luni, aprilie 22, 2024

Rusia se pregătește de revanșă în Republica Moldova. Ce mai poate face statul român? Interviu cu analistul Armand Goșu

Armand Goșu: România trebuie să fie pregătită să facă față degradării dramatice a situației în regiune. În condițiile ofensivei ucrainene din Herson, rușii vor intensifica bombardarea Mykolaiv și mai ales Odesa. Asta înseamnă că Moldova ar fi lovită de un mare val de refugiați. Adăugați protestele de stradă pregătite de socialiștii lui Dodon și de gruparea lui Șor și finanțate generos din banii oligarhilor. Oamenii rușilor din Transnistria și Găgăuzia, pregătesc și ei ceva pentru toamnă.

Dacă România vrea să se implice în susținerea securității energetice a Moldovei doar cu seminarii și policy papers-uri, Moldova ar trebui să se grăbească să anunțe Berlinul și Parisul și să caute împreună soluții. O variantă ar fi, da, depozitarea gazului în Ucraina. Dar trebuie imaginat un mecanism european, cu sursa banilor precizată, pentru că Moldova nu are bani, cu cantități, date și trasee de tranzit. 

Contributors.ro: Se tensionează relația dintre Republica Moldova și Rusia. Recent, la CNN, primul ministru Natalia Gavriliță a vorbit de riscul extinderii războiului din Ucraina spre Odesa și Transnistria. Cu câteva zile înainte, Maia Sandu a interzis intrarea în Moldova a militarilor ruși care mergeau în Transnistria pentru rotația trupelor. Un parlamentar rus a răspuns destul de nervos acuzând Chișinăul că-i glorifică pe criminalii fasciști români. Este în pericol Republica Moldova?

Armand Goșu: Toți suntem în pericol. Cu atât mai mult Republica Moldova, care se află pe linia frontului, practic. Lucrurile ar trebui explicate: pe teritoriul entității separatiste sunt două feluri de trupe, cele rusești de menținere a păcii, care se află legal în Transnistria, potrivit armistițiului din vara anului 1992, și Grupul Operativ al Trupelor Ruse, care nu are nici o bază legală. Maia Sandu a explicat încă de acum trei ani diferența dintre cele două structuri și a cerut evacuarea militarilor ruși din Grupul Operativ precum și retragerea depozitelor de muniții și modificarea statutului trupelor de menținere a păcii, adică transformarea lor dintr-o misiune militară rusească într-una civilă sub mandat internațional. Deci, Chișinăul n-a făcut decât să repete pozițiile oficiale din ultimii ani.

E multă ipocrizie în reacția Moscovei. După 2014, adică după anexarea Crimeii, rotația trupelor s-a făcut local în Transnistria. Adică, militarii erau recrutați dintre localnicii cu cetățenie rusească. Doar ofițerii veneau din Rusia, prin aeroportul de la Chișinău. Veneau în civil, unii aveau și pașapoarte transnistrene, nu doar rusești. Nu spuneau poliției de frontieră că sunt militari și se numără printre comandanții Grupului Operativ.

Cea mai mare amenințare pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău nu este de natură militară. Chiar dacă Rusia ar putea mobiliza 10.000 de militari în Transnistria, nu cred că se încumetă să pornească împotriva Chișinăului care nu are decât 6000 militari. Ar interveni imediat Ucraina, care ar prelua controlul regiunii separatiste, ceea ce nu cred că e în interesul Rusiei. Cred că Moscova pregătește un scenariu diferit dincolo de Prut, fără trupe și focuri de armă, dar utilizând arma energetică, inflația care depășește 30%, scăderea puterii de cumpărare a populației, propaganda anti-occidentală și mobilizarea liderilor partidelor și grupărilor politice pro-ruse care se simt amenințați.

Contributors.ro: Se simt amenințați bănuiesc de procurorii anti-corupție. Sunt două cazuri mult mediatizate, ale fostului președinte Igor Dodon, în arest la domiciliu și al Marinei Tauber, deputată din partea Partidului Șor, care este arestată. Sunt cazuri cu mare rezonanță în societatea din Republica Moldova. Dar întrebarea e, cum de pot acești lideri compromiși să amenințe guvernarea PAS?

Armand Goșu: Prin manipularea opiniei publice, pe fondul scumpirii produselor de strictă necesitate, a creșterii inflației… Disperarea oamenilor ar putea să fie folosită de forțele pro-ruse pentru a organiza ample proteste care să ducă la răsturnarea guvernului pro-european al PAS. În condițiile războiului din Ucraina, în condițiile în care regiunea Odesa este o țintă predilectă a unei posibile ofensive rusești, destabilizarea situației la frontiera de est a României ar putea fi un scenariu de coșmar.

La fel de dramatic este dosarul energetic, unde Chișinăul are nevoie de ajutorul Bucureștiului. Nevoie urgentă, acum, nu în octombrie, când se răcește vremea, și nu se mai poate face nimic.

Știți că Moldova este total dependentă de hidrocarburile rusești. Prețul lor a crescut. Prețul la gaz în Moldova este de două ori mai mare decât în România. Odată cu apropierea iernii, prețurile vor crește și mai mult. Republica Moldova are peste 780.000 consumatori din care mai puțin peste 15.000 consumatori non-casnici. În sezonul rece, Moldova consumă 837 milioane metri cubi de gaz, adică 6,2% din consumul României. Cum Moldova nu are unde să stocheze gazul, România ar putea să fie o soluție pentru depozitare. Cu condiția unor tarife mai mici pentru depozitare, pentru că prețurile în România sunt mai mari decât cele din Ucraina, de pildă.

Contributors.ro: De ce moldovenii nu depozitează gazul în Ucraina?

Armand Goșu: Mai întâi al trebui să-l cumpere. La prețul de acum înseamnă falimentul Republicii Moldova. După ce-l vor cumpăra, va trebui decis unde-l depozitează. Cea mai ieftină variantă ar fi depozitarea în Ucraina. Există totuși riscul bombardării depozitelor de către ruși. Ar mai fi și varianta depozitării în România, însă prețurile sunt mai mari. Dar depozitele sunt mai sigure. Deocamdată metrul cub de gaz este prea scump pentru bugetul firav al Moldovei. Nu exclud că pur și simplu Chișinăul așteaptă ieftinirea gazului sau așteaptă ajutor de la Bruxelles. Dar cred că UE are multe pe cap în acest moment. Așteaptă ca Bucureștiul să se ocupe de această problemă, pentru că România și-a asumat insistent rolul de responsabilul cu Moldova la nivelul structurilor europene.

Revin la întrebarea dvs. Dacă România vrea să se implice în susținerea securității energetice a Moldovei doar cu seminarii și policy papers-uri, Moldova ar trebui să se grăbească să anunțe Berlinul și Parisul și să caute împreună soluții. O variantă ar fi, da, depozitarea gazului în Ucraina. Dar trebuie imaginat un mecanism european, cu sursa banilor precizată, pentru că Moldova nu are bani, cu cantități, date și trasee de tranzit. Teoretic cel puțin, moldovenii ar putea stoca gazul în zona Liov-ului, unde sunt cele mai mari depozite din Europa, cu o capacitate de circa 33 de miliarde metri cubi. De pildă, Germania care se laudă cu depozitele ei, poate stoca 22 de miliarde metri cubi, în vreme ce România 3,2 miliarde. În contextul șantajului Rusiei cu gazul, Uniunea Europeană a obligat țările membre să-și umple la 80% capacitatea de stocare până la 1 noiembrie. România ar putea ca restul de 20% să-l folosească pentru a stoca gazul moldovenilor. Problema este că România are prețuri foarte ridicate la depozitare. Rezumând: Moldova are nevoie urgentă de ajutor concret, nu de planuri pe hârtie, nu de discursuri, ci de lucruri concrete, pentru că altfel situația politică și socială se poate degrada într-un ritm galopant. E în interesul securității României ca scena politică de la Chișinău să rămână stabilă, și Moldova să rămână orientată ferm spre Occident. România a fost foarte geloasă ori de câte ori alt membru UE își manifesta un interes special pe dosarul Moldova. Bucureștiul a dorit un fel de exclusivitate, să se ocupe doar el de relația cu Moldova, la nivelul structurilor euro-atlantice. Deci, dacă se întâmplă ceva negativ la Chișinău, iar România ridică grațios din umeri, statutul Bucureștiului de actor regional nu va  mai avea nici un fundament. Pur și simplu România nu va mai fi luată în serios, pentru nici un rol în zona extinsă a Mării Negre.

În același timp, România trebuie să fie pregătită să facă față degradării dramatice a situației în regiune. În condițiile ofensivei ucrainene din Herson, rușii vor intensifica bombardarea Mykolaiv și mai ales Odesa. Asta înseamnă că Moldova ar fi lovită de un mare val de refugiați. Adăugați protestele de stradă pregătite de socialiștii lui Dodon și de gruparea lui Șor și finanțate generos din banii oligarhilor. Oamenii rușilor din Transnistria și Găgăuzia, pregătesc și ei ceva pentru toamnă.

Contributors.ro: La cine vă referiți mai exact? La liderul transnistrean Krasnoselski?

Armand Goșu: Nu la Krasnoselski mă refer, el e omul Șerif, iar oligarhul Gușan care controlează holdingul vrea să conserve situația de acum. Pur și simplu vrea să supraviețuiască războiului, să-și ducă traiul în Germania, a cărei cetățenie o are și să-și cheltuiască în liniște averea de miliarde de dolari. Nu cred că Gușan va face ceva ca să destabilizeze situația. Dar dacă rușii vor veni peste Transnistria și se va contura scenariul în care enclava separatistă va face parte din “Novorossia”, Gușan va încerca să se salveze și va trece pe partea lui Putin. În acest moment, cred că șeful diplomației de la Tiraspol, Ignatiev, își asumă public rolul de pion al Moscovei în Transnistria.

Însă, cred că în planurile Rusiei de a destabiliza Moldova, Găgăuzia a primit un rol mai important. Și nu mă gândesc la Irina Vlah, care-și termină mandatele de bașcan, ci la Viktor Petrov, tânăr ambițios, cinic, susținut de Caramalac, zis și Bulgarul, lider al lumii criminale din Chișinău în anii ‘90, refugiat la Moscova. Deci, actuala guvernare de la Chișinău trebuie să facă față unei coaliții compusă din opoziția internă pro-rusă, războiul și criza refugiaților, criză energetică, inflație de peste 30%, oligarhi fugiți pe alte meleaguri și lume criminală. E o alianță foarte puternică, care poate lovi mortal actuala guvernare și poate compromite proiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Interesul României este ca Republica Moldova să nu cadă în sfera de influență a Rusiei, să rămână orientată spre Vest și să avanseze fără sincope pe parcursul european.

Contributors.ro: Deci, confirmați că Republica Moldova poate fi următoarea țintă a Federației Ruse, așa cum titra recent și presa americană?

Armand Goșu: Nu spun că Rusia se pregătește să atace Republica Moldova. Nici nu cred în acest scenariu. Dar sunt convins că plănuiește destabilizarea Republicii Moldova. Iar criza energetică, adică o Moldova fără energie electrică și fără gaz,  undeva la toamnă, e un scenariu nu doar plauzibil ci și probabil. Chișinăul trebuie ajutat ca să-l evite.

Contributors.ro: Poate Moldova rezolva problema gazului într-o negociere directă cu Rusia? Am văzut că unii îi reproșează Maiei Sandu că nu se înțelege cu direct cu Putin. Iar dacă s-ar înțelege cumva, Moldova ar avea gaz. Adică Maia Sandu ar trebui să facă ceea ce nici măcar cancelarul Scholz nu poate. Deși Rusia a reluat livrarea gazului prin Nord Stream, după 10 zile de tensiune, este în ceață totală viitorul colaborării energetice între Europa și Rusia.

Armand Goșu: Spune mult acest recent scandal despre capacitatea Rusiei de a manipula capitale importante din Vest. Important de reținut că stația de compresare are 10 turbine Siemens. Niciodată nu funcționează toate 10, ci prin rotație. Se atinge capacitatea maximă de compresare cu doar 5 turbine. Deci, faptul că o turbină  trimisă la reparații era blocată la Montreal în Canada, nu afecta capacitatea de compresare pentru Nord Stream. În iunie, deci cu două săptămâni înainte să anunțe suspendarea livrărilor, Gazprom a redus de la 167 milioane la 66 milioane metri cubi de gaz livrați pe zi. Sub pretextul stației de compresare, supusă sancțiunilor internaționale, care vă spuneam că nu afecta sub nici o formă volumul gazului livrat. Germania face presiuni asupra Canadei care scoate turbina de pe lista sancțiunilor. La 10 iulie, cancelarul Scholz mulțumește Canadei pentru înțelegere… Toate aceste concesii n-au făcut decât să întărească convingerea lui Putin că șantajul energetic funcționează. Astfel că, a doua zi, la 11 iulie – cronologia e foarte importantă – Gazprom a anunțat suspendarea totală a livrărilor de gaz prin Nord Stream pentru 10 zile. Cancelariile occidentale așteptau cu sufletul la gură să vadă dacă Moscova reia livrările. La Bruxelles von der Leyen căuta un compromis între statele membre pentru a obține angajamentul de reducere cu 15% a consumului. Compromisul se conturează, iar la 21 iulie Gazprom reia parțial livrările. Însă, doar la 40% din capacitatea maximă. Lucrează doar 2 turbine din 9, cea de a 10-a fiind pe drum spre Rusia, din Germania. Dacă nu cumva a și sosit.

Contributors.ro: Și mai este gazul livrat prin Ucraina, în ciuda războiului conducta funcționează. Deci, nu către China, ci tot în Europa vrea să exporte Gazprom.

Armand Goșu: Da, așa este. Pe lângă Nord Stream, Gazprom continuă să livreze pentru piața occidentală prin Ucraina. Și aici la capacitate mai mică, doar printr-o conductă. Acum câteva zile, o depeșă TASS citând un oficial al Gazprom vorbea de 42 de milioane metri cubi cu zi.

Că ați adus vorba de China, nu e locul aici, dar vreau să amintesc .. pentru comparație. În ciuda investițiilor rusești în Puterea Siberiei, peste 55 de miliarde dolari, din decembrie 2019 și până la sfârșitul lunii iunie 2022, China a cumpărat gaz de 3,8 miliarde dolari. Comparați cu banii pe care-i câștigă Gazprom din relația cu țările UE și ajungeți la concluzia Otiliei Nuțu, că Rusia depinde de piața occidentală, mai mult decât depindem noi de gazul rusesc.

Dacă Moldova are bani să cumpere la acest preț, Gazprom o să-i vândă, nu asta e problema. Problema este că guvernul de la Chișinău nu are bani să subvenționeze prețul gazului pentru populație. Și așteaptă o scădere și stabilizare a prețului la gaz.

Dacă în Ucraina armata rusă trage cu rachete și artilerie grea, Moldova poate fi îngenuncheată prin specularea vulnerabilităților interne. Iar evoluțiile pot fi cu atât mai dramatice, cu cât Rusia intră într-o nouă fază a războiului.

*

Odată cu pauza operațională anunțată de Vladimir Putin s-a încheiat această a doua etapă a războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

După retragerea ucrainenilor din Lisiceansk și ocuparea localității de către armata rusă s-a încheiat practic operațiunea pentru cucerirea regiunii Lugansk. Putin a anunțat la 4 iulie într-un discurs televizat că unitățile care au participat la lupte trebuie să se odihnească. Analiști britanici sau americani au vorbit de pauza operațională.

Obiectul tactic al Rusiei este ocuparea întregului Donbass în această fază a războiului, începută la mijlocul lunii aprilie. Cu eforturi extraordinare și pierderi uriașe, Rusia a cucerit regiunea Lugansk, până la 4 iulie, cum spuneam. Luptele pentru Donețk se anunță chiar și mai grele. Întrebarea este dacă după sosirea armamentului occidental modern, în primul rând a complexelor de rachete mobile HIMARS, Rusia nu este forțată să-și schimbe tactica.

Campania începută la 24 februarie a fost un eșec colosal pentru armata rusă. În planurile pregătite de FSB, regimul Zelensky trebuia să cadă în câteva zile, de la invazie. Obiectivul era schimbarea puterii puterii în Ucraina. Adică trebuia operaționalizată concluzia articolului lui Putin din vara 2021, Despre unitatea istorică a rușilor și a ucrainenilor. Ideea de bază era că statul ucrainean nu poate exista decât în alianță cu Rusia, adică subordonat Rusiei, loial Moscovei. Deci, obiectivul armatei ruse era cucerirea întregii Ucraine. După ce a eșuat în încercarea de a ocupa Ucraina, Putin și-a redus ambițiile la cucerirea Donbass-ului și păstrarea teritoriilor ocupate în sud, în Herson. Obiectivul politic se schimbase și el, odată cel tactic. După ce a eșuat în înlăturarea guvernării pro-occidentale de la Kiev, Putin a încercat să-și creeze avantaj pe teatrul de operațiuni pentru a-l obliga pe Zelensky să accepte condițiile de pace dictate de Rusia, un fel de Minsk 3.

Linia frontului s-a redus dramatic, operațiunile devin mai lente, mai prudente, deci mai previzibile. Această etapă a războiului care a început în aprilie și s-a încheiat la 4 iulie a fost dominată de artileria grea, de concentrări de trupe în raioane mici, pe doar câțiva km. Rușii n-au fost atât interesați să distrugă forța vie a inamicului cât să ocupe teritorii, ceea ce se făcea în urma unor asedii clasice. După câteva tentative eșuate în aprilie de a organiza încercuiri ample, în care să prindă ca într-un clește unitățile ucrainene din Donbass, adică puțin peste 40.000 de oameni, armata rusă s-a apucat să felieze regiunea Lugansk, ocupând fâșii de teritoriu și avansând după mai bine de două luni și jumătate de lupte pe o adâncime de 30-40 km.

Obsesia pentru încercuirea clasică a inamicului, adică pentru tactica din al doilea război mondial care se predă în academiile militare de la Moscova, n-a dat roade. Nici măcar orașul Severodonețk, unde s-au dat cele mai violente lupte, n-a fost încercuit iar rușii n-au prins în clește nici o unitate militară ucraineană.

Schimbarea șefilor operațiunilor militare din Ucraina a avut ca rezultat schimbarea tacticii.

La comanda operațiunii din Ucraina ajung generali cu experiența războiului din Siria, care sunt parțial considerați de presa internațională vinovați pentru violențele împotriva populației civile.

Da, exact. E vorba de generalul Aleksadr Dvornikov, un militar extrem de controversat, despre care au apărut detalii picante. Au trebuit să treacă două luni și să fie decimate mari unități ale rușilor, pentru ca Putin să-l schimbe la sfârșitul lunii mai, cu generalul Serghei Surovikin, nu mai puțin controversat.

Ca să vă faceți o idee … Dvornikov a fost destuit după distrugerea unei armate ruse. E vorba de armata 58 care a lupta în războaiele cecene, a participat la campania din Georgia, din august 2008, în Donbass 2014. Vorbim de o armată de elită a Rusiei. Care a fost decimată, distrusă… au mai rămas în viață doar câțiva militari. Armata 58 a fost comandată de generali celebri, cei care urmăresc evoluțiile din Rusia, cunosc toate aceste nume, au ținut prima pagină a presei moscovite cu ani în urmă: Troșcev, Șamanov, Gherasimov.

Numirea lui Surovikin în fruntea grupului de armate IUG (Sud) e oarecum surprinzătoare. Nu pentru faptul că acum 30 de ani era acuzat de moartea celor trei protestatari din centrul Moscovei, cu ocazia puciului din august 1991. Nu-mi amintesc să fi fost vreun proces, pur și simplu Boris Elțin i-a eliberat în grup pe care care au participat la represiunea. Atunci a ieșit și Surovikin din închisoare. Dar nu din cauza asta este el controversat. Ci pentru că a fost implicat în scandaluri de corupție din armată, unele cu mare rezonanță publică. Una dintre cauzele slabei performanțe a armatei ruse este considerată corupția generalizată. Să numești la comanda celui mai important grup de armate care luptă în Ucraina un general asupra căruia planează mari suspiciuni de corupție echivalează cu un scuipat de obrazul armatei ruse.

Au fost arestați generali din FSB care s-au ocupat de planificarea invaziei din Ucraina. Și ei erau anchetați pentru corupție. Au mai apărut informații despre ei?

Conducerea celebrei Secții a 5-a a FSB care se ocupă de fostele republici sovietice, adică șeful și adjunctul său. Au fost arestați și anchetați la Lefortovo, chiar în închisoarea FSB. Apoi au fost eliberați, nu e clară soarta lor, oricum.

Generalul Beseda, care conducea operațiunile de spionaj, inclusiv în Țările Baltice, a fost arestat pentru a explica de ce n-a funcționat nimic la invazie, și cum a cheltuit sumele uriașe de care a dispus. O observație: FSB e serviciul de contraspionaj, cel de spionaj este SVR, fosta Direcția I-a a KGB. Secția a 5-a condusă de Beseda nu face spionaj clasic, ci se implică activ în viața politică a fostelor republici sovietice. Principala atribuție a Secției a 5-a este să aducă și să mențină la putere în aceste state guverne loiale Moscovei. De anchetarea conducerii Secțiai a 5-a s-a ocupat Direcția a 9-a a FSB, personal generalul Verteașkin.

Andrei Soldatov, unul dintre puținii analiști care au informații și mai și înțeleg ce se întâmplă în serviciile secrete rusești, atrage atenția asupra altui fenomen, anume faptul că acestea revin la funcțiile inițiale ale poliției politice staliniste, NKVD. A crescut represiunea brutală și a scăzut impactul metodelor moderne, cum ar fi atacurile cibernetice, dezinformarea, propaganda. S-a revenit la lagărele de filtrare, după modelul celor controlate de SMERȘ, în cel de-al doilea război mondial. Are loc un proces tot mai agresiv de curățare a elitei, prin șantajul cu materiale compromițătoare, arestarea în locuri publice, acuzarea ziariștilor care îndrăznesc să spună adevărul sau a avocaților care apără victimele abuzurilor statului că sunt spioni străini.

Cum s-a terminat această a doua etapă a războiului? E victoria Rusiei? Prețul plătit pentru aceste victorii e prea mare?

Obiectivul lui Putin era să șteargă impresia deplorabilă a primei etape a războiului și să obțină victorii, cât de mici, dar victorii să fie. Pentru el, victoria înseamnă cucerirea de teritoriu. Fără victorii, regimul său ar fi fost amenințat, pentru că Putin s-ar fi dovedit neputincios să livreze populației, în schimbul  loialității și susținerii, victorii militare. Pentru Kremlin, acei câțiva zeci de km cuceriți în Lugansk reprezintă o victorie. Pierderile au fost uriașe, unități întregi au fost decimate. Iar în ultimele săptămâni, armata stătea în spatele artileriei. După bombardamente de tipul celor din Cecenia, cu tunuri lipsite de precizie, dar cu covoare de bombe, care distrug absolut tot, atacau din trei părți unitățile de mercenari. Acum sunt mai multe firme, nu doar Wagner. Nu mai sunt oameni cu experiență solidă militară, cum a fost recrutați în 2014-2015. Apoi sunt unități de voluntari. În acest unități pot lupta de la pușcăriași, cărora li se promite eliberarea din închisoare. Ar fi vorba de câteva sute de persoane. Mai luptă și circa 6000 de kirghizi și tadjici cărora li s-a promis cetățenia rusă. După mercenari și voluntari intrau în localitățile cucerite unitățile para-militare ale separatiștilor din Lugansk și Donețk. Unitățile armatei ruse stau undeva pe margine, și se uită la toată această desfășurare. În fond, purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării s-ar putea să nu mintă foarte mult atunci când reduce pierderile la doar câteva mii de oameni. Aceștia sunt morții Ministerului Apărării. Dar, mai sunt pierderile Ministerului de Interne și Gărzii Naționale. Sunt socotite separat. Cât privește unitățile de mercenari, ele nu există oficial, legislația rusească le interzice. Deci sunt morții nimănui. Mai sunt unitățile de voluntari, cei care semnează contract în care e stipulat că familia primește o mare sumă de bani. La o televiziune rusească a și fost difuzat un reportaj în care o familie se lăuda că a luat o mașină cu banii primiți pentru cineva care a murit la război, deci era un bun exemplu de urmat.

Liza, fetița cu nevoi speciale, ucisă la Vinița de o rachetă rusescă

Și de ce s-a terminat acum această etapă? Cât de mult a înclinat balanța în favoarea ucrainenilor armele primite de la occidentali?

HIMARS e abrevierea de la High Mobility Artillery Rocket System, un complex american de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Sunt senzaționale, n-am crezut că rușii sunt total neputincioși în fața lor.

Ca să mă înțelegeți corect. Teoretic, ce puțin, rachetele trase de HIMARS ar fi trebuit să fie interceptate de sistemele rusești S 300 și S 400. Așa am citit că se va întâmpla. Rușii nici măcar nu văd rachetele trase de ucraineni, nici vorbă să le intercepteze. Viteza unei rachete americane este de 2.5 Mach, adică peste 3000 km pe oră. Aceste rachete lovesc ținte aflate la 80 km în 94 secunde. Aceste rachete zboară foarte jos, mai jos decât orice altă rachetă balistică sau de croazieră. Lansatoarele sunt pe mașini, așa încât, imediat după ce au tras, au părăsit zona. Până când explodează racheta, mașina e deja câteva sute de metri  mai departe de locul din care a tras. Așa că lui Putin nu-i rămâne decât să facă bilanțul pierderilor după fiecare zi și să spere că va găsi o soluție ca să anuleze acest avantaj tactic.

La sfârșitul lunii iunie în Ucraina erau 8 instalații apoi 12. Nu apăruseră încă fotografii pe rețelele sociale, era ceva misterios. Dar au început să tragă, fără ca armata ucraineană să-și asume aceste lovituri. Până la 1 iulie au lovit cel puțin 10 ținte rusești, depozite de armament și muniții, puncte de comandă. Apar imagini video, de ambele părți. Era clar, erau rachete HIMARS. Erau lovite ținte aflate între 50 și 75 km în spatele frontului, în regiunile Herson, Lugansk, Donețk. Rachetele trase de ucraineni sunt ghidate prin GPS, sunt mult mai precise decât cele rusești. Și lovesc cu prioritate depozitele de muniții, de combustibil. Rușii n-au stat niciodată bine la logistica de război. Nimic nu e automatizat, cară muniția cu brațele. Cum nu au camioane de transport, linii de comunicații și nici nu înțeleg cum funcționează logistica militară cu rețea de depozite pentru a deservi mai multe unități, ei țin în spatele liniei frontului, la 20-30 km depozitele care astfel sunt ținte facile pentru rachetele HIMARS care pot să bată la 80 km.

Singura soluție la îndemână pentru ruși ar fi să-și pună la punct logistica, să mute depozitele de armament, muniție, comandamentele la peste 90 km distanță de linia frontului, ca să iasă din raza de acțiune a rachetelor HIMARS. Asta cu condiția ca americanii să nu trimită rachete care lovesc ținte situate la 299 km.

Ce urmează să se întâmplă în această vară? La ce să ne așteptăm?

Zelensky a anunțat ofensiva în regiunea Herson. Cred că din punct de vedere politic are mare nevoie de o victorie militară. Rusia nu mai are resurse ca să continue susținut ofensiva în Donețk și are nevoie de timp ca să-și odihnească trupele și să-și complecteze unitățile decimate. Reacția armatei ruse la loviturile de o precizie chirurgicală ale rachetelor HIMARS a fost să bombardeze împrăștiat orașele, mai ales țintele civile. Imaginile înfiorătoare ale victimelor acestor bombardamente n-au făcut decât să reconfirme, odată în plus, că ucrainenii luptă pentru o cauză dreaptă, iar pentru noi, cei din Occident, că trebuie să ajutăm și mai mult greu încercatul popor ucrainean. Suntem generația care o să-și amintească atât timp cât va trăi de Liza, fetița de 4 ani, ucisă la Vinița, la sute de km depărtare de linia frontului, de o rachetă rusească.

Ca ofensiva ucraineană din Herson să aibă succes, Occidentul ar trebui să-i dea lui Zelensky tancuri și avioane de luptă. După pierderile din Donbass, nu știu dacă armata ucraineană poate declanșa o contraofensivă de proporții. Chiar dacă autoritățile de la Kiev au cerut repetat populației din zonă se plece, mulți oameni au rămas și sunt utilizați ca un scut viu de trupele ruse. În cele patru luni  de la ocuparea regiunii Herson, rușii și-au construit o rețea de fortificații care va fi greu de cucerit și au încercat să integreze și să loializeze populația. Au schimbat actele, numerele de la mașini, au blocat internetul, au introdus doar televiziunile rusești. Iar acum se pregătesc să organizeze referendumuri. Nu e clară intenția lui Putin, dacă vrea să anexeze la Rusia aceste teritorii sau să pună bazele unui satelit, de tipul republicilor populare Donețk și Lugansk.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. Excelenta analiza.
  Da la Bucureștiul preocupat de legalizarea plagiatelor , închirierea de clădiri în USA ( cu chirii pentru țări cu petrodolari ) și amânarea eternă a oricărei achiziții militare, se gândește cineva la aceste analize ?
  Sau rămânem la vechiul slogan ” noi muncim. Nu gândim ” .
  Timpul trece , leafa merge”.

  Inundați constant de sloganul ” furnizor de securitate la Marea Neagră”. In curul gol și traista goala , e absolut evident. ☹️

 2. Foarte interesant interviu. O intrebare: credeti ca daca rusii iau Odesa ucrainienii nu vor bombarda depozitele cu munitii din Tiraspol si neutraliza pe cei 1000 soldati rusi de acolo? Si chiar daca nu iau rusii Odesa, ucrainienii pot face lucrul asta foarte usor. Nu cred ca nu exista deja o intelegere intre Ucraina, Romania si RM. Intrebarea e cat de curand se va intampla asta.

  • Bubuiala va fi sigur fra!
   Însă doar un militar specializat poate spune cum va arăta regiunea după Mega bubuitură.
   Rușii nu pot lua Odessa… însă pot slabi contraofensiva ucraineană în Herson și întârzia distrugerea capului de pod strategic, din dr Niprului, blocând rutele de transport vitale care tranzitează rep.moldova după ce provoacă anarhie și haos acolosha, cu concursul Pomaniei desigur.

  • Armele si munitiile din depozitele situate in Tiraspol sunt foarte importante pt. Ukraina in cazul unui razboi prelungit.
   Ideea este cum sa pui mana pe ele, nu sa le distrugi…
   Ramane de vazut cum se vor pozitiona toti actorii din zona de conflict si daca Rusia va bate in retragere ,multumindu-se cu teritoriile ocupate si cu un razboi de uzura.
   In Transnistria se pot schimba multe daca NATO si USA se implica intr-un mod discret…
   Este vorba de multi bani aici.

  • Si de ce n-o fac ? Oare pentru ca cei 1000 militari rusi or fi frati ? Nu pricep ceva: le mor civilii, primesc ajutror din toate partile, si rusii inca mai respira si mai trag in ce vor ? am impresia, vaga, ca se incerarca a se limita pierderile rusesti. Doar o impresie. Se vobeste de „armate decimate, anihilate”. Ar trebui ca rusii sa nu mai aiba picior in Ucraina, dupa toate aceste „armate decimate, anihilate”. Am impresia, proasta, ca privesc filmul „Mircea”. In acest timp, rusii avanseaza, ataca, se regrupeaza. Ucrainenii, la ei acasa, fac ce ? Tare erau mandri atunci cand interziceau alte limbi. Acum ? Unde e mandria ? pe facebook si in vorbe de pe tastatura ? „slava ucrainii”, ok, si atat ? Le omoara aia copiii la sute de kilometri in spatele frontului, si ei ? Parerea mea e ca Europa a dat-o-n bara cu lumea slava, astia or sa ramana filorusi orice li s-ar intampla. De la inceput am avut senzatia ca vor constitui un fel de cal troian. Poiate chiar de aceea nu pare nimeni grabit sa trimita cornul abundentei armelor in Ucraina, sa nu cumva sa-ntoarca astia armele. S-au mai vazut cazuri asemanatoare.

 3. Armand Goșu este un analist politic adevărat. Mai mult, are puterea să se detașeze de „blau-blaul” politic și să redea și impresia generală a publicului, în speță cel moldovean.
  Îmi mai place fiindcă spune fără ocol „Dacă România vrea, atunci…”
  Ei, aici e aici. Cred că și poporul din România rămâne la nivel declarativ, deși interesul i-ar dicta, teoretic, să sprijine Moldova ca să respingă rușii. Și-atunci?
  Să ne împăcăm cu gîndul că pe o perioadă nedeterminată România va rămâne cu granițele de acum. Dragoste cu sila nu se poate.

 4. România poate și trebuie să ajute Moldova, dar în general Moldova vrea să fie ajutată de alții ca UE, Polonia, Ucraina și mai puțin România. Moldova încă vrea să rămână „neutră” și deci nu are încredere în România. De la România nu vrea decât bani, nu vrea niciun fel de intervenție economică sau politică. Se pare că presiunea cumulată Rusia-Germania-SUA este în acest sens, respectiv Moldova este o monedă de schimb în conflictul Rusia-Ucraina-Occident, deci România este un fel de „mână moartă”, fără importanță și deci fără nicio garanție.

 5. Vai noua! Se doarme in papuci in Bucurestiul nostru scump
  Se merge in vacante.
  Toamna ne va aduce foamete,razboi si nebuneala. Cu acesti politruci prosti vom pierde tara

  .

 6. Deocamdata situatia la zi ne arata cum trupele rusesti nu avanseaza decisiv in teren cum pe segmente de importanta strategica trupe ucrainienilor desfasoara mici ofensive locale . Nu asistam nici la aparitia trupelor ruse , de desant, ce ar trebui sa ocupe Odesa si nici la aparitia unei inaintari spectaculoase spre Kiev sau spre inima Ucrainei . Vedem doar cum armata Rusiei distruge totul in cale in incercarea de a elimina spiritul si amprenta etnica a ucrainienilor in zonele cucerite acolo unde intial erau majoritarii etnicii rusi .Rusia a inteles ca nu poate cuceri mai mult de atit neavind sprijinul altor etnii ce locuiesc in Ucraina daca ar incerca sa se arunce orbeste spre centrul Ucrainei .Rep Moldova nu poate fi atacata .Primele bombe cazute in zona vor determina aparitia unui flux emigrationist si de o parte si de alta .Pentru armata ucraineana Transnistria nu reprezinta nici o problema de ordin militar .Daca Rusia va lovi Rep .Moldova de la distanta asa cum face in Ucraina toti transnistrenii rusofoni vor fugi imediat spre mama Rusia .Simpla amenitare a Ucrainei ce ar viza Transnistria alunga cetatenii lasind Transnistria aproape goala .Buceagul nu poate fi nici el cucerit de rusi . Armata ucraineana si fortele SUA nu vor permite asta . In esenta ne vom intoarce tot la o granita aflata pe Nipru daca nu cumva Rusia va claca militar si economic intre timp .UE SUA si aliatii lor vor oferi armament si toti „banii din lume” atita timp cit este nevoie .

  • Transnistria are foarte multe arme si multa munitie sovietica.
   Este un element important pe care fortele combatante ale Ukrainei si USA il analizeaza cu atentie asteptand momentul potrivit.
   Daca Rusia ataca Moldova , Ukraina ataca Transnistria si pune mana pe depozitele pline cu munitie.

 7. incercuirea clasică a inamicului, adică pentru tactica din al doilea război mondial” hm hm HM .. istoric da? In 1991 absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, şef de promoţie, da? şef de promoţie?!!

  Da’ asa de la amator detracat (eu, Bizonu’) la istoric profesionist de Cannae ati auzit ?Batalia aia in care o armata romana a disparut ? Anul 216 ien. Marea victorie a lu Hanibal ?
  Da de unu Alfred (Graff) von Schlieffen si al sau Plan (Schlieffenplan) ?!
  Si astia au studiat la Academia Frunze?!

  Sa nu mai zic ca incercuirea (centru „rigid” si flancuri „mobile”) este sa zic asa nu, nu clasica ci de-a dreptul traditie de-a dreptul antica ptr populatiile de calareti de stepa ? Ca si mongolii lui Ginginshan erau calareti de stepa?

  • Confundați tactica cu strategia.
   La Cannae Hanibal a înconjurat și zdrobit armata romană într-o singură bătălie.
   Aici este vorba de înconjurări strategice în care armate aflate pe teritorii întinse, sunt înconjurate cu scopul de a le împiedica fluxul de muniții și alimente pentru a le paraliza capacitatea de luptă, gen Stalingrad – ca în final acestea să se predea fără a lupta intens. Adică cum s-a întâmplat la Mariupol. Care de fapt a fost un eșec – armata rusă a pierdut timp și efective importante blocate în asediu, și în consecință ucraineenii au blocat înaintarea spre Kiev.

 8. Atât în România cât și în RM în localitățile rurale trebuie OPRITĂ extinderea rețelelor de gaze! Înapoi la lemn și cărbune și apoi mai vedem. În RM se extind prea mult rețelele de gaze poate chiar cu scopul de a fi și mai dependenți! România ar trebui că anul asta sa aprobe recoltarea a milioane de metri cubi de lemn și o parte să le trimită în RM!

  • Astazi vedem doar efectele deceniilor de prietenie dintre europeni si Putin. Decenii intregi in care Europa a fost dependenta total de energia rusilor, iar marile industrii germane au functionat doar cu gazele rusesti. Este inadmisibil ca astazi aceeasi politicieni sa ne ecologizeze fortat, preferand sa aloce miliarde de euro in propaganda climatica, ONG-uri de mediu sau energii „verzi”, in loc sa gaseasca solutii si surse de energie diferite de cele rusesti. Mai vedem apoi cum stam cu ecologizarea. Deocamdata, UE trebuie sa se salveze din crizele care vor urma la iarna si sa previna tulburari sociale, lucrul pe care Putin il doreste intens. Daca Europa ar fi avut lideri competenti si buni strategi, astazi n-ar mai fi fost in situatia asta, iar criza si santajul gazelor n-ar mai fi pus probleme nimanui.

  • @Ion – consumul industrial de gaze naturale e o problemă mult mai mare decât consumul casnic. Nici măcar grupurile energetice pe lignit nu funcționează satisfăcător fără 6-7% gaze naturale. Moldova românească stă destul de rău la capitolul capacități energetice, nu folosește la nimic să ții oamenii în frig. Oprești un singur obiectiv industrial și toată populația are gaz destul. Nu-ți folosește la nimic să ai zeci de mii de internări în spitale din cauza neîncălzirii locuințelor, iar gătitul e tot pe gaz metan, în orașele românești.

  • Padurile le taiem pentru altii. Versantii intregi au fost defrisati. Reimpaduriri mai ioc. Si acum avem nevoie de lemne pentru populatie. Toate guvernele au tacut in fata defrisarilor salbatice si nu au luat masuri dure. Acum taiem si mai mult ca sa ne fie si mai bine!

 9. Eu as adauga faptul ca pe langa aceste crize si probleme pe care le are Republica Moldova, mai exista si orientarea pro- opozitie a populatiei rezultata in urma unui sondaj. Partidul PAS ar pierde alegerile daca ar fi organizate acum, pentru ca moldovenii nu percep avantajele orientarii spre UE si se tem de sacrificiile pe care ar trebui sa le faca pentru intergrarea europeana. Desigur, orice aderare la UE presupune schimbari politice mari, schimbari de legislatie, reforme profunde in justitie, presupune somaj si modernizari industriale conform standardelor europene. Autorul afirma ca liderii din Gagauzia pregatesc „ceva” la toamna, insa din cate stiu Maia Sandu a discutat cu Irina Vlah despre spijinul acordat Chsinaului in vederea orientarii pro-vest, iar aceasta a fost de acord sa spijine acest demers.
  Legat de „pauza” operationala rusa, chiar asta noapte rusii au reluat atacurile asupra unei zone de langa Kiev (Chernihiv), cu rachete trase dinspre Belarus. Pana acum directiile de atac erau clare si ucrainienii stiau zonele din care rusii atacau, insa daca intra in „scena” Belarusul in zilele urmatoare, acest lucru ar insemna o degradare si mai mare a situatiei din regiune.

 10. Cred ca intelege toata lumea ca nu va fi deloc usor sa traiesti alaturi de state destabilizate, aflate in plin razboi, o perioada oarecare… Mai ales cu astfel de vecini, aliati, colegi si pretini!
  Urmeaza asadar o iarna foarte dificila, cum nu am mai avut noi de zeci de ani – nu prea multe in ultimii 105 ani.
  Pentru cei care inca nu stiti, ori nu va mai amintiti, si la noi a fost un front care a stationat mai mult decat cele din Ucraina pana azi, si care s-a rupt in 23 August 1944. Dupa aia a urmat eliberarea, seceta, foametea si comunizarea.
  Luarea Hersonului se va produce, fara indoiala, iar asta va priveste DIRECT pe voi si pe cei din rep.moldova.
  Cand, cat si cum, pe ce durata, inca nu stie nimeni, insa pentru statul ucrainean e vital sa-i impinga pe rusi peste Nipru si sa-i tina acolo in sah, pana cand epuizarile isi vor spune cuvintul de ambele parti si vor cadea la Pace.

 11. Cred ca noi toti , cei cu varsta cuprinsa intre 18- 60 de ani , nu ar strica sa avem valiza pregatita ; mental sa incepem sa ne obisnuim cu ideea ca va fi razboi si noi vom fi parte din el . Sa intelegem ca Europa si viata noastra nu va mai fi niciodata la fel . Anul trecut daca cineva preconiza doar 10 % din Lumea lui 2022 , autoritatile sanitare sau familia , il duceau la balamuc , imediat . Astazi , Lumea incepe sa devina un balamuc . Zilnic , lucrurile degenereaza , totul duce spre Razboi . Stii , amice , cu ce seamana vremurile astea ? Cu August 1914 – Marile Puteri nici nu concepeau sa se infrunte sau ca se vor confrunta . Degeneratii si parazitii ,, monarhi ,, europeni , Willy , Nicky , Bertie ( Wilhelm , Nicolae I , Albert ) isi trimiteau epistole gratioase . Pulimea era mobilizata , la relanti , dar temeinic . La Belle Epoque , parea eterna … Si Bang , a urmat Catastrofa WW I ! Astazi , pulimea din Gibraltar pana-n Carpati , este in vacanta . Macronii , Scholzii si Himmermannsii , ameninta sagalnic Rusia , cu degetul inmuiat in dulceata Noii Belle Epoque … ,, Secretarul adjunct NATO ,,
  ( pirtz ) M. Geoana , ne da asigurari ,, ca suntem sub umrela NATO ,, ! Noua Hoarda de Aur pusa in fata unei infrangeri catastrofale si umilitoare va apela chiar la arme nucleare – chiar daca riposta le-ar ucide , acolo cateva milioane de mujici , i – au mai pierdut si alta data , doar au destui … Deci , prieteni , unde-i valiza ? , sa strangem provizii , sa batem ferestrele -n scanduri , sa intocmim planuri de evacuare si refugiu , vine razboiul ….

 12. Impins sau nu de la spate, tov. putin a oferit Occidentului sansa de a face ceea ce trebuia facut de mult: decuplarea de rusia. Aceasta se produce si e ireversibila, Cortina de Fier se muta cu peste 1000 Km mai la Est. rusia nu mai are loc de intors, iar cutia de viteze a lui putin e fara marsarier.
  Dincolo de nostalgiile imperiale (intretinute de rusia), Austria si ungaria, cu sau fara politicienii ce le conduc astazi, vor fi nevoite sa-si demonstreze apartenenta, fara echivoc, la blocul occidental. Va fi din ce in ce mai greu, pentru cartitele si agentii rusiei din Occident, sa-si raspandeasca narativele otravite, intr-un mod subtil. Lucrurile se clarifica, va dura ceva timp, dar tot ceea ce nu are logica (prin prisma legilor firii) va disparea, in 10-15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro