luni, mai 20, 2024

Nori negri – Status quo mondial

Avem inainte o toamna grea si extrem de dinamica.

In Europa se anunta multe schimbari. In Germania cursa electorala este pe ultima suta de metri, iar miza este mare, atat pentru nemti cat si pentru Europa. Angela Merkel parca se pregateste pentru noul mandat iar politicile sale vor da tonul in Europa.

In Italia se aprind spiritele si se prefigureaza o criza politica ce va ridica temperatura zonei euro. Noul guvern de coalitie condus de Enrico Letta se confrunta cu o criza economica grava. In contextul condamnarii fostului premier Silvio Berlusconi, partidul sau, Partidul Poporul Libertăţii, a anuntat posibilitatea de a-si retrage sprijinul pentru guvernul unional, ceea ce ar conduce spre alegeri anticipate si in egala masura la un blocaj politic care ar adanci impasul economic in care Italia s-a afundat.

Incertitudinea deja pluteste – demisia senatorului Silvio Berlusconi intarzie sa apara, legea nu permite o astfel de situatie, iar premierul Enrico Letta si presedintele Napolitano se confrunta cu o situatie delicata. Se vehiculeaza varianta gratierii, dar precedentul poate fi periculos.

Siria explodeaza iar Franta, Marea Britanie si SUA se confrunta cu o situatie extrem de delicata in acest dosar.Scandalul provocat de utilizarea armelor chimice a revoltat intreaga lume. Problema aduce in discutie gruparea din spatele operatiunii – sustinatorii regimului Assad sau rebelii? In cazul in care rebelii se dovedesc a fi initiatorii atacului atunci tarile occidentale sunt intr-o situatie dificila, greu de explicat si cu o plaja ingusta de actiune.

O eventuala interventie in Siria este contestata de Federatia Rusa si sustine declaratiile regimului Assad conform carora rebelii ar fi responsabili de atacul cu armele chimice.

Iranul se pregateste, Egiptul este in flacari, iar in Turcia tensiunile politice cresc. Dupa schimbarea produsa la nivelul conducerii Iranului se asteapta la deschiderea dialogului cu Occidentul, dar in acelasi timp la o politica mult mai subtila dusa pentru aceleasi obiective. In dilema siriana, Iranul transmite un mesaj puternic  prin vocea Ministrului Apararii – „În cazul unei acţiuni militare împotriva Siriei, securitatea şi stabilitatea în regiune vor fi ameninţate”,”nu va fi deloc în interesul celor care incită la violenţă”.

In Egipt situatia politica ramane incerta, cu un guvern interimar care nu a reusit sa puna capat violentelor. „Virusul” tensiunilor si a instabilitatii a afectat si Turcia care pana de curand putea sa imbrace mantaua arbitrului in regiune.

Pe buna dreptate regiunea cunoaste un deficit substantial de securitate si stabilitate.

Europenii se pregatesc sa negocieze pe o tema controversata dar foarte importanta – aceea a securitatii si apararii precum si configurarea unei politici externe comune si a unei armate europene.

Idei care vor fi indelung discutate, dar care necesita un consens de atins cat mai curand, avand in vedere norii negri ce vin pe finalul anului 2013. Oare acesta sa fie momentul decisiv pentru dosarul securitatii si al apararii europene?

Toate acestea se aseaza pe fundalul instabilitatii economice, care are ca si efect imediat pauperizarea, frustrarea si indignarea a milioane de oameni.

Tot acest compozit se poate transforma intr-un explozibil cu o mare forta de distrugere.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Cu mare pare de rau, cu toata delicatetea de care sint capabila….nu-i inteleg defel pe cei ce abuzeaza gramatica limbii latine scriind status quo in loc de statu quo… doar pentru ca asa „dictit” google translator sau wikipedia?

    • Imi pare rau ca delicatetea dvs nu se traduce si in ceva stiinta de carte, expresia status quo provine din status quo ante bellum, o prescurtare folosita in latina diplomatica de dupa sec al XV-lea, foarte corecta sau cel putin la fel de corecta ca statu quo. Cat de antipatici sunt acesti acesti de-gat-legau obsedati de DEX …

      • Multumesc pentru intoarcerea delicatetei. Acum am inteles. Se vede ca si pe atunci se gasea vreo odrasla de diplomat care o „scalda” in succesuri. Oare o fi corect: sic transit grammatica mundi?

    • M.Lotreanu si Kafks,va multumesc amandurora pentru schimbul dvs de remarci!
      Intr-adevar,dincolo de contradictia care v-a generat interventiile respective,apreciez interesul pe care-l purtati calitatii si corectitudii exprimarii,rigoarea dvs fiind cu atat mai laudabila si mai NECESARA,cu cat a devenit inacceptabil de rara in spatiul public,dupa parerea mea.
      Continuati sa fiti vigilenti,societatea are nevoie acuta de acest tip de spirite critice!

  2. Scurt si la obiect. Nimic de adaugat, decat poate elemente de can-can.
    Si in timpul asta televiziunile indroctineaza poporul roman cu subiecte – in cel mai bun caz – derizorii, sau in multe alte cazuri, penibile si fara absolut nici o relevanta, cum ar asa-zisa „casa regala” tiganeasca, expresie repetata pana la epuizare, precum si amenintarile puerile, de copil oligofren, de razboi civil ale tiganilor impotriva romanilor si de amenintarile la adresa romanilor cum ca „tiganii sunt oameni razbiunatori”. Exact aceste cuvinte si expresii le-a folosit mucosul ala de rege aseara la B1 TV. Jegos om care poate sa propage astfel de idei! Dar televiziunile ii acorda rampa sa se exprime zi de zi, ora de ora, pana la epuizare. Iar momaile alea de invitati din platou tac ca niste lasi ce sunt.

    • @ Crup

      Ati atins un subiect delicat si dureros! Este trist ca nu se acorda mai multa atentie in presa romaneasca unor subiecte care intr-adevar duc la dezbateri, la polemici serioase. Se merge pe sensational, breaking news accidente de masina si can-can.
      Intr-adevar, au si ele locul lor in tabloide si emisiuni de profil, dar sa iesi doar cu astfel de stiri este ingrijorator. Nu vreau sa dau vina exclusiv pe presa si pe jurnalisti, dar cred ca ei pot totusi schimba acest trend.

  3. „Cer partial noros” ar fi eticheta in termeni relativi. Intotdeauna se aproprie niste alegeri importante, exista crize politice si economice sau conflicte militare pe undeva. E adevarat ca au existat si perioade cu cer senin dar si mai mult intunecat. Si mereu au prognoze sumbre bazate mai mult pe speculatii. E bine ca suntem romani ca nu luam nici o criza si nici un semnal de alarma in serios.

    • @Red
      Problema cu adevarat grava, asa cum ati semnalat, este reactia la evenimentele din jurul nostru. Conjunctura actuala duce catre o urgenta a calibrarii unei pozitii a Romaniei. Daca ne vom lasa la nesfarsit plimbati de vant imbratisand zicala romaneasca, “lasa ca merge si asa”, probabil ca nu vom avea sanse mari de castig.
      Pe langa faptul ca este o problema de supravietuire, este si o problema de demnitate.
      Pana la urma, o evaluare corecta a situatiilor este esentiala si corespunde cu primul pas spre identificarea unei solutii corecte.

  4. Totul este relativ…iar ceea ce numiti „calmul din-aintea furtunei” nu este,poate,perceput stricto sensu peste tot,intensitatea preocuparilor umane actuale depinzand,cu siguranta(!),de locul de unde sunt priviti respectivii nori anuntatori de potop iminent!?
    Cred ca azi,multi americani vor continua,impasibili,sa manance hamburger-ul cotidian fara nicio preocupare de natura geo-politica :),francezii sa-si critice – luand aperitivul la o terasa insorita – ,ambiguul presedinte devenit subit un viteaz „va-t’en-guerre”,romanii sa viziteze mall-uri,egiptenii sa se consoleze ca „la altii e mai rau”,sirienii sa se inghesuie in autobuze deja ticsite ca sa-si paraseasca tara…etc.etc.
    Probabil ca pentru unii,fie ei americani,sau chiar rusi si chinezi,perspectivele care se profileaza azi sunt de cu totul alta natura,si anume de imbogatire iminenta in urma vanzarii masive de arme,unora sau altora dintre beligeranti.
    Marile companii petroliere si bursele din toata lumea se pregatesc si ele de o saptamana pasionanta,in care au de convins o lume intreaga ca pretul benzinei creste pentru ca Siria ar fi exportat vreodata(?) petrol si acum s-a razgandit,sau ca insecuritatea din Orientul Mijlociu e normal sa opereze,de la Chicago(!) modificarea pretul orezului in Bangladesh…etc.
    Ma intreb in final,oare care ar fi fost fata lumii noastre contemporane,daca fiecare stat s-ar fi ocupat,exclusiv si egoist,doar de propriile sale necazuri…?

    • @Ela
      Foarte interesanta perspectiva pe care o prezentati dumneavoastra. Una idealista, desigur, dar interesanta. In mod evident tendinta oamenilor va fi aceea de a se uita in curtea vecinului, chiar daca privirea ar trebui sa se concentreze pe propria curte. Dar oamenii sunt tot oameni si politicile internationale, ca si cele nationale de altfel, sunt gandite si aplicate tot de oameni. Asa ca….este mai util sa cunoastem aceasta tendinta si sa ne protejam intr-un fel sau altul.

  5. NORI NEGRI-EUROPA
    Comentariile sunt interesante, avem propriile noastre probleme, am sperat in organizatiile UE, pentru apararea Europei, insa rezultatele sunt slabe.Cred ,totusi, ca va trebui analizata oportunitatea unor noi directii, in special in domeniul financiar si a unor investitii, in acord cu saltul tehnologic din prezent.Disputele politice ar trebui diminuate, de baza sunt propunerile constructive pentru dezvoltare.Europa este unica, cu traditii tehnologice, culturale,educationale si altele cunoscute, cei care vor sa traiasca in acest batran continent, vor trebui sa respecte aceste valori.Vin alegeri in Parlamentul European, cine vor fi alesii si ce capacitati intelectuale au in a apara Europa si implicit Romania.

    • @scridon radu-lucian
      Desi ne place sa credem asta, Europa chiar unica fiind, este un complex deosebit de interesant si dificil in acelasi timp de culturi, popoare, traditii si orgolii. Greu de aliniat, greu de armonizat. De ce? Foarte simplu, pentru ca nu exista in mod real intrumentele de coercitie si nici nu vor putea exista. Totul este si se bazeaza pe o negociere continua. Acesta este motivul pentru care armonizarile se fac atat de greu, dureaza atat de mult si devin atat de birocratice.
      Dar adevarul este acesta. Europa va fi mai unita, mai integrata, mai coordonata sau mai disciplinata daca vreti, sau existenta ei va fi supusa unei transformari treptate, dar ireversibile.
      Din acest motiv este necesar, mai mult ca oricand ca Romania sa aiba propria ei viziune de dezvoltare, fara a renunta sau a iesi din proiectul european.
      Si Europa are tot interesul ca acest lucru sa se intample. Pana la urma, in mod firesc, o Romanie puternica inseamna si o Europa mai puternica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro