daca mult mai putine, insa oricum mai multe decat sa trebuiasca sa traga omul o fuga de 150 mile pentru o stampila). Cineva (nu spun cine, se simte el) a ramas dator moral cu asta.

    Un tarziu omagiu si voua, daca tot ati ramas ca sa nu se stinga lumina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro