miercuri, mai 22, 2024

Totul pentru revizuirea constituţiei, totul pentru victorie!

Cuprinsă de frenezia atingerii obiectivului stabilit de conducătorii majorităţii parlamentare actuale, Comisia de revizuire de la parlament, ni se spune, lucrează cu energie nedomolită. Sfidând oboseala, dând dovadă de un devotament  emoţionant faţă de patrie, aleşii noştri adoptă amendament după amendament, pregătind noua  temelie a libertăţilor noastre. Şi cum transparenţa este cheia de boltă a eşafodajului politic, cetăţenii vor afla detaliile concrete legate de conţinutul constituţiei abia în clipa în care vor  fi chemaţi să voteze. În contextul unui prag la referendum scăzut oportun, ratificarea  revizuirii devine o  datorie civică.

Ca şi în alte ocazii, partidele politice parlamentare, din  opoziţie sau de la putere,  îşi probează   disponibilitatea lor de a ignora, deliberat, în numele suveranităţii, naţiunea  la a cărei  reprezentare contribuie.  După ce procedura de consultare (formală) încredinţată Forumului Constituţional a fost  finalizată,  politicienii procedează la încununarea unei opere despre care suntem informaţi că va conduce la sporirea gradului de democratism.  În absenţa unui proces de reflecţie, în absenţa unei raportări la valorile ce urmează a fi incorporate, opera de amendare a legii fundamentale stă sub dublul semn al improvizaţiei şi al  personalizării  soluţiilor  juridice.

Există, oare, în România anului 2013 un moment constituţional care să justifice această precipitare înspre revizuire?   Întrebarea este, evident, una  retorică. Discuţiile în marginea  constituţiei, ni se comunică de către noii părinţi fondatori, vizează eliminarea   tensiunilor intra-executive, inaugurând o pace politică de durată:  în loc de “ preşedinte”, “ şef de stat”.  Confuzia dintre  modelele de regim politic, dintre tipurile de preşedinţie este vizibilă şi ea traduce gradul de  amatorism  şi de patimă introdus în ecuaţia  revizuirii , astăzi.

Între vara lui 2012 şi  vara  anului 2013, asemănările sunt mai mari decât am dori să admitem. Locul violenţei verbale şi al asaltului frontal a fost luat de o tactică a luptei de tranşee şi de epuizare. Amendarea legii fundamentale este punctul culminant al acestui program de  domesticire al democraţiei constituţionale. Simpla evocare a eliminării instituţiei referendumului este indiciul voinţei  nelimitate de putere ce animă pe  aleşii noştri.  Deposedarea cetăţenilor de drepturile lor se realizează în numele constituţiei înseşi.Viitorul se naşte sub ochii noştri, zi după zi.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Domnule profesor,
    Care este parerea dumneavoastra despre actuala Constitutie ? Necesita revizuire ? Daca da, ce ar trebui schimbat ? Cosderati ca revizuirea nu este necesara ? Toate prevederile actualei Constitutii sunt clare, satisfacatoare si doar unii direct interesati vor prevederi care sa le satisfaca niste dorinte de moment ?

      • E de notorietate formula „foundation fathers”. Dl Stanomir o foloseste probabil ironic, in varianta sa romaneasca, intr-un articol de aceeasi factura … daca nu cumva ii considera si pe acestia masoni, asa cum erau originalii.

  2. @ dusu
    Domnul Stanomir vorbeste mai mult despre modul (procedura) in care se intentioneaza a se modifica aceasta Constitutie, despre comisie, graba, momentul oportun etc, dar nimic despre necesitatea modificarii si care ar fi in opinia sa prevederile care ar trebui modificate sau precizate. Asta pentru ca autorul este specialist in drept constitutional. Eu doar intreb.

  3. Revizuirea constitutiei cu C mare trebuie sa inceapa cu mandatele prezidentiale care nu ar trebui lasate sa fie consecutive, intrucat si Iliescu si Basescu au folosit bani publici si avantajele functiei in campania electorala. Al doilea aspect important mi se pare limitarea numarului de parlamentari in functie de populatia Romaniei, ceva de genul 1 la 100.000 iar in total vreo 220 de parlamentari si toti intr-o garsoniera nu in doua camere cu dependinte.
    Al treilea aspect care ar trebui modificat este monopolul statului pe alcool si tutun, unde evaziunea face politicieni de mucava, dar nu casca nimeni ciocu pe subiectu asta. John Adams, marele constitutionalist si presedinte american spunea Constitutia este legea care trebuie sa apere poporul de guvern!!! Are cineva impresia asta despre Constitutia noastra ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro