miercuri, mai 22, 2024

Roşia Montană şi instinctul civic

Dincolo de derapajele retorice ale celor care au ambiţia de a transforma protestele din Piaţa Universităţii într-o baricadă revoluţionară a Noii Stângi, rezistenţa exprimată în zilele acestea faţă de proiectul de lege depus la Parlament este manifestarea unui instinct civic natural şi legitim. A interoga decizia arbitrară de a privilegia o companie, a pune sub semnul întrebării politici publice care se elaborează netransparent şi oligarhic, iată punctul de plecare al unei reacţii ce contrazice imaginea unei cetăţenii inerte, indolente şi somnolente.

Roşia Montană poate fi ocazia de a regândi câteva dintree marile teme care ne marchează destinul, ca naţiune şi colectivitate politică. Succesul unei asemenea aventuri dubioase precum cea imaginată şi finanţată, copios, de Roşia Montană Gold Corporation a fost făcut posibil de absenţa acelor anticorpi pe care statul de drept îi generează, spre a proteja egalitatea în faţa legii şi competiţia corectă între actori economici. Ceea ce ştim despre acest proiect este inacceptabil de puţin. În nici o democraţie demnă de numele ei, viitorul nu se poate decide doar în baza publicităţii agresive şi a complicităţii care se ţese între un investitor necreditabil, o elită politică cleptocrată şi o media atentă doar la banii proveniţi din publicitate, iar nu la sursa lor dubioasă de provenienţă. De ce doar în România o asemenea miză este asumată de un agent economic cu identitate incertă? De ce doar în România companiile redutabile şi validate în domeniu nu au un interes în acest perimetru de exploatare? Răspunsul ne este cunoscut şi el ţine de calitatea precară a mecanismului gândit să protejeze drepturile şi libertăţile noastre.

Roşia Montană se cere situată în contextul mai larg al raportării noastre la modul în care Statul român, la nivel local sau naţional, se încăpâţânează să acţioneze arbitrar şi discreţionar, ignorând opiniile celor pe care se întemeiază dreptul său de a guverna. De la decapitarea ICR şi transformarea sa într-o oficină de propagandă până la legea dedicată Roşiei Montane,drumul este unul clasic şi previzibil.

Domnia legii nu este un moft , ci însăşi pavăză care ne ocroteşte de samavolnicia statului. Viitorul bunăstării României nu poate fi separat de efortul, tenace, de a consolida libertatea, în limitele consacrate doar de democraţia constituţională. Opoziţia civică non-violentă este o formă sănătoasă de a ingrădi intenţia statului de a deveni atotputernic şi atoateştiutor.

Articol aparut pe site-ul LaPunkt.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Din faptul ca investitia de acelasi tip de la Baia Mare nu se pomeneste nimic in protestele pietarilor rezulta ca nu cianura este mobilul, ci natia investitorului. In vreme ce la Baia Mare s-au produs deja accidente ecologice, RMGC este investitia hulita iar despre rusii din BM nu sufla nimeni o vorba. Oare sa nu stie ecologistii de stransura din Piata Universitatii ce se intampla la Baia Mare? Greu de crezut ca macar liderii lor nu stiu. Eu cred ca este doar un razboi comercial purtat la vedere.

    • Înainte de a face o afirmație, documentați-vă!

      Nu erau investitori ruși ci australieni: ”The first one (n.a. spill), on 30th of January 2000, is considered being the largest environmental catastrophe in Eastern Europe since Chernobyl. In the late evening the tailing dam of the gold ore processing plant Aurul – owned 51 percent by an Australian company and 49 percent by the Romanian state – in the North Romanian town Baia Mare broke and 100.000 cubic meters of toxic cyanide and heavy metal containing waste water ran down the Lapus and Somes rivers into the river Tisza.” http://www.greenpeace.at/fileadmin/at/dokumente/umweltgifte/Osteuropa/Baia_Mare_english.pdf

      Ecologiștii ăia de strânsură cum îi numiți dumneavoastră cu ironie protestează împotriva folosirii cianurii în exploatare. Și împotriva unei afaceri păguboase pe care România e pe cale să o facă: cu mare parte din profitul obținut va trebui să plăteasca întreținerea unui lac de cianuri, să plătească eventualele daune obținute la CEDO de păgubiți (cum a fost și în cazul Baia Mare).

      Închei cu fraza asta: „când cineva cheltuieşte aur cu tona, ani de zile, pentru a te convinge public că vrea să-ţi facă un mare bine, ţie, nu lui, mai mult ca sigur te aşteaptă un rău pe măsură”. Nu vă dă de gândit?

  2. Daca contezi, ca sursa de informare despre acest proiect, doar spatiul media, atunci cu siguranta nu vei afla nimic care sa te lamureasca, ci doar aberatii si supozitii care mai de care mai aberante. Te informez cititorule, ca exista o legislatie europeana care este aplicabila in Romania de ani buni, prin transpunerea acesteia in Legi romanesti, ca urmare a integrarii noastre. Exista proceduri stricte si reguli precise aplicabile oricarui proiect propus in Romania nu numai pentru Rosia Montana. Compania asta a depus documentatia de mediu inca din 2004. Documentatia este publica si s-au organizat zeci de consultari p;ublice in tara si in Ungaria, dar tu cititorule nu ai de un de sa stii, caci spatiul media are alte obiective de expus. http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/rosia_montana/rosia_montana.htm . Daca tu, sau cei care se pretid interesati de subiect ar fi citi macar cate o pagina pe zi in acesti ani, nu ar mai fi acum in situatia perplexa in care ne aflam. Cum este posibil ca un mediu politica european, sa admita tergiversarea unei decizii simple si precise: DA sau NU? Am spus „mediu politic european”? SCUZE!

    • Corect, presa a fost depasita… de mult, iar intelectualii nu au habar de legislatia europeana desi clameaza aderenta la valorile UE! Sa fim sanatosi cu formatorii si deformatorii de opinie!!

    • Cu sau fara Ponta, cu sau fara Base, Romania e buna de plata, investitorii au dreptul sa solicite daune pentru nerealizarea investitiei. Un referendum inseamna ceva, e o atitudine, dar regulile in materie de investitii internationale raman, ca atare, orice prim-ministru trebuie sa actioneze. Mi se pare straniu ca dau vina unii pe altii ca iau bani, fara probe, fara nimic. Chiar ne cred prosti. E doar manipulare politica! Ar trebui sa fie vorba de seriozitate. Pe de alta parte primul-ministru ar trebui sa faca transparente datele legate de investitie, aici greseste grav, presa nu are acces la datele minime, grandomania se va plati candva. Toata lumea face parte din specilistii in exploatarea minereurilor, ori nu este asa, putini au informatii. Marile companii vor lua minereurile cand vor dori, au putere, noi le avem, nu mai avem tehnologie, economie capabila sa le exploateze, vorbe goale, fara o baza economica. Suntem vulnerabili, dar ne aratam muschii…

  3. Vineri 06Septembrie2013 ora 19:00 si Duminica 08Septembrie2013 ora 17:00 continuam cu protestele si in piata mare a sibiului

  4. Avem un premier care sufera se pare de Dissociative identity disorder ( mai cunoscuta ca personalitate multipla) – ca deputat se opune proiectului dar ca premier si sef de partid o incurajeaza! I alta perspectiva, ca un mic detaliu, unul din principalii acţionari ai companiei care vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană este suspectat de corupţie şi anchetat în mai multe ţări. Este vorba despre omul de afaceri israelian Beny Steinmetz. Biroul pentru Fraude Grave se alătură FBI-ului în investigarea BSG Resurse, după ce au fost făcute sesizări de dare de mită în vederea asigurării drepturilor miniere… numărul ţărilor în care afacerile miliardarului sunt verificate se ridice la 6. Asta e “ideologia” capitalismului ce se vrea impus la Rosia Montana, cu largul concurs (varietati de mituire) a intregului spectru politic din Romania si a mass mediei!

  5. „De ce doar în România companiile redutabile şi validate în domeniu nu au un interes în acest perimetru de exploatare?”
    LOL. Companiile redutabile si validate in domeniu sunt specializate in exploatari in ţări dubioase precum Honduras, Mongolia, Guatemala, ţări din Africa centrală. Abia aştept să vină şi pe la noi.

  6. Ce instinct civic!!?? Sa fim seriosi… In Capitala isi permit sa stea cu fundul pe asfalt, acolo circula banii, sunt inginerii de inginerii financiare cu gir politic! E toamna si toamana nu a fost nicicand mai frumoasa… La tara tinerii stau in genunchi si culeg recolta bio ca sa traiasca, in GENUNCHI, departe de UE… Bucurestenii intra in mall si cumpara produse de la straini, batjocorind lumea satului, muncitoare… Ce spirit civic, sa fim seriosi. Ar trebui ca tinerii de pe asfalt sa investe ceva, cum se planteaza un pom, cum se creste un animal, cum se practica o meserie utila. Habar nu au ce se intampla cu ei, dar doresc sa schimbe viata altora… Sa fim seriosi, nu-si pot rezolva problemele lor… Din balcon lumea se vede altfel, de pe iarba verde de acasa, lumea e alta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro