luni, iunie 17, 2024

Ascensiunea lui Viktor Orban putea fi oprită. Doar de alegătorii maghiari

Nu sunt de acord cu analiştii care pun semnul egalităţii între situaţia din Ungaria şi regimul de la Bucureşti. Sunt multe diferenţe, dar pe două dintre ele, favorabile nouă, aş vrea să le punctez de la început: în România sunt baze militare americane, iar cetăţenii români au posibilitatea să-şi voteze, la 2 şi 16 noiembrie, preşedintele. Ungaria a votat la 6 aprilie 2014 şi l-a ales pe Viktor Orban. România îşi joacă şansă…

Totuşi, ceea ce se întâmplă în Ungaria, modul în care regimul Fidesz a acumulat o putere tot mai mare şi a distrus echilibrul democratic, este o lecţie care merită bine studiată, acum, când românii sunt în faţa unei opţiuni cruciale.

De la bun început, Orban a atacat instituţiile independente şi, fie le-a trecut sub controlul său, fie le-a retezat atribuţiile.

– A modificat Constituţia astfel încât a distrus independenţa justiţiei. Sute de judecători au fost obligaţi să se pensioneze.

– A limitat puterile Curţii Constituţionale.

– A modificat legislaţia electorală astfel încât să favorizeze partidul său, Fidesz.

– Presa care refuză să se supună regimului este terorizată de controale fiscale şi de ameninţarea unor taxe şi impozite ţintite către grupurile media care îi rezistă lui Orban.

– A atacat ONG-urile, pe care, după modelul Putin, le-a acuzat că sunt finanţate de puteri străine.

– A anunţat intenţia de a naţionaliza companiile pe care le consideră de interes naţional, o măsură de tip comunist cu atât mai şocantă cu cât vine de la un lider care suţine că este de dreapta.

– Studenţii care primesc sprijin de la stat sunt obligaţi fie să lucreze în Ungaria, fie să returneze ajutorul – o idee pe care şi Nicolae Ceauşescu a avut-o, în anii 80.

– A reorientat politica externă către Rusia. Se pregăteşte să ignore embargoul UE şi să participe la construcţia South Stream, conducta de gaze susţinută de Gazprom.

Aici se află Ungaria în prezent, iar întrebarea mea retorică este dacă dorim să mergem pe acelaşi drum sau nu.

Aş vrea să mai adaug o serie de elemente la acest tablou: Uniunea Europeană s-a dovedit a fi complet incapabilă să-l oprească pe Orban. În 2012, ministrul german de Externe invoca, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine, posibilitatea unor sancţiuni pentru statele europene care derapează de la criteriile de la Copenhaga. Nu s-a făcut nimic. În schimb, am văzut, de câteva săptămâni, că SUA au ajuns la capătul răbdării şi au început să acţioneze şi, printre altele, au impus restricţii de călătorie pentru oameni regimului. În plus, este posibil ca Ungaria să fie exclusă din Comunitatea Democraţiilor. Din acest club a mai fost suspendat, în 2011, Mali, după o lovitură de stat militară. În sfârşit, Norvegia face presiuni asupra UE, cerându-i să acţioneze şi ameninţă că stopează fondurile dirijate către această ţară.

Din acest tablou de final cred că putem trage concluzia că nimeni, nici o democraţie din alt stat, nu poate să-i salveze pe cetăţenii maghiari de propriile opţiuni. Statele Unite sau alte ţări pot exercita o anume presiune, pot critica, dar nu pot vota în locul lor. Sigur că, atunci când SUA instalează baze militare pe teritoriul unui stat, interesul este sporit, dar mijloacele de acţiune sunt limitate.

Sper ca fiecare alegător român să fie conştient de imensa greutate a votului său.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. niste intrebari, domnule CEO:

    – cind (in ce an) a fost data constituatia aia pe care a facut-o orban harcea-parcea? de cine?
    – cum au ajuns orban si fidesz la putere? alegeri? lovitura de stat?
    – a fost legala procedura de modificare a constitutiei (au avut cele 2/3 necesare)?
    – ce a facut poporul maghiar la urmatoarele alegeri de dupa modificarea constitutiei? i-a votat pe socialisti si comunisti sau tot pe orban si partidul lui?
    – ce vreti sa spuneti prin „a reorientat politica externă către Rusia”? au iesit maghiarii din ue? din nato? daca sint in ue si nato nu mai au dreptul sa faca afaceri cu rusii? la ordinul americanilor trebuie sa-si abandoneze interesele nationale? si-au pierdut independenta intrind in ue? nu isi mai definesc singuri politica externa si relatiile de afaceri? rusii sint cei care au organizat si finantat cu 5 miliarde de dolari lovitura de stat din Ukraina?
    – ce parere aveti de Suedia care tocmai a recunoscut statul Palestina in pofida avertizarilor usa ca nu e bine sa faca asa ceva? se indreapta si astia spre dictatura? ar trebui bombardati de nato? pus la cale un Maidan la Stockholm?
    – „regimul Fidesz a acumulat o putere tot mai mare şi a distrus echilibrul democratic”? mi se pare mie sau prin echilibru democratic intelegeti sa fie socialistii la guvernare si fidesz in opozitie?
    – vreti sa spuneti ca ONG-urile nu sunt finanţate de puteri străine? da’ de cine? ca unul care pretinde ca traieste in usa ar trebui sa stiti ca „there’s no such thing as a free lunch”.

    – despre fericirea de a avea baze militare in Romania… nu am intrebari. americanii au ceva intre 800 si 1000 de baze militare in 130 de tari. la capitolul asta noi sintem la fel de blagosloviti ca si afganii, irakienii si enorm de multi altii, iar fraierii de unguri sint in aceeasi liga cu elvetienii si scandinavii. mai e ceva de comentat?

  2. „Studenţii care primesc sprijin de la stat sunt obligaţi fie să lucreze în Ungaria, fie să returneze ajutorul – o idee pe care şi Nicolae Ceauşescu a avut-o, în anii 80”

    Asta e o idee corecta pe care o aplica multe alte state, nu a fost inventata de Ceausescu.
    Romania a ajuns in ultimii 20 de ani tara „exportatoare” de medici si informaticieni doar ca exportul se face pe gratis- iar productia (scolarizarea) se face pe banii statului (a comunitatii nationale romanesti). E o corecta, si nu mai vorbim si de aspectele demografice.

  3. Hehe pentru mine articolul asta ar fi avut valoare in 2012. Se intampla ca traiam prin Ungaria atunci cand s-a schimbat macazul si scindarea a trecut prin toata societatea lor, separand frate de sora de tata. Vreo patru ani mai tarziu au inceput si romanii, mai exact rebeliunea anti-Boc. Azi e clar, nu? Daca sunt indivizi pt care azi nu e clar, acei indivizi nu se vor lamuri nici macar daca sunt deportati in Siberia. Eu imi iau cetatenie straina si renunt la cea romaneasca. Adevarul e ca o tineam doar pt alegeri, insa nu vreau sa conduc cateva ore si sa stau in frig cu familie si copii ca sa cersesc un vot pt Macovei. Nu ma caracterizeaza. Sa traiti bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro