duminică, iunie 16, 2024

Posibile scenarii pentru prezidențiale (cele 4 scenarii ale PSD)

Intro

Considerat un veritabil punct de inflexiune, scrutinul prezidențial din toamna lui 2014 este unul care marchează sfârșitul unui mod de a guverna, al unei perioade tensionate din punct de vedere politic (două suspendări ale președintelui, două perioade de coabitare, 4 premieri cu nenumărate remanieri, prima moțiune de cenzură reușită), dar și posibilul început al unei noi ere politice („a doua republică”) și al recalibrării raporturilor de putere în cadrul statului român.

Demarată prematur (legislativele din 2012), campania neoficială pentru prezidențiale se dovedește epuizantă, cel puțin pentru noi, simplii observatori.

Până acum am asistat la o luptă politică acerbă, cu faceri și desfaceri de alianțe, apariția de noi partide, fracturi politice, schimbări radicale de mesaj politic etc., însă dezbaterile pe marginea scrutinului prezidențial par să fie lipsite de substanță, de conținut.

Deja europarlamentarele prefigurează – ca și data trecută – strategii de comunicare politică legate de persoane (EBa, Diaconu etc.) și, cu puține excepții, dezbateri pe teme cu relevanță în context european.

Dincolo de absența componentelor care-i vizează direct pe cetățeni (viața politică și agenda media fiind axate pe relațiile intra- și inter-entități politice), niciun proiect politic major nu a fost enunțat până în prezent, ceea ce va face dificilă mobilizarea electoratului.

Predomină atitudinile în registru negativ, cele mai dominante mesaje politice fiind anti-Băsescu și anti-PSD, ceea ce prefigurează, din nou, campanii politice exclusiv critice, non-constructive.

Momentul euroalegerilor va fi un turnesol politic, în funcție de care e posibil să avem schimbări de candidaturi la prezidențiale. Oricum, până în prezent ne confrutăm cu o inflație de candidaturi (la vedere) în zona dreptei și candidaturi (ascunse) la stânga scenei politice, nefiind exclus ca acest lucru să facă parte din arsenalul strategiilor politice.

În fine, ar fi multe de spus, însă aș vrea să schițez câteva posibile scenarii, pornind de la declarația recentă a purtătorului de cuvânt al PSD.

Scenariile PSD

Cătălin Ivan spune că PSD are 4 scenarii pentru abordarea prezidențialelor, care vor fi analizate în funcție de rezultatele la europarlamentare.

După ce am aplicat metodologia analitică specifică teoriei scenariilor (pe care am descris-o în volumul “Ars Analytica”, Editura RAO, București, 2013), am încercat să identific cele 4 scenarii. Presupun că sunt doar 4, deși, așa cum rezultă mai jos sunt, de fapt, cel puțin 5:

1. V Ponta – candidat la prezidențiale

a) În funcție de tandem (care probabil va fi anunțat cât mai târziu), avem V Ponta – un lider al dreptei

1.1. V Ponta – CP Tăriceanu

1.2. V Ponta – C Predoiu / V Blaga

Primul scenariu (oricum puțin probabil, date fiind dificultățile înființării unui nou partid) nu mai este de actualitate, CP Tăriceanu anunțând ieri, 27 martie, că renunță la crearea partidului, în favoarea unei platforme economice liberale.

Ambele au avantajul atragerii de voturi și din dreapta, în perspectiva turului II.

O candidatură a lui V Ponta nu va fi anunțată imediat după europarlamentare (când e posibil să avem doar confirmarea “oficială” a candidaturilor “neoficiale” ale lui S Oprescu și CP Tăriceanu), ci cât mai aproape de momentul alegerilor prezidențiale.

b) Tandem cu un lider al Alianței guvernamentale

1.3. V Ponta – L Dragnea

Un tandem riscant, pentru că nu atrage voturi din dreapta.

2. CP Tăriceanu – candidat la prezidențiale, cu singurul tandem posibil: CP Tăriceanu – V Ponta

Și aici sunt 2 variante:

2.1. cu CP Tăriceanu, ca lider al PRL

2.2. cu CP Tăriceanu, reîntors la PNL, în locul lui C Antonescu

Ultimul scenariu, dacă s-ar concretiza, ar da cu mare probabilitate viitorul președinte al României (prentru că ar presupune refacerea USL), indiferent de cine va fi contracandidatul lui CP Tăriceanu din turul II.

Potrivit obiectivelor politice ale lui V Ponta scenariul 2.2. este cel mai dorit, însă și cel mai puțin probabil, fiind dificilă întoarcerea lui CP Tăriceanu la șefia PNL (chiar dacă C Antonescu va pierde conducerea partidului).

3. S Oprescu – candidat la prezidențiale

Sunt posibile 2 variante de tandemuri:

3.1. S Oprescu – V Ponta

3.2. S Oprescu – un lider al dreptei (V Blaga, C Antonescu, J Iohannis)

Scenariul 3.1. are avantajul parțial al complementarității (S Oprescu atrăgând voturi și din dreapta), însă va trebui să lupte cu un tandem al dreptei în turul II, cel mai probabil K Iohannis – C Antonescu sau MR Ungureanu – C Predoiu.

Scenariul 3.2. (mai ales posibilul tandem cu K Iohannis) are avantajul atragerii voturilor din ambele părți ale scenei politice și poate fi de succes, mai ales dacă în turul II confruntarea va fi cu un tandem monocolor politic.

Acest din urmă scenariu ar avea avantajul că va alinia dreapta nu în jurul viitorului președinte, ci în jurul viitorului premier (K Iohannis) și va lua voturi și din stânga (S Oprescu).

4. Un candidat surpriză

M Isărescu, R Arafat sau GC Maior au fost nume aruncate pe piață doar pentru “derutarea adversarilor”.

Acest candidat surpriză nu poate face tandem decât cu V Ponta.

Ar trebui să fie un personaj care se mulează cel mai bine profilului descris de premier (arbitru, nu jucător, temperat, echilibrat), capabil să atragă voturi dinspre dreapta (și/sau electoratul anti-sistem și/sau electoratul din Transilvania).

Candidatul surpriză ar trebui anunțat cel târziu în iunie-iulie. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci, din perspectiva PSD, sunt posibile doar primele 3 scenarii (cu variantele adiacente), cel mai probabil devenind scenariul nr.1.

De ce? Pentru că scenariile nr. 1 și 4 ar răspunde și presiunii din PSD de a avea un candidat oficial/asumat (să nu uităm că stânga nu a mai dat un președinte de 10 ani; de fapt singurul președinte de stânga a fost I Iliescu).

5. După criteriile probabilitate (ca un scenariu să se întâmple) și impact (al scenariului asupra obiectivului politic), mai este posibil, după cum rezultă mai jos, un scenariu, care, în absența candidaturii lui V Ponta, să combine  scenariile nr. 2 și 3.

În teoria scenariilor, după identificarea indicatorilor analizați, cea mai dificilă misiune constă în selectarea variabilelor. Spre exemplu, în contextul analizat de noi, variabila “V Ponta candidează sau nu” este un factor care modifică substanțial ierarhizarea scenariilor posibile. Pe de altă parte, V Ponta e posibil să ia decizia de a (nu) candida în funcție de cum evolulează alți parametri (de exemplu, trece sau nu o moțiune de cenzură, se aliniază sau nu dreapta la un singur candidat după europarlamentare).

La ce ne putem aștepta?

▪ Așa cum au mers lucrurile până acum:

– pentru dreapta politică, bătălia este pentru leadership în interiorul opoziției, pentru că cea mai mare provocare a sa este să treacă de turul I (de aici atât inflația de candidați, cât și de moțiuni, inițiative legislative etc.). E posibil ca “testul” europarlamentarelor să nu ducă la “emanarea” unui unic candidat al dreptei. E posibil ca unul să renunțe (C Predoiu sau MR Ungureanu), dar e posibil să apară altul nou (E Udrea);

– pentru stânga nu este o problemă să ajungă în turul II (de aceea nu se grăbește să desemneze un candidat oficial), problema fiind identificarea acelei “formule magice” (tandemul descris de V Ponta prin președinte de centru-dreapta și premier de centru-stânga sau invers) care să garanteze câștigarea prezidențialelor.

▪ Dacă vor prevala argumentele raționale pentru atingerea scopurilor politice:

– chiar dacă în dreapta pare să se ducă mai degrabă o luptă a orgoliilor liderilor, logica politică ar putea duce la desemnarea nu a unui singur candidat, ci a unui singur tandem care să reprezinte partidele puternice, de exemplu: K Iohannis – V Blaga, care ar ajunge cu siguranță direct în turul II (chiar dacă ar fi concurat de alt tandem al dreptei, de exemplu MR Ungureanu – M Neamțu/E Udrea);

– cum stânga este hotărâtă să nu permită ca viitorul președinte să fie un succesor/apropiat/favorit al lui T Băsescu, logica politică ar putea să determine Alianța PSD-PC-UNPR să facă în așa fel încât – pe fondul fărămițării dreptei – să ajungă în turul II cu doi candidați agreați, de exemplu: CP Tăriceanu și S Oprescu (poate că acesta era al 5-lea scenariu, despre care nu ne-a spus C Ivan, însă el este o combinație a scenariilor nr. 2 și 3).

În loc de concluzii

▪ Desigur că orice scenariu – pe măsură ce prinde contur și e decriptat corect de adversarul politic – este urmat de contramăsuri adecvate, ceea ce face ca scenariile să fie permanent (re)evaluate. La fiecare (nou) scenariu, există variante de rezervă și repliere.

Problema este că, așa cum realitatea ne-a demonstrat-o adesea, strategiile și acțiunile politice din România nu au întotdeauna de a face cu rațiunea, fiind modelate mai degrabă de ambițiile personale ale liderilor, ceea ce face și mai dificilă misiunea analiștilor de a încerca să anticipeze.

Un alt factor care complică analiza este legată de volatilitatea alianțelor. Nicio alianță electorală nu a rezistat (CDR, DA, USL) pentru că a avut doar scopuri electorale. Dacă ar fi fost reunite în jurul unui proiect (progresist), a unui concept (legat de buna guvernare), probabil ar fi rezistat și testului guvernării propriu-zise. Dacă ar fi fost centrate în jurul nevoii cetațeanului, a calității vieții, a modernizării, prosperității etc. și nu a nevoii politicianului, probabil alianțele politice ar fi trecut testul timpului, indiferent de orientarea ideologică/doctrinară.

▪ Metodologia analitică bazată pe teoria scenariilor permite realizarea mult mai multe combinații decât cele expuse, însă este prematur să le inventariem pe toate, așa că vă propun să reanalizăm situația când se schimbă relevant fie un indicator al analizei, fie una dintre variabile (cel mai probabil după 25 mai).

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Sorin Oprescu nu va candida pe esichierul de dreapta.Daca nu ai un partid sa te propulseze,ca independent nu poti rezista si nici reusi sa tii piept la opozantii acestui palier.Nici o forta politica,nici un grup sau formatiune situata la dreapta nu il va promova pe Sorin Oprescu..preferatul notoriu al lui Ion Iliescu…pentru ca s-ar contrazice …si ar pleca din start cu picior gresit..

    Ca si independent,Sorin Oprescu nu s-a desprins de PSD ,numeroase argumente pledeaza pentru desemnarea sa ca om de stinga..cel mai decisiv fiind sprijinul material si declarativ al liderilor PSD ,respectiv USL.

    Pe de alta parte,Sorin Oprescu nu a performat ca primar general al capitalei,a generat numeroase scandaluri cum ar fi cel al cainilor maidanezi..si a sprijinit neconditionat stinga prin favorizarea miscarilor de strada care au dus la caderea a doua guverne de dreapta ,consecutiv…

    In calitate de independent si sprijinit de PSD Sorin Oprescu ar putea candida cu sanse slabe pentru prezidentiale..

    • Corect, ce scrii: Oprescu e un comunist vopsit. Doar ca, romanii sunt nu numai imprevizibili, dar si uituci si neinformati.

      • Faptul că Oprescu e comunist chiar nu contează. La fel ca și în cazul lui Traian Băsescu și a PD care au devenit, peste noapte, din socialiști populari, totul e cât de bine reușești să convingi oamenii că tu ești ceea ce declari a fi la un anumit moment.

  2. În mandatele președintelui Traian Băsescu au fost două prime moțiuni de cenzură reușite, ambele vinerea : guvernele Boc (la 13 oct 2009) și Ungureanu (27 apr 2012).
    *
    Eu l-aș exclude pe Tăriceanu din scenariul accederii acestuia la Președinție. (ar prelungi premeditat golul PSD-ist, de la 10 la cel puțin 15 ani; nemuritorul Ilici riscă să nu mai apuce să-și vadă la Cotroceni visul împlinit din rodul muncii de-o viață și jumătate).
    De altfel Tăriceanu are vocație doar pentru vânzări auto, adică se pricepe numai la luat neveste în leasing. Într-un sfârșit inevitabil, le achită valoarea reziduală și le mărită (cu alții), la mâna a doua sau a treia, după caz. După cum ia țeapa liberală cu repetiție și le doteăză cu zestre nouă – full options – pe fostele întreținute, instabilul notoriu este o adevărată rampă de lansare a atelajelor de epocă.
    E clar că acest cal putere de gloabă are probleme la aprindere.
    Mai nou, într-o bujie, și-a anunțat dotarea cu auto-platforma pentru accidente liberale și depanări, în slujba ciumei roșii.
    Credulitatea parvenitului nesătul îl ajută să se lase folosit de toate și de toți, ca dintotdeauna.

  3. EBa a iesit din discutia europarlamentarelor, nu ati aflat d-le autor?
    In rest, mult zgomot pentru nimic. Nu va fi niciun Oprescu si niciun Tariceanu, nici la Cotroceni si nici la Victoria. Va fi plagiatorul-sef si unul din personajele din gasca lui. Acesta nu va fi „de dreapta”, dar e posibil sa nu fie nici din psd.

    • total de acord cu travis. psdistii, daca aveau nevoie de un liberal pe post de presedinte, il pastrau pe antonescu,… era suficient de paiata,…ori ei i-au tras presul de sub picioare! in opinia mea, psdistii l-au adus pe tariceanu ca sa atraga liberali din administratie de partea lor, in perspectiva celor doua campanii electorale de anul asta,… ceea ce nici nu este asa de greu, liberalii din teritoriu sunt identici psdistilor, si a inceput deja sa se intample…. oprescu este, ca si isarescu, un politician terminat, un batran invechit in rele gen. el abia si-a castigat al doilea mandat in bucuresti, pe seama slabiciunii inexplicabile a adversarilor politici,… intr-o campanie pezidentiala nationala e vai de capul lui,… dar daca ajunge in turul doi cu unul ca prigoana, are o sansa….
      eu sunt convins ca va fi ponta candidatul lor, este singurul din psd care si-a contruit o imagine prezidentiala, si inca cu multa atentie: vizite in moldova, georgia, poze cu papa, poze cu ghita muresan, poze la sarmisegetuza, e tot tacamul acolo! sigur, are si el problemele lui cu dragnea and co, dar cine nu are probleme in politica romaneasca?… singurul candidat de stanga care ar putea face ceva mai mult decat ponta ar fi johannes, dar el nu este psdist…

  4. Noul presedinte va fi ales pe vechea Constitutie. Isi permite PSD sa riste un presedinte puternic? SI sa riste alti ZECE ANI fara Cotroceni?
    Ponta presedinte, cui ii va lasa pt. totdeauna PSD [nici lui Iliescu nu i-a reusit preluarea, devenind in 2005 un ex-pres cu loc in prezidiu la sedintele PSD]?
    Ce va deveni Ponta odata plecat DE LA Cotroceni? un mai nimic….

  5. 1. PSD la europarlamentare peste 40%, Ponta candidat, cel mai probabil castigator. Maior preia PSD-ul decimat si supus.
    2. PSD la europarlamentare sub 35%, Isarescu va candida sprijinit de PSD. Viitorul lui Ponta dupa prezidentiale este nesigur. Maior se pregateste sa preia oricum partidul.
    3. PSD- la europarlamentare intre 35-40%. Lupte puternice si incertitudini. Depinde si de scorul PNL.

  6. Vreau adresa blogului unde de dimineata pana seeara celor luati in serios pe un fir cum este asta(nu am nimic cu firul am doar amaraciune multa adunata) li se spune :
    JEGURILOR ! PASIOL NA TURBINKA CIORTI!
    Chiar daca poporul meu decerebrat ii ia totusi in serios pentru orice pomana posibila sau macar pentru speranta unei astfel de pomeni.
    Astept un raspuns .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ionel Nitu
Ionel Nitu
Ionel Nițu este analist de informații, antreprenor, director executiv la o firmă de IT și președintele unei asociații profesionale. Este profesor asociat la mai multe facultăți, deține un doctorat și este autor sau co-autor al mai multor studii și cărți din domeniul securității naționale, intelligence și analizei de informații.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro