duminică, iunie 16, 2024

Pariul libertatii: Morti, raniti, detinuti si speranta in Venezuela

Superb elogiul libertatii scris aici de Gabriel Liiceanu. Rascolitoarele sale cuvinte ne reamintesc ca libertatea nu este un dar al guvernantilor, ci o miza continua, un efort, o stradanie, un pariu asumat. In absenta ei, devenim termite. Nu doar in Ucraina, ci si in alte locuri se poarta batalii pentru libertate. In Venezuela, cel care a inventat „Ministerul Fericirii Supreme”, Nicolas Maduro, batjocoreste fara rusine libertatea. Sute de detinuti, oameni ucisi, torturati, un regim care isi terorizeaza cetatenii. Cat va mai dura? Socialismul bolivarian, aceasta teribila nascocire a lui Hugo Chavez, isi arata, din nou, hidoasa fata. Este un regim politienesc de inspiratie castrista. Confruntarea cu fortele opozitiei democratice l-au fortat sa-si arate identitatea dictatoriala. Primesc de la un prieten din Caracas un mesaj alarmat, alarmant si, totusi, impregnat de speranta. Imi exprim aici deplina solidaritate cu luptatorii pentru democratie din Venezuela.

„Presupun ca esti la curent cu situatia din Venezuela. Protestele si violenta continua, in ciuda politicii explicit de teroare din partea statului si mesajelor confuze, uneori chiar contradictorii, din partea liderilor opozitiei care continua sa incerce a parea uniti dar au discursuri diferite; cum se spune in Venezuela, „juntos pero no revueltos”. Oile oarecum ratacite sint Leopoldo Lopez (acum in inchisoare), Maria Corina Machado si Antonio Ledezma; desi nu se desprind formal de MUD (mesa de la unidad democratica), ei refuza dialogul cu guvernul si fac apeluri ca lumea sa se mentina pe strada, dar in forma pasnica, prin manitestatii frecvente dar intermitente pentru revendicari „la obiect”: eliberarea studentilor inchisi, dezarmarea „colectivelor” (haite de motociclisti inarmati pina in dinti, platiti de guvern si antrenati de cubani). Blocul MUD reprezentat de Henrique Capriles, are un discurs mai pasnic, mai „temperat”, mai deschis la dialog, etc.; sau n-are discurs deloc; sau cere manifestatii ample, nu prea dese si concentrate intr-un singur loc. Uneori se mai enerveaza, ca astazi cind Capriles a spus ca nu va merge la sedinta cu Maduro si altii guvernatori (el e guvernatorul statului Miranda).

Studentii, tinerii in general, sint adevarata opozitie si proprii lor lideri. Ei nu fac nici ce spune MUD-corpul, nici MUD-oi ratacite, dar fac foarte bine. Focurile de protest apar si dispar intr-o multime de locuri in toata tara; uneori violenti (in masura in care lipsa armelor o permite), alteori cu flori in mina, si de multe ori punind in ridicol grupurile armate, formale si informale. In statul Tachira (capitala San Cristobal), unde totul a inceput acum mai bine de trei saptamini, continua la fel de indirjiti si sint pe cale sa cistige, partial, partida. Azi, Vielma Mora, guvernatorul acelui stat, un chavist invechit in rele, a declarat ca nu este de acord cu militarizarea statului (care s-a intimplat acum vreo trei zile, dar mai bine mai tirziu decit niciodata); pe deasupra, cere eliberarea lui Leopoldo Lopez si a lui Ivan Simonovici. (Simonovici este tapul ispasitor al evenimentelor din 11 aprilie 2002 cind el era cadru mediu de politie si a evitat varsari mai mari de singe; de atunci este inchis, sufera de cancer si nici dreptate nu i se face, nici nu i se aplica o masura umanitara.). Tot azi, Caracas-ul s-a trezit cu baricade pe toate arterele de intrare in oras, desi parea ca urma sa se astearna linistea dupa manifestatia frumoasa, numeroasa si calma, cu discursurile de rigoare, care a avtu loc alaltaieri intr-un singur loc din el Este, pe calapodul MUD.

Dureros, foarte dureros, tinerii continua sa moara. Numai ei! Azi au fost doi, unul in San Cristobal, altul in Cagua (statul Miranda, mai aproape de Caracas). In continuare, probabilitatea de a iesi invingatori pare joasa, logic vorbind. Daca minunea se va intimpla totusi, sper ca nimeni sa nu le confiste revolutia. Acelasi lucru il doresc si celor din Kiev.”

In „New York Times”, un articol de Francisco Toro despre revolta si represiunea din Venezuela. Iata concluzia:

Hugo Chávez was never shy about goading the opposition into a fight. He understood that confrontation was the best way to rally his hard-core supporters while consolidating autocratic control over society. Mr. Maduro, his chosen successor, certainly absorbed that lesson. But Mr. Chávez also had an instinctive feel for the limits of such tactics and never engaged in repression on this scale. It’s that politician’s grasp of the pitfalls of going too far, too fast that seems lacking in Mr. Maduro. What’s clear, though, is that Venezuela’s students will not stand by passively while basic human rights are flouted. As their protest chant has it:

“No way! No way!
I’m not going to take
The Cuban-style dictatorship
You’re shoving in my face.”

http://www.nytimes.com/2014/02/25/opinion/rash-repression-in-venezuela.html?hp&rref=opinion

Discursul lui Henrique Capriles:

http://www.lapatilla.com/site/2014/02/24/capriles-hoy-se-daria-un-encuentro-entre-nicolas-y-mi-persona-cosa-que-nunca-estuvo-planteada/

https://www.contributors.ro/global-europa/fierbe-venezuela-curge-sange-la-caracas/

http://www.reuters.com/article/2014/02/24/us-venezuela-protests-idUSBREA1N14E20140224

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Nu stiu cum suna in spaniola dar in romana „Ministerul Fericirii Supreme” suna atat de asemanator cu „Ministerul Marilor Proiecte” incat nu pot rezista tentatiei sa-l vad pe Sova cu mustata lui Maduro. Gluma, gluma, dar tare mi-e teama ca daca USL castiga presedintia ne vom afla in pozitia Ucrainei sau Venezuelei.

  2. Ce subtzire e limita intre convingeri-sentimente personale si propaganda neintentionata. Putinele comentarii arata ca majoritatea cititorilor prefera expectativa. Venezuela nu e Ucraina din simplul motiv ca acolo toti sunt venezueleni, nici macar emigrantii nu se considera minoritari (am avut si eu un coleg ajuns acolo copil in anii 60 – nepotul scriitorului Lascarov-Moldoveanu). In Ucraina rusii (asa se considera pentru ca asta sunt) nu vor sa ajunga din stapani slugi la nationalistii zapadno-ukraintzy. In Venezuela 50% din populatie – cea saraca – nu vrea sa ajunga ca in Columbia vecina controlata aproape integral de companiile de pe malul Potomacului (si nu numai). Unii ii spun orbire, altii patriotism-nationalism. Dar, vorba unui banc de la noi: situatzia e complexa.

    • Abia am descoperit acest răspuns al dvs, distinse LUCID. Fiţi amabil, dacă puteţi să reluaţi ideea. Scriitorul Al. Lascarov-Moldovanu a avut ambii fii: TEODOR (DENU, n. în 1913) şi pe MIHAI (n. 1920) plecaţi (adică, fugiţi) în Venezuela (Caracas). Dacă ştiţi ceva mai mult, vă rog, spuneţi-mi, mă interesează enorm. Cu vie recunoştinţă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro