luni, iunie 17, 2024

Cateva lucruri pe care nu le stiti despre liberalizarea pietei de gaze

Faptele:

1. pretul la cel mai apropiat hub de gaze de noi, Baumgarten, era cca 78 RON/MWh ieri. Pretul de gaze de productie interna, reglementat, la noi e 89 RON/MWh. Daca ceri AZI o oferta de pret de gaze, consumator industrial fiind, unui furnizor de gaze, iti va da referinta Baumgarten + tarife de retea. Recomand consumatorilor industriali reglementati sa incerce si sa vada daca nu obtin preturi mai bune.

2. liberalizarea „acum” ar insemna ca furnizorii sa nu mai cumpere la pret reglementat, si nici in anumite proportii reglementate de „gaz de import” si „gaz de productie interna”, ci sa negocieze liber cu producatorii si importatorii ce si cat cumpara, si sa isi atraga clientii. Evident ca furnizorilor reglementati nu le convine sa-si bata capul cu gasirea gazului si a clientilor, e mai simplu sa ai cu voie de la stat o piata reglementata, garantata, cu profit reglementat, garantat. De retinut ca liberalizarea „acum” nu inseamna ca vom avea de maine o bursa moderna de gaze – asta se va construi in timp, odata ce incepem sa ne miscam. Si nici investitii nu vom avea, ca sa se diversifice sursele de gaze, pana cand investitorii nu vor fi convinsi ca pot vinde la preturi de piata, nu la cat vrea muschiul statului sa subevalueze resursele.

3. scopul „calendarului de cresteri de preturi” (HG 22/2013) era sa se ajunga la „convergenta cu preturile internationale”. S-a ajuns, ba chiar s-a depasit un pic. De ce nu recunoastem ca acest calendar si-a atins deja scopul? Ca la iarna sa spunem, „iarna nu se poate, trebuie amanat din nou?”

4. se argumenteaza ca nu e suficient sa creasca preturile la gaze, trebuie un „Road map” cu alte reforme insitutionale, de reglementare, legislative – constructia unei piete de echilibrare, codul tehnic, codul comercial, modele de piata etc. Vi se va spune ca nu avem asa ceva, ceea ce e o minciuna! Se uita ca avem deja un calendar de masuri, negociat cu UE in iulie 2012 si aprobat. Cine e curios poate gasi aici varianta oficiala a road map-ului anexat la calendarul propriu-zis.http://www.mfinante.ro/preturigaze.html?pagina=buletin – programul de masuri.

Calendarul de cresteri de preturi, PLUS programul de masuri, a fost adoptat initial in vara lui 2012 prin memorandum de guvern, iar masurile au fost negociate cu Comisia, care a trimis comentarii inainte sa se aprobe in forma finala. Comisia a acceptat calendarul SI programul de masuri, in ansamblu ca, justificare pt derogare de la liberalizarea imediata ceruta de Directiva 73. Abia apoi s-a publicat calendarul in HG 22/2013, care contine doar calendarul de cresteri de preturi; dar nu s-a denuntat memorandumul, deci si programul de masuri e in vigoare.

In practica, programul de reglementare ANRE 2013 a inclus reglementarile pe care le avea de facut ANRE conform acestui plan de masuri; la fel, la Transgaz, masurile aferente apar in programul lor etc. Din pacate, sunt intarzieri. Dar solutia e aplicarea ACESTUI calendar, nu inventarea unuia nou.

5. liberalizarea nu poate fi evitata decat daca se interzice exportul de gaze. Asta, in caz ca va intrebati de ce nu vrem sa terminam odata conducta Iasi-Ungheni si nici conexiunea cu Bulgaria, „se vor face pana in 2016”.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. .
    metrul cub de gaz in franta este mai ieftin decat in romania
    este vorba de acelasi gaz rusesc care trebuie trebuie transportat cu aprox.2500km in plus pana acolo
    nu gasesc raspunsul (in afara faptului ca la ei nu-s permisi „baietii destepti”)
    ma poate lamuri cineva ?

    • Doar unul din sapte sau opt ,metri cubi de gaz importati in Franta vine din Rusia. Cantitati comparabile vin din Algeria, Nigeria si Olanda (LNG regazeificat) si mult mai mult din Norvegia.

  2. La noi orice liberalizare = scumpire , indiferent de cursul pietei . Ce influenta au , de exemplu cotatiile la energie electrica , aflate de ceva timp la niveluri foarte reduse istoric vorbind , in factura consumatorului final ? Zero . O alta dilema a mea este de ce se exporta in Ungaria gaze la pret sub cel cu care importam noi de la rusi? Iar marii nostri lideri – Ponta , Basescu si altii- vor sa trecem la export de gaze in momentul in care productia interna o va permite , argumentand cumva cu independenta energetica a tarii , in conditiile in care avem cea mai mica redeventa pentru exploatarea resurselor naturale. Mi-e sila de toti , de ordinaria lor , de hotiile lor , de pretul mic cu care isi vand trecutul , prezentul si viitorul tarii lor , uitand ca intr-o zi volens-nolens vor fi in paginile cartilor de istorie , ilustrati ca ceea ce sunt – oameni mici , mici de tot , ajunsi unde nu trebuia.

    • Redevența – un subiect pe care doamna contributoare, mare analistă de politici publice în energie cum se declară, îl evită cu o consecvență demnă de o cauză mai bună. Un subiect asupra căruia, în spațiul public, domnește o tăcere asurzitoare. Cu mici excepții. De ce oare?

      • Problema redeventelor e transata – mici-spre-zero pentru gazele de sist si pentru zacamintele offshore, neschimbate pentru cele aflate in exploatare.
        Mai ramane doar sa „prindem momentul” in care sa strecuram ordonanta respectiva; cel mai probabil prin preajma prezidentialelor, cand atentia publicului e indreptata in alte directii (merge si intre Craciun si Anul Nou).
        Problema fiind astfel in mod elegant rezolvata, de ce va mai mirati ca nu exista discutii???

  3. Rusia ridica pretul la gaze cu cat tara este mai apropiata si considerata mai dependenta. Romania a beneficiat intodeauna de un pret mult mai mare decat cel oferit vesticilor si chiar unora dintre vecini, in ciuda faptului ca, avand in vedere productia proprie, ar fi trebuit sa fie considerata o tara mai degraba independenta. Dar probabil ca rusii ne-au considerat prea dependenti politic sau prea prosti ca sa ne ofere un pret rezonabil. Ar fi trebuit sa inchidem cateva fabrici de ingrasaminte si sa refuzam sa importam la un pret mai mare decat cel de pe piata, dar pentru asta trebuie sa ai vointa.

  4. nu am gasit in calendarul ala de actiuni NIMIC care sa impuna majorarea preturilor. se impune eliminarea preturilor reglementate, dar nu cresterea. de unde rezulta obligativitatea cresterii ?
    de ce nu se lasa piata sa stabileasca pretul ? ca sa nu fie vanzatorul german in dezavantaj in fata marilor clienti fata de producatorul roman ? adica platim – indirect – cu totii ca neamtul sa isi poata asigura profitul pe care il vrea el ?

  5. Problema gazelor se va rezolva in Romania (si in lumea intreaga) cind technologia „gazelor ecologice” produse din apa cu efort energetic redus – input 1kWh, output 2.80 kWh – propusa de CCMMM Bucuresti va fi luata serios in consideratie. Mai trebuie consemnat ca aceiasi technologie aduce o contributie interesanta la depoluarea gazelor rezultate de la arderea carbunelui precum si depoluare gazelor rezultate de la alte procese chimice.

    Pina atunci, ramine sa dezbatem daca apa este intr-adevar uda sau daca roata este intr-adevar rotunda. La asta se adauga realitatea cruda a pretului facut artificial de monopoluri si carteluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro