duminică, iunie 16, 2024

1 Mai 2013 – Ziua somerilor

Daca ziua de 1 mai a anului trecut a fost marcata de proteste in strada, in aceeasi simbolistica muncitoreasca, 1 mai 2013 ar putea fi ziua “celebrarii” somajului, sau a unui semnal de alarma cu privire la cotele ridicate inregistrate din ultima vreme.

Mereu in crestere, cifrele referitoare la someri, la viitoarele disponibilizari fac din ziua de maine o mare incertitudine pentru cetatenii europeni. Agentiile de sondare a opiniei publice subliniaza teama cu care respondentii vorbesc despre actualul loc de munca, despre somaj, despre preturi si facturi.

Toate descriu o  lume dificila si dureroasa.

Nu departe de ziua de duminica, Grecia a anuntat reduceri a numarului de functionari cu 15.000 mii de oameni pana la sfarsitul anului 2014. Anuntul a declansat, bineinteles, proteste in strada la care au participat atat angajatii din sectorul public cat si cei din mediul privat.

Faptul ca in Spania numarul somerilor a ajuns la 6,2 milioane s-a soldat de asemenea cu proteste impotriva echipei guvernamentale care de cateva luni incearca sa implementeze masuri de crestere economica. Unul din 6 spanioli cu varsta de 25 de ani este somer, disponibilizarile nu au incetat, iar crearea de noi locuri de munca este deja un vis, chiar si pentru guvern.

Analistul spaniol, Federico Steinberg, conchide extrem de simplu: „rata somajului si problema locurilor de munca nu vor putea fi rezolvate pana nu se va reveni la crestere economica, ceea ce nu se va intampla mai devreme de sfarsitul acestui an.” O predictie sumbra dar realista.

Nici Franta nu sta prea bine unde sunt 3,2 milioane de someri cu o crestere anuala de 11,5% (conform datelor furnizate de Departamentul Muncii Francez).

In fata acestor date, Francois Hollande se dezice de austeritate si isi revizuieste targetul pentru deficit de la 3% la 3,7% pentru anul 2014. La fel si comisarul european, Oli Rehn, considera ca este vremea unei relaxari a fiscalitatii si a masurilor restrictive pentru a revigora cresterea.

Totusi aceste decizii nu se vor replica in viitorul apropiat, mai ales avand in vedere ca sunt extrem de generale. In nicio tara europeana nu s-au luat masuri specifice pentru somaj, nu s-au creat pachete speciale si nu exista inca o preocupare in acest sens.

Am putea face referire la Spania, care a anuntat ca pregateste o strategie pentru a debloca si a stimula angajabilitatea in randul tinerilor, dar avand in vedere situatia somajului spaniol, strategia a ramas la stadiul de strategie!

Este foarte greu sa pui pe picioare o piata a muncii, in conditiile in care fundamentul – Codul Muncii – nu sustine masurile de redresare. Drepturilor muncitorilor au fost extinse pana la punctul in care s-au intors impotriva lor creandu-se un cerc vicios din care se poate iesi in primul rand printr-o revizuire la sange a legislatiei.

Piata Marii Britanii a inregistrat, in ultimele trei luni a anului 2012 o contractie de 0,3%, analistii asteptandu-se la o noua contractie in acest trimestru, ceea ce inseamna ca regatul va reveni in  recesiune pentru a treia oara in ultimii patru ani. In mod cert se va resimti si un impact in sfera muncii. Deja Oficiul National de Statistica a anuntat ca numarul somerilor cu varste cuprinse intre 16-24 de ani a crescut cu 20.000, la 979.000, iar la nivel general rata somajului a urcat in ulttimele 3 luni cu 7,9 procente. Asadar, Marea Britanie se lauda cu 2,563 milioane de someri.

Italia se pozitioneaza si ea in sfera recordurilor, inregistrand o crestere a ratei somajului de 11.7 procente. Avand in vedere ca a traversat si o perioada de instabilitate politica, nu a avut cine sa se mai ocupe si de guvernare, iar derapajele s-au infiltrat in toate domeniile societatii.

Analizand din punct de vedere istoric luna ianuarie a anului 2013 este punctul cel mai inalt pe curba cresterii somajului :

De la 1 Mai  Muncitoresc am ajuns la 1 Mai Somajeresc pe care nu putem spune ca il sarbatorim, ci mai degraba ca il regretam!

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Politicile de stimulare a creerii de locuri de munca seamana (in Europa) cu a trage de iarba in sus pentru a creste. Si, surpriza, asta nu se intampla…

    Altminteri, pentru a te dezice de ceva, trebuia mai intai sa sustii acel lucru. Ori nu e cazul lui Hollande…

  2. 1 Mai Somajeresc? Posibil. Personal vad ca lumea se orienteaza spre self-employment. Nu cred ca se va mai reveni la structurile economice de dinainte de criza. Ever.

    Dvs insa, Dle Dobre, detineti functii de conducere unde este esential sa „dati bine”. Nu aveti nici o scuza pentru fotografia afisata, mai precis pentru gestul cu mana peste fata gen „prins cu mata in sac”. Si e pacat pentru ca spre deosebire de alti intelectuali de pe contributors, aveti si ce arata si va ajuta si la imagine. Asa ca luati-va un consilier PR – concediati urgent agentia actuala – si inlocuiti poza cu una fara mana peste fata si unde nu aveti crestetul capului retezat ca dupa o intalnire cu Dr. Lecter. Cine crede ca in poza e mai important nodul de la cravata decat crestetul capului sa nu se apropie de un aparat foto sau de o statie grafica.

  3. „inregistrand o crestere a ratei somajului de 11.7 procente”

    „cu o crestere anuala de 11,5%”

    ” rata somajului a urcat in ulttimele 3 luni cu 7,9 procente”

    Peste tot te exprimi gresit. Rata somajului e de 11.7%, nu poate sa creasca cu 11.7%!

    • @ Paul – nu esti atent tu la ce ai citit, ratele somajului se refera la state diferite, si mai mult, sunt din datele oferite de Agentiile lor specializate. Unde este exprimarea gresita? Sau ti se pare prea mult?

  4. Ideile articolului sunt mult mai importante decat o poza..daca tot e necesar un comentariu, ar fi mai util daca s-ar plia pe text si pe notiunile prezentate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro